Jump to content

Fileşti - cartierul care se spală la lighean


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Fileşti - cartierul care se spală la lighean

Gălăţenii care trăiesc în cartierul Fileşti au WC-ul în fundul curţii, deşi plătesc impozite şi taxe ca locuitori de municipiu de rang 1. Autorităţile recunosc că situaţie nu este tocmai plăcută, dar promit că vor rezolva problemele pe bază de bani europeni.

Suntem în 2011, secolul al XXI-lea, mileniul al III-lea, dar timpul pare că s-a oprit acum 100 de ani pentru cartierul Fileşti. Străzi neasfaltate, lipsă gaze şi canalizare, gunoaie depozitate peste tot.

Sunt doar câteva dintre problemele acute ale zonei.

Cu privata-n fudul curţii

De-a lungul timpului, neajunsurile, în loc să fie rezolvate de autorităţi, s-au adâncit. Oamenii se plâng că au buletine pentru municipiul Galaţi, dar sunt nevoiţi să trăiască ca la ţară. Nu au apă curentă, au privata-n fundul curţii şi se spală la lighean.

Ionel Popescu (60 de ani) locuieşte în Fileşti de când se ştie. Omul este nemulţumit că politicienii au promis în fiecare campanie electorală că îi vor asfalta strada pe care locuieşte şi nu s-au ţinut de cuvânt. „Strada Tomis nu are apă potabilă, nu are canalizare şi nu este asfaltată. La alegerile din 2008, edilii ne-au promis că vom avea condiţii de trai mai decente. Nu au făcut nimic. Americanii vor să facă excursii pe lună, iar noi nu avem nici măcar apă potabilă", se plânge bărbatul.

O altă locatară din Fileşti, Valeria Păsăilă, spune că trăieşte mai rău decât în cel mai sărac şi urât sat din judeţ. „Străzile, dacă putem să le numim aşa, nu au nici măcar un metru de asfalt. Sunt pline gropi, iar când plouă, ne facem de noroi până-n gât. Nu avem poliţie, dispensar, suntem ai nimănui. Grădinţa are haznaua în fundul curţii. Închipuiţi-vă iarna, la minus 15 de grade, cum stau copiii la rând la toaletă. Le îngheaţă tot în ei. Mai ceva ca-n Evul Mediu!", spune Valeria Păsăilă, 50 de ani.

Lenuţa Leahu locuieşte în zona rezidenţială din Fileşti. Zonă rezidenţială doar cu numele, pentru că nu beneficiază de niciun fel de utilităţi. „Suntem uitaţi de lume. Pentru ce plătim taxe şi impozite la Primăria Galaţi. Unde se duc banii noştri? Nici măcar un mijloc de transport ca lumea nu avem. Autobuzul 25 nu mai merge până în Piaţa Mare, ne lasă în Micro 13. De acolo trebuie să schimbăm alt autobuz", s-a plâns femeia.

ISPA 2 - o şansă pentru Fileşti

Pentru canalizarea cartierului Fileşti, municipalitatea intenţionează să prelungească programul ISPA. „Sperăm ca anul acesta să obţinem bani pentru ISPA 2. Fileştiul va fi prins în acest proiect", spune primarul Dumitru Nicolae.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galati-filesti-cartier-lighean-evul_mediu-zona_rezidentiala-nume_0_433756674.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

Acum trei-patru ani am intocmit toate fazele de proiectare pentru infrastructura de apa-canalizare-epurare-drumuri pentru cartierele Filesti si Barbosi, la comanda primariei Galati. Anumite interese au avansat ideea ca trebuia un master-plan si o sursa mare de finantare pentru mai multe aglomerari: Galati, Tecuci, Tg. Bujor, Pechea, IvestiLiesti, Umbraresti-Barcea-Draganesti, Cudalbi-Valea Marului-Baleni, in nord nu era hotarit ca centru orasul Beresti sau Sucevenii. S-a decis aruncarea la cos a celor doua grupe de documentatii si includerea lor in viitorul mare proiect. Care a ajuns, din cauza limitarii fondurilor de la guvern, o caricatura. Mai multe ne poate spune Tov. Toader, ca l-a sustinut din plin "pentru cadere". Nu convenea apartenenta politica a initiatorilor. S-a eliminat dupa o prima evaluare a costurilor extinderea Filesti-Barbosi iar lucrarile de mare extindere a retelelor apa-canal-drumuri din cartierele Badalan, Traian Nord si spre Vanatori, zona Basarabiei-Cosbuc-Domneasca la a treia evaluare. La a doua zona Cudalbi si nord. In timp ce Braila, impartind in trei loturi, liciteaza deja executia, la noi de abia se taraie obtinerea unor avize si nu se admite ca trebuia procedat la fel. Iar Tulcea deja executa acest gen de lucrari de peste un an.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Fileşti şi Barboşi, cartierele în care gălăţenii se spală la lighean

Locuitorii acestor două cartiere trăiesc ca la ţară, cu hazna şi WC în fundul curţii, deşi plătesc taxe şi impozite. Primarul Dumitru Nicolae a anunţat că nu dispune de fondurile necesere pentru începerea lucrărilor de modernizare în cele două zone defavorizate.

Suntem în 2011, secolul al XXI-lea, mileniul al III-lea, dar timpul pare că s-a oprit în urmă cu 100 de ani pentru cartierele gălăţene Fileşti şi Barboşi. Străzi neasfaltate, fără reţele de gaze şi canalizare, cu gunoaie depozitate peste tot.

Oamenii se plâng că au buletine de Galaţi, dar sunt nevoiţi să trăiască la fel ca la ţară. Nu au apă curentă, au privata-n fundul curţii şi se spală la lighean. Vasile Cristea, în vârstă de 60 de ani, locuieşte în Fileşti de când se ştie. Omul este nemulţumit că politicienii gălăţeni au promis, în fiecare campanie electorală, că îi vor asfalta strada pe care locuieşte şi nu s-au ţinut de cuvânt. „La alegerile din 2008, edilii ne-au promis că vom avea condiţii de trai mai decente. Nu au făcut nimic. Străzile, dacă putem să le numim aşa, nu au nici măcar un metru de asfalt. Sunt pline gropi, iar când plouă, ne murdărim de noroi până-n gât. Nu avem poliţie, dispensar, suntem ai nimănui", se plânge bărbatul.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

„La noi, în Fileşti, e Valea Plângerii"

Privit de la intrare, cartierul Fileşti te trimite aproape instantaneu cu gândul la un peisaj dezolant de sfârşit de secol XIX. Străzile care arată mai mult ca nişte uliţe, casele vechi şi sărăcăcioase, pe băgeacul cărora nu se îndură să iasă nici măcar un fir de fum şi cadavrul îngheţat al unui câine fără stăpân, răpus probabil de gerul de afară, contribuie din plin la senzaţia generală de sărăcie şi pustietate. Odată intraţi în cartier, însă, peisajul până atunci cenuşiu începe să prindă culoare. Ici - colo, printre cocioabe gata – gata să se dărâme, apare câte o vilă, de cele mai multe ori cu etaj şi văruită în culori ţipătoare. Câţiva moşi crăciuni în miniatură, agăţaţi de pervazuri şi la un pas de a intra pe ferestre ne conving că impresia de părăsire pe care am încercat-o la început este cât se poate de înşelătoare.

Ajungem cu greu pe drumul pietruit şi îngheţat până în marginea cartierului, aproape de linia ferată industrială folosită aproape fără încetare în timpuri nu de mult apuse. Surpriză, din hornul ultimei case iese o dâră timidă de fum. Ajunşi la poartă, ne întâmpină un zgomot puternic de drujbă. Nici nu apucăm bine să ne obişnuim cu gerul şi cu vântul puternic şi din casă iese deja o femeie. Suspicioasă, ne întreabă pe cine căutăm. Între timp, zgomotul drujbei încetează să se audă şi un bărbat iese şi el din casă. Ne explică că locuieşte de câţiva ani buni în Fileşti şi că lucrurile stau tot mai rău, de la o perioadă la alta. „Aici, la noi, e Valea Plângerii. Locuri de muncă nu sunt, drumurile se înfundă şi devin impracticabile toamna şi primăvara, iar iarna, din cauza îngheţului, maşinile intră greu. Nu am văzut niciodată o freză sau un alt utilaj de deszăpezire care să ajungă până aici. Vin până la intrarea în cartier şi înaintează doar pe strada principală. Mulţi dintre cei care locuiesc în Fileşti sunt foşti muncitori din Combinat. Acum, rămaşi fără niciun loc de muncă şi fără nicio perspectivă, aşteaptă să îmbătrânească în sărăcie. Nici cei tineri nu au ce face. Băiatul meu a terminat liceul şi acum îl ţin acasă. Ce pot face?”, se întreabă bărbatul, resemnat parcă în faţa realităţii.

Politicienii apar doar în campania electorală

„Deşi trăim în condiţii mai rele decât cele de la ţară, impozitele plătite sunt ca pentru oraş. Fiecare candidat la Primărie a promis că o să ne facă sistem de canalizare şi că o să asfalteze străzile. Însă politicienii apar aici doar în campania electorală”, adaugă bărbatul.

Incursiune în cârciumă

Îl lăsăm în urmă pe cel care s-a prezentat drept Maricel şi ne îndreptăm către ieşirea din cartier. Pe partea dreaptă, observăm o pancartă care ne informează că în clădirea cu pereţi coşcoviţi se află Grădiniţa cu program normal din Fileşti. Mai apoi, aflăm că aceasta este singura instituţie din cartier. Pentru orice altceva, fie că e vorba de piaţă sau de şcoală, locuitorii de aici sunt nevoiţi să ia autobuzul până în oraş.

Deşi pe străzi liniştea se păstrase aceeaşi, ne-am gândit să intrăm într-un loc unde nu puteam să dăm greş: într-una din cârciumile cartierului. Dacă toţi bătrânii din zonă se adăpostesc de frig în camerele cele mai uşor de încălzit ale caselor, tinerii se feresc de ger la căldura meselor din baruri. Nedumerirea şi neîncrederea cu care suntem întâmpinaţi se topesc rapid. Tinerii vor să vorbească, însă nu vor să le ştim numele şi să le facem poze. „Ne temem de Poliţie şi Jandarmi. Vin noaptea pe aici şi, dacă nu ai acte la tine, te bat fără motiv. Ce-i drept, în Fileşti se întâmplă şi multe tâlhării, iar tinerii sunt priviţi cu suspiciune. Locuri de muncă nu sunt aproape deloc. Ne rămâne doar să plecăm în afară sau dăm aici în cap. Primarul de acum a venit înainte de alegeri şi ne-a spus că o să facă aici un parc de joacă modern, că o să asfalteze străzile şi că o să înfiinţeze un traseu de autobuz direct măcar până în piaţa din Micro 39. LA câteva luni de la alegere, însă, nici autobuzul nu există. Vine unul doar până la opt şi jumătate seara. Apoi, fiecare se descurcă”, spune Costel, unul dintre tinerii care a vrut să ne spună doar prenumele.

Părăsim Fileştiul aşa cum am venit, pe drumul îngheţat, plin de hârtoape. Pe partea stângă, doar cadavrul câinelui maidanez rezistă încă în frig, martor îngheţat al unui loc prea aproape şi totodată prea departe de oraş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fileştiul, ca în lumea a treia.  Gălăţeni obligaţi să trăiască pe întuneric

* În ciuda promisiunilor, reţeaua electrică nu a fost extinsă, iar proprietarii de case din zonă, deşi plătitori de impozite şi taxe, sunt la mila unui agent economic, să le dea curent * Alternativa ar fi realizarea lucrării din bani proprii, dar sumele sunt uriaşe

Cum am ajuns, joi, în Gara Fileşti, locul de întâlnire cu oamenii din cartierul mărginaş al Galaţiului, am fost asaltaţi la propriu de probleme şi disperare. Oamenii aceia nu mai au niciun fel de răbdare, pentru că nu mai au de ce să aibă răbdare. Sunt persoane care trăiesc, de ani de zile, fără canalizare, fără apă curentă, fără lumină, nu mai spunem de mocirlă şi gunoaie. Chiar pare să fie marginea civilizaţiei, cu toate că este cartier al unui oraş. Mulţi dintre ei au spus că mai bine ar fi rămas la nivelul de sat care să ţină de Smârdan, să fie o comună, dar măcar să ştie că au un primar numai al lor, care să le reprezinte interesele. Am fost înconjuraţi de oameni care nu ştiau cum să ne spună mai repede despre lipsa curentului sau despre drumul de doi kilometri pe care îl fac, în fiecare zi, copiii până la autobuz, care nu vine decât până în centrul cartierului sau Piaţa Fileşti, aşa cum arată Google maps (cu toate că nu există acolo nicio piaţă). Şi tot doi kilometri au de mers cei de pe strada Gheorghe Şincai pentru a duce o găleată de gunoi, iar pentru a lua o găleată de apă trebuie să îi baţi în poartă vecinului care a avut posibilitatea să îşi sape o fântână.

Pe întuneric, în extravilan

În Fileştiul nou, lumina o cauţi cu lumânarea, pe bâjbâite, trăgând de mână pe care o fi, care s-o nimeri. Te duci şi la Primărie, te duci şi la Electrica, te duci să ţipi după ajutor şi la Consiliul Judeţului, pentru că terenul este în extravilanul localităţii Galaţi. „Primarul nu a venit decât înainte de alegeri. A spus să îi scriem ce necazuri avem. Am fost sunat de la Primărie că au primit hârtia cu dorinţele şi că se va rezolva. Ce se va rezolva? Ne trimit dintr-o parte în alta. Ne-am dus la Primărie cu problema energiei electrice, de la Primărie ne trimit la Electrica, de acolo la Primărie”, îşi spune oful Aurel Dogaru, care stă pe strada Gheorghe Şincai, la numărul 10.
La un moment dat s-a făcut o adresă şi către CJ, CJ-ul a dat mai departe adresă către Electrica. Doamna Constanţa Ghibirgiu a venit la noi cu răspunsul firmei Electrica şi cu un tabel nominal cu persoanele din Fileşti care cer extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică în extravilanul localităţii. Răspunsul firmei a arătat pe lege cum stă treaba. Mă rog, răspuns oficial, cu care oamenii nu prea au ce să facă. Legea energiei electrice şi a gazelor naturale spune că, la solicitarea autorităţilor locale, în baza planurilor de urbanism, operatorul este obligat să asigure dezvoltarea reţelei în zona acoperită de contractul de concesiune, respectiv de licenţă, iar în cazul în care realizarea investiţiilor nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie, acesta poate propune, după informarea ANRE, realizarea obiectivelor prin coparticiparea solicitantului la finanţare cu fonduri din bugete locale. Însă, se pare că medotologia privind condiţiile de finanţare a investiţiilor prevăzute în lege, respectiv cele două puncte numite mai sus, nu a fost aprobată de ANRE.
În aceste condiţii, cu ANRE-ul care a refuzat extinderea reţelelor, realizarea reţelei ori este finanţată de autorităţile locale, publice, şi rămâne în patrimoniul autorităţii, ori este finanţată de viitorii consumatori, ori reţeaua se realizează de către operator, respectiv Electrica, pe un tarif de 300.000 de lei pentru executarea unei linii electrice de medie tensiune în lungime de 500 de m, a unui post de transformare şi a unei linii electrice de joasă tensiune de 500 de m. Acum vine întrebarea oamenilor, dacă autorităţile nu trag curent, ei de unde să scoată atâţia bani?!

Improvizaţii scumpe

Înnebuniţi de lipsa luminii, oamenii au ajuns să cerşească energie electrică de la o firmă din apropiere, Tasrom, firmă de colectare a fierului vechi, după cum ne informează doamna Caliopia Budescu. Firma le vinde curentul la 7,5 lei kwh, din ce ne spun oamenii. Asta în cazul în care le vinde. „Stăm pe întuneric, iar copiii nu au cum să îşi facă lecţiile. M-am dus la primar şi plângeam. Nu poate trage un fir?! Tasrom dacă vrea îţi dă, dacă nu, nu. Nu pot să aştept să văd dacă dau cei de la Tasrom lumină sau nu. Ne-a dat şi nouă câte un fir, dar mie nu-mi convine să dau 7,5 lei pe kwh. M-am dus în audienţă la Electrica, Ireg cum se numea înainte, de două ori, mi-a venit acasă scrisoare să plătim noi 200.000 de lei, dacă vrem, dar de unde să dau atâţia bani?”, a mai spus domnul Dogaru. Dacă domnul Dogaru mai prinde ceva curent chinuit, întrerupt şi scump, de la Tasrom, alţii nu prind nicio fărâmă. “Nu am curent deloc. Nici măcar de la Tasrom. Am fost să vorbesc cu oamenii din conducerea firmei şi mi-au spus că nu pot să mai dea curent, pentru că se pierde. Ei au lumină şi şi-au făcut milă de unii. Dacă vrea, îmi dă, dacă nu, nu. Vor să le dau 1.000 de lei garanţie. Dacă nu am banii ăia, nu-mi dau curent. Stau de 8 ani de zile. Am cumpărat, am făcut acte. Ni s-a spus că se va rezolva problema, că se va dezvolta cartierul”, a spus Grigore Mocanu. Tot domnul Mocanu, ne-a spus că cineva, un anume domn Iulian Cârnovici, s-a oferit să monteze un transformator, contra a 70.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Stau si ma intreb aia din zona garii Filesti de ce prefera sa mearga 2 km pe jos pana la autobuz cand au trenul langa ei? Daca ai ore la 7.00 ai tren la 6.22 daca ai ore de la 8 ai tren la 7.04 si 7.10 

Ma intreb de ce in aceste conditii copii prefera 2 km pe jos pana la autobuz cand au trenul lanbga ei si in 5 minute de la plecarea trenului deja sunt in gara Galati si in alte 5 minute in Centrul Galatiului? Si de ce o iau pe jos peste calea Ferata pana la linia 25 cand o pot lua pe jos pana in Piata Energiei unde au o groaza de linii de luat? Daca tot prefera mersul pe jos ca vorba aia mersiul pe jos face piciorul frumos? 

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Cum sa nu isi permita? Dar sa circule cu autobuze cum isi permit? Si CFR-ul acorda 50% reducere pentru pomanagii (pensionari) si pentru Elevi. Da, poate ca CFR-ul nu le acorda gratuitati, am inteles ca si Transurbul nu mai acorda gratuitate decat pe o singura linie, dar 50% totusi le acorda CFR-ul. Si un bilet la pret intreg Filesti-Galati e 3.3 lei iar daca il iei cu 30 zile anticipat e 2.9 daca iei abonament caz in care esti pensionar sau elev ai 50% reducere la abonament este 34,65 lei/luna. Chiar mai ieftin decat un abonament Transurb. Iar cu astfel de abonament daca mergi in fieare zi cu trenul dus/intorss daca faci socoteala, o calatorie te ajunge mai ieftin ca una cu Transurbul. 

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Gearge iti zic eu sa taci daca nu sti ce kkt e in acest Galati, eu si alti nu ne bagam peste problemele tale din Braila, tu de ce continui sa o faci ? Si daca ai face dar fi mai la zi...

La gara de la Filesti nu opresc toate trenurile, numai cele care erau odata personale si cu trenul pana la Galati e 10 km si faci ceva, iti spun din propia experienta ca stiu cum e si unde e si gara de la Filesti...

Si nu e mult de mers pe jos, dar e culmea sa mergi cu trenul sa ajungi in centru daca stai in cartierul Filesti ,mai George mai, tu ai face-o :-)

 

In sfarsit ai dreptate cu acea vorba " pomanagii (pensionari)" ca unde o moka e si pensionarul peste tot, doar au bani dar deh... moaka ingrasa  :d

Edited by LaurX82
Link to comment
Share on other sites

Da si ce? Ii trebuie pensionarului Interregio sau Intercity pana la Galati? Sa fie multumit cu Regio, pentru 10 km, o statie. Daca CFR-ul ar acorda gratuitati pentru pensionari fii sigur ca trenul de la Barbosi si de la Filesti s-ar umple de nu ai mai avea loc sa arunci un ac. 

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Plătesc taxe de oraş, dar au condiţii de Evul Mediu

* Fără electricitate, fără asfalt, fără perspective, oamenii se consideră minţiţi de cei pe care i-au ales

Deşi strada face parte teoretic din municipiul Galaţi, nimic nu te pregăteşte pentru ce este acolo. Pentru a ajunge în zonă trebuie să treci de o cale ferată, să îţi distrugi maşina pe un drum de zgură, turnată în urmă cu puţină vreme, şi să te fereşti de câinii uitaţi pe uliţele acestui colţ de oraş.
Oamenii şi-au luat pământ pentru a-şi construi case, deoarece terenurile erau ceva mai ieftine faţă de zona centrală a Galaţiului. Li s-a promis marea cu sarea. Li se promiseseră drumuri, utilităţi, într-un cuvânt civilizaţie. Mulţi dintre ei şi-au ridicat casele şi au rămas doar cu construcţiile, deoarece nici măcar buletine nu-şi pot face. Poate ar fi trecut şi peste asta, chiar dacă ar fi fost normal ca respectiva stradă să beneficieze de acelaşi statut ca suratele sale din oraşul propriu-zis. Însă cel mai mare of al oamenilor este că nu au curent electric şi nici nu văd posibilitatea ca în viitorul apropiat să beneficieze de aşa ceva.
"Am făcut nenumărate cereri la Primărie, la Electrica, peste tot. Efectiv suntem pasaţi dintr-o parte în alta. Încă din anul 2010 am făcut nenumărate demersuri către autorităţile abilitate, însă nu s-a rezolvat absolut nimic", ne-a explicat Lenuţa Lovin, una dintre persoanele ce au avut proasta inspiraţie de a-şi ridica locuinţă în zonă.
Familiile care şi-au luat inima în dinţi pentru a încerca să ducă o viaţă normală la periferia Galaţiului au şi copii. Aproape 40 de minori trăiesc aici fix ca la marginea lumii. "Cei mici au ore şi după-amiaza. În momentul în care vin de la şcoală, ne e mereu frică să nu se întâmple ceva", ne-a mai spus femeia.
Un alt locatar al cartierului, Ion Dogaru, nu înţelege de ce este nevoit să plătească aceleaşi taxe cu un gălăţean ce beneficiază de toate utilităţile. "Nu înţeleg de ce ni se cer impozite, atâta timp cât aici nu avem parte de nici măcar cel mai mic confort. În campaniile electorale, toţi candidaţii au venit şi ne-au spus că toate se vor rezolva. Uite că nu e deloc aşa. Eu, pe de altă parte, am noroc. Am reuşit să îmi fac buletin aici, deoarece am cumpărat casa de la nişte bătrâni. Cei tineri, care au venit după mine, nici măcar nu au putut să se înregistreze la Poliţie", a spus acesta. "Iarna, dacă vrem să chemăm Salvarea sau Poliţia, cu greu le putem explica unde să vină. De altfel, dacă a căzut puţină zăpadă, s-a terminat! Suntem blocaţi complet!", a mai spus acesta.

Pase între autorităţi

Proprietarii din zonă habar nu au cui să se mai adreseze. Pe de o parte, Electrica a pasat motanul către Primărie. "Conform articolului 4 din HG 90/2008, în zonele în care nu există reţea electrică de interes public de joasă tensiune, realizarea reţelei este finanţată, de regulă, de către autorităţile publice, din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite", se arată într-un răspuns semnat de inginerul Iulian Nicuşor Aramă, directorul Electrica.
Pe de altă parte, Primăria a răspuns în februarie astfel: "Extinderea reţelei electrice în zonă este obiectiv de investiţii şi este competenţa Electrica S.A", se arată în răspunsul semnat de primarul Marius Stan.
Până când autorităţile se vor edifica în a cui ogradă este reţeaua de curent electric, peste 100 de oameni sunt nevoiţi să trăiască în continuare la lumina lumânării. Şi să plătească taxe de orăşeni!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Electricitate pentru strada Şincai din Fileşti

În urma reportajului din "Viaţa Liberă" privind strada Gheorghe Şincai din cartierul Fileşti, autorităţile gălăţene au reacţionat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, respectiva stradă a fost prinsă în bugetul de investiţii al Municipalităţii din acest an.

Mai mult, se pare că nenumăratele studii de fezabilitate nu sunt chiar în van. "Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi a primit o solicitare din partea Primăriei Municipiului Galaţi cu privire la alimentarea cu energie electrică a unui grup de cetăţeni de pe strada Gheorghe Şincai. Menţionăm că această lucrare de alimentare cu energie electrică este inclusă în Programul de Investiţiipe anul 2013  al SDEE Galaţi şi că, în acest moment, la nivelul SDEE Galaţi  se realizează studiul de fezabilitate necesar demarării lucrărilor. În zonă va fi construit un nou post de transformare, deoarece cel existent nu mai asigură parametrii de calitate ai energiei ", se arată într-o adresă transmisă redacţiei de SDEE Galaţi şi semnată de Liviu Petrică Grecu, actualul director al SDEE Galaţi.

Mai mult, Electrica dă şi un termen de realizare al lucrărilor. "Termenul maxim de realizare a studiului este data de 15 mai 2013. Ulterior, proiectul va fi supus licitaţiei şi se va stabili constructorul în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Estimăm astfel că lucrările de extindere a reţelei în zonă vor fi finalizate în jurul datei de 15 septembrie 2013", se mai arată în respectiva adresă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zeci de case au rămas fără curent electric

* Firma de la care primeau energie a hotărât să le oprească alimentarea * Electrica promite reţea în zonă până la 15 septembrie

În cursul zilei de ieri, 35 de case din Fileşti au rămas fără curent electric, după ce firma de la care primeau energie a hotărât, cu de la sine putere, să oprească alimentarea. „Este pentru a nu ştiu câta oară când păţim aşa ceva. Plătim mereu la timp, însă, din când în când, patronul firmei ne taie curentul, cerându-ne bani în plus. Anul trecut, din această cauză, ni s-au stricat mai multe aparate electrocasnice. Din păcate, nimeni nu ne poate ajuta cu nimic”, ne-a povestit Lenuţa Lovin.
De altfel, cei 35 de proprietari se află într-o situaţie absolut ciudată. Au achiziţionat pământuri în zonă, bazându-se pe promisiunea municipalităţii că acolo se va construi şi o reţea de utilităţi, care să le deservească proprietăţile. Până la realizarea reţelei, care, conform oficialilor Primăriei, se va finaliza până în luna septembrie a acestui an, oamenii primesc curent electric de la o firmă din zonă, căreia îi plătesc serviciile.
„Patronul firmei Tastrom, unde sunt legaţi locuitorii zonei, nu a plătit două facturi în valoare de 10.000 lei, bani care i-au fost daţi de oamenii branşati la el, iar ieri dimineaţă s-a produs debranşarea. Vreau să menţionez că nu este prima dată când se întâmplă asta. Şi în iarnă a mai avut loc o debranşare, cu scandalul aferent. Primăria a venit, a luat cunoştinţă, la fel şi media, dar până la urmă nu s-a rezolvat nimic, totul rămânând în fază de proiect. Acest domn, patron al Tastrom, a încasat banii pe curentul electric, dar nu a plătit facturile, iar oamenii au rămas pe întuneric, cu copii mici şi cu toate problemele cauzate de sistarea furnizării energiei electrice. Din cauza unui inconştient suferă atâta lume, care şi aşa este necăjită", ne-a transmis, printr-un mesaj pe adresa redacţiei, Marcela Sorcaru.
Paradoxal, în momentul în care echipa "Vieţii libere" a ajuns la faţa locului, o doamnă, pe care locuitorii o ştiu numai după numele de Maria, şi care aparent este reprezentant al firmei cu pricina (la al cărei telefonul aferent sediului nu răspunde nimeni), aduna bani de la oamenii din zonă, pentru a-i rebranşa. “Ni s-a spus că este nevoie de 77 de lei de familie. Acum am plătit toţi, dar nu ştiu dacă se va face ceva”, a mai spus Lenuţa Lovin. Doamna cu pricina nu a făcut altceva decât să ridice din umeri, în momentul în care a fost întrebată în ce calitate solicită bani de la oameni.

O rază de speranţă

În cursul serii de ieri, o echipă a Electrica urma să ajungă în zonă, pentru a vedea exact cum se poate rezolva situaţia. Pe de altă parte, oamenii au şi o rază de speranţă. "Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi (SDEE) a primit o solicitare din partea Primăriei Municipiului Galaţi cu privire la alimentarea cu energie electrică a unui grup de cetăţeni de pe strada Gheorghe Şincai. Menţionăm că această lucrare de alimentare cu energie electrică este inclusă în Programul de Investiţii pe anul 2013 şi că, în acest moment, se realizează studiul de fezabilitate necesar demarării lucrărilor. În zonă va fi construit un nou post de transformare, cel existent neputând asigura parametrii de calitate ai energiei", se arată într-o adresă transmisă redacţiei de către SDEE.
Mai mult, Electrica dă şi un termen de realizare a lucrărilor. "Proiectul va fi supus licitaţiei şi se va stabili constructorul, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Estimăm astfel că lucrările de extindere a reţelei în zonă vor fi finalizate în jurul datei de 15 septembrie 2013", a mai comunicat Electrica.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Trei ani de promisiuni pentru locuitorii din Fileşti. Aproximativ 40 de familii riscă să rămână în beznă

Zeci de gălăţeni care locuiesc pe strada Gheorghe Şincai, din cartierul Fileşti, riscă să rămână fără energie electrică, în cel mult trei săptămâni. Oamenii au ajuns în culmea disperării deoarece se împlinesc nu mai puţin de trei ani de când autorităţile le-au promis că vor fi racordaţi la reţeaua de energie a Electrica. La finele săptămânii trecute, doi dintre cetăţenii care locuiesc pe strada Gheorghe Şincai mergeau, din nou, la Primărie pentru a le cere autorităţilor să nu îi lase în beznă. „Noi nu suntem racordaţi la Electrica nici acum. Mai avem lumină trei săptămâni, atât! Avem contract cu o firmă, îi plătim acesteia curent, dar societatea a intrat în faliment, iar noi riscăm să rămânem pe întuneric. S-a făcut un proiect, s-a făcut tot ce trebuie, dar Electrica nu primeşte aviz de la Primărie, din câte am înţeles. Stăm la mâna lor. Demersurile le-am început încă din anul 2010. În iulie, pe canicula aceea, am rămas şi fără curent, şi fără apă. Nici nu vă imaginaţi cum ne-am descurcat. Plătim impozite de oraş. Nu avem apă, nu avem curent. Nu avem nimic. Mergem să discutăm din nou cu domnul viceprimar Popa”, ne-a spus Lenuţa Lovin.

Electrica nu şi-a respectat promisiunea

La finele lunii mai, conducerea societăţii Electrica preciza, într-un comunicat de presă transmis redacţiei, că lucrarea de alimentare cu energie electrică este inclusă în Programul de Investiţii pe anul 2013 şi că, la acel moment, se realiza studiul de fezabilitate necesar demarării lucrărilor. „În zonă va fi construit un nou post de transformare, cel existent neputând asigura parametrii de calitate ai energiei (…) Proiectul va fi supus licitaţiei şi se va stabili constructorul, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Estimăm astfel că lucrările de extindere a reţelei în zonă vor fi finalizate în jurul datei de 15 septembrie 2013", transmitea conducerea Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Galaţi.
Cert este că reprezentanţii Electrica nu şi-au onorat promisiunea, iar oamenii riscă acum să stea la lumina lumânării, fără căldură şi apă. „Avem copii. Cu ce ne vom încălzi locuinţele? Cum vor funcţiona centralelele? Chiar nimănui nu îi pasă de ce se întâmplă cu noi?”, ne-a spus, revoltată, Lenuţa Lovin.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Străzile din Fileşti vor fi modernizate abia după 2015

Pietrele mari cât pumnul şi craterele de pe străzile din cartierele Barboşi şi Fileşti nu vor dispărea nici anul viitor. Primăria municipiului Galaţi va demara un program de modernizare a arterelor rutiere din cele două cartiere abia din anul 2015, după ce Apă Canal va finaliza lucrările de apă şi canalizare, iar programul privind iluminatul public va fi, de asemenea, pus la punct. „Apă Canal are finanţare pentru program acolo, apoi este un program pe parte de iluminat public, şi abia apoi vom putea vorbi despre drumuri. Lucrările Apă Canal vor începe la anul. Nu ne putem gândi la reabilitarea străzilor decât după finalizarea acestora. Ne vom face un plan coordonator, în care noi ne vom pregăti pentru intervenţie din 2015 încolo. În 2014, nici vorbă. Mai multe nu putem face”, ne-a declarat Radu Dinu, directorul Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări Publice, din cadrul Primăriei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Fileşti, cartierul vitreg al oraşului

Din Gara Fileşti o luăm încetişor prin cartierul cu acelaşi nume. Cu fiecare pas pe care-l facem, realizăm că suntem pe un teritoriu care, deşi legat de Galaţi, nu are nimic din ceea ce ar trebui să aibă un cartier al unui oraş modern. Apă, lumină, străzi asfaltate, toate sunt realităţi îndepărtate, chiar dacă suntem scriptic în Galaţi.
Vremea frumoasă atenuează întrucâtva sentimentul de repulsie stârnit de gunoaiele aruncate la voia întâmplării. „Văile” abrupte de pe marginea „şoselei” îţi atrag privirea din cauza ierburilor şi buruienilor sălbatice, ce-ţi creează sentimentul că eşti undeva, la pădure, doar că lipsesc oamenii şi eventual grătarele.
Cu fiecare pas, ne afundăm într-o lume desprinsă parcă dintr-un secol îndepărtat al istoriei. Oriunde te-ai întoarce, nu vezi decât o întindere parţial verde, parţial uliţe şi străduţe, cele mai elegante având zgură, cele mai sărăcăcioase doar pământ. Din când în când, maşinile care se încumetă să treacă pe aici stârnesc câte un nor de praf, care se aşează pe haine şi pe maşina cu care am pornit prin cartierul Fileşti.

Raiul câinilor

Câinii, mulţi la număr, nici nu se sinchisesc să se ferească din calea noastră. Sunt atât de fericiţi că pot dormi la căldura soarelui, încât, orice am face, nu-i putem desprinde din visele lor câineşti. Urcăm şi coborâm uliţe pline de praf, adevărate „serpentine” printr-un cartier uitat de lume. Te izbeşte alinierea verde a „văilor Fileştiului”, precum şi prezenţa câte unui cal, care-ţi dă de înţeles că undeva, în apropiere, trebuie să fie măcar un om care-l are în stăpânire.
Ne gândim la numeroasele hotărâri de Consiliu Local, unele referitoare la obligaţia stăpânilor de cai şi căruţe de a nu circula pe străzile aglomerate ale Galaţiului, de a-şi scoate patrupedele la plimbare cu lesă, botniţă şi alte „ustensile” necesare pentru a îngriji iarba verde a parcurilor de eventualele scârnăvii ale câinilor, Fileştiul este un cartier al Galaţiului, unde nu se aplicî nimic din ceea ce a votat Consiliul Local. Lumea asta, a Fileştiului, este prea departe de „parlamentul gălăţean”.

La răscruce de drumuri

Pe marginea uliţelor te întâmpină containere pentru gunoaie şi din când în când oameni şi câini, care trec agale către ceva doar de ei ştiut. Tot ceea ce vedem emană sărăcie şi te copleşeşte tocmai această imagine a unui loc care ar putea fi mirific, dacă cineva s-ar ocupa de asta, dar care are parte de un tratament sinistru, fie din neştiinţa autorităţilor că ar exista un astfel de amplasament, fie din cauza neputinţei oamenilor de aici de a-şi face auzită vocea.
Intrăm pe uliţe străjuite de o parte şi de alta de case. Ne întâmpină o bodegă, unde la primele ore ale dimineţii îşi fac veacul câţiva cetăţeni, şi un magazin mixt, care pare să fie singurul de unde cei din Fileşti îşi pot cumpăra cele de imediată trebuinţă. Facem turul cartierului şi ne întâlnim pe drum cu câini leneşi, care nu au nimic din nervozitatea celor cu care suntem obişnuiţi în oraş atunci când trecem pe lângă ei.

Fostele CAP-uri, printre bălării

La un moment dat, dăm peste un fost CAP, îngrădit pe o lungime considerabilă, dar dărăpănat şi năpădit de buruieni. Chiar lângă el, un alt fost CAP, care se pare că a meritat efortul de a se investi acolo. Diferenţa este mare, dar este atenuată de prezenţa gunoaielor. Privite din faţă, cele două clădiri, una dărăpănată şi alta proaspăt construită, sunt acoperite de „vegetaţia luxuriantă” în care sunt rătăciţi câţiva cai. Şi, totuşi, locurile astea te fac să simţi absenţa unui om căruia să-i pese îndeajuns pentru a face ceva care să le schimbe radical.
Ne apropiem de marginea Fileştiului şi dăm cu ochii de primele blocuri ale Galaţiului. Privim spre vegetaţia cartierului şi spre cele câteva capre care au început „păşunatul urban”, sub ochii unor baci de cartier, apoi ne întoarcem privirea spre blocurile oraşului şi realizăm că suntem în Galaţi, nu într-un sat de lângă.
Noi ştim asta, şi cei din Fileşti o ştiu, dar există cineva care are îndoilei, şi anume Primăria. Îi aducem aminte pe această cale de existenţa Fileştiului şi îi rugăm pe cei din municipalitate să facă un exerciţiu măcar o dată la două luni. Să se urce într-o maşină, să meargă spre Fileşti, să-i străbată uliţele, să se umple de praf şi să nu aibă cu ce să se spele, să bată la porţile oamenilor ca să le afle părerea despre felul în care trăiesc în Galaţiul păstorit de municipalitate.

Stâlpii de la Electrica au ajuns la porţile oamenilor

Lipsa asfaltului, a apei, a canalizărilor şi a luminii erau lucrurile de care se plângeau gălăţenii din Fileşti anul trecut. La mai bine de un an, lucrurile s-au mai îmbunătăţit, pe alocuri. Noroc de căldura de afară, care ne-a ajutat să nu ne afundăm pe cărăruile Fileştiului în eventualitatea unei ploi, căci, da, la un an de zile de la ultima noastră vizită, uliţele carteirului, cu câteva mici excepţii, sunt la fel.
Acum, cei de la Electrica au reuşit măcar să tragă stâlpii de curent, aducând reţeaua până la poarta oamenilor, nu însă şi în case. Oamenii sunt cât de cât mulţumiţi că le-au ajuns stâlpii la poartă. Nu contează că, pentru a se racorda la electricitate, îşi sapă singuri şanţurile, sunt fericiţi şi speră ca în trei săptămâni să aprindă un bec în case fără să mai apeleze la firma privată de la care se alimentează acum.
Joi, 8 mai, pe strada Gheorghe Şincai, cei din familia Lovin săpau şanţuri pentru ca lumina să ajungă şi în locuinţa lor. „Cam în trei săptămâni, cred că o să avem lumină în casă. Toată instalaţia a fost făcută, iar noi săpăm şanţurile, că altfel ar trebui să le plătim şi ne-ar costa mult. Am plătit deja 1.200 de lei, trebuie să mai plătim firul până în casă şi sunt destui metri până acolo, cred că mai plătim vreo 700 de lei, aşa că facem noi şanţurile, să mai scutim din bani, că ne costă fiecare şurub pe care ni-l dau ei”, ne-a spus Costică Lovin, obosit de la atâta săpat, dar mulţumit că visul de a avea lumină este din ce în ce mai aproape.
Apa vinde deocamdată din fântână, iar asfaltul este un lux îndepărtat. „Deocamdată, este bine şi aşa, avem zgură aici, iar de asfaltat, probabil, vor asfalta după ce vor termina autostrăzile din ţară”, ne spune omul, zâmbind cu subînţeles. El şi cel care-l ajută la săpat reprezintă o parte din locuitorii cartierului Fileşti. Au construit o casă aici şi îşi doresc tot confortul, sunt dispuşi să muncească şi să aibă, dar ştiu că totul a fost obţinut cu multă răbdare şi trudă.
Oamenii de acest gen dovedesc faptul că oraşul se extinde şi că va fi o nevoie din ce în ce mai acută ca autorităţile să-şi îndrepte atenţia şi spre aceste pământuri. Din loc în loc, dăm peste loturi pe care gălăţeni le-au împrejmuit şi au ridicat câte un schelet de casă, semn clar că se cere infrastructură, semn clar că cineva va trebui să muncească şi pentru acest cartier.
De jur împrejur, cât vezi cu ochii, "păşunile" Fileştiului te îndeamnă să visezi la timpul în care aici va fi un cartier în toată puterea cuvântului şi, fără să vrem, gândul ne zboară la zecile de gălăţeni care nu au un loc al lor şi care ar putea să vină aici, dacă ar avea o legătură cu semnele de civilizaţie ale Galaţiului - apa, canalizarea, etc.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.