Jump to content

Pro sau contra titularizării în şcoală


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Pro sau contra titularizării în şcoală

Începând cu 2012, examenul de titularizare se va da în şcoli. E bine, e rău? Am încercat să aflăm asta de la cadrele didactice din Galaţi.

Profesorii titulari, contra

Cei care se declară total împotriva titularizării direct în şcoli sunt tocmai profesorii titulari.

Maricica Cristea, profesoară de limba franceză la Colegiul Tehnic „Paul Dimo” (Liceul Energetic), spune clar şi fără ocolişuri: „Eu m-am titularizat în 1996, când examenul de titularizare se dădea pe bune. Examenul la nivel naţional este serios şi respectabil, nu se compară cu un examen dat în şcoală, unde intervine factorul uman, chiar nepotisme, sigur, nu la noi în şcoală, dar clar va exista acest factor. Titularizarea trebuie să facă diferenţa dintre cei care sunt titulari şi cei care poate nici nu vor asta, sau poate nu au vocaţie”. Ce se va întâmpla pe viitor? Profesoara de franceză spune că „nu fac politică în şcoală, dar ştiu că atunci când ni se spune că este vorba despre nişte dispoziţii tranzitorii, se aruncă motanul în curtea şcolii, iar responsabilitatea rămâne aici”.

Alexandra Oprea, profesor titular la disciplinele tehnice, are şi un argument pro: „Titularizarea îţi oferă siguranţa locului de muncă. Rămâi acolo, începi să cunoşti elevii şi nu mai încerci, an de an, emoţiile concursului. Avem colege care de 19 ani aşteaptă titularizarea, pentru că nu se scot posturi la concurs. Deja au o vârstă, peste 40 de ani, dau examen la fiecare 3 ani. Pe de altă parte, o titularizare în şcoală nu ar fi corectă, cred eu, pentru că intervine foarte mult relaţia directorului cu profesorul; sunt şcoli unde directorul nu-l agreează pe profesorul respectiv, oricât de bine s-ar pregăti acesta”.

Tot împotrivă se declară şi Florina Bozianu, profesoară de matematică la Liceul Energetic: „Sistemul nu este bun, pentru că o să fie nevoit omul să umble prin şcoli, ca să găsească unde să se titularizeze, căci nu va mai exista o listă la nivel judeţean cu posturile libere scoase la concurs. Apoi, ocupi postul în şcoală pe un termen limitat, de un an, un an şi jumătate, apoi iar o iei din şcoală în şcoală? Sigur, domnul ministru zice că nu-ţi pierzi titularizarea, dar eu nu mai cred în nimic din asta”.

Mihaela Buruiană, profesoară de limba engleză la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Liceul Metalurgic), a adăugat: „Este o adevărată spaimă: ne putem înscrie la concursuri de titularizare în mai multe şcoli? Dar dacă în aceeaşi zi se suprapun examenele?, Ţi se ia o şansă!”.

Ana Luca, profesoară de socio-umane la Liceul Energetic, vorbeşte despre faptul că „este o sursă suplimentară de stres anual şi nu cred că asta creşte calitatea actului de predare. Existau alte modalităţi de evaluare periodică. S-a vehiculat şi ideea că profesorii titulari în sistem sunt mai puţin productivi decât cei evaluaţi sistematic, dar consider că şi în sistemul de titularizare naţională sunt modalităţi de evaluare - grade didactice, cursuri de perfecţionare. Numai cine nu vrea nu se perfecţionează”.

Suplinitorii susţin ideea

Singurii care îmbrăţişează fără rezerve ideea sunt profesorii suplinitori, unii aflaţi în această situaţie de peste 10 ani, nu fiindcă nu au luat notă mare la titularizarea naţională, ci din lipsa posturilor scoase la concurs!

„Eu sunt de acord cu un astfel de examen. Dacă ai titularizarea, ai continuitate în muncă, începi să cunoşti elevii şi îţi oferă o siguranţă. Aşa, dăm examen anual, învăţăm, învăţăm, pentru ce? Şi nici nu cred în aspectul acela cu subiectivitatea comisiei de examinare; până la urmă, dacă înveţi bine, nu ai astfel de emoţii”, spune Elena Manuela Vâlcu, profesor suplinitor de şase ani la Liceul Energetic.

Şi colega sa, Cristina Necula, profesor suplinitor de discipline tehnice, spune că „de 10 ani nu s-au scos posturi la concurs, pentru titulari. E bine că se va organiza un astfel de concurs. Nu cred că ne-ar avantaja în vreun fel cineva la examen, iar despre plafonare… până la urmă, omul cât trăieşte învaţă, deci nu este un pericol!”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pro_sau_contra_titularizarii_in_scoala__2.html

Directorii sunt încă indecişi

Mirela Onişor, directoarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Liceul Metalurgic): „Sunt foarte multe cazuri în care profesori titulari, care şi-au demonstrat calităţile de-a lungul anilor, par că nu mai au altă ambiţie decât să aştepte pensia. Ori, eu resping astfel de atitudini”. Directoarea spune că o evaluare periodică a celor titularizaţi în şcoală ar putea fi benefică, însă nu rezolvă toate problemele: „Ce te faci cu un profesor care are calificativul nesatisfăcător? Cum te poţi dispensa de el? Eu am un astfel de caz în şcoală, un profesor care, deşi este foarte bine pregătit, are probleme de sănătate neuro-psihică, absentează, nu se implică în pregătirea elevilor pentru bacalaureat şi creează deservicii”.

Cât priveşte suspiciunea că ar putea fi subiectivă în examinarea profesorilor, directoarea spune că „sunt diverse soluţii – componenţa comisiei, stabilirea subiectelor. Apoi, ce director şi-ar periclita imaginea şcolii, calitatea actului de învăţământ? Cine îşi permite să-şi compromită valoarea actului educativ pentru că favorizează pe cineva? Admitem că s-ar întâmpla asta, dar anul viitor cum ar scăpa de acea titularizare? Ce face cu elevii, cu profesorii pe care îi plăteşte? Finanţarea per capita îl face pe director să se gândească foarte serios la aceste aspecte”, încheie Mirela Onişor.

De aceeaşi părere este şi Gabriel Enache, directorul Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, care mai are şi alte argumente, şi pro şi contra titularizării în şcoală: „E bine şi e rău. E bine pentru că poţi, ca manager, să-şi alegi cadre didactice bune, pe care le cunoşti cum lucrează, căci am avut surprize ca oameni cu note foarte bune la titularizare să nu dea rezultate bune şi la clasă. Pe de altă parte, e rău, căci profesorul, devenind titular la şcoală şi nu la Inspectoratul Şcolar, îşi poate pierde locul de muncă mult mai uşor, în cadrul unor reduceri de personal”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Directorii_sunt_inca_indecisi__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.