Jump to content

Bănci, credit şi asigurări în Canada

Recommended Posts

Posted

Am sa incerc acum subiectul finantelor personale in Canada...

Eu am plecat de peste patru ani din Romania,si ceea ce am sa povestesc aici poate fi actual in tara,asa ca acordati-mi prezumtia de nevinovatie...

In primul rand,ca sa-ti deschizi un cont ,la orice banca ,dureaza maxim 15 minute si nu trebuie sa pui nimic in acel cont,nu exista suma minima ...am fost atat de frapat de asta la inceput...am mers cu prietenul care m-a asteptat de la aeroport sa-mi deschid cont chiar a doua zi ce am ajuns aici...mi-am folosit hartiile de emigrare,pasaportul si declaratia prietenului ca am domiciliul la el acasa...si am avut card pe loc....

Asta e primul pas in ceea ce se numeste Credit History-istoria de credit a fiecaruia...

Stu ca exista si in Ro un birou de credite,asa ceva e si in Canada de mult timp...pe baza numarului de asigurari sociale,un fel de cod numeric personal,orice institutir bancara de la care ceri credit te monitorizeaza si iti stie istoria fiscala si de plati...exista si un scor de credit,cu cat e mai mare,cu atat mai bine in cazul in care soliciti un imprumut mare,in primul rand pentru casa,apoi masina sau alte cumparaturi pe credit...mobila,calculator,electrocasnice...

Acest numar ia in calcul cum ti-ai platit facturile,cum ai rambursat creditele si in cat timp,ce descoperire de credit ai ,cate aplicatii de credit respinse sau aprobate ai...

Istora de credit se incepe de obicei cu o carte de credit preplatita..VISA e cea mai rapida....se cere un depozit de 500 de dolari,care este si limita ta de credit pe acel card..ideea este sa platesti intreaga suma pe care ai folosit-o la sfarsitul lunii respective si in cateva luni poti sa aplici pentru o carte de credit fara garantie,cu care poti plati aproape orice aici si la care iti poti permite sa platesti ceva mai putin decat toata suma datorata lunar...nu trebuie sa ai prea multe credit carduri,asta iti erodeaza scorul de credit,3 ajung,cate una de la marile companii-VISA,MASTERCARD SI AMERICAN EXPRESSS...

Asigurarile sunt alt subiect sensibil,si toata lumea se plange de valoarea uriasa a asiguurarilor auto ,cel putin in primii ani ...asigurarea e obligatorie iar a circula neasigurat iti aduce o amenda de 5000 de dolari plus raportarea la biroul de asigurari..

Ca exemplu concret,eu mi-am luat permisul de conducere aici si dupa ce mi s-a permis sa circul,a trebuit sa ma asigur...in primul an,asigurarea a fost de 224 de dolari pe luna,o suma oneroasa,dar care a fost cea mai mica din toate pe care le-am putut gasi si am dat cam 50 de telefoane la agentii si brokeri de asigurari...

Acum,dupa 3 ani,platesc 87 de dolari pe luna,muult mai rezonabil...sfatul este sa sunati la cat mai mult e companii si sa cereti cote in cazul in care stiti ce masina vreti sa va cumparati...daca nu va convine,poate va ganditi sa va hotarati la alta masina ....

Preturile variaza enorm,ca exemplu chiar si acum am companii care imi dau o cota mai mare decat cea platita acum 3 ani,desi intre timp am experienta de condus si nici un eveniment rutier...rabdare si multe telefoane ajuta...

Mai revin cu alte subiecte in zilele urmatoare....