Jump to content

Îmblânzitorii de roboţi de la Cuza


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Îmblânzitorii de roboţi de la Cuza

Lumea roboţilor răzvrătiţi din filmele science-fiction a rămas doar o poveste pentru toţi cei care au fost ieri la prezentarea inedită de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Miniroboţi de 20-30 de centimetri au făcut sluj în faţa îmblânzitorilor, executând, la comandă, câte-n lună şi-n stele. Membrii singurului club de robotică din Galaţi şi invitaţii lor de la un prestigios institut din Olanda au lăsat cu gura căscată o sală plină de elevi şi profesori.

Câh! Maşinilor nu le place Cola

Unul dintre cele mai spectaculoase experimente prezentate de membrii clubului, elevi ai Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, a fost testarea pH-ului laptelui şi, prin comparaţiei, al băuturii Coca-Cola. Dezamăgire mare printre „spectatorii” cărora măsurătorile roboţilor le-au indicat că lichidul savuros este extrem de acid… „I’m out of function!” (M-am dereglat!) a emis roboţelul, după ce a „gustat” din Cola.

Un alt experiment a prins la pasionaţii de astronomie: aparatul care măsoară radioactivitatea a demonstrat cât de nocivă este zgura din Combinat şi ce nivel de radiaţii au câteva roci împrumutate din laboratorul de chimie al şcolii.

În centrul atenţiei au fost şi un mecanism care, la fel ca păpuşa Hopa Mitică, îşi păstrează echilibrul pe doar două roţi, un căutător de magneţi sau un altul care străbate un labirint evitând obstacolele.

Maşinăriile au succes şi la fete

Cercul de Robotică s-a născut anul trecut, dintr-o colaborare frumoasă între Claudiu Ilincanu, un elev al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA) şi colectivul de la „Cuza”. Contrar aşteptărilor, roboţii nu prind doar la băieţi. Edith Stanca, elevă la CNVA, o membră activă, e hotărâtă să studieze robotica. Cel mai tânăr membru din echipă, Ştefan Ilie, are numai 12 ani şi este elev la Şcoala 28.

Acum student la Hanze Institute of Tehnology din Olanda, Claudiu Ilincanu, absolventul de CNVA, le-a făcut o vizită membrilor cercului. El le-a adus la prezentarea de ieri ultimele invenţii realizate la facultate. De altfel, anul trecut, Claudiu a dotat cercul cu primul robot, iar Adrian Oprea, Mircea Moscu, Giani Borş, Cristofor Ochinca şi Tiberiu Enache, de la „Cuza” au fost gata să-şi pună în aplicare cunoştinţele de ştiinţe şi în special pe cele de informatică. „La facultate abia am studiat aplicaţiile roboţilor în agricultură şi în medicină, urmează astronomia şi altele. Nu m-am hotărât ce să aleg, dar mi-ar plăcea să lucrez strict în robotica industrială. Mă fascinează utilitatea practică a invenţiilor”, ne-a spus Claudiu, deja celebru printre tinerii veniţi la muzeu.

Ieri, acesta, membrii cercului, dar şi profesorii coordonatori (Cătălina Stanca, Daniela Ilie şi Magdalena Grigore) au fost aplaudaţi la scenă deschisă. „Mi-a plăcut robotul care selectează bilele în funcţie de culoare, dar interesante au fost şi experimentele cu aplicaţie practică”, ne-a spus Raluca Ezaru, de la „Cuza”, una dintre multele fete din sală.

Pe băieţi, îi interesau detalii concrete: dacă se pot înscrie la cerc sau de unde poate cumpăra un robot, aşa cum întrebau Laurenţiu Vornicescu sau Radu Vlad. Ei au aflat că jocurile de tip Lego Mindstorms sunt un bun început pentru cei pasionaţi de robotică, un kit costând în jur de 200 de euro. Programarea – adică elementul-cheie în robotică – se face şi în Java. Indiferent de răspunsurile primite, băieţii care au asistat ieri la demonstraţii vor rezista cu greu să nu-şi confecţioneze singuri gadgeturi asemănătoare. Nu de alta, dar jocurile pe calculator sau ultimele invenţii în materie de telefonie mobilă, precum I-phone-urile, s-ar putea să nu le mai satisfacă mult timp gustul pentru distracţie.

Ofertă de studiu

Claudiu Ilincanu, dar şi alţi reprezentaţi ai „Hanze Institute of Tehnology” din Olanda le-au prezentat elevilor şi oferta de studiu la acest institut. Cu argumente privind oportunitatea de a face o facultate în Olanda sau la alte universităţi din Europa a venit şi Ana Maria Pop, senior consultant la „Integral – Programe Educaţionale”, instituţie care le oferă liceenilor şi absolvenţilor îndrumare gratuită în privinţa studiilor în străinătate.

Claudiu - şi un sportiv de mare valoare

Deşi foarte tânăr, Claudiu Ilincanu are în spate o bogată carieră de sportiv de performanţă. A jucat, încă de la 10-12 ani, în echipa de baschet a Clubului Phoenix Galaţi, continuând până la vârsta juniorilor mari (18 ani). În această perioadă, Claudiu a obţinut patru titluri de campion naţional - la minibaschet, juniori III (două titluri) şi juniori I, iar de două ori a fost vicecampion, sub îndrumarea antrenorilor Florin Nini şi Gelu Cazanoschi. Valoarea sa recunoscută l-a recomandat şi tehnicienilor de la loturile naţionale, de la 16 la 18 ani fiind un component de bază al selecţionatelor „tricolore”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Imblanzitorii_de_roboti_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Un membru al Clubului de Robotică de la Colegiul Cuza a inventat chitara-robot

Membrii Clubului de Robotică din cadrul Colegiului Cuza din Galaţi le-au arătat colegilor cum se poate cânta la o chitară-robot, dar le-au arătat şi cum poate testa un roboţel umiditatea solului.

Puştii Clubului de Robotică din cadrul Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi i-au lăsat cu gura căscată pe juniorii din liceul lor sau pe piticii din mai multe grădiniţe după ce au prezentat ieri cele mai tari invenţii ale lor din ultimul an. Cei 12 membrii ai clubului au adus cu ei o chitară construită pe structura unei "cărămizi" inteligente de la Lego, un roboţel care merge pe un traseu impus, poate detecta obstacolele şi poate alege o altă cale mai bună, dar şi celebrul robot care poate detecta umiditatea solului şi poate uda plantele.

"Este pentru prima dată când prezint public această chitară. Am lucrat ceva timp la ea, dar sunt mândru de realizare. Totul se bazează practic pe măsurarea electronică a distanţei dintre senzor şi slider. Fiecare distanţă are alocată o notă muzicală. Culisând slider-ul, ies notele", spune Alexandru Dan, elev în clasa a zecea şi membru de onoare în Clubul de Robotică al prestigiosului colegiu gălăţean. Puştiul vrea să-şi perfecţioneze "instrumentul", chiar dacă acest lucru îl va costa ceva bani (cărămida inteligentă l-a costat până acum 1.500 de lei şi este cumpărată de pe Logomaindstore), cu toate că este convins că nu-i va ieşi o chitară care să scoată sunete perfect reale.

În tot acest timp, Raluca Lupeş le-a prezentat spectatorilor, veniţi în număr mare atât din liceu, cât şi de la grădiniţele din apropierea liceului, cel mai nou robot care poate merge pe un traseu impus, poate detecta obstacolele şi poate alege o altă cale mai bună. Construit pe aceeaşi platformă a "cărămizii2 inteligente de la Lego, dispozitivul poate fi utilizat cu succes în mai multe domenii. "În general în industria auto, dar cred că poate fi util în orice domeniu în care omul nu poate ajunge, dar trebuie să intervină", spune Raluca Lupeş.

De la prezentarea de ieri nu a lipsit celebrul ROBOGET, care poate verifica şi oferi informaţii exacte despre umiditatea solului din dreptul unei plante şi care a primit premiul al treilea la INVENTIKa de anul trecut. „Ar putea fi foarte uşor folosit în agricultură, dar mai ales în grădinile botanice, pentru că acestea se întind pe suprafeţe mai mici şi este mai uşor de controlat", îşi laudă realizarea Adrian Florescu.

Cercul de robotică de la Cuza a luat fiinţă în anul 2010 din dorinţa de a stimula elevii în învăţarea ştiinţelor şi aplicarea şi dezvoltarea cunoştinţelor de informatică. Membrii acestui cerc au participat deja la prezentări internaţionale cum ar fi "High school physics/inovative teaching-gates to research2", conferinţă desfăşurată anul trecut în Israel.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.