Jump to content

Studenţii se pregătesc de proteste


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Studenţii se pregătesc de proteste

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a anunțat vineri - 25 februarie, demararea acțiunilor de protest.

ANOSR a semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua lege a educației și anume lipsa celor 25% în decizia modalității de desemnare a Rectorului, precum și în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere. De asemenea, lipsa celor 25% și în Consiliul de administrație. Deși ANOSR a ridicat această problemă gravă pentru mișcarea studențească chiar și la Președinție, la MECTS de nenumărate ori, din păcate nu s-a primit nici un răspuns oficial.

Astfel, într-un final ca urmare a răspunsului public al MECTS considerat o jignire adusă mișcării studențești din România, ANOSR a hotărât să se pregătească de PROTESTE!

Programul protestelor este structurat în felul urmator:

Prima săptămână (21 - 27 februarie) - este săptămâna de informare și consultare a studenților cu privire la problemele semnalate.

A doua săptămână (28 februarie - 6 martie) - se vor face proteste locale! Astfel, luni, 28 februarie, se va începe cu o grevă japoneză cu banderole pe care va scrie PROTESTATARI. Marti studenţii vor trece la scoaterea cearceafurilor pe geam, pe balcon în semn de protest și pentru a arăta solidaritatea dintre studenți. Miercuri studenţii vor pune un cearceaf pe universitate/cămin sau cantină cu mesajul "VREM 25%. Drepturile studenților NU sunt negociabile!; și cu "Esti incapabil să votezi! Semnat Ministru`". Joi - Organizațiile vor face un colet/ pachețel pentru Minister în care vor pune: zacuscă, murături, slănină, salam și tot ce vor considera ele de cuviință, cu scopul de a arăta Ministerului condiția socială a studentului din România și cum este să primești pachet cu mâncare de la mama, de la tata, lucru neexperimentat de acesta. Pachetul va fi trimis direct la MECTS. Vineri - studenții își vor anunța venirea în București.

Mai apoi, începând de luni - 7 martie, studenții vor protesta în față la MECTS pe termen nedeterminat.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Romania-Alianta-Nationala-Organizatiilor-Studentesti_0_433756991.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

700 de studenţi gălăţeni, în grevă japoneză

Aproximativ 25.000 de studenţi ai ANOSR au intrat de azi în grevă japoneză, în timpul căreia vor purta banderole albe pe braţe, pe care scrie "protestatar", nemulţumiţi de prevederile din Legea educaţiei privind eliminarea reprezentanţilor lor din forurile decizionale din mediul universitar.

La Galaţi, 700 de banderole pe care scria „Protestatar" sau „GOLAN II" au ajuns în această dimineaţă la studenţii gălăţeni din mai toate facultăţile. Este practic prima etapă a programului de acţiuni de protest iniţiat de organizaţiile de studenţi din toată ţara. Pe studenţi îi deranjeză lipsa prevederii în noua Lege a educaţiei a celor 25 de procente prin care studenţii se pot implica în desemnarea rectorului.

Studenţii vor continua acţiunile marţi, când vor scoate cearşafuri pe geam, în semn de protest, dar şi pentru a arăta solidaritatea dintre studenţi, iar miercuri vor pune un cearşaf pe universitate, pe cămin sau pe cantină cu mesajele "Vrem 25%, drepturile studenţilor nu sunt negociabile" şi "Eşti incapabil să votezi! Semnat Ministru".

Acţiunea de protest va continua joi, când studenţii vor trimite un colet la Ministerul Educaţiei în care vor pune zacuscă, murături, slănină şi salam, pentru a arăta condiţia socială a studentului din România şi cum este să primeşti pachet cu mâncare de la părinţi.

Începând de luni, 7 martie, studenţii vor protesta pe perioadă nedeterminată în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Romania-protestelor-Aproximativ-Vezi-protesteaza_0_435556621.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

Mesaje anti-ministeriale, scrise cu ruj pe cearşafuri

Studenţii şi-au exprimat astfel nemulţumirea că au fost eliminaţi de la alegerea rectorilor. Dacă nu vor avea nicio reacţie de la Ministerul educaţiei, studenţii vor intra lunea viitoare în grevă generală. Ei au dovedit astăzi că atunci când este vorba despre un protest, inventivitatea lor este fără limite. Peste 300 de studenţi şi-au atârnat peste pervazurile geamurilor caminelor în care locuiesc cearşafuri pe care au fost scrise mesaje împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. „Vrem 25% - drepturile studenţilor nu sunt negociabile", „Pe noi nu ne Fu(ne)ri(u)!!!" sau "Esti incapabil să votezi! Semnat Ministru'", sunt doar câteva dintre sloganurile pe care le puteau citi astăzi gălăţenii care au trecut prin zona căminelor studenţeşti. Un student mai radical şi-a scris pe cearceaful atârnat un mesaj cu tentă locală: "Vine trenul din Galaţi, Plin cu studenţi supăraţi, Doamne ocroteşte Ministerul!".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Mesaje-anti-ministeriale-scrise-ruj-cearsafuri_0_436156534.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

Universitatea, învelită cu un mash de studenţii protestatari

Membrii Ligii Studenţilor din Galaţi au afişat astăzi pe faţada Universităţii "Dunărea de Jos" un cearşaf de dimensiuni impresionante. Mash-ul de o suprafaţa de nouă metri pătraţi este inscripţionat cu un mesaj anti-ministerial: „Pe noi nu ne FUneRIu", nemulţumiţi că prin noua Lege a educaţiei le-a fost furat dreptul de a fi reprezentaţi în comisiile de alegere a rectorilor şi structurile de conducerea universităţii.

Studenţii au planificată şi o grevă generală pentru ziua de luni, 7 martie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Universitatea-invelita-studentii-protestatari_0_436756705.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

300 de studenţi gălăţeni vor protesta luni în faţa Ministerului Educaţiei

Peste 300 de studenţi gălăţeni vor pleca luni dimineaţă la Bucureşti pentru a participa la mitingul organizat de ANOSR în faţa Ministerului Educaţiei. Este practic ultima etapă a protestelor organizate de studenţii din toată ţara pe parcursul acestei săptămâni. Aceştia sunt nemulţumiţi că prin noua Lege a educaţiei le-a fost retras dreptul de a fi reprezentaţi în comisiile şi structurile de alegere a rectorilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/studenti-galateni-Bucuresti_0_437956576.html

Link to comment
Share on other sites

Studenţii gălăţeni s-au aflat printe protestatarii de la Ministerul Educaţiei

Manifestările de protest s-au mutat în Capitală, la ministerul de resort, ieri, de la ora 14.00. La acţiunile din capitală au participat studenţii mai multor centre universitare din întreaga ţară şi Liga Studenţilor Galaţi a capacitat circa 50 de studenţi pentru această acţiune. Contactat telefonic înainte de începerea protestului, liderul studenţilor gălăţeni, Dorin Adrian Coteţ, ne-a declarat: „Duminică seara am venit la Bucureşti aproape 50 de studenţi din Galaţi. Vom continua acţiunile de protest organizate în teritoriu pe parcursul săptămânii anterioare. Autorizaţia de protest în faţa ministerului este acordată pe termen nelimitat. Împreună cu ceilalţi colegi din ţară (Bucureşti, Iaşi, Petroşani, Timişoara, Constanţa, Baia Mare) vom hotărî cât timp vom protesta la minister. Ulterior vom reveni acasă şi vom continua acţiunile de protest în centrele universitare din ţară, dacă ministerul nu va da curs solicitărilor noastre”.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/studentii-galateni-s-au-aflat-printe-protestatarii-de-la-ministerul-educatiei-4339.html

Link to comment
Share on other sites

Studenţii gălăţeni, mai hotărâţi ca niciodată să continue protestele

După o săptămână de proteste locale şi o alta de proteste în faţa Ministerului Educaţiei, studenţii din Galaţi se pregătesc să o ia de la capăt cu un nou "calup" de proteste în interiorul campusului universitar gălăţean. Decizia se va lua în cursul zilei de azi, cel mai târziu mâine, atunci când se va stabili şi un calendar concret al protestelor. "N-am obţinut nimic de la domnul ministru al Educaţiei aşa că, putem merge mai departe cu protestele, de data asta la nivel local. Asăzi discutăm cu cei de la ANOSR pentru a vedea cât de verosimilă este continuarea protestelor", spune preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos, Dorin Coteţ.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Studentii_galateni-mai_hotarati_ca_niciodata_sa_continue_protestele_0_442755928.html

Link to comment
Share on other sites

Studenţii au renunţat la proteste

Studenţii nu au obţinut nimic după două săptămâni de proteste în majoritatea centrelor universitare, dar şi în faţa Ministerului Educaţiei. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), din care face parte şi Liga Studenţilor Gălăţeni (LSG), a anunţat că suspendă protestele, recunoscându-se învinsă: „Ministrul Educaţiei nu a vrut să dea studenţilor ceea ce este al studenţilor – cei 25 la sută în comisia de alegere a rectorului”, se arată pe site-ul ANOSR. După ce am oferit toate argumentele posibile şi imposibile pentru a-l determina pe domnul ministru să înţeleagă importanţa acestui procent pentru reprezentarea studenţească, acesta a refuzat să introducă printr-un ordin cei 25 la sută în alegerea rectorului.

Din nefericire, nici sprijinul federaţiilor studenţeşti europene nu l-a făcut pe ministrul Daniel Funeriu să le dea studenţilor un drept de mult câştigat”, se spune pe site-ul organizaţiei. Cu toate acestea, reprezentanţii studenţilor afirmă că vor face alte demersuri pentru a-şi obţine drepturile. „Pentru obţinerea celor 25 la sută în alegerea rectorului, ANOSR îşi va continua demersurile atât la nivel local (prin organizaţiile membre), cât şi la nivel naţional. Aceste drepturi TREBUIE să rămână ale studenţilor”, susţin membrii ANOSR.

http://www.viata-libera.ro/articol-Studentii_au_renuntat_la_proteste_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.