Jump to content

Scoatere de sub urmărire penală din motive umanitare.


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cazurile de luare de mită sunt nejudecate sau pedepsite de ochii lumii

Cel mai perfect flagrant caz de şantaj şi luare de mită înregistrat la Galaţi, în care SRI a înregistrat convorbirile telefonice, iar procurorii au filmat momentul încasării şpăgii, s-a încheiat cu scoaterea de sub urmărire penală din motive umanitare.

Pe 13.11.2006, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi anunţau un flagrant de luare de mită din Portul Galaţi. Vasile Cosma, administratorul SC Cosma - Grupul de Scafandri Grei şi Autonomi SNC Galaţi, depusese o plângere în care denunţa faptul că Georgel Neculai, căpitan la Căpitănia Portului Galaţi, i-a cerut şpagă, de mai multe ori, pentru a-l exonera de plata către Autoritatea Navală Română a unei taxe de 5% din valoarea lucrărilor portuare.

SRI Galaţi a înregistrat convorbirile telefonice dintre cei doi, iar procurorii au organizat flagrantul. Au marcat cu praf specific 18 dintre cele 20 de bancnote de 1 milion, l-au echipat pe scafandrul Cosma cu microfoane şi cameră ascunsă. Şpaga a fost dată luni, 13.11.2006, la ora 16.20, în parcarea de la Căpitănia Portului Galaţi. Flagranul le-a ieşit perfect procurorilor. Căpitanul a fost reţinut pentru 24 de ore.

A doua zi, în dosarul 7305/233/2006, procurorii au cerut instanţei arestarea preventivă a căpitanului, pentru 29 de zile. Instanţa a respins cererea şi, după 24 de ore, inculpatul a fost pus în libertate. Procurorii au înaintat instanţei o nouă cerere, iar pe aceasta instanţa a admis-o. Numai că acum acuzatul nu mai putea fi arestat. Imediat ce a ieşit pe uşa Palatului de Justiţie, Georgel Neculai s-a internat în spital, cu diagnosticele criză de colică biliară, suspiciune de preinfarct şi tensiune arterială 17 cu 5.

Amendat cu jumătate din şpagă

Procurorii l-au acuzat pe Georgel Neculai de comiterea infracţiunii de şantaj, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Cercetările în dosarul 8157/P/2006 au trenat însă. După un an şi jumătate, pe 26.05.2008, cel care era la vremea aceea prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procurorul Roşca Costache Caloinescu, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a căpitanului Georgel Neculai. Textul „ordonanţei de scoatere de sub urmărirea penală şi aplicare a unei sancţiuni cu caracter administrativ" e inedit prin argumentele care au stat la baza „pedepsirii" lui Georgel Neculai numai cu o amendă de 1.000 de lei, adică jumătate din şpagă.

Practic, procurorul Roşca C. Caloinescu a clasat dosarul mitei de la Căpitănie din sentimente umanitare. „Inculpatul are studii superioare, este căpitan al Portului Galaţi, este căsătorit şi are un copil minor. Urmările faptei sale sunt de o gravitate minimă nefiind produs niciun prejudiciu material părţii vătămate. Fapta, prin împrejurările concrete în care a fost comisă, a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege", se spune în ordonanţa prim-procurorului Caloinescu. Căpitanul a fost totuşi obligat la plata cheltuielilor de urmărire, în valoare de 100 lei. Atât a costat flagrantul. „Banii pentru flagrant i-am pus eu din buzunar şi mi-au trebuit vreo două luni ca să îi iau înapoi. Până la urmă i-am recuperat, dar eu mai rămăsesem «agăţat» la el cu alte 20 de milioane, pe care le dădusem înainte". În prezent, firma de scafandrerie a lui Cosma este din nou "la mâna" căpitanului Neculai.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/cum-s-a-transformat-lupta-anticoruptie-intr-o-farsa-217595.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.