Jump to content

Protest studenţesc la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Protest studenţesc la Galaţi

Ca să-şi arate dezaprobarea cu privire la faptul că nu au putere de decizie în forurile universitare, studenţii vor manifesta în faţa Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, formând un „25%” uman.

Ca să protesteze că nu au putere de decizie în forurile universitare, aceştia cerând 25% reprezentativitate, tinerii prezenţi la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti la Galaţi au hotărât să manifesteze într-un mod inedit.„Vom forma procentul de 25% din oameni şi vom fi legaţi la gură cu o banderolă neagră pentru a exprima modul în care actorii centrali tratează acest subiect de importanţă maximă. Vom ţine în mână o ţeapă pe care o vor ridica simultan timp de 25 de ori pentru a contura metaforic - junghiul în coastă, trasat mişcării studenţeşti din România”, au explicat studenţii de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

De la ora 10.00, cei 100 de tineri vor începe protestul. „ANOSR a solicitat un răspuns oficial din partea MECTS cu privire la acestă problemă esenţială, acesta nu a fost primit nici până acum. Pe această cale solicităm Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului un răspuns oficial cu privire la propunerea de soluţionare înaintată”, au mai spus studenţii.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/studentii-vor-forma-un-25-uman-in-semn-de-protest-921470.html

Link to comment
Share on other sites

Studenţii s-au legat la gură cu o banderolă neagră şi au ţinut în mână o ţeapă

Aproximativ 100 de studenţi din toată ţara participanţi la Forumul acestora au protestat astăzi în faţa sediului Universităţii "Dunărea de Jos" faţă de prevederile Legii Educaţiei Naţionale care impun eliminarea lor din forurile decizionale ale universităţilor româneşti.

Studenţii s-au legat la gură cu o banderolă neagră şi au ţinut în mână o ţeapă pe care au ridicat-o simultan timp de 25 de ori pentru a semnifica, metaforic, perceperea mişcării studenţeşti din România ca „un junghi în coaste”. „25 la sută reprezintă procentul reprezintă ponderea pe care studenţii o aveau potrivit vechii legi ca membri în forurile şi comisiile decizionale pentru alegerea rectorilor, a decanilor. Aceste ţepe semnifică junghiul în coastă, trasat mişcării studenţeşti din România”, ne-a declarat Cristina Fiţ, vicepreşedinte ANOSR.

"Considerăm că am fost traşi în ţeapă. Protestăm faţă de noua Lege a Educaţiei. Nu este normal să rămânem fără reprezentativitate în comisiile decizionale", ne-a spus Alin Filimon, student.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Protest-GalatiStudentii-banderola-neagra-tinut_0_428957348.html

Link to comment
Share on other sites

MECTS îi invită pe protestatarii de la Galaţi să citească legea

În legătură cu protestele unor studenţi, organizate în ziua de 17 februarie 2011 la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului face următoarele precizări:

"Pentru prima oară într-o lege a educaţiei din România, în Legea Educaţiei Naţionale, este prevăzută emiterea unui Ordin de Ministru - art. 202(3) - care să consacre Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, propus de organizaţiile studenţeşti. Articolul 203 (5) al Legii Educaţiei Naţionale precizează: „Studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate”. Legea permite, depinde de fiecare universitate până unde se va întinde implicarea studenţilor. Articolul 207 (5) a) din Legea Educaţiei Naţionale precizează: „componenţa membrilor consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi.” Este limpede că studenţii au o reprezentare minimală de 25%, rămânând la latitudinea fiecărei universităţi ca numărul acestora să fie mai mare.

Potrivit Articolului 209 (1) a); b) din Legea Educaţiei Naţionale, pentru alegerea rectorului universităţile au la dispoziţie două proceduri: prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universităţii (25% dintre membrii senatului universitar) şi din consiliile universităţilor (minimum 25% dintre membrii consiliului), respectiv pe baza unui concurs public. În cazul concursului public, este alcătuită o comisie de minimum 12 membri (50% membri ai universităţii, 50% personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii, din ţară şi din străinătate), dintre care, cel puţin un reprezentant al studenţilor. La fel universităţile au posibilitatea să mărească, dacă doresc, numărul studenţilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului consideră că prevederile Legii Educaţiei Naţionale sunt cât se poate de clare şi că motivele flash mob-ului - pe care îl apreciem ca realizare artistică - de la Galaţi trebuie căutate în altă parte".

http://www.amosnews.ro/MECTS_ii_invita_pe_protestatarii_de_la_Galati_sa_citeasca_legea-29-63778

Link to comment
Share on other sites

Pai asta este problema. Au dreptul. Dar nu este obligatoriu. Asa ca ei nu vor fi acolo. Pentru ca cei mai resposabili si titrati dintre tineri nu mai au posibilitatea de a se impune, aceasta societate se va duce de rapa. O data mai mult. Sau, daca mai era nevoie si de asta. Cine ii vor mai ajuta? Clasa muncitoare? Clasa profitoare? Casa asteptatoare?

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.