Jump to content

De ce a murit boxul gălăţean?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

De ce a murit boxul gălăţean?

Pentru tinerii din Galaţi interesaţi de sport, boxerii Lucian Bute şi Cristian Ciocan reprezintă polul de interes în oraşul de la Dunăre. Primul este campion mondial la profesionişti, al doilea a câştigat o centură mondială la amatorii de juniori.

Pentru părinţii acestor tineri, boxul gălăţean înseamnă Georgică Donici, prezent la două ediţii ale J.O., Alec Năstac - atât de aproape de un titlu european la amatori, Ionel Panaite, Teofil Ghinea, Octavian Amăzăroaie, Mircea Toni, Vasile Lehăduş, Sandu Târâlă…

Pentru seniori, „nobila artă” a fost reprezentată, la Galaţi, de Ştefan Cojan, fraţii Vasile şi Stan Bogoi, Adolf Cristea, Octavian Cioloca, Vasile Bute, Lae Tătaru sau Mitică Ciubotaru; şi mai înainte - de Grigore şi Costică Jelesneac.

Ei bine, toată lumea are dreptate. În perioada de după război, până la Revoluţie, Galaţiul a fost o forţă în boxul din România. Nu de puţine ori, pentru a asista la o gală de box, trebuia să ajungi la arenă cu ore bune înaintea primului gong, pentru a găsi un loc în tribună. Dar vremurile au apus, oraşul nostru a adoptat câţiva sportivi de la Pechea (unde inimosul Felix Păun a făcut minuni). Acum Lucian Bute are şase centuri mondiale la profesionişti, iar Cristian Ciocan (Hammer, pe nume de scenă) boxează în Germania. La Galaţi nu s-a mai organizat vreo gală de box de peste 22 de ani, excepţie fiind meciul demonstrativ al lui Bute, de acum câţiva ani.

În oraşul nostru fiinţează, la limita de avarie, o singură secţie de box - la Clubul Dunărea, unde Costel Burlacu face şi el ce poate, dar numai la nivel de copii şi juniori, pentru un sparring fiind nevoit să meargă la Buzău sau Constanţa. De gale, la Galaţi, nici nu se pune problema.

Care să fie motivele regresului? Cine este vinovat? Nu este în intenţia noastră să-i găsim pe cei responsabili şi nici să arătăm cu degetul. Vrem numai să aflăm ce este de făcut pentru a redresa această activitate aducătoare de faimă şi - de ce nu? - atractivă, într-un oraş în care spectacolul sportiv aproape că a dispărut.

Iată de ce ne-am adresat cu întrebarea „Ce e de făcut?” câtorva oameni care au fost sau sunt implicaţi în sportul cu mănuşi.

* Gheorghe Moscopol, fost preşedinte la Box Club Galaţi, echipă campioană naţională în urmă cu patru decenii: „Toate pornesc de la bani. Acum, copiii care merg la sport trebuie să aibă echipamentul lor şi, în multe discipline sportive, se mai şi plăteşte. Boxul a fost şi este un sport pentru copiii din familiile nevoiaşe. Este ştiut, un copil de la box când primeşte o ciocolată nu muşcă din ea ci - scuzaţi-mi expresia - o linge, să ţină mai mult! Am înţeles că acum aceşti copii nu mai primesc niciun fel de recompensă, deci nu ai cu ce să-i mai atragi. Apoi este nevoie de antrenori pricepuţi şi cu tragere de inimă. Boxul este un sport dur, pentru oameni puternici. Găsiţi-i pe aceştia şi boxul poate reveni. Şi încă ceva. Faceţi gale, multe gale amicale, să vină din nou lumea la box''.

* Florin Popovici, fost vicepreşedinte la Clubul Dunărea: „Întrebarea este simplă, răspunsul e mai complicat. Boxul trăieşte mai ales prin meciuri, prin gale. Dar pentru asta ai nevoie de sportivi bine pregătiţi, pe care să-i instruiască antrenori destoinici. Aici e problema. După pensionarea lui Tabără nu prea văd antrenori de box în Galaţi. În anii în care Ionel Panaite (de la clubul nostru) era în culmea carierei, în colţ era asistat de trei antrenori: Costică Jelesneac, Tabară şi nu mai puţin cunoscutul Füresz. Deci, căutaţi un antrenor cu personalitate, sprijiniţi-l, şi rezultatele nu vor întârzia să apară”.

* Mircea Săvescu, fost boxer: „Lipsesc meseriaşii. Adică antrenorii de valoare. Şi Federaţia ar trebui să se implice mai mult în provincie. Şi bani, că este mare sărăcie. Fără bani nu se poate urni nimic. Boxerii trebuie să fie stimulaţi. Aşa am apucat, şi sunt convins că altfel nu se poate”.

* Costel Burlacu, antrenor C.S.M. Dunărea Galaţi: „Au dispărut meseriaşii veritabili din box. Trebuie aduşi înapoi, ca de altfel şi susţinătorii care sprijineau acest sport, cu o bogată tradiţie la clubul nostru. Numai că pentru a aduce antrenori în activitate este destul de greu. Federaţia, în bună intenţie, a hotărât ca pentru a practica această meserie trebuie să fii absolvent de liceu, să fi absolvit o şcoală de antrenori de doi ani şi să ai încă un an de antrenorat. O să fie mai greu, mai ales cu salarizarea. Eu sunt antrenor de categoria I şi antrenor emerit şi primesc 870 lei pe lună. Credeţi că e tentat cineva să se apuce de marea performanţă cu o astfel de leafă? Să spunem că se vor găsi pasionaţi. Apoi aducem antrenori, dar vor trebui selecţionaţi copii care într-adevăr doresc să practice nobila artă!”

* Mihai Brandabur, director executiv Dunărea Galaţi: „Noi am început - e drept, modest - să ducem boxul acolo unde era. Din acest motiv l-am adus pe Burlacu de la Brăila, el fiind şi antrenor de lot naţional. Dar, pentru a progresa este nevoie de competiţie. Noi suntem singura secţie din Galaţi, cu cine să lupte copiii noştri? Despre mijloacele materiale se ştie că sunt limitate. Să te deplasezi pentru gale este costisitor, ca de altfel să şi inviţi pe alţii la Galaţi. Oricum, noi am început cu copii şi juniori şi rezultatele încep să se vadă. Avem campioni la aceste categorii de vârstă. Cu răbdare, vor veni şi performanţele la seniori. Chiar şi în aceste condiţii vitrege noi vom continua activitatea la secţia noastră. Cred că putem fi un exemplu şi vor apărea şi alte secţii în oraş, să fie concurenţă. Cu siguranţă, vom organiza şi gale…”

http://www.viata-libera.ro/articol-De_ce_a_murit_boxul_galatean__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.