Jump to content

Căldura din pardoseală, mai ieftină?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Căldura din pardoseală, mai ieftină?

Simţim cu toţii, pe pielea noastră, cam cât ne costă, lună de lună, încălzirea locuinţei. Unii mai fac economie, închizând caloriferele sau centrala, după caz, dar asta nu este, până la urmă, o soluţie.

Ei bine, se pare însă că există o variantă mai convenabilă şi mult mai eficientă de a-ţi încălzi locuinţa: electric, dar modern. Cabluri, bine izolate, care se montează pe sub parchet sau gresie şi care încălzesc eficient locuinţa.

Sistemul vine din Danemarca şi are aplicaţii diverse: încălzirea locuinţei, dezgheţarea aleilor, combaterea îngheţului conductelor şi chiar protecţia fundaţiilor care suportă temperaturi scăzute (precum cele ale unui patinoar).

Pentru locuinţe însă, reprezentanţii firmei spun că este soluţia ideală: încălzeşte de jos în sus (adică la picioare ai cea mai mare temperatură), nu usucă aerul, se montează uşor şi poate fi chiar şi comandată de la distanţă, prin internet – un click şi ai deschis căldura în casă!

Managerului firmei care a adus în România sistemul de încălzire, Dana Beattrix Rulea, spune că, potrivit unui studiu pe care firma l-a efectuat, comparativ cu factura unui proprietar al unei centrale pe gaze, factura pentru sistemul de încălzire prin podea este cu 25 la sută mai mică. În plus, spune ea, investiţia de bază costă „cam la jumătatea costurilor pentru o centrală pe gaze”.

Sunt şi dezavantaje, spun gălăţenii!

Neîncrederea vine, în primul rând, din calculele privind costurile unei astfel de investiţii. Apoi, sunt mulţi care deja au investit într-o centrală termică pe gaze. Sunt însă şi persoane care cred că este soluţia viitorului. „Dacă mi-aş cumpăra un apartament acum, şi aş reface gresia şi parchetul, mi-aş monta sistemul acesta. Dar dacă deja am centrală pe gaze, am investit deja, nu mai dau alţi bani. Plus că dacă mi-am montat deja parchetul sau gresia, cine mai sparge acum?”, spune Georgiana M. (30 de ani).

Pe de altă parte, Grigore Vasilache (57 de ani) spune că „la încălzirea cu gaze, cu centrala, îmi dă statul un ajutor la încălzire, dacă mă încălzesc cu energie electrică nu mă mai ajută nimeni”.

Cât priveşte pensionarii, dacă îi întrebi despre o astfel de soluţie, te privesc de parcă vii de pe alt tărâm. „Da’ cu sticle cu apă caldă prin pat ce are? De sisteme inteligente îmi arde mie, la pensia pe care o am?”, ne-a luat la rost pensionară.

http://www.viata-libera.ro/articol-Caldura_din_pardoseala_mai_ieftina_2.html

Link to comment
Share on other sites

Pai cu calcule facute pe genunchi nici nu vor convinge pe nimeni.

Sa arate o situatie de ex de la ei din Danemarca sau din alta tara: cite locuinte sint incalzite prin pardoseala vs alte metode? care este rata de crestere anuala a numarului de locuinte ce adopta aceasta metoda? Etc.

Faptul ca se practica pe vremea romanilor (cum mai argumenta cineva pe undeva) e ridicol.

Link to comment
Share on other sites

Marea firma despre care se vorbeste baga zilele trecute "materiale" pe diverse site-uri la comentarii (personal am vazut pe hotnews.ro). Asa ca e destul de clar cat de serioasa e, parerea mea.

Altfel, sistemul nu l-a intredus madam Beattrix, sunt imobile din Galati cu incalzire (electrica) prin pardoseala de cel putin zece ani. Sistemul nu e nici grozav, nici de mare noutate, nici prea ieftin, are si bune si rele.

O aplicatie mai utila - zic eu - ar fi utilizarea unor astfel de sisteme pentru eliminarea posibilitatii de formare a turturilor, de ex, la stresinile imobilelor, eliminandu-se astfel un pericol pentru multa lume...

PS Katman: nu e ridicol, era un sistem adaptat zonelor/imobilelor unde se puteau utiliza apele termale sau incalzite in prealabil. Numai ca nu era vb de curent electric, desigur :)

Link to comment
Share on other sites

Parca a fost un seminar la Vila Clasic... de unde si articolul (cred)

... si un cometariu din VL: " Da' cu sticle cu apa calda in rect ce are ? Eu asa m-am incalzit toata viata, si uite cat am ajuns sa traiesc !"

24.gif

Edited by toto
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.