Jump to content

Guvernul menţine sărăcia profesorilor


dcp100168

Recommended Posts

Guvernul mentine saracia profesorilor

Ultima runda de negocieri cu privire la salariile profesorilor pe 2008 nu a adus niciun leu un plus in buzunarele dascalilor. Sindicatele continua sa refuze oferta de majorare salariala cu 11% facuta de Guvern. Discutiile dintre ministrul Cristian Adomnitei, pe de o parte, si liderii celor patru sindicate din Învatamânt - FSLI, FSI "Spiru Haret", FEN si FNS "Alma Mater", purtate vineri la sediul ministerului s-au dovedit un esec, asa cum ne-a declarat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu. Discutiile s-au înscris in seria de consultari reciproce pe marginea problematicilor sistemului de Învatamant, demarate la data de 13 ianuarie. "Nu au fost practic niciun fel de negocieri. Vineri nu s-a reprodus aceeasi oferta pe care o facuse anterior premierul Tariceanu, prin urmare nu am avut ce sa negociem. Ni s-a propus o majorare de 6% de la 1 aprilie si de 5% de la 1 octombrie. Aceasta oferta nu poate fi aprobata de noi. FEN a cerut o majorare de 50%", ne-a declarat ieri Constantin Ciosu.

Negocierile nu au fost inchise

Liderul FEN ne-a mai declarat ca va astepta in aceasta saptamana o noua propunere din partea ministrului de resort sau a premierului pentru majorarile salariale pe 2008, apoi federatia se va gandi la alte actiuni. "Asteptam acum sa avem o noua intalnire, care probabil va fi saptamana viitoare (n.r. - aceasta saptmana). Speram ca de aceasta data sa se poarte cu adevarat negocieri, apoi vom mai vedea ce este de facut", a concluzionat Ciosu. Secretarul general al FEN a facut apel si la unitatea federatiilor din Învatamant, reclamand faptul ca unele organizatii sindicale ofera un acord tacit Guvernului. "Cei de la Spiru Haret si de la FSLI nu au avut puterea sa spuna la cat se ridica revendicarile lor, asa cum noi am anuntat ca vrem 50%, semn ca ar putea sa incerce sa tradeze interesele dascalilor", a mai declarat Constantin Ciosu.

Alte declaratii

Dupa negocierile de vineri, liderii sindicali s-au aratat nemultumiti de oferta Guvernului. "Este o propunere absolut neserioasa! Asta nu e negociere, e o gluma proasta! Media ponderata a cresterii e de 6%, nici macar nu acopera inflatia! Reactia noastra va fi pe masura, daca nu se trece la negocieri reale!", ne-a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN, la finalul primei runde de negocieri, cu ministrul Cristian Adomnitei.

"Propunerea Guvernului e nefezabila si nu poate satisface dorintele membrilor nostri de sindicat!", a declarat si Marius Nistor, presedintele executiv al FSI "Spiru Haret".

Aurel Cornea, presedintele FSLI, a declarat, la rândul sau, ca propunerea este inacceptabila, adaugând ca exista riscul declansarii unei greve în Învatamânt, daca lucrurile vor ramâne asa.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

Pai,da...ce le pasa lor din turnul lor de fildes poleit cu aur unde aerul e rarefiat rau si miroase a prostie + inconstienta...

Stau acolo si-si dau cu parerea:ia sa vedem cum sa le-o mai tragem fraierilor de profesori,la ce le trebuie carti, la ce le trebuie haine?hai mai bine sa-i umilim cu 2-3 sute de mii(vechi!) ca la ce ne-ar folosi sa le dam mai mult?ca doar nu sunt cine ce masa electorala de bagat in seama!hai mai bine sa ne facem ca-i platim pe cei pensionari,pe judecatori(care tot corupti au ramas chiar daca au 60-80milioane...tot veci)si noi sa ne vedem de tunurile si de spagile noastre...s-or descurca ei, cum au facut-o si pana acum.Bine, bine, dar pana cand asta ?au uitat porcii de guvernanti sa se intrebe(si jignesc PORCII cand spun asta!)

Link to comment
Share on other sites

Câteva cifre din învăţământul superior

Salariaţii din învăţământ sunt cunoscuţi ca o categorie de bugetari prost plătită. Cu toate acestea, la universitari, diferenţele între un preparator fără vechime şi un profesor cu doctorat şi cu toate gradele didactice sunt suficient de mari pentru a crea nemulţumiri. Dacă un asistent câştigă în jur de 1.200 de lei, un profesor universitar ajunge la aproximativ 9.700 de lei.

Potrivit grilei de salarizare din decembrie anul trecut, un preparator câştigă între 1.124 şi 1.580 de lei. Salariul unui asistent porneşte de la 1.416 lei şi poate ajunge după 25 de ani, cu nişte sporuri, la 2.330 de lei. Un conferenţiar cu 40 de ani vechime în învăţământ câştigă între 2.300 şi 3.376 de lei, dar remuneraţia poate creşte până la 4.726 de lei, dacă persoana respectivă are titlul de doctor şi beneficiază de diverse sporuri. În topul piramidei sunt profesorii universitari, care după zece ani vechime au un salariu de până la 4.976 de lei. Pentru un maximum de vechime (peste 40 de ani) şi sporuri, salariile profesorilor ajung la 9.794 de lei.

Link to comment
Share on other sites

În urma negocierilor din 29.01.2008, ultima ofertă a Guvernului privind majorările salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ este următoarea:

* 10% pentru personalul didactic debutant, cu definitivat şi gradul didactic II, personalul didactic auxiliar şi nedidactic, de la 01.01.2008;

* 6% de la 01.04.2008, tuturor categoriilor de personal din învăţământ;

* 6% de la 01.10.2008, tuturor categoriilor de personal din învăţământ;

* o majorare suplimentară de 3% de la 01.10.2008, în condiţiile realizării principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv: creşterea P.I.B.-ului, ţinta de inflaţie, precum şi de nivelul productivităţii muncii.

Link to comment
Share on other sites

Nu e prima oara cand se intampla asa. Au primit mariri de salarii, intai, cei care au tipat cel mai tare. In fond, e cumva normal - cu ghilimelele de rigoare - ca un dascal sa nu tipe dupa bani, ci sa se comporte cu discretia caracteristica acestei actegorii de pofesii, care este una de MODELE, a Modelelor!

Asa ca, ar trebui ca altii - guvernantii, in speta - sa vada ca ceva nu e in regula. Si sa ia masuri! :cry:

Si daca nu se intampla, inseamna ca noi, toti, nu luam masuri... cu guvernantii!!!

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.