Jump to content

Sute de gălăţeni bolnavi de sifilis şi gonoree


dcp100168
 Share

Recommended Posts

A scăzut numărul cazurilor de sifilis

În România ultimilor ani, sunt atât de rare schimbările în bine, încât atunci când afli că a scăzut numărul cazurilor de sifilis, e greu să‑ţi stăpâneşti un zâmbet de neîncredere. Şi asta cu atât mai mult cu cât este vorba ­despre un fenomen dependent, pe de‑o parte, de asistenţa medicală caracterizată încă de o semnificativă sumă de minusuri şi, pe de alta, de libertinajului sexual manifestat la vârste din ce în ce mai mici şi de promiscuitatea sexuală a anumitor categorii sociale şi etnice.

Şi totuşi dr. Lili Crăciun, medicul metodolog al judeţului Galaţi pentru domeniul dermatovenerologiei, afirmă contrariul şi îşi demonstrează spusele cu date statistice cât se poate de oficiale: "Dacă în alte judeţe se poate vorbi de o oarecare laxitate în ceea ce priveşte monitorizarea patologiei dermatovenerice, noi, la Galaţi, să ştiţi că n‑am slăbit frâiele. În cadrul secţiei pe care o conduc (Dermato‑Venerice, a Spitalului de Boli Infecţioase ‑ n.n.) avem un Birou epidemiologic însărcinat cu efectuarea anchetelor epidemiologice. Sigur că acum aceste anchete nu se mai fac cu ajutorul poliţistului, ca pe vremea comunismului, când trebuia să batem la uşile tuturor bărbaţilor care avuseseră raporturi sexuale cu o bolnavă, pentru a‑i lua în evidenţă, dar se fac, vă rog să mă credeţi, la fel de riguros. Pur şi simplu, nu mai sunt necesare pârghii coercitive deoarece nivelul de informare al populaţiei a crescut şi frica de consecinţele grave ale sifilisului secundar şi terţiar îi determină pe contacţi să se prezinte pentru analize şi, dacă este cazul, şi pentru tratament. Şi nu motivaţi doar de frică, ci şi de garanţia deplinei confidenţialităţi.

"Sită deasă"

Referindu‑se la modalităţile de depistare a persoanelor bolnave, dr. Crăciun a spus că, printre analizele paraclinice standard, care li se fac bolnavilor internaţi în oricare din spitalele gălăţene, indiferent de simptomatologie, se numără şi WDRL (analiza pentru diagnosticarea serologică a sifilisului). De asemenea, această analiză este obligatorie înainte de căsătorie precum şi în cazul femeilor gravide (în trimestrul I şi II) pentru depistarea şi evitarea sifilisului congenital (la făt). Analizele efectuate înainte de angajare includ, în mod obligatoriu WDRL, la fel ca şi analizele periodice efectuate angajaţilor de către societăţile cu care angajatorii au încheiate contracte de asistenţă în domeniul Medicinei muncii. Prin urmare "sita este destul de deasă" pentru ca numărul bolnavilor nedepistaţi să fie redus. Ar fi fost şi mai mic dacă în pachetul de analize gratuite efectuate prin Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei ar fi fost inclusă şi WDRL.

În momentul în care un medic, dermatovenerolog sau de altă specialitate stabileşte diagnosticul de sifilis, comunică respectivul caz Biroului epidemiologic din cadrul secţiei noastre şi îndrumă bolnavul către noi, la Spitalul de Boli Infecţioase. Aşa cum vă spuneam, am păstrat şi aplicăm vechea practică de abordare a cazurilor de sifilis astfel că, spre deosebire de practica din alte judeţe, noi internăm bolnavul pentru 24 de ore. În acest timp, efectuăm analizele care se impun şi, după caz, confirmăm sau infirmăm diagnosticele (căci uneori avem de‑a face şi cu analize fals pozitive). În paralel, demarăm şi ancheta epidemiologică, respectând cu rigurozitate discreţia impusă de circumstanţele infectării (în 99 la sută dintre cazuri prin contacte sexuale). Pentru noi, este importantă încrederea bolnavului că nu‑i distrugem viaţa şi că şi persoanele pe care le‑a infectat vor beneficia de tratament, tot în condiţii de discreţie, evitând consecinţele dramatice ale acestei boli.

După "marea eliberare" sexuală, a urmat frica de SIDA

Referitor la răspândirea sifilisului printre români şi implicit şi printre gălăţeni, este de remarcat că după un adevărat val de cazuri noi care a urmat Revoluţiei, în prezent numărul îmbolnăvirilor a scăzut. E ca şi cum în 1989 ne‑am fi câştigat în primul rând libertatea sexuală, în anii următori Revoluţiei incidenţa sifilisului s‑a triplat, ajungând în 2003 la un procentaj de aproximativ 45 de cazuri la 100.000 locuitori, adică aproape de 20 de ori mai mare decât media europeană. Majoritatea celor infectaţi erau bărbaţi necăsătoriţi din zone urbane cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani ce schimbau partenerele (şi partenerii) frecvent. După cum ne‑a informat dna dr. Crăciun, în judeţul Galaţi, în 2001, se înregistrau 623 de cazuri, în 2002 - 595, în 2003 - 451, în 2004 - 300, iar în 2005 se ajunsese la 202 cazuri.

"Evoluţia descrescătoare s‑a menţinut astfel că, în prima jumătatea a acestui an, am avut 60 de cazuri noi (11 în ianuarie, 4 în februarie, 18 în martie, 12 în aprilie, 7 în mai şi 8 în iunie). Anul trecut au fost, în aceeaşi perioadă, 89 de cazuri. Cele mai multe provin din mediul urban, profilul bolnavului de sifilis fiind: bărbat, celibatar, fără studii sau cel mult cu studii medii, eventual fără ocupaţie sau muncitor. Sunt însă şi excepţii, bolnavi din rândul elevilor şi al studenţilor" a mai precizat dr. Crăciun.

Totuşi, după cum a remarcat medicul dermatovenerolog, la această categorie, a tinerilor, se constată tendinţa de a se proteja în timpul actului sexual, nu atât de frica sifilisului, cât de cea a infectării cu HIV‑SIDA.

În ceea ce priveşte sifilisul congenital (la nou‑născuţii gravidelor bolnave), graţie screening‑ului, în judeţul Galaţi, cazurile sunt rarisime. Penultimul s‑a înregistrat în urmă cu trei ani, iar ultimul este de dată recentă, un făt născut mort în urmă cu câteva zile.

Aşadar, sifilisul nu pare să fie o ameninţare redutabilă la adresa sănătăţii noastre. Altele sunt problemele.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25309

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ori nu le avem, ori le ascundem de medic

Mai puţine boli venerice?

În cursul anului 2008, medicii specialişti au diagnosticat, în judeţul nostru, 102 cazuri noi de sifilis. Spre deosebire de 2007, când se înregistrase un număr semnificativ mai mare de cazuri noi în mediul rural, în 2008 gălăţenii de la oraş n-au mai stat cu mâinile-n sân şi şi-au egalat concetăţenii de la sat la capitolul îmbolnăviri de sifilis. Statisticile arătau astfel: 51 de cazuri noi de sifilis la oraş şi 51 în mediul urban. O rectificare recentă a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a spulberat acest echilibru imaginar - era vorba, de fapt, despre 111 cazuri, aşa că, am spune noi, egalitatea dintre urban şi rural - la capitolul sifilis proaspăt diagnosticat - este iremediabil distrusă. Poate că nici una dintre cifrele prezentate până acum nu vi se pare neliniştitoare, mai ales că populaţia totală a judeţului Galaţi este de 611.590 locuitori. Statistic, rata îmbolnăvirilor nici nu pare atât de mare. Dacă ne gândim însă la câţi gălăţeni sănătoşi s-ar putea molipsi cu această afecţiune, de la singur bolnav de sifilis cu moravuri ceva mai uşoare… De fapt, bolile venerice, în general, se transmit atunci când se realizează contactul dintre soluţiile de contiguitate ale bolnavului - sânge, spermă sau salivă - şi o porţiune lezată a pielii.

De cinci ani, lucrurile stau tot mai bine

„Numărul de îmbolnăviri de sifilis, la nivelul judeţului Galaţi, pe parcursul a cinci ani, în perioada 2004-2008, a scăzut, de la 47,3 la suta de mii de locuitori, la 18,15 la suta de mii de locuitori. Dacă în anul 2004 aveam 294 de cazuri noi de sifilis, în 2008 înregistrăm 111 cazuri noi. Această scădere a fost înregistrată de la an la an, a fost o curbă permanent descendentă, astfel încât numărul de cazuri aproape s-a înjumătăţit”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu. Cu alte cuvinte, mai puţin de cinci gălăţeni din 10.000 descopereau că au sifilis în 2004. Anul trecut, în schimb, era vorba de mai de puţin de un gălăţean din 10.000 care primea acest diagnostic. Din păcate, e posibil ca în acest moment să existe şi destui gălăţeni care nu ţin cont de recomandările medicilor în aceste privinţe şi nu prea pun preţ pe profilaxie. Ar fi bine dacă, odată apărute problemele, măcar s-ar prezenta de urgenţă la medic, dacă nu mânaţi de conştiinţa faptului că i-ar putea îmbolnăvi şi pe alţii, atunci măcar de teamă pentru propria lor sănătate!

Şi gonoreea e în scădere?

O altă boală cu transmitere sexuală – gonoreea - pierde şi ea teren. „O scădere a numărului de cazuri o remarcăm şi în cazul gonoreei, a cărei incidenţă a scăzut de la 9 la suta de mii de locuitori în 2004, la 4,5 la suta de mii de locuitori, în 2008. La fel ca în cazul sifilisului, se înregistrează o scădere, o curbă permanent descendentă, în cursul celor cinci ani care au trecut”, a declarat directorul DJSP, dr. Costinela Georgescu. Această scădere a numărului de îmbolnăviri nu poate fi decât îmbucurătoare. Totuşi, medicii dermatologi au atras deja atenţia asupra unui fenomen îngrijorător: în mai multe cazuri, gălăţenii infectaţi cu boli dermato-venerice, minore de regulă, sunt tentaţi să apeleze mai întâi la automedicaţie şi se feresc să consulte specialistul, de la primele semne ale bolii, aşa cum este indicat. În aceste condiţii, nu numai că nu sunt luaţi în evidenţă de nici un medic curant, dar boala lor avansează şi poate deveni rezistentă la anumite scheme de tratament care, altfel, ar fi putut da rezultate bune. „Poate că această scădere s-ar datora campaniilor de informare a populaţiei, privind aceste boli cu transmitere sexuală, dar şi conduitei gălăţenilor privind aceste afecţiuni. Ele sunt, de altfel, foarte uşor de prevenit, dacă individul se bucură de educaţia potrivită”, a mai spus dr. Georgescu. Cu alte cuvinte, o discuţie între părinţi şi copii

la momentul potrivit şi un pachet de prezervative de bună calitate pot însemna diferenţa dintre sănătate şi boală cu transmitere sexuală, pentru că, şi în acest caz, prevenirea este mai uşoară decât tratarea. Iar ravagiile pe care le poate face, netratată, o astfel de afecţiune, sunt enorme şi nu pot fi ignorate.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mai_ ... ice_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sute de gălăţeni bolnavi de sifilis şi gonoree

Clasicele boli „ruşinoase” sau mai tehnic afecţiunile cu transmitere sexuală (BTS) - gonoree şi sifilis -, fac zeci sau chiar sute de victime, anual, în judeţul Galaţi. Conform statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, din 2006 şi până la sfârşitul anului 2010, în judeţul nostru au fost înregistrate 708 de cazuri de sifilis şi 227 de gonoree.

Evoluţia celor două boli, cele mai comune afecţiuni cu transmitere sexuală, este însă diferită. În ceea ce priveşte sifilisul, evoluţia e descendentă: în 2006 erau 201 cazuri, ca în 2010 să se ajungă la 104 cazuri; aici este vorba de o reducere cu aproape 50%. În schimb, în ceea ce priveşte gonoreea, în 2006 se înregistrau în judeţul Galaţi 48 de cazuri, pentru ca în 2010 numărul acestora să ajungă la 61, deci o creştere cu circa 40%. Vorbim aici de cazuri oficial diagnosticate, unele putând scăpa statisticii prin neprezentare la medic.

Banii pentru controlul bolilor „ruşinoase”, trimişi înapoi la Bucureşti

Dar, chiar dacă banii alocaţi prin programele naţionale de supraveghere şi control a bolilor cu transmitere sexuală s-au diminuat de la un an la altul, asta nu înseamnă că, uneori, măcar acei bani puţini au fost folosiţi în totalitate. „Există fonduri alocate prin programele naţionale de supraveghere şi control a acestor boli. În ceea ce priveşte sumele alocate în 2009 şi 2010 Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi pentru aceste programe, acestea nu au fost cheltuite deloc sau doar parţial. În 2009 s-au alocat 65.000 de lei, fiind cheltuiţi 26.000 de lei, iar 29.000 de lei s-au întors la minister. În 2010 toţi cei 29.000 de lei s-au întors la minister necheltuiţi. Din acest an însă s-au schimbat regulile şi toţi cei 31.000 de lei alocaţi în 2011 se vor cheltui până la ultimul bănuţ, deoarece ni se permite acum să facem achiziţii pentru tot ce am avea nevoie”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Unul din cauzele necheltuirii banilor anul trecut o reprezintă şi adresabilitatea redusă a populaţiei la laboratorul de analize al Direcţiei de Sănătate Publică. „Populaţia ar trebui să ştie că îşi poate face gratuit analizele pentru tot ce înseamnă astfel de boli la laboratorul DSP de pe str. Roşiori, unde evident că datele sunt confidenţiale, aflându-le doar pacientul şi cadrele medicale. Majoritatea fac aceste analize în privat, pe bani, când ar putea-o face gratuit şi astfel ar creşte şi adresabilitatea şi am avea pe ce cheltui banii alocaţi”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/banii-pentru-controlul-bolilor-rusinoase-trimisi-neatinsi-inapoi-la-bucuresti-4264.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Zeci de gălățeni, diagnosticați cu sifilis

64 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu sifilis, pe parcursul anului 2016, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Incidenţa bolii este astfel în scădere faţă de 2015, când fuseseră înregistrate 100 de cazuri de îmbolnăvire. Majoritatea bolnavilor de sifilis din judeţul Galați provin din mediul rural.

Sifilisul este o boală infecţioasă şi contagioasă, determinată de Treponema pallidum, microorganism care se transmite, cel mai adesea, prin contact sexual neprotejat cu o persoană bolnavă. Prezenţa unei erupţii tipice care afectează palmele sau tălpile îl conduce pe medic către suspectarea diagnosticului de sifilis.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Galaţiul, fruntaş în ţară la numărul bolnavilor de gonoree

Judeţul Galaţi se afla, în 2018, pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte cazuzile nou diagnosticate de gonoree, arată un raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Netratată, gonoreea poate provoca complicaţii severe, cum ar fi infertilitatea.

46 de cazuri de gonoree au fost raportate în România pe parcursul lui 2018, arată ultimele date disponibile provenite de la CNSCBT. Incidenţa acestei boli pe plan naţional a fost, astfel, în urmă cu doi ani, de 0,23 cazuri la sută de mii de locuitori, în scădere cu 41 la sută faţă de anul 2017. În ultimul deceniu, gonoreea a devenit mult mai rar întâlnită în România. Astfel, în 2009, incidenţa bolii era de aproape trei cazuri la suta de mii de locuitori, de peste zece ori mai mare faţă de situaţia din 2018.
Totuşi, în vreme ce pe plan naţional stăm indiscutabil mai bine, în judeţul Galaţi îmbolnăvirile sunt la acelaşi nivel ca în urmă cu zece ani. Astfel, incidenţa acestei boli în judeţul nostru a fost, în 2018, de 3,5 cazuri la suta de mii de locuitori, mai mult decât dublă faţă de cea din judeţul aflat pe locul al doilea, Argeş. Alte judeţe unde au fost depistaţi bolnavi de gonoree sunt Vasluiul, Teleormanul şi Dâmboviţa. Pe de altă parte, în 28 de judeţe nu a fost raportată nicio îmbolnăvire, în 2018.

Ce este gonoreea

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală care poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. Afecţiunea este provocată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, potrivit csid.ro. Această bacterie afectează de regulă uretra, gâtul şi rectul, dar şi colul uterin, în cazul femeilor. Boala se poate transmite şi nou-născut, în timpul naşterii vaginale şi poate determina anumite complicaţii la ochi. În multe cazuri, persoanele infectate nu prezintă simptome, neştiind astfel că sunt infectate.
La bărbaţi, boala se manifestă prin durere la urinare, printr-o secreţie purulentă care iese din penis şi prin inflamarea dureroasă a testiculelor. În cazul femeilor, simptomele sunt: durerea la urinare, secreţia vaginală abundentă, sângerea vaginală între menstre în timpul actului sexual, durere în timpul actului sexual şi dureri abdominale sau pelvine.
Netratată, boala poate duce la infertilitate. La femei, se poate răspândi la uter şi către trompe şi poate duce la apariţia bolii inflamatorii pelvine şi a blocajului tubar, ceea ce duce la infertilitate sau la complicaţii în sarcină. La bărbaţi, netratată, boala duce la epididimită şi la infectarea aticulaţiilor şi a altor zone din corp.
Tratamentul constă în administrare de antibiotic. Boala poate fi prevenită prin folosirea prezervativului şi prin evitarea relaţiilor sexuale neprotejate cu persoane despre care nu ştim dacă au sau nu boli cu transmitere sexuală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.