Jump to content

Computerele vor deveni mai deştepte decât oamenii în 2045


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Computerele vor deveni mai deştepte decât oamenii în 2045

Ne apropiem de momentul in care computerele vor deveni nu doar inteligente, ci cu mult mai destepte decat oamenii. Cand se va produce acest lucru, umanitatea – trupurile noastre, spiritele noastre, civilizatia noastra – va fi total si pentru totdeauna transformata.

Nu este vorba de science-fiction. Prestigioasa revista ”The Time” consacra un lung articol acestei viitoare transformari radicale si al acestei teze, cunoscuta sub numele de singularitate. Numele insusi a fost inspirat din astrofizica. Acesta descrie un punct din spatiu-timp – spre exemplu o gaura neagra – in care regulile fizicii normale nu se mai aplica.

Aceasta teorie a singularitatii aplicata speciei umane care va transcende corpul si spiritul este propusa de Ray Kurzweil, unul dintre cele mai mari oameni de stiinta ai zilelor noastre, descris ca un ”geniu nemilos” de Wall Street Journal sau ca ”o masina de gandit” de catre revista Forbes. Potrivit calculelor sale, sfarsitul civilizatiei, asa cum o cunoastem noi astazi, se va produce in 35 de ani.

Ray Kurzweil a fondat in urma cu trei ani Universitatea Singularitatii, gazduita de NASA si sponsorizata de Google. Omul de stiinta pleaca de la constatarea ca, la nivel mondial, computerele sunt din ce in ce mai rapide si mai puternice, iar aceasta evolutie nu pare sa incetineasca, ci dimpotriva. Aceasta inseamna ca, intr-un moment relativ apropiat, ele vor fi capabile sa faca lucruri comparabile cu ce poate face mintea umana.

Toata aceasta putere si viteza vor putea cuprinde la un moment dat tot ceea ce inmagazinam in creierele noastre, inclusiv constiinta. Respectiv nu numai efectuarea unor calcule super rapide sau compunerea muzicii, dar si condusul masinii, scrierea cartilor, luarea unor decizii etice, judecarea calitatii unei picturi etc.

Daca intelegem si admitem aceasta perspectiva, iar Ray Kurzweil este convins de ea, atunci orice va deveni posibil. Nu exista nici un motiv sa credem ca ordinatoarele vor inceta sa devina din ce in ce mai puternice.

Este imposibil de prezis comportamentul acestor inteligente supraumane cu care vom imparti intr-o zi planeta. Insa teoriile nu lipsesc. Poate vor fuziona cu aceste masini si vom deveni cyborgi superinteligenti, folosindu-ne de computere. Poate inteligenta artificiala ne va permite sa ne prelungim viata la infinit. Evident, exista si posibilitatea ca ordinatoarele sa se intoarca impotriva creatorilor lor si sa anihileze umanitatea. Toate aceste teorii au un lucru in comun: transformarea speciei noastre in ceva care nu va mai avea nimic din umanitatea anului 2011.

http://www.green-report.ro/stiri/oamenii-vor-deveni-nemuritori-2045

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.