Jump to content

Baroul Galaţi s-a îmbogăţit cu zeci de noi avocaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Avocatura - un vis inaccesibil muritorilor de rând

Dacă până anul acesta tinerii care absolveau o facultate de drept îşi mai permiteau cât de cât să achite taxa de înscriere şi admitere în Barou, acum dorinţa acestora de a intra în rândul avocaţilor rămâne doar un vis mult prea greu de îndeplinit. Asta pentru că, în afară de 1.000 de lei, taxa de înscriere la examen, aspiranţii la avocatură trebuie să mai achite suma de 5.000 de lei în cazul în care sunt admişi. O taxă mult prea mare şi imposibil de achitat de marea majoritate a tinerilor care nu a avut norocul să se nască într-o familie bogată.

Prea puţini absolvenţi de Drept din Galaţi s-au înscris până acum la examenul de admitere în Barou. Chiar dacă perioada de înscriere nu s-a închieiat încă, anul trecut, cam în aceeaşi perioadă, mult mai multe persoane îşi încercau norocul de a intra în avocatură. Conform spuselor decanului Baroului Galaţi, Mircea Breahnă, până la această dată, doar în jur de 12 persoane s-au prezentat la secretariatul Baroului pentru a-şi depune dosarul de concurs. Ce-i drept, înscrierile se termină abia pe data de 3 noiembrie, dar chiar şi aşa, se pare că numărul celor înscrişi va fi considerabil mai mic faţă de anii precedenţi. Întrebat dacă valoarea ridicată a taxei de admitere reprezintă un impediment pentru cei care vor să intre în avocatură, Mircea Breahnă a precizat că nu aşa se pune problema şi că acest fapt nu are nicio legătură cu dorinţa unei persoane de a practica meseria de avocat. “Nu cred că această taxă ar trebui să împiedice înscrierea unei persoane la examenul de admitere în Barou. Dacă ar fi aşa, înseamnă că motivaţia acestora este una artificială“, a declarat Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi. Dacă ar fi nevoie doar de această sumă de bani pentru ca cineva să poată ajunge să practice avocatura, decanul Baroului ar avea perfectă dreptate, valoarea ridicată a taxei fiind doar încă un obstacol pe care trebuie să îl treci dacă îţi doreşti cu adevărat să devii avocat. Realitatea este că, odată admis în Barou, este absolut necesar să cotizezi cu o sumă dublă sau chiar triplă faţă de taxa de admitere, pentru ca un avocat cu experienţă să rupă un pic din timpul lui pentru a “şcoli“ un novice. Şi din păcate nu toată lumea dispune de aceste sume astronomice de bani. Aşa că, în cele din urmă, majoritatea absolvenţilor de Drept ajung să muncească, într-un caz fericit, ca jurist şi să trăiască de pe urma unui salariu care nu le va oferi niciodată şansa de a mai intra în avocatură. Şi uite aşa intrăm iarăşi într-un cerc vicios, mergându-se în continuare pe pile, nepotisme şi favoruri, bineînţeles în dauna celor care nu au avut norocul să se nască într-o familie influentă în acest domeniu sau într-o familie pentru care banii nu reprezintă o problemă.

Menţionăm că examenul de admitere în avocatură va avea loc în perioada 2-7 decembrie, urmând ca Baroul Galaţi să definitiveze regulamentul examenului. Participanţii înscrişi la examen vor susţine trei teze scrise, din Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal, Drept procesual penal şi Codul deontologic al avocatului. De asemenea, conform spuselor lui Mircea Breahnă, urmează să se stabilească dacă în afară de acestea, se vor susţine şi probe orale.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Nu banii sunt scuza celor care nu mai încearcă in Baroul Galaţi, ci modalitatea de corectare. Se ştie în toate marile centre universitare ca sistemul din Galaţi e cel mai corupt şi că se intră exclusiv pe linie ereditară. Mai bine dai in Brăila sau Bucureşti şi te transferi. E chiar mai puţin costisitor. Înscrierea este numai 850 RON, iar taxa de barou (după admitere) este numai 3000 RON.

În plus, a apărut o nouă modă: îţi aranjezi un doctorat la Chişinău şi intri fără examen în Barou.

Să se plângă de lipsa candidaţilor că o merită!

Link to comment
Share on other sites

Avocatura.. vis inaccesibil? Dar ce mai spuneti de notariat, care a devenit "afacerea vietii" mai mult decat o casta inchisa..?

Ca sa nu mai spun ca mai bine de 30% dintre avocatii galateni fac foamea, marea majoritate a proceselor concentrandu-se in mana a mai putin de 20% dintre avocatii din Baroul Galati...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

La început de an

Forţe proaspete la Baroul Galaţi

* 29 de avocaţi noi în urma examenului şi 18 în urma interviului * Nicio medie peste 9,00 * Ultima tranşă de consilieri juridici în Barou

Începutul anului aduce veşti bune pentru unii dintre gălăţeni, dar şi pentru Baroul Galaţi. În sfârşit s‑au definitivat notele pentru candidaţii care au dat examen de admitere la sfârşitul anului trecut. „Am avut iniţial 60 de candidaţi. Din diferite motive, pe care nu le cunoaştem, o parte dintre candidaţi a renunţat, fie înainte de începerea examenului, fie pe parcursul acestuia. În final au fost 49 de persoane care au susţinut toate probele la examenul de anul trecut”, ne‑a declarat domnul Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi.

Doar 25 din cei rămaşi în cursă au reuşit să obţină note de trecere, adică peste 7,00. În urma contestaţiilor au mai fost declaraţi admişi încă patru viitori avocaţi. Adică 29 din 49. Notele au dezamăgit, nicio teză nefiind notată cu note peste 9,00. „Cea mai mică notă a fost 7,00, iar cea mai mare 8,70, obţinută de Doru Nadă. Un 8,60 a fost obţinut de Laura Stancu”, a adăugat domnul Breahnă.

Cu astfel de note ne întrebăm dacă studenţii gălăţeni sunt slab pregătiţi sau doar au preferat să dea examen la alte barouri din ţară pentru a evita discuţiile care au fost anul trecut la admiterea în Baroul Galaţi.

Avocaţi din consilieri

Deşi legea avocaţilor a fost modificată în noiembrie 2008 prin Ordonanţa 159/2008, care prevede că nu se mai intră în profesia de avocat decât pe bază de examen, 18 consilieri juridici cu peste zece ani experienţă au prins ultimul tren. „Am avut 18 dosare depuse înainte de schimbarea legii. Le‑am analizat şi toate cererile au fost aprobate. Trebuie menţionat că este ultima tranşă de consilieri juridici care intră în Barou doar pe bază de interviu. De anul acesta regulile se schimbă, chiar şi pentru studenţii care vor să devină avocaţi. Se va da examen naţional. Rămâne de văzut dacă se va organiza examen doar la Bucureşti la Uniunea Naţională a Barourilor sau pe centre de examinare. Important este că vor fi subiecte unice pe ţară”, ne‑a explicat decanul Baroului Galaţi.

Aşadar, 47 de avocaţi noi se pregătesc să îşi înceapă activitatea la baroul Galaţi chiar de la începutul anului, cu forţe proaspete.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29219

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

47 de noi avocaţi au depus jurământul la Baroul Galaţi

Infuzie de avocaţi la Baroul Galaţi. 47 persoane au depus vineri jurământul şi au intrat, oficial, în rândul avocaţilor gălăţeni. O noutate pentru această "promoţie" este aceea că, în comparaţie cu anii trecuţi, numărul juriştilor şi al foştilor magistraţi care au intrat în barou este mai mare. "17 dintre cei care au depus jurământul au fost scutiţi de examen. Dintre aceştia, majoritatea sunt jurişti, oameni care au lucrat efectiv în acest domeniu, iar trei sunt judecători", a declarat Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi. Printre cei 17 jurişti care vor să profeseze ca avocaţi se regăseşte şi subprefectul Aurica Luchiniuc. Potrivit prefectului Claudiu Brânzan, persoana amintită mai sus ocupă în continuare funcţia de subprefect. Mai trebuie spus că Aurica Luchiniuc a depus solicitarea de intrare în Baroul Galaţi încă din ultimele luni ale anului trecut, când nu se discuta încă despre numirea unor noi subprefecţi. "Aveam posibilitatea legală de a intra în Baroul de avocaţi, iar după ce am susţinut acel interviu pentru a deveni avocat am cerut să fiu trecută pe lista avocaţilor incompatibili. Altfel spus, atâta vreme cât ocup funcţia de subprefect nu voi profesa ca avocat", ne-a declarat Aurica Luchiniuc.

http://www.viata-libera.ro/articol-47_d ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

34 de noi avocaţi în Baroul Galaţi

S-a încheiat examenul de admitere în avocatură de anul acesta. La Galaţi s-au înscris 86 de candidaţi, dar doar 34 au fost declaraţi admişi. 32 au luat note de trecere la comisia de examen de la barou, iar ceilalţi doi au fost declaraţi admişi de comisia de rezolvare a contestaţiilor. Anul acesta contestaţiile au fost corectate de o singură comisie la nivel naţional. Procentul de promovabilitate după contestaţii a fost de 39,5 la sută, puţin peste cel naţional (34,1 la sută). Galaţiul s-a situat pe locul 5 pe ţară la promovabilitate după Suceava - 81 la sută, Alba – 48,2 la sută, Bihor – 42, 6 la sută, Bacău – 40,4 la sută. Situaţia nu e roz pe nicăieri, dar ţinând cont de faptul că în oraşul nostru există două facultăţi de Drept (la Universitatea „Danubius” şi la Universitatea „Dunărea de Jos”) atât numărul de candidaţi, cât şi numărul celor admişi este foarte mic. Cine să fie de vină?

http://www.viata-libera.ro/articol-34_d ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

24 de avocaţi noi în Baroul Galaţi

Alţi 24 avocaţi s-au adăugat celor peste 400 care sunt în Baroul Galaţi. Cei 24 de "boboci" vor trebui să stea pe lângă maeştrii lor timp de doi ani ca să "fure" meserie. Adunaţi cu toţii în una dintre sălile Tribunalului, tinerii avocaţi îmbrăcaţi în robe s-au pregătit sufleteşte de primul lor "atac" - jurământul şi semnarea angajamentului. "Jur să apăr şi să respect Constituţia şi legile ţării şi să exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate", aşa a jurat fiecare dintre viitorii stagiari în faţa membrilor Consiliului Baroului. "Jurământul, semnarea declaraţiei şi trecerea pe tabloul avocaţilor înseamnă că v-aţi înscris în această profesie, care presupune o credinţă în lege şi în utilitatea meseriei de avocat", le-a spus decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=2

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Stagiatura unui tânăr avocat costă minim 6.800 de lei

Taxele de intrare în avocatură au rămas, deocamdată, la fel ca anul trecut, ne-a declarat decanul Baroului Galaţi, Mircea Breahnă. Pentru examenul de primire în profesie, tinerii trebuie să achite o taxă de 700 de lei şi o alta de 100 de lei. „Din cei 700 de lei, Baroul virează o parte la Centrul Teritorial, pentru comisia de examinare, o parte pentru logistica examenului, mai exact pentru coli, pixuri, chiria sălilor etc. şi o parte rămâne la Barou. Taxa de 100 de lei pleacă spre Uniunea Barourilor, cea care organizează examenul prin Institutul de Pregătire Profesională”, ne-a explicat Mircea Breahnă.

Cei care depăşesc acest examen, trebuie să-şi facă stagiatura de doi ani pentru care achită o taxă de 3.000 de lei şi o alta de 2.000 de lei. Facem precizarea că tot 5.000 de lei achită şi cei care vin din alte meserii, consilier juridic sau magistrat, şi care doresc să aibă calitatea de avocat definitiv, adică să poată practica efectiv meseria. „În ceea ce-i priveşte pe stagiari, jumătate din cei 5.000 de lei, merg pentru pregătirea lor profesională. Ei stau, un an de zile, lângă un îndrumător, iar în cel de-al doilea an de stagiatură merg şi la cursurile săptămânale de la Institutul de Pregătire Profesională”, a mai spus Breahnă.

După cei 2 ani de „şcoală avocăţească”, stagiarii dau examenul de definitivat. Breahnă a afirmat că, la finele lunii martie, la Centrul Teritorial din Galaţi, stagiari din Barourile Constanţa, Tulcea, Brăila, Vrancea, precum şi al nostru vor susţine acest examen.

După ce trec şi de acest concurs, tinerii învăţăcei trebuie să mai achite o taxă de 1.000 de lei, ca să poată fi înscrişi pe tabelul avocaţilor definitivi.

După cum se vede, meseria aceasta se învaţă pe bani grei, dacă punem la socoteală că, pe lângă taxe, ei trebuie să aibă ceva şi pentru cheltuiala zilnică. Dar nimic nu-i prea greu când câştigul e măcar pe măsura a ceea ce ai cheltuit.

http://www.viata-libera.ro/articol-Stagiatura_unui_tanar_avocat_minim_6800_de_lei_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Baroul Galaţi s-a îmbogăţit cu 65 de avocaţi

„Jur să respect şi să apăr Constituţia şi celelalte legi ale ţării, drepturile şi libertăţile omului, să exercit profesia de avocat în mod demn, independent şi cu probitate. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, acestea au fost vorbele care au răsunat în sala 1 a Judecătoriei, acolo unde 65 de avocaţi au depus jurământul pentru a intra în profesie.

Printre cei prezenţi s-au numărat figuri celebre ale oraşului nostru, precum cea a lui Tache Bocănială, fost şef al Poliţiei gălăţene, chipuri cunoscute, precum cel al fostului consilier juridic al Spitalului Judeţean, Costică Oteliţă, dar şi nume cu rezonanţă, precum cel al Tincuţei Pătruţă, fost consilier juridic al Primăriei.

Un lucru demn de remarcat este că dintre cei 65 de avocaţi, 27 sunt stagiari, 4 au terminat anii de stagiatură şi au dobândit calitatea de avocat definitiv, iar 34 sunt oameni care au 10 ani vechime într-un domeniu al dreptului şi au intrat în profesie pe baza unui interviu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Baroul_s-a_imbogatit_cu_65_de_avocati_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Alegeri la Baroul Galaţi, pe 14 mai

Baroul Galaţi va avea alegeri pe 14 mai, în urma cărora se va desemna noul decan, dar şi noul Consiliu. Mandatul actualului şef al avocaţilor din Galaţi, Mircea Breahnă, expiră pe 17 mai.

Breahnă are opt ani de când se află în fruntea Baroului de Avocaţi, ieri declarându-ne că încă nu s-a decis dacă va intra sau nu în cursă. Părerile în breaslă sunt diferite. Unii avocaţi consideră că Mircea Breahnă, având parcurse deja două mandate, nu ar mai avea voie să candideze.

Nu de aceeaşi părere este şi actualul decan. „Sunt la al doilea mandat, care-mi expiră pe 17 mai, dar legea care a intrat în vigoare în decembrie 2010 spune că decanul este reales o singură dată, dar legea nu este retroactivă, ci acţionează pentru viitor, aşa că pot să-mi depun candidatura, însă sincer nu sunt hotărât dacă să fac asta sau nu”, ne-a spus Mircea Breahnă.

Alegeri vor fi şi pentru Consiliul Baroului, care are 11 membri. Galaţiul are la acest moment 414 avocaţi definitivi şi 52 de stagiari. Dreptul de a vota îl au toţi avocaţii care sunt pe lista compatibililor. Votul este secret şi, pentru ca alegerile să fie valide, este necesară strângerea a jumătate plus unu din voturile Adunării Generale.

Alegerile se vor desfăşura la Universitatea Danubius în sala A1, începând cu ora 10 şi vor fi conduse de decanul de vârstă al Baroului, Dumitru Soare.

Potrivit declaraţiilor lui Mircea Breahnă, pe 14 mai vor fi depuse candidaturile celor care aspiră la şefia Baroului, dar şi la un fotoliu în Consiliu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Alegeri_la_Barou_2.html

Link to comment
Share on other sites

Avocaţi suspendaţi pentru neplata taxelor

Baroul Galaţi a luat decizia de suspendare în urma unui control efectuat la sfârşitul anului 2010, control vizându-i pe avocaţii care nu şi-au plătit dările la stat de mai mult de trei luni de zile. Iniţial, au fost suspendaţi 15 avocaţi gălăţeni, dar cei mai mulţi şi-au plătit între timp datoriile, iar conducerea instituţiei a decis să le permită să îşi reia activitatea. „A fost o decizie pe care am luat-o cu strângere de inimă, dar trebuia luată pentru că Baroul nu poate funcţiona fără aceste taxe", ne-a declarat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

Cei doi avocaţi suspendaţi vor plăti penalităţi de 0,15 % din restanţele pe care le au de plată pentru fiecare zi de întârziere.

Taxele pe care fiecare avocat trebuie să le plătească Baroului la sfârşitul fiecărei luni sunt destul de consistente. De pildă, un avocat stagiar plătea contribuţii de asigurări sociale până în luna martie 2010 în valoare de 180 de lei minim pe lună, indiferent dacă avea sau nu încasări de la clienţi. Suma reprezintă 10% dintr-un venit brut lunar pe care se presupune că avocatul l-ar încasa.

Recent, s-a decis ca avocaţii stagiari să plătească 80 de lei pe lună, iar dacă veniturile lor nu depăşesc 10.000 de lei, cota de contribuţie se menţine tot la 10%. Avocaţii definitivi plătesc aproape de trei ori mai mult decât colegii lor stagiari. Suma minimă de plată pentru un avocat definitiv este de 230 de lei pe lună, dar aceasta poate ajunge la 1.150 de lei dacă apărătorul încasează din onorarii între 2.300 şi 11.500 de lei.

La contribuţia de asigurări sociale se adaugă şi o taxă lunară de 35 de lei către Baroul Galaţi, dar şi 12 lei plătiţi în contul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Alegerile la Barou vor fi reprogramate

În jur de 200 de avocaţi vor fi nevoiţi să dea cu subsemnatul pentru că nu au fost prezenţi la şedinţa în care ar fi trebuit să se aleagă noul decan, dar şi Consiliul Baroului. Pentru că nu a fost asigurat cvorumul, alegerile nu au putut fi demarate. Practic 20 de avocaţi au făcut diferenţa.

Potrivit actualului decan, avocatul Mircea Breahnă, sâmbătă au fost în sală doar 215 apărători, în condiţiile în care necesarul era de 235, adică jumătate plus unu. „În Baroul Galaţi sunt 467 de avocaţi, despre 17 ştiam că vor lipsi şi au şi motive, dar restul de până la 467 vor trebui să spună de ce nu au înştiinţat Consiliul Baroului că nu vor fi prezenţi la şedinţă. În condiţiile în care nu vor avea motive, cel mai probabil, vor fi sancţionaţi”, ne-a spus Breahnă.

Cât despre „detaliile tehnice” ale faptului că nu au fost alegeri şi Baroul nu are şef, actualul decan ne-a explicat că mandatul său se prelungeşte din oficiu până când Consiliul Baroului va stabili data la care va fi viitoarea şedinţă de alegeri. Breahnă estimează că aceasta se va produce în cel mult o lună de zile.

Reamintim că Mircea Breahnă are la acest moment două mandate în care a exercitat funcţia de şef al avocaţilor gălăţeni. Pe primul l-a obţinut pe 19 mai 2003, iar pe cel de-al doilea pe 17 mai 2007.

De remarcat este faptul că săptămâna trecută holurile Tribunalului au fost destul de animate, iar discuţiile s-au purtat nu doar în jurul descărcării de gestiune a Baroului, ci şi în jurul subiectului dacă mai are sau nu Breahnă dreptul să candideze. O parte dintre avocaţi sunt de părere că acesta nu ar mai avea dreptul la un al treilea mandat deoarece legea bate în cuie doar două. Alţii interpretează că Breahnă poate candida pentru că Legea avocaturii, care a intrat în vigoare pe 28 decembrie, nu este una retroactivă, deci nu ar ţine seama de cele două mandate, ci doar de ultimul care l-a prins în funcţie pe actualul decan. Şi cum normele prezente spun că „decanul este reales o singură dată”, Breahnă nu ar încălca nicio prevedere. La rândul său, nici decanul nu s-a arătat dispus să pună capăt acestor discuţii, el declarând şi ieri că încă nu s-a decis dacă va candida sau nu la această funcţie.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla de-a lungul unei luni de zile în rândul avocaţilor gălăţeni, care trebuie să aleagă şi noul Consiliu al Baroului. Nu trebuie uitat că şi absenţa masivă care s-a înregistrat sâmbătă poate fi un răspuns.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Examen de intrare în Baroul Galaţi

Astăzi va debuta examenul pentru intrarea în profesia de avocat. 122 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul de astăzi, care va constă într-un test grilă cu 100 de întrebări. „Cei 122 de înscrişi – 22 din Brăila, 23 din Vrancea şi 77 din Galaţi vor avea câte 100 de întrebări şi trebuie să obţină minim 70 de puncte pentru a merge mai departe.

Cei care vor obţine punctajul vor mai avea de susţinut două probe, pe 17 şi 19 octombrie, la drept civil şi drept procesual civil, respectiv drept penal şi drept procesual penal”; ne-a explicat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

Conform informaţiilor obţinute de la decanul Baroului, cei care doresc să devină avocaţi vor susţine examenul de astăzi la Universitatea Danubius şi vor fi supravegheaţi de cel puţin patru avocaţi. „Am preferat să susţinem aici probele, pentru că în Universitatea Danubius există şi un sistem de bruiaj al telefoanelor mobile. Toţi candidaţii vor primi subiectele la ora 9,00 şi vor avea la dispoziţie patru ore să le termine”, explică Mircea Breahnă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O intrebare. De ce atat de mult? Si de ce la examenele de la scoala timpul e de doar 2 ore? Mi se pare mie sau cei ce vor sa devina avocati sunt avntajati? unde e diferent? De ce la examenul asta timpul e dublu decat la cele obisnuite?

Link to comment
Share on other sites

de ce la examenele de la scoala timpul e de doar 2 ore? - intreaba la ministerul educatiei.

De ce la examenul asta timpul e dublu decat la cele obisnuite - pentru ca este un examen pentru un loc de munca?!?

pentru ca examenele de la scoala au in vedere cunostinte teoretice dobandite in timp 1 an, iar cel de admitere in profesie - cunostinte teoretice dobandite in 2 sau 3 ani (fiecare materie) ?!? m/

Link to comment
Share on other sites

Chestia e umrmatoarea. Mama mea cand a da examen pentru admiterea pe postul de Sef Contabil la fosta firma la care a lucrat, examenul a tinut tot 2 ore, si era cunostinte teoretice dobandite in mai mult de 1 an adica sa luat in vedere materia studiata in toti cei 4 ani de ASE! Explica-mi asta, de ce nu a tinut-o 4 ore si a tinut doar 2? acel examen.

Link to comment
Share on other sites

Chestia e umrmatoarea. Mama mea cand a da examen pentru admiterea pe postul de Sef Contabil la fosta firma la care a lucrat, examenul a tinut tot 2 ore, si era cunostinte teoretice dobandite in mai mult de 1 an adica sa luat in vedere materia studiata in toti cei 4 ani de ASE! Explica-mi asta, de ce nu a tinut-o 4 ore si a tinut doar 2? acel examen.

la o firma privata? care are posibilitatea de a-si organiza singura examenul.

cu test grila cred ca se poate stabili un examen si pentru 1 ora.

deci... care era intrebarea, de fapt :-??

Edited by Legumix
Link to comment
Share on other sites

Dezastru la examenul de intrare în Baroul Galaţi: doar 16 din 122 de candidaţi au luat note peste 7

Marţi seară, au fost afişate rezultatele la prima probă a concursului de primire în Baroul Galaţi. Rezultatele care au fost afişate cu o întârziere de două ore şi jumătate faţă de termenul anunţat sunt dezastruoase. „Din cei 122 de înscrişi, trei nu s-au mai prezentat la examen. Au intrat în concurs 119, dar au obţinut minimul de 70 de puncte doar 16 candidaţi. Cei respinşi pot depune contestaţii până astăzi la ora 20:30”, ne-a spus decanul baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă. Niciunul dintre cei 16 admişi nu a reuşit să obţină un punctaj mai mare de 87 de puncte. Oricum ei au fost declaraţi admişi după prima probă, aşa că pe 17 şi 19 octombrie vor merge din nou în sala de examen pentru ultimele două testări necesare pentru intrarea în barou.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Dezastru total la intrarea în Baroul Galaţi - Doar patru avocaţi stagiari, anul acesta

Cu o întârziere de câteva zile, Institutul Naţional de pregătire profesională a avocaaţilor au dat publicităţii rezultatele finale la examenul de admitre în barou şi cele pentru avocaţii care au susţinut definitivatul de intrare în prosefie.

La Galaţi rezultatele sunt dezastruoase. După ce de prima probă eliminatorie au reusit să treacă doar 16 candidaţi din cei 119, următoarele probe au eliminat alţi 12 concurenţi. Aşadar, anul acesta în Baroul Galaţi vor fi înscrişi doar patru avocaţi stagiari, care, din păcate, nu au reuşit să obţină note mai mari de 8,00: Cucu Irina Mihaela (7,58), Pintilie Alin Ionuţ (7,48), Ghiorghiu Manuela (7,15) şi Spătaru Cristina (7,12).

Dacă la stagiari listele conţin totuşi şi patru admişi, la examenul de definitivat niciunul dintre cei 19 avocaţi nu au reuşit să obţină note peste şapte. Acestea sunt, probabil, cele mai proaste rezultate din istoria Baroului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pregătire slabă, emoţii şi teste grele - motivele eşecului de la admiterea în barou

În urma examenului de admitere în Baroul Galaţi de anul acesta, doar patru candidaţi din 119 înscrişi iniţial au reuşit să obţină note peste şapte. Prima selecţie a fost după proba testului grilă, probă eliminatorie, când în concurs au rămas doar 16 candidaţi. Deja, cei respinşi au depus şi contestaţii. Au fost trimise la Bucureşti 11 contestaţii făcute de cei care au dat examen de admitere şi 12 contestaţii din partea celor care au susţinut definitivatul. Notele proaste nu au fost doar la Galaţi, ci la nivel naţional.

Tot la nivel naţional au fost note proaste şi în cazul celor care au peste 10 ani vechime în profesii juridice şi care au susţinut în aceeaşi perioadă examenul de definitivat. La Galaţi, de exemplu, niciunul dintre cei 19 candidaţi nu a reuşit să obţină nota minimă şapte.

Am stat de vorbă cu doi veterani în avocatură, decanul Mircea Breahnă şi avocata Domnica Toader, dar şi cu decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, sociale şi Politice de la Galaţi, Răducan Oprea, pentru a găsi o explicaţie.

„Subiectele au fost foarte grele. Dificultatea testelor, emoţiile candidaţilor, dar şi lipsa lor de pregătire şi-au spus cuvântul la examenul din acest an. Trebuie să recunosc că ne îngrijorează aceste note şi de aceea am stabilit ca pe 18 noiembrie să ne întâlnim la Bucureşti toţi vicepreşedinţii din centrele teritoriale de examen. Se pare că se doreşte încă un examen de admitere pentru luna februarie pentru că nu au intrat, la nivel naţional, minimul de 15 la sută din totalul candidaţilor”, ne-a spus Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi.

Avocata Domnica Toader susţine că este primul an în care se face o selecţie adevărată şi că această metodă de examinare trebuia introdusă de mult. „Dacă nu se schimba metoda de examinare şi de corectare intrau probabil toţi cei înscrişi. Pot să vă spun de exemplu că în ultimii şapte ani, la Galaţi, au intrat 250 de avocaţi noi. Au fost foarte mulţi care au intrat fără să aibă cunoştinţe minime de drept. Abia anul acesta putem vorbi de o selecţie adevărată. După notele care s-au obţinut putem trage concluzia cât de pregătiţi sunt”, susţine avocata Toader.

Pentru decanul Facultăţii de Drept notele au fost un şoc. „Nu pot să cred. Anul acesta am avut o promoţie foarte bună. Şi juedc asta după notele obţinute la examenul de licenţă. Dar, legislaţia s-a schimbat foarte mult în ultima vreme şi, probabil, nu au avut timp suficient să se pregătească pentru acest examen. Eu, personal, pot să vă spun că voi încerca de anul acesta să introduc în programele de şcolarizare şi teste precum cele de la admiterea în barou sau la INM. Sper să le fie de ajutor studenţilor noştri şi o astfel de experienţă să nu se mai repete. Rezultatele de anul aceste sunt total nemulţumitoare şi vom încerca să venim în ajutorul studenţilor noştri”, ne-a declarat Răducan Oprea.

Şi cei cu vechime…

Pentru cei care abia au terminat facultatea de drept şi au dat examen de admitere în barou mai sunt posibile unele scuze. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre cei care au dat definitivatul: „Este trist. Au participat la acest examen oameni care au deja experienţă în domeniu. Nu este admisibil ca aceştia să nu obţină nici măcar nota şapte. La ei notările au fost de la 0 la 10. În lucrările pe care noi le-am corectat a fost şi o notă de zece, ceea ce înseamnă că subiectele nu au fost imposibile”, explică Mircea Breahnă. Nu ştim dacă pregătirea studenţilor sau a juriştilor cu experienţă din întreaga tară este singurul motiv care a stat la baza notelor proaste. „Pe holurile Tribunalului se discută aprins despre faptul că au fost mari erori la corectarea lucrărilor. Vom vedea şi notele după contestaţii”, conchide Mircea Breahnă.

Cert este că la Galaţi absolvenţii de drept au avut întotdeauna mari probleme la admiterea la INM, acolo unde testele au fost mereu foarte dificile. Se pare că studenţii nu sunt pregătiţi să înfrunte astfel de teste, ceea ce trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi profesorii de drept din ţară. Vom aştepta şi corectarea contestaţilor depuse, iar apoi, cel mai probabil la sfârşitul săptămânii viitoare, vom trage linie şi vom spune câţi avocaţi vor fi trecuţi anul acesta pe tabelul stagiarilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Mircea Breahnă, reales decan al Baroului Galaţi

Avocatul Mircea Breahnă a fost ales din nou nou decan al Baroului Galaţi, urmând ca în prima şedinţă a Consiliului să fie ales şi prodecanul. Breahnă se află acum în exercitarea celui de-al treilea mandat, deşi legea prevede doar două.

Au fost multe discuţii pe seama faptului că Mircea Breahnă nu ar mai fi avut voie, potrivit normelor, să mai candideze. întrebat în repetate rânduri dacă va face acest lucru, el ne-a spus că nu s-a hotărât, dar ne-a făcut cunoscut că totul ţine de interpretarea legii. Ieri acesta ne-a declarat că cei 238 de avocaţi care au fost prezenţi sâmbătă în adunarea generală au pus în discuţie atât candidatura lui, cât şi a avocatului Gabriel Guriţă, singurul său contracandidat. „Ei au fost cei care au pus în discuţie candidatura mea şi au decis, cu o majoritate covârşitoare, că totul este în regulă şi că am dreptul să candidez”, ne-a declarat Mircea Breahnă. Tot el ne-a confirmat însă şi faptul că patru dintre colegii săi s-au opus candidaturii sale.

Ales cu majoritate de voturi

Interesant este că sâmbătă adunarea generală, amânată de două ori, în vara acestui an, din lipsă de cvorum, a reuşit să se ţină. Peste 200 de avocaţi, oameni care lucrează cu legea, au decis că nu este nimic în neregulă la cel de-al treilea mandat al lui Breahnă, acesta fiind ales cu 182 de voturi. Mai exact, potrivit spuselor decanului, cu 80 la sută din voturile celor prezenţi. Contactat telefonic, celălalt candidat, avocatul Gabriel Guriţă, ne-a declarat că deşi nu a reuşit să ocupe fotoliul de şef al Baroului Galaţi, este acum, potrivit rezultatelor alegerilor de sâmbătă, unul dintre cei 10 membrii ai Consiliului. Guriţă ne-a mai spus că din postura în care se află acum va încerca să-şi promoveze programul pe care l-a avut atunci când şi-a anunţat candidatura pentru fotoliul de decan.

„… normal şi legal”

Din cauza discuţiilor care au avut loc în ultimele luni pe marginea alegerilor este posibil ca acestea să fie contestate. Despre o asemenea posibilitatea, Breahnă ne-a precizat că nu o exclude, dar că este o acţiune de durată şi nu-i prevede un câştig. „Totul a decurs cât se poate de normal şi legal. Descărcarea de gestiune s-a făcut în adunarea generală. S-a prezentat raportul, s-a văzut că întreaga activitate a fost cât se poate de corectă. Şi dacă vor fi contestaţii, nu este nicio problemă, este dreptul lor să facă”, a conchis Breahnă. Rămâne de văzut dacă alegerile de sâmbătă, de la Barou, vor fi sau nu contestate sau dacă vor mai stârni sau nu discuţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.