Jump to content

Rodica Gorciu Hoştiuc - doamna de înot


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Rodica Gorciu Hoştiuc - doamna de înot

RODICA GORCIU HOŞTIUC s-a născut în 15 decembrie 1942, la Independenţa (Galaţi); absolventă a Şcolii de Antrenori de doi ani din Iaşi (1965), antrenor de înot la Clubul Municipal Dunărea, Liceul Nr. 4 cu profil sportiv şi Clubul Sportiv Şcolar Nr. 1, până la pensionare, în anul 1998

În perioada 1965 - 1968, în Galaţiul fără bazine de înot (existau două piscine moştenite dinaninte de război), nataţia gălăţeană însemna Mariana Bârsan, fiica celebrului doctor polisportiv Ţuky, şi Gica Manafu, eleve ale lui nea Dumitru Mititelu. Şi, o noutate absolută, echipa de polo a celebrului Toto Balint, a eşuat în oraşul de la Dunărea de Jos, după ce reprezentase România la Melbourne ca sportiv la J.O. din Australia.

Nu despre aceşti maeştri vrem să vorbim astăzi. Atenţia noastră este îndreaptă spre cea prin mâinile căreia au trecut mii de copii care, învăţând să înoate, au deprins disciplina în comportament, sănătate în trup şi încredere în forţele proprii, deveniţi, peste ani, oameni de nădejde care fac cinste obştii din care fac parte.

Este vorba despre doamna Rodica la care, se zice, era foarte greu să înscrii copilul la înot, fiind necesare chiar listele de aşteptare!

Reporter: Stimată doamnă, cum este să faci înot (iniţiere sau de performanţă), într-un oraş înconjurat de ape, dar fără bazine?

Rodica Gorciu Hoştiuc: E destul de dificil şi, în cazul meu, îmi trebuia o doză de mare curaj. Mi-a plăcut înotul şi am simţit că acesta este rostul meu în viaţă. Am învăţat copii, care, la rândul lor - devenind părinţi - şi-au adus copii la înot... Şi, în general, nu regret ceea ce am făcut.

Reporter: De ce numai "în general"?

Rodica Gorciu Hoştiuc: Am să fiu foarte sinceră. Cum e posibil ca eu, cea care am învăţat atâţi copii din Galaţi să înoate, să nu pot face acest lucru şi cu nepoţii mei Alexandra şi Tudor? Pentru că nu am unde. Noroc că pe al treilea nepoţel - David, locuind în Olanda, îl duce tatăl lui acolo la piscină. Să nu-mi spuneţi de Brăila. Este ruşine să-i trambalezi în oraşul vecin şi să-i mai pui să şi plătească! Cum acolo se poate? Cum nu investeşte nimeni într-o piscină adevărată, piscină care poate devine rentabilă în scurt timp?

Reporter: Dar sunt şi copii care urmează cursuri de iniţiere în Galaţi...

Rodica Gorciu Hoştiuc: Ştiu. Este o mică piscină în afara oraşului, pe undeva pe lângă Metro. În primul rând costul nu este deloc accesibil oricui şi, apoi, nu oricine are maşină să ajungă acolo cu copiii. Pe vremea mea era mai la îndemână.

Reporter: Cum realizau gălăţenii binefacerile nataţiei? Dar autorităţile?

Rodica Gorciu Hoştiuc: Era o poblemă socială. Înot poate să facă - şi chiar este indicat să facă - orice copil, în afara celor cu afecţiuni grave. Înotul fortifică organismul, îndreaptă viciile de postură şi motrice. Acum, în consiliile care conduc oraşul şi judeţul, sunt medici destoinici şi cu faimă, apreciaţi. De ce aceştia nu iau atitudine, pentru a determina adoptarea unor măsuri pentru sănătatea populaţiei. Inclusiv pentru construcţia unui bazin, absolut necesar? Îmi aduc aminte, că în anii ‘70 făceam înot cu copiii din şcoli, pe care îi aduceam cu clasa la bazin. Domnul Teodor Oprică, cel care conducea sportul, ne-a sprijinit permanent, inclusiv cu autobuze pentru transportul şcolarilor. Dintre miile de copii testaţi răsăreau şi viitorii sportivi de performanţă. Ceilalţi învăţau să înoate, erau sănătoşi, nu ca acum când avem un număr foarte mare de scutiţi de educaţie fizică şi obezi.

Reporter: Ne-aţi prezentat latura socială a nataţiei. Dar sunteţi cunoscută şi prin performanţele obţinute de către elevii dumneavoastră. Ne puteţi spune care au fost cei mai valoroşi?

Rodica Gorciu Hoştiuc: Să ne înţelegem, toţi au avut valoare. Un om slab nu poate face înot de performanţă, să ruleze zi de zi mulţi kilometri. Totuşi aş vrea să-i remarc pe câţiva: Gabriela Vârtosu - campioană şi recordmană balcanică la 200 m, Loredana Zisu - multiplă campioană, sau Ştefan Mitu - campion şi recordman naţional la toate categoriile de vârstă şi Cristian Banu - cel care a adus o mulţime de medalii pentru cluburile gălăţene. Nici înainte, dar mai ales acum, nimeni dintre cei responsabili şi cu putere de decizie nu se gândeşte la binefacerile acestei frumoase şi utile discipline sportive. Înot poate face orice copil (cu excepţia celor suferinzi) fortificându-i pentru tot restul vieţii…

Reporter: Credem că putem să vă dăm o veste bună. Nu peste mult timp două piscine din Galaţi vor fi redate circuitului sportiv - cea de la Baia Comunală şi Bazinul „Olimpic”.

Rodica Gorciu Hoştiuc: Să dea Domnul să fie aşa. Totuşi, bazinul de 25 m este total depăşit şi, după părerea mea, costurile de întreţinere sunt foarte mari. Iar la Bazinul „Olimpic” mă tem că vor avea acces doar cei ce vin pentru agrement. Dacă vor fi primiţi şi copiii, atunci ar fi perfect. Dar gratis, pentru că sănătatea nu are preţ!

http://www.viata-libera.ro/articol-Rodica_Gorciu_Hostiuc_-_doamna_de_inot__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Buna ziua! Ma numesc Carmen si sunt unul din miile de copii care au trecut prin mainile doamnei antrenoare Rodica Hostiuc. Timp de 4 ani am practicat inotul la Baia Comunala, antrenandu-ne in fiecare zi, dupa orele de curs, cate 2 ore pe zi. Eram in clasele I - IV, abia reuseam sa avem grija de noi - toata clasa mergeam - ( sa ne schimbam, sa ne uscam parul cand plecam de la antrenament, sa taram echipamentul dupa noi + ghiozdanele....), conditiile din incinta Baii Comunale erau .... #-O .... :-Q ... Dar, cu toate acestea, am ajuns sa iubesc acest sport deosebit de complex si complet! Nu regret nicio secunda toate sacrificiile de atunci! Indragesc acest sport atat de mult, incat as dori ca si cei doi baieti ai mei sa practice inotul.... Dar unde???????? E un capitol la care autoritatile locale primesc din partea mea ( si nu numai..) nota 2! :-W

O singura propozitie mai am de adaugat: Multumesc, Doamna Rodica! :YMAPPLAUSE: :YMAPPLAUSE: :YMAPPLAUSE: :YMAPPLAUSE:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.