Jump to content

55% dintre gălăţeni, afectaţi de poluarea fonică din oraş


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Prea mult zgomot pe strazile orasului

Primaria a facut recent o analiza a nivelului de zgomot de pe arterele rutiere ale urbei si a ajuns la concluzia ca nu stam deloc bine, dar nici foarte rau. Daca este sa ne luam dupa spusele primarului Dumitru Nicolae, nivelul zgomotului pe principalele strazi este la orele de vârf la limita superioara admisa de lege, în vreme ce conducerea Agentiei Locale pentru Protectia Mediului spune ca limita normala a zgomotului este depasita în cel putin trei zone ale orasului, de altfel aceleasi precizate si de Primarie. Zonele cele mai poluate fonic sunt în Centru - zona Hotelului „Dunarea”, în Micro 19 - în zona Spitalului Judetean si la Inelul de Rocada - în zona Tiglina I.

Totul se va rezolva dupa ce specialistii, dar si oamenii simpli din oras, îsi vor da cu parerea în legatura cu efectele zgomotului din oras, totul urmând sa fie mediat de Primarie într-o dezbatere publica. Pâna la aceasta dezbatere Primaria a oferit câteva masuri de limitare a poluarii fonice care ar fi trebuit luate de mult. O prima solutie pentru a scapa de zgomot ar putea fi pe viitor limitarea sau chiar restrictionarea traficului rutier în zona centrala a orasului, în masura în care acest lucru va permite. O alta solutie ar fi grabirea lucrarilor la strada Traian, realizarea liniilor de tramvai pe pat amortizor, si înfiintarea mai multor linii de troleibuz, mai ales ca Primaria deja se pregateste sa achizitioneze 10 troleibuze noi. În fine, o ultima solutie oferita de primarul Dumitru Nicolae ar fi marirea spatiilor verzi din vecinatatea drumurilor intens circulate si montarea unor panouri fonoabsorbante la intrarea în oras. Dezbaterea va avea loc atât pe internet, cât si prin intermediul unor chestionare care vor fi împartite populatiei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

Da, despre motociclistii care ambaleaza motoarele pe la 2 noaptea nu este vorba?

Sau toate pacanitoarele alea de scutere care te asurzesc, de te intrebi cum poate un rahatzel din ala sa faca atita panarama?

Cred ca ar trebui ca fiecare vehicul sa se incadreze intr-o norma admisibila de zgomot, iar celor care nu se incadreaza sa li se interzica circulatia, cel putin in anumite zone sau intervale orare.

Parerea mea...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

55% dintre gălăţeni, afectaţi de poluarea fonică din oraş

In orasele mari exista zone care depasesc 80 decibeli-db(A),in conditiile in care valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A),informeaza Enviro Consult. Potrivit acestuia, Bucurestiul este cel mai zgomotos oras, avand cea mai mare pondere, circa 85%, din populatie expusa la poluarea fonica. Capitala este urmata de Constanta cu 76% din populatie afectata de zgomotele puternice si de Cluj cu 64%. La polul opus topului de mai sus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.

Potrivit Enviro Consult, calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100. "La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica", a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, auditor in domeniul masurariilor acustice.

Topul poluarii fonice:

* Bucuresti- 85% din populatie afectata

* Constanta- 76% din populatie afectata

* Cluj-Napoca- 64% din populatie afectata

* Brasov, Ploiesti- 61% din populatie afectata

* Galati- 55% din populatie afectata

* Timisoara- 49% din populatie afectata

Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A), in zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate de 70 db(A), iar in sectoarele industriale de 65 db(A).

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-8326769-poluarea-fonica-orasele-mari-cel-mai-zgomotos-este-bucuresti-iar-cel-mai-linistit-este-iasi.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Gălăţenii suferă din cauza gălăgiei

Oraşul nostru ocupă locul cinci pe ţară în ceea ce priveşte poluarea fonică. Medicii spun că zgomotul afectează grav auzul oamenilor şi agravează suferinţele psihice şi cardiovasculare. Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi Garda de Mediu primesc aproape zilnic reclamaţii pe această temă.

Gălăţenii care locuiesc pe Faleza Superioară a Dunării, în cartierele Ţiglina I, Ţiglina II, Dunărea, Siderurgiştilor, I.C. Frimu, Micro 39, Micro 40, dar şi în apropierea Gărilor CFR Galaţi şi Barboşi sunt cel mai grav afectaţi de poluarea fonică. Măsurătorile efectuate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi, în luna aprilie, arată că din 17 puncte de monitorizare, în nu mai puţin de nouă s-au înregistrat depăşiri ale nivelului maxim admis de zgomot.

Pe străzile Brăilei coţ cu Regiment 11 Siret, Bulevardul Coşbuc colţ cu Brăilei, Siderurgiştilor colţ cu Gheorghe Doja şi Coşbuc colţ cu Traian depăşirile sunt cu mult peste 70 de decibeli. Alte artere rutiere sunt la limită. Este vorba despre străzile Frunzei (în zona intersecţiei cu Brăilei), Domnească mai ales în intersecţiile Gării şi Brăilei, unde se înregistrează 69 şi 70 de decibeli.

Şi gălăţenii care locuiesc în apropierea zonelor cu trafic feroviar se confruntă cu probleme din cauza poluării fonice. Potrivit directorului ARPM, Carmen Sandu, la Gara CFR Galaţi au fost înregistraţi 79 de decibeli, în timp ce la Gara Barboşi, 78.

Relaxare tulburată de zgomot

Nici zonele de promenadă din municipiul Galaţi nu se dovedesc a fi oaze de linişte în care oamenii să se poată destinde în voie. Din cele cinci parcuri monitorizate, două sunt poluate fonic. Este vorba despre Parcul de Copii „Viva”, situat pe Faleza Superioară a Dunării, şi Parcul Cloşca, aflat la intersecţia de la Ultimul Leu.

Grădina Publică şi Orăşelul Copiilor din Ţiglina I sunt la limită în ceea ce priveşte nivelul maxim admis al decibelilor, respectiv 45.

Sănătatea, afectată grav

Poluarea fonică are efecte extrem de grave asupra sănătăţii. “Zgomotul este extrem de dăunător . Acesta produce, nu numai tulburări ale aparatul auditiv, dar are şi efecte extrem de grave asupra sistemului nervos. Poate cauza stres, depresie. De asemenea, îi afectează pe bolnavii cu afecţiuni cardiace. Degeaba se contorizează poluarea fonică - despre care se ştie că există - dacă nu se iau măsuri! Şi nu se vor lua!”, ne-a declarat doctorul ORL-ist Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.

Acesta spune că se confruntă foarte des cu asemenea cazuri, în care pacienţii suferă din cauza poluării fonice. „Noi, ORL-iştii, ne confruntăm foarte des cu asemenea cazuri. Sunt destul de multe astfel de cazuri, mai ales provocate de poluarea fonică industrială. Vin oameni la noi din Şantierul Naval şi din Combinat, cu probleme ale aparatului auditiv din cauza zgomotului”, spune Dumitru Cristea.

Plângeri zilnice la DJSP

Disperaţi din cauza gălăgiei, gălăţenii fac reclamaţii aproape zilnic la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. Valentin Boldea, directorul instituţiei, spune că oamenii se plâng din cauza zgomotelor produse de traficul rutier, de lucrările din oraş, dar şi de gălăgia din baruri sau restaurante. „Avem aproape zilnic reclamaţii din partea cetăţenilor, care se plâng de perturbarea liniştii, sunt nemulţumiţi de zgomot, ne spun că nu se pot odihni şi au probleme pe fond psihic din acest punct de vedere”, spune directorul DJSP.

Potrivit acestuia, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a amendat în repetate rânduri persoane fizice, dar şi juridice. „DJSP verifică, atrage atenţia, dar dă şi amenzi, care pot ajunge la 1.000 de lei. În ceea ce priveşte barurile şi restaurantele, se poate ajunge până la suspendarea activităţii”, spune Valentin Boldea.

Amenzi usturătoare

Nici comisarii Gărzii de Mediu din Galaţi nu sunt ocoliţi de plângerile gălăţenilor afectaţi de poluarea fonică. „Chiar în aceste zile ne-am confruntat cu un asemenea caz. Un cetăţean de pe strada Movilei desfăşoară tot felul de activităţi cu un gater antic, care scoate un zgomot infernal, iar oamenii sunt disperaţi”, ne-a declarat Mihai Turcu. Acesta susţine că vina o poartă şi Primăria municipiului Galaţi, care emite avizele de urbanism, fără să facă, în prealabil, o analiză amănunţită legată de tipul de activitate desfăşurată de solicitant, cât şi de utilajele pe care le foloseşte. „Este greşeala Primăriei. Dă avize fără să ţină cont de utilaje şi activităţile întreprinse. Persoana de pe Movilei nu are voie să efectueze asemenea lucrări şi mai ales cu asemenea utilaje decât în extravilan. Populaţia trebuie protejată. Sunt oameni bolnavi, oameni apăsaţi de grijile zilnice şi nu mai au nevoie şi de aşa ceva”, ne-a spus prim-comisarul. Amenzile pe care Garda de Mediu le aplică pentru poluarea fonică pot ajunge până la 30.000 de lei.

„Este infernal. De câteva luni de zile, numai în gălăgie trăim. Nu ne putem odihni. Primăria tot lucrează, dar uită să mai şi termine. În fiecare zi se aud numai urlete, motoare şi utilaje. Avem un copil de nouă luni şi ne chinuim foarte mult cu el. Nici nu poate dormi din cauza zgomotului şi plânge aproape tot timpul. Este bătaie de joc”, ne-a spus Mihaela Cernat, o gălăţeancă, locatară a blocului P12, de la Elice.

Soluţia Primăriei: să planteze copaci

Pentru a reduce poluarea fonică din oraşul de la malul Dunării, municipalitatea are o soluţie: să extindă spaţiul verde. „Vom planta mai mulţi copaci”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

În 2008, Primăria a cheltuit peste 20.000 de euro pentru un autoturism dotat cu aparatură de măsurare a zgomotului de pe străzile oraşului. Acesta s-a dovedit a fi inutil deoarece, timp de doi ani, nu a determinat poluarea fonică nici măcar în curtea instituţiei. Chiar dacă autorităţile spun că acum maşina funcţionează şi că permanent oraşului i se ia “pulsul” la capitolul gălăgie, autorităţile locale nu au practic nicio soluţie concretă şi plauzibilă pentru combaterea poluării fonice.

Oraşele mari din ţara noastră nu respectă normele de poluare fonică acceptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană. Peste 60% din populaţia urbană este afectată de zgomot, din cauza traficului rutier intens. Potrivit unui studiu realizat de “Enviro Consult”, Galaţiul se află pe locul cinci pe ţară în ceea ce priveşte poluarea fonică, 55% din populaţie fiind afectată. La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.