Jump to content

Oraşul posibil - Galaţi 2050


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Oraşul posibil – Galaţi 2050

* Concurs de invenții urbane

Asociaţia   Plusminus   şi Ordinul Arhitecţilor din România lansează concursul naţional „Oraşul posibil – episodul Galaţi 2050”. Concursul de invenţii urbane este deschis tuturor specialiştilor până în 35 ani şi are ca scop introducerea inventivităţii şi creativităţii ca şi alternativă în demersul de lucru cu oraşul românesc. Proiectul va trage şi un semnal de alarmă asupra altor problematici urbane precum: lipsa unor politici publice sau a dezvoltării urbane necontrolate.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Oraşul anului 2050. Studiu de caz - Galaţiul

Un grup de arhitecţi reuniţi într-o asociaţie din Cluj şi-au pus în gând să schimbe complet faţa unui oraş postcomunist aşa cum este şi Galaţiul. Asociaţia Plusminus, iniţiatoarea unui concurs naţional de invenţii urbane, ne-a ales tocmai pe noi.

Oraşul de la Dunăre a devenit studiu de caz. Practic, tinerii specialişti din Galaţi şi de pretutindeni sunt invitaţi să reinventeze un întreg oraş.

Poate vă întrebaţi deja de ce a fost ales tocmai Galaţiul?

Arhitecţi de profesie sau specializaţi în domeniul urbanismului, membrii asociaţiei clujene au pornit de la ideea că toate oraşele dezvoltate în perioada comunistă au nevoie de un suflu proaspăt. Asta deoarece toate duc lipsă, în primul rând, de politici publice de dezvoltare urbană. În plus, clădirile, dar şi populaţia sunt într-un trend de îmbătrânire, iar zonele industriale din aceste oraşe îşi reduc activitatea. Galaţiul este reprezentativ pentru toate aceste probleme.

Compătimiţi la nivel naţional

În prezentarea făcută pe siteul concursului, la adresa www.plusminugalati.blogspot.com, Galaţiul e compătimit de-a binelea: „Focalizându-şi atenţia doar către profilul industrial, oraşul nu a exploatat contextul natural în care se află, proximitatea unui alt mare centru urban (Brăila) sau potenţialul universitar şi de cercetare. Fondul locativ, ce reprezintă în proporţie mare rezultatul intervenţiilor comuniste, este într-o stare precară şi va ieşi din uz în următorii 40 de ani. Efectele dezvoltării necontrolate şi diminuarea puternică a activităţilor culturale din ultimii ani au condus către degradarea vizibilă a calităţii vieţii la nivelul oraşului în asemenea măsură încât ideea de apartenenţă faţă de Galaţi a devenit inadecvată”.

Una dintre iniţiatoarele concursului, Elena Stoian, gălăţeancă de origine, spune că, atunci când revine în oraşul natal, are senzaţia că aici nu se întâmplă nimic şi că oamenii nu sunt potenţaţi de mediul unde locuiesc. „Prin acest concurs încercăm să strângem strategii de dezvoltare a oraşului, care să aibă un impact asupra lui.

Nu aşteptăm doar proiecte urbane, ci şi pe cele referitoare la patrimoniul cultural, la turism sau la business. Concursul se adresează însă doar tinerilor – fie ei sociologi, antropologi, jurişti sau altceva – cu vârste până în 35 de ani. Asta pentru că vrem idei fresh”, ne-a declarat coordonatoarea programului.

Idei bune de pus în practică

Până pe 1 aprilie 2011, asociaţia strânge idei, cu ajutorul platformei de internet www.plusminugalati.blogspot.com, unde cei interesaţi găsesc şi o bază de date despre oraşul de la Dunăre. De exemplu, pe acest site, starea actuală a unor zone precise - precum Ţiglina I, Piaţa Centrală, Francezi, Portul - este analizată la rece. Problemele sesizate sunt însoţite de eventuale soluţii.

„Câte dintre idei vor fi puse în practică? Depinde de fiecare proiect în parte, dar şi de disponibilitatea autorităţilor sau a altor parteneri publici ori privaţi. De exemplu, un proiect care ţine cont de faptul că în 2050 clădirile din perioada comunistă ies din uz şi propune demolarea acestora şi mutarea oraşului la câteva sute de kilometri faţă de locul actual nu e fezabil. Dar un concurent care vrea „să activeze” zece colţuri de stradă, prin amplasarea unei bănci, sădirea unui copac la fiecare 100 de metri şi montarea unui touchscreen cu informaţii despre oraş, atunci acesta se poate face”, exemplifică Elena Stoian, coordonatoarea programului.

Schimbarea vine în timp

Concursul este unul de anvergură, cu finanţare asigurată de Ordinul Arhitecţilor din România şi de Uniunea Arhitecţilor din România, parteneri fiind alte câteva instituţii. Proiectele calificate în finală vor putea fi votate de gălăţeni şi apoi vor fi făcute cunoscute autorităţilor locale.

Organizatorii nu promit că ne scapă de imaginea de oraş îmbâcsit, dar speră ca iniţiativa lor să schimbe măcar percepţia asupra a ceea ce poate deveni Galaţiul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Orasul_anului_2050_Studiul_de_caz_-_Galatiul__2.html

Link to comment
Share on other sites

Expoziţie inedită: "Oraşul Posibil - episodul Galaţi 2050”

Dezvoltarea urbană necontrolată, scăderea şi îmbătrânirea populaţiei, reducerea zonelor industriale sau iminenta ieşire din uz în 2050 a ansamblurilor de locuit sunt doar câteva dintre motivele pentru care s-a decis organizarea unui concurs de invenţii urbane. Pe 28 mai, toată echipa de organizare a evenimentului se va afla la Galaţi pentru pregătirea unei expoziţii publice, la Palatul Navigaţiei.

"Oraşul nostru a fost ales ca şi studiu de caz în cadrul programului denumit „+/- Galaţi”, un proiect naţional care încearcă lansarea unei dezbateri despre probleme ale oraşelor româneşti", a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Principalii finanţatori sunt Ordinul Arhitecţilor şi Uniunea Arhitecţilor din România. Concursul denumit „Oraşul Posibil - episodul Galaţi 2050” pune acest oraş în centrul discuţiei.

Expoziţia va avea loc în perioada 1-19 iunie. Grupul câştigătorilor va fi prezent în 17-19 iunie în Galaţi pentru a dezbate ideile cu mass-media locală / cetăţenii oraşului / administraţie / etc.

Evenimentul se va încheia în 19 iunie cu o festivitate de premiere.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Expozitie-Orasul-Posibil-episodul-Galati_0_457754680.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

„Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050”, în foaierul Palatului Navigaţiei

În perioada 13-19 iunie, oraşul de la Dunăre găzduieşte concursul de invenţii urbane „Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050”, care reprezintă prima fază a proiectului +/-Galaţi. Proiectele aflate în concurs vor fi expuse în foaierul Palatului Navigaţiei. La eveniment participă şi doi invitaţi elveţieni, profesori la ETH Zurich.

În prima fază a proiectului s-a organizat un concurs focalizat pe Galaţi, cu tineri specialişti din toată ţara. Propunerile participanţilor au fost analizate de un juriu naţional, format din specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului, dar şi din personalităţi implicate în viaţa comunităţii (mediul de afaceri, mediul artistic). În urma jurizării, 10 proiecte au fost alese să meargă în faza a doua a proiectului şi au dezvoltat temele propuse.

În cea de-a doua etapă, finaliştii sunt invitaţi la Galaţi pentru discuţii cu autorităţile locale, city-managerul şi alţi reprezentanţi ai factorilor de decizie, dar şi pentru o serie de dezbateri publice în care îşi vor putea prezenta lucrările. Pe toată perioada de desfăşurare a evenimentului în Galaţi (13-19 iunie 2011), cele 10 propuneri vor fi expuse în foaierul Palatului Navigaţiei. În final, va fi solicitat votul publicului pentru deciderea proiectelor câstigătoare.

Expoziţia din 13-19 iunie reprezintă proiectele din cele două faze ale concursului. Pentru stabilirea câştigătorilor, gălăţenii îşi pot vota proiectele favorite în urna special amenajată la locul expoziţiei sau pe blogul concursului www.plusminusgalati.wordpress.com.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

De la oraşul probabil la „oraşul posibil”

În faţa Prefecturii, pe Domnească, un lac, pe care bărcile tulbură bălăceala raţelor sălbatice, în locul bazinului de încercare al Icepronav, o piscină publică pentru 200 de locuri, dar şi un complex cu bibliotecă şi săli de cinema, la malul Dunării expoziţii sau o piaţă de peşte, aflate pe terase plutitoare, în loc de maşini, pe străzi - module ecologice de transport, benzi speciale pentru biciclete, o staţie de reciclare pe platforma Sidex, în centrul oraşului - un târg de liber schimb în care poţi lua, gratis, o maşină de spălat sau mobilă şi blocuri reabilitate la „loteria blocurilor”.

Acestea sunt doar câteva din ideile mai multor arhitecţi români care au lucrat la nouă proiecte, ce pot fi analizate, timp de o săptămână, de cei care vin la expoziţia de la Palatul Navigaţiei. Expoziţia este organizată în cadrul „Concursului de invenţii urbane – Oraşul posibil – episodul Galaţi 2050”, un proiect coordonat de Asociaţia „+/-Galaţi”, în parteneriat cu Ordinului Arhitecţilor, Primăria municipiului Galaţi şi APDM – care a pus la dispoziţie, gratuit, sala.

Proiectul continuă un program demarat la Cluj în 2009 şi care are ca scop conturarea unei reţele de iniţiative în România. După cum ne-a declarat şi arhitecta gălăţeancă Ina Elena Stoian, membră a Asociaţiei ”+/- Galaţi”, „finalitatea proiectului nu este una de moment. Mai mult este o ocazie de a deschide discuţii pentru că nu noi trebuie să facem din Galaţi un oraş modern, ci administraţia, dar şi oamenii trebuie să se implice, să vorbească”.

Deşi este puţin incredibil, în contextul în care în România de astăzi nu se mai scriu două cuvinte în interes public dacă nu au în spate un proiect cu finanţare europeană (sau măcar „de stat”), proiectul coordonat de arhitecţii cu viziune, membrii Asociaţiei ”+/- Galaţi” (Elena Stoian, Marius Mitran, Mirela Niţu) nu beneficiază de susţinere financiară din partea vreunei instituţii de stat.

Cei care îi susţin pe aceşti tineri cu idei şi viziune sunt Ordinul Arhitecţilor şi diverse ambasade şi consulate – căci proiectul prevede şi invitarea unor specialişti în arhitectură din UE.

Galaţiul, un oraş mai mult decât adormit

Expoziţia de la Palatul Navigaţiei conţine cele mai bune nouă proiecte care imaginează Galaţiul anului 2050. Fiecare proiect poate fi analizat şi votat apoi, vizitatorilor punându-li-se la dispoziţie buletine de vot şi o urnă în acest sens. Proiectele pot fi analizate şi votate şi accesând www.plusminusgalati.wordpress.com. Prezent la deschiderea expoziţiei, ieri, preşedintele filialei locale a Ordinului Arhitecţilor, arhitectul Sergiu Porumboiu şi-a exprimat speranţa că „Galaţiul se va trezi, în sfârşit, la viaţă, căci acest oraş este mai mult decât adormit în prezent.

Fără o gândire urbanistică nu se va întâmpla nimic şi dacă nu ne trezim în al 12-lea ceas, Galaţiul ar putea fi o localitate de care doar să ne aducem aminte”. Invitând vizitatorii la expoziţie, Sergiu Porumboiu nu a putut să nu facă o comparaţie cu oraşul vecin, Brăila, „căruia mulţi îi puseseră grâul la fiert, dar care, încet, încet, a început să se trezească”.

Totuşi, Sergiu Porumboiu nu a putut să nu remarce lipsa autorităţilor de la expoziţie (deşi organizatoarea a spus, cu dezamăgire, că le-a trimis invitaţii), ceea ce dovedeşte dezinteresul faţă de oraş până la urmă. La o astfel de manifestare ar fi putut veni reprezentanţi ai Primăriei care se ocupă de Planul Urbanistic General, care „ar trebui în primul rând prezentat gălăţenilor!”, a adăugat acesta.

Degeaba avem idei, dacă nu avem „gospodari”!

„Suntem înconjuraţi de ape de care ne amintim doar la inundaţii, avem vestigii neolitice antice cu care nu ştim ce să facem, avem bijuterii arhitectonice vechi de un secol care stau să se prăbuşească, construcţii comuniste de care ne este ruşine şi construcţii ridicate în capitalismul sălbatic la care nu ne putem uita. Este o provocare să armonizăm toate aceste lucruri, iar eu mi-o asum, astfel încât Galaţiul să devină în 2050 oraşul incredibil”, a spus şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, fără să comenteze în vreun fel reproşurile făcute de antevorbitorii săi.

„Degeaba avem idei, nu asta e important! Important este să avem oameni gospodari cărora să le pese de Galaţi, nu aşa, doar să latre o dată la patru ani”, ne-a spus un vizitator, domnul Voicu, punând astfel punct exprimărilor poetice.

Deşi proiectele aflate în concurs conţin multe elemente ce ţin de filme science-fiction decât de realitate, efortul tinerilor arhitecţi de a organiza această acţiune demonstrează că iniţiativa nu a murit şi că speranţa schimbării în bine a vieţii noastre nu trebuie pusă, ca o ofrandă, la picioarele conducătorilor urbei.

Lecţia pe care ne-o dau iniţiatorii acestui proiect este simplă: întâi ar trebui să ştim ce ne dorim de la viaţă, pentru ca apoi şi apoi să cerem asta de la conducători, nu doar să includem în propriile vieţi proiecte „gata mestecate” de cei vremelnic puşi/aleşi să ne conducă...

Program de vizitare şi nu numai

Proiectele vor rămâne până sâmbătă în sala Palatului Navigaţiei, expoziţia putând fi vizitată zilnic, între orele 12-14 şi 16-20. Vineri, aici, de la 14 la 17, vor fi prezenţi şi arhitecţii care au realizat proiectele, iar sâmbătă, de la ora 10, la Parcul de Soft va avea loc o dezbatere publică pe tema „recalificarea regiunilor metropolitane”, coordonată de profesorii elveţieni Daniel Kiss şi Simon Kretz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Conferinta - Orasul Posibil

Asociatia PlusMinus si Ordinul Arhitectilor Filiala Dunarea de Jos va invita sa participati la conferintele si dezbaterile publice organizate in cadrul proiectului “Orasul posibil-episodul Galati 2050”. Evenimentele vor avea loc in sala de conferinte a Ordinului Arhitectilor (Parcul pentru Tehnologia Informatiei, str. Portului 23), dupa urmatorul program:

Vineri, 17 iunie

14.00 - 17.00 - sesiune prezentări proiecte expoziţie – prezentarea va fi sustinuta de autorii proiectelor aflate in concurs, in urmatoarea ordine:

1. GRI (Galați - Resursa de Identitate) - arh. Alexandru Cozma (Timișoara)

2. reACTIV Galați 2050 - arh. Lucian Sandu Milea (București)

3. Back to the future - arh. Alex Axinte (București)

4. Tribuna care face curte blocului - arh. Andra Jiurgiu (București)

5. Revitalizare zona destructurată - arh. Sabin Purice (București)

6. Profil Galați - arh. Alexandru Fleseriu (Cluj)

7. Găteli gălățene - antropolog Laura Panait (Cluj)

8. Orașul mobil - arh. Ioana Cristian (București)

9. Ochiul de la graniță - arh. Daniela Calciu (București).

Prezentarile vor fi urmate de discutii/dezbateri pe temele propuse.

Sâmbătă, 18 iunie

10.00 - 14.00 - dezbatere PUBLICĂ deschisă pe tema: Recalificarea regiunilor metropolitane. Un model pentru Galați (Qualifying metropolitan regions. A model for Galați). Coordonatori Daniel Kiss, Simon Kretz (ETH Zürich, Elveția)

20.00 - concluzii finale, închiderea oficială a expozitiei si anuntarea clasamentului stabilit de votul galatenilor.

feldefel.net

Link to comment
Share on other sites

Dezinteres din partea autorităţilor. Niciun reprezentant la dezbaterile pe tema dezvoltării

Autorităţile gălăţene au arătat încă o dată cât de preocupate sunt de soarta municipiului Galaţi. La dezbaterile organizate de arhitecţi în cadrul "Concursului de invenţii urbane Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050" nu a participat nici măcar un reprezentant al administraţiei publice.

Expoziţia din cadrul Concursului de invenţii urbane "Oraşul posibil - Galaţi 2050" şi-a închis aseară porţile. Doar puţin peste 500 de gălăţeni au votat proiectele propuse de arhitecţi pentru dezvoltarea oraşului de la malul Dunării. Potrivit arhitectului Ina Stoian, unul dintre iniţiatorii proiectului, cele nouă proiecte de dezvoltare au înregistrat 1.058 de voturi din partea gălăţenilor participanţi la expoziţie, dar şi vizitatori ai blogului www.plusminusgalati.wordpress.com.

Dintre cele nouă proiecte participante în concurs, unul singur s-a situat în top trei, atât în ceea ce priveşte voturile înregistrate în expoziţie, cât şi cele de pe blog. Este vorba despre proiectul "Profil Galaţi", al arhitecţilor Fleseriu Alexandru şi Peter Eszter, care a strâns 168 de voturi din partea gălăţenilor interesaţi de soarta oraşului de la malul Dunării. Proiectul propune modernizarea oraşului atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi zonele de agrement oferite gălăţenilor şi alinierea acestuia în rândul statelor dezvoltate din Uniunea Europeană. Totodată, proiectul propune evenimente de atragere a publicului larg la Galaţi care să genereze profit şi cu ajutorul cărora să fie schimbată percepţia asupra oraşului.

Chiar dacă au promis o colaborare cu arhitecţii, autorităţile gălăţene nu s-au sinchisit să se prezinte la vreuna dintre dezbaterile organizate de arhitecţi. "Am invitat autorităţile la toate evenimentele, dar nu a venit nimeni. A venit doar domnul viceprimar Ciumacenco la deschiderea expoziţiei. Atât. Nu mai spun şi de lipsa reprezentanţilor din cadrul Serviciului de Urbanism a căror prezenţă era deosebit de importantă. Vom vedea ce vom face pe mai departe. Trebuie să ne gândim. Noi ne dorim să continuăm, dar nu putem fără suportul autorităţilor. I-am sunat zilnic şi ni s-a promis una, dar s-a făcut altceva", ne-a declarat Ina Stoian.

Proiectul arhitecţilor continuă un program demarat la Cluj, în anul 2009, şi care are ca scop conturarea unei reţele de iniţiative în România.

adevarul.ro

Proiectul cu 168 de voturiProfil Galați [EA1002] Fleseriu Alexandru, Peter Eszter

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

"Oraşul posibil" a devenit carte

Asociaţia PlusMinus vă invită miercuri 5 decembrie 2012 de la orele 19.30, în spaţiul de cultură şi voie bună Carol 53 la evenimentul de lansare a cărţii "Oraşul posibil. In(ter)venţii în spaţiul urban postcomunist."

Coordonat de Ina Stoian şi Daniela Calciu, Oraşul posibil este un volum colectiv care adună câteva gânduri despre şi direcţii de acţiune în oraşul postcomunist românesc din partea unor tineri profesionişti finalişti ai concursului de viziuni urbane Galaţi 2050 organizat în 2011 de asociația PlusMinus, completate de contribuţiile unor cercetători şi critici de arhitectură.

Gândit ca un instrument de lobby pentru oraş, volumul este o încercare de deschidere sau de intensificare a dezbaterilor dintre mediile profesionale, administraţii locale şi publicul larg, propunând câteva subiecte: coliziuni şi suprapuneri de gânduri postmoderne (globale) şi realităţi postcomuniste (locale); iniţiative grassroots în oraşul contemporan românesc (şi nu numai); fondul construit comunist, spaţiul urban, imaginea urbană, frontul la apă; mici inserţii generatoare de schimbare; schimbări radicale bazate pe modele internaţionale sau noi tehnologii; noi metode de lucru şi abordarea unor problematici urbane bazată pe creativitate.

Autorii textelor sunt Irina Băncescu, Sabin Borș, Tiberiu Bucșa, Daniela Calciu, Victor Cilincă, Ioana + Alexandru Cristian, Dan Dinoiu, Augustin Ioan, Daniel Kiss, Andra Jurgiu, Istvan Pásztor, Ina Stoian, Irina Tulbure, Matei David + Lucian Sandu-Milea, Alexandru Fleseriu + Eszter Péter, Laura Panait + Silviu Medeșan, Sabin Purice + Adina Segal, Oana Simionescu + Alexandru Cozma, Alex Axinte + Alec Bălăşescu + Cristi Borcan + Doru Ruşti + Ana Vlad + Adi Voicu.

Proiect editorial marca PlusMinus, realizat în parteneriat cu Editura Tact, Cluj, cu sprijinul financiar al AFCN şi OAR, parteneri media: Carol 53, Igloo, ArhiForum, Zeppelin, Arhitectura, Anti-Utopias.

PlusMinus este un grup de reflecţie care caută metode de transmitere a informaţiei specializate de arhitectură şi urbanism către publicul larg. Programele PlusMinus urmăresc creşterea frecvenţei şi consistenţei evenimentelor din acest segment al vieţii şi spaţiului public și extinderea dezbaterilor despre evoluţia oraşelor româneşti în afara mediului profesional. Fondată în 2009 de Ina Stoian şi Tibi Bucşa, PlusMinus coordonează în prezent două programe naţionale, în Cluj şi Galaţi, împreună cu câţiva colaboratori stabili (Daniela Calciu). +/- Cluj a lansat în 2009 o platformă de dezbateri şi negocieri ale dezvoltării urbane, urmărind stabilirea unui hub arhitectural pentru învăţare şi înţelegere reciprocă între profesionişti, administraţie şi publicul larg. +/- Galaţi, lansat în 2011, se confruntă cu contextul unui grad redus de interes şi implicare în chestiunile urbane. Concursul de eseuri Oraşul Posibil a fost punctul de pornire pentru dezvoltarea unei platforme de discuţii a realităţilor şi posibilităţilor spaţiului urban.

feeder.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.