Jump to content

Deputatul Mihail Boldea vrea închisoare pentru ziarişti!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Deputatul Mihail Boldea vrea închisoare pentru ziarişti!

Ziariștii care fac publice informațiile din dosarele penale în care nu există o sentință definitivă ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Deputatul PDL Mihail Boldea a depus un proiect de modificare a legii 544/2001 astfel încât informațiile din dosarele penale aflate în faza de urmărire sau ajunse în instanțe să fie scoase din categoria informațiilor de interes public, câtă vreme nu există o sentință definitivă.

De asemenea, divulgarea lor fără acordul expres și prealabil al părților, printr-o modificare a Codului Penal, ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă fapta e săvârșită de un procuror, judecător polițist sau altă persoană care are acces la date prin natura funcției, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Mihail Boldea susține, în expunerea de motive, că, prin modificările propuse, se elimină presiunea publică asupra instanțelor și se evită, de asemenea, lezarea imaginii unei persoane care, până la o decizie definitivă a justiției beneficiază de prezumția de nevinovăție. ”Datorită prevederilor destul de ambigue din Legea 544/2001, se pot solicita şi obţine date din dosarele penale aflate pe rol sau în faza de cercetare penală, aceste informaţii putând fi apoi folosite pentru a crea o presiune publică asupra instanţelor. În plus, prin divulgarea unor informaţii confidenţiale dintr-un dosar penal aflat pe rol este lezată şi deteriorată imaginea unei persoane înainte ca instanţele abilitate să poată lua o decizie imparţială”, își justifică deputatul PDL propunerea.

Care sunt modificările propuse

Potrivit inițiativei lui Boldea de modificare a legii 544/2001, ”informațiile din dosarele penale aflate în faza de urmărire penală sau pe rol în instanțele de judecată nu fac parte din categoria informațiilor de interes public și nu pot fi făcute publice decât după o sentință definitivă”.

În ceea ce priveşte modificarea Codului penal, deputatul PDL vrea ca ”fapta oricărei persoane care, direct sau indirect, prin orice mijloace, divulgă, transmite sau face publice informaţii despre un dosar penal aflat în faza de urmărire penală sau judecată, până la epuizarea tuturor căilor de atac, fără acordul expres şi prealabil al părţilor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”. Pedeapsa e mai mare - de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi - dacă informațiile sunt făcute publice de ”procuror, judecător, poliţist, jandarm sau oricare altă persoană care prin natura funcţiei sale are acces la informaţii din dosarele penale aflate în faza de urmărire penală sau judecată şi are obligaţia păstrării secretului cu privire la aceste date”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/pdl-istul-boldea-ii-vrea-la-inchisoare-pe-ziaristii-care-fac-publice-date-din-dosarele-penale-921.html

Link to comment
Share on other sites

Cand, in 2004 am fost obligat sa renunt la autorizatia de PF, am fost averizat la finante ca voi plati scump. Asta s-a intamplat. Platesc si azi si, probabil, inca multi ani din salariu. Dar nu reactioneaza cand, Madam Udrea PUBLICA averea - doar pe 3 ani din ultimii 7 - unde, noua forma de evaziune fiscala, dividendele = 10-20 x profitul firmelor sotului (ca fara ea avea 0,000 venituri). Si acest gen de informatii vrea un ?obscur PDL-ist sa interzica a fi publicata. Si sa ne oblige sa nu stim ca, dupa chaltuirea a peste 800.000 Euro pt. frunza, numarul turistilor straini+romani in Romania a scazut cu peste 15%. Chiar daca a aparut si dihania in fundul gol! Pai asta vor Base & co. Ca ?ANI? are treaba doar cu sindicalistii. Ca se opun distrugerii relatiilor de munca nascocirite de Base. Asa ca nu conteaza realitatea.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

COMUNICAT DE PRESA

Subsemnatul BOLDEA MIHAIL, deputat în Grupul Parlamentar PDL din Camera Deputatilor, dezmint prin prezenta afirmaþiile apãrute în mass media în data de 21 februarie 2011 prin care sunt acuzat cã doresc sã ,,arunc jurnalistii în închisoare,,.

Este adevãrat cã, în data de 18 febr.2011, am initiat si înregistrat la Camera Deputaţilor douã proiecte de modificare legislativã, unul la Legea 544/2001 privind liberul acces la informaþiile de interes public si o modificare a Codului Penal al României. Cele douã proiecte au fost înregistrate cu numerele 75 respectiv 74 din 18 febr.2011.

În nici una din aceste propuneri legislative nu fac nici o referire, directã sau indirectã, la jurnalisti ci la persoanele care prin natura functiei lor au acces la datele confidentiale din dosarele aflate în faza de urmãrire penalã sau în faza de cercetare judecatoreascã, si care divulgã informatii din aceste dosare, înainte de pronuntarea unei hotãrâri judecãtoresti definitive.

Cu stimã,

Deputat Mihail BOLDEA

Link to comment
Share on other sites

""Ce spune deputatul PDL Mihail Boldea despre limitarea accesului la dosarele penale: Obiectivul meu a fost sa tai sursele jurnalistilor""

http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-8323642-audio-spune-deputatul-pdl-mihail-boldea-despre-limitarea-accesului-dosarele-penale-obiectivul-meu-fost-tai-sursele-jurnalistilor.htm

mie boldea asta mi se cam pare curva ... politica.

Link to comment
Share on other sites

Deputatul Boldea are și varianta împușcării ziariștilor. La propriu

Ca orice avocat care face și politică, deputatul PDL de Galați Mihail Boldea are idei. Teoretic, ele, ideile, ar trebui să fie semnul funcționării cerebrale corecte. Practic, însă, ideile lui Boldea au un substrat emoțional profund.

Să ne explicăm: deputatul ar vrea să modifice Codul Penal astfel încît să nu se mai scurgă informații din dosarele penale către presă. În sensul ăsta, Boldea a introdus ceea ce, în limbaj popular, se numește o “șopîrlă” în proiectul de modificare a Codului Penal: “Fapta savarsita de un procuror, judecator, politist, jandarm sau oricare alta persoana care prin natura functiei sale are acces la informatii din dosarele penale, de a divulga, transmite sau face publice in orice mod, direct sau indirect, date sau informatii din aceste dosare inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.”

Cum: 1. formularea “oricare altă persoană care prin natura funcției sale are acces la informații din dosarele penale” se poate referi inclusiv la jurnaliști (care prin natura “funcției” se preocupă de dosare, inclusiv penale) și este suficient de ambiguă; 2. Boldea este avocat, deci știe cum poate fi speculată o astfel de formulare legală, putem și noi înțelege că orice persoană care prin natura funcției sale de parlamentar, care propune o modificare legislativă neclară și care mai e și avocat, urmărește un avantaj cît se poate de personal, menit să-i asigure exercitarea meseriei chiar și atunci (sau mai ales atunci) cînd niște ziariști au proasta inspirație să-și bage nasul în dosarele penale ale lui Boldea. În care Boldea e avocat, adică, asta am vrut să zicem.

Ceea ce ar însemna că deputatul PDL, cu aceste modificări legislative propuse, nu vrea decît să se protejeze. Mai mult decît o face deja cu pistolul și centura neagră. Pe ambele, așa cum spune, le deține la el acasă și, uneori, le și folosește (așa cum admite într-un articol din ziarul gălățean Viața liberă, preluat apoi pe propriul lui blog. Iar nevoia de siguranță este una cît se poate de emoțională. Cum, de altfel, sugeram și la începutul textului.

Ce nu înțelegem noi, însă, e de ce Boldea nu-și satisface nevoia asta în cu totul alt fel, ci apelează la Parlament să i-o împlinească.

P.S. Altfel, să ne ferească Doamne-Doamne să ajungă vreodată Boldea să aibă dosar penal pe avere nejustificată, că atunci să vezi cît de folositoare e propunerea asta legislativă a lui.

http://www.kamikazeonline.ro/2011/02/deputatul-boldea-are-si-varianta-mpuscarii-ziaristilor-la-propriu/

Link to comment
Share on other sites

Ii recomand domnului Boldea (mare avocat, de altfel..) si altor sustinatori ai sai cu privire la ideea inchisorii pentru ziaristi cauza CEDO - Dalban contra Romaniei, de prin 1995. E de prisos sa mentionez ca numai in mintea lui de mare jurist o astfel de idee stralucita poate avea o finalitate practica; in oricare alte conditii, o asemenea prostie ar insemna 'zburatul' din UE pe capitolul justitie.

Link to comment
Share on other sites

De ce oare nu propune acelasi lucru, cu circumstante agravante, pentru cei care cheama mass-media la "ridicarea interlopilor cazuti in dizgratie" sau a adversarilor politici ai gastii Base&E.U.Cocos&UDMR? (vezi cazul V.C.Tudor). Si recuperarea pagubelor produse poporului roman prin dispozitiile CEDO, de gastile avocat+notar+judecator, pentru echitate?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.