Jump to content

20 de angajaţi ai DSP Galaţi refuză să semneze contractul de muncă


 Share

Recommended Posts

20 de angajaţi ai DSP Galaţi refuză să semneze contractul de muncă

Trecerea de la statutul de funcţionar public la cel de funcţionar contractual, în cazul unor angajaţi, conform reorganizării care a început la nivelul direcţiilor de sănătate publică acum şase luni, a creat un conflict mocnit la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Funcţionarii contractuali au fost mereu mai bine plătiţi decât funcţionarii publici, iar conform noii organigrame Ministerul Sănătăţii a transformat majoritatea acestor funcţii publice în posturi pentru funcţionari contractuali, dar salarizarea a rămas aceeaşi. Adică, acum, un fost funcţionar public care a devenit funcţionar contractual primeşte cu mult mai puţini bani decât un angajat care a fost mereu funcţionar contractual. Diferenţele sunt şi de ordinul a 400-500 de lei şi de aceea o parte a angajaţilor Direcţiei de Sănătate Publică, foşti funcţionari publici, care trebuie să devină personal contractual, refuză să semneze contractele de muncă, pe motiv că nu e corect să fie plătiţi mai puţin decât colegii lor ce au fost mereu angajaţi ca personal contractual. „Eu înţeleg punctul dumnealor de vedere, dar dacă nu semnează contractul de muncă nu pot, legal, să îi plătesc în această lună. Pot eventual apoi să conteste contractul în instanţă dar, repet, dacă nu semnează contractul de muncă, nu pot fi remuneraţi. Am stabilit ca până pe data de 7 martie să primesc un răspuns şi în funcţie de acesta voi anunţa Ministerul Sănătăţii, acesta fiind ordonatorul principal de credite, şi se va lua o decizie. Evident că dacă semnează nu mai este necesară anunţarea ministerului”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Până acum angajaţii care nu au semnat contractul au venit la muncă, chiar dacă au spus că doar vor veni la locul de muncă şi nu vor face altceva. Şi asta e destul de grav, deoarece cei 20 de salariaţi sunt din cadrul compartimentelor epidemiologice, igiena mediului, compartimente vitale în desfăşurarea activităţii Direcţiei de Sănătate Publică.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ministerul Sănătăţii, chemat să intervină în conflictul de la DSP Galaţi

Ieri, 7 martie, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi aştepta un răspuns de la cei 20 de angajaţi ai instituţiei, funcţionari publici ale căror posturi s-au transformat în funcţionar contractual, şi care nu semnaseră contractul de muncă, nemulţumiţi de diferenţa dintre salariile lor şi cele ale vechilor funcţionari contractuali. Problema era că Direcţia de Sănătate Publică îi anunţase că nu îi mai poate plăti de la 1 martie dacă nu semnează un contract de muncă, iar cei 20 susţineau că nu îl pot semna deoarece le e nefavorabil şi au deschis proces la Tribunal solicitând Direcţiei să aştepte decizia instanţei. „Nu s-a semnat acest contract, aşa că am anunţat Ministerul Sănătăţii asupra situaţiei de la Galaţi. Cum legal nu avem un contract în baza căruia să îi putem plăti, am decis să aşteptăm şi răspunsul Ministerului Sănătăţii şi decizia instanţei, dar va trebui să le suspendăm plata drepturilor salariale până când se vor lămuri lucrurile, deoarece legal nu aveam în baza cărui act să îi remunerăm”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea. Pe 14 martie litigiul va fi tranşat în instanţă.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/ministerul-sanatatii-chemat-sa-intervina-in-conflictul-de-la-dsp-galati-4345.html

Link to comment
Share on other sites

Ministerul a confirmat suspendarea plăţii salariilor la DSP Galaţi

La întâlnirea pe care ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a avut-o la Timişoara cu directorii direcţiilor de sănătate publică din ţară, s-a luat în discuţie şi conflictul apărut la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi între o parte a angajaţilor şi conducere.

Reamintim că Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat că de la 1 martie suspendă plata salariilor a 21 de angajaţi, funcţionari publici ale căror posturi s-au transformat în funcţionar contractual, care nu semnaseră contractul de muncă, nemulţumiţi de diferenţa dintre salariile lor şi cele ale vechilor funcţionari contractuali. Numai că în lipsa unui contract, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că legal nu îi mai poate retribui şi cum angajaţii au deschis proces în instanţă, şi conducerea DSP Galaţi a anunţat că va suspenda plata salariilor până ce instanţa va da o decizie în acest sens.

La Timişoara, Ministerul Sănătăţii a confirmat decizia luată de DSP Galaţi. „Indicaţia a fost să menţinem măsura suspendării plăţii salariilor pentru angajaţii care nu au semnat contractul de muncă, până la decizia instanţei ministerul de resort reconfirmând că trebuie acţionat aşa, deoarece legal nu mai avem bază legală pentrui a-i plăti”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/ministerul-sanatatii-a-confirmat-suspendarea-platii-salariilor-in-conflictul-din-dsp-galati-4460.html

Link to comment
Share on other sites

Cu ce naiba se ocupa DSP-ul asta? Adica in mod concret, nu cu vrajeala din carti. Ca despre V. Boldea am impresia ca principala sa ocupatie este de a fi ruda de gradul unu cu mult mai celebrul sau frate.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Direcţia de Sănătate Publică, obligată de Tribunal să plătească

Magistraţii gălăţeni ai Tribunalului au decis ca angajaţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) să-şi primească salariile cuvenite potrivit dispoziţiei din septembrie 2010. Judecătorii au mai dispus ca acest lucru să se întâmple până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a deciziei care se va da într-un litigiu de muncă aflat pe rolul aceleiaşi instanţe, cu aceleaşi părţi, dar care are alte cereri.

Ordonanţa preşedinţială este o procedură specială, prin care instanţa poate dispune măsuri vremelnice în cazuri urgente. După cum se arată şi în decizie, aceasta este una executorie, putând să fie pusă în practică imediat, chiar dacă are cale de atac. „Pasul următor este ca decizia Tribunalului să fie pusă în practică, adică oamenii să-şi primească salariile, deoarece este executorie, chiar dacă este supusă recursului. Cât priveşte celălalt proces vom vedea pe 13 aprilie”, ne-a spus Bogdan Popa, avocatul celor 20 de angajaţi ai DJSP.

„Am fost informat cu privire la această decizie judecătorească. Bineînţeles că o vom ataca pe căile legale pe care le avem la dispoziţie. De vreme ce decizia de luni nu este una definitivă, angajaţii în cauză nu îşi vor primi banii”, a precizat contrar celor de mai sus, directorul-executiv al DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Reamintim că angajaţii au dat în judecată Direcţia pe motiv că, deşi au fost trecuţi de la funcţionari publici la personal contractual, acest lucru nu s-a reflectat şi în salariu, în condiţiile în care cea din urmă categorie are un salariu mai mare.

http://www.viata-libera.ro/articol-Directia_de_Sanatate_Publica_obligata_de_Tribunal_sa_plateasca_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Direcţia de Sănătate Publică a plătit salariile conform sentinţei

„Le-am achitat salariile la zi celor 20 de angajaţi care nu doresc să accepte schimbarea de statut din funcţionari publici în personal contractual şi care ne-au acţionat în instanţă” a precizat directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Angajaţii în cauză refuză să semneze contractele prin care li se schimbă doar statutul din funcţionari publici în personal contractual, nu şi veniturile salariale. Până la momentul plăţii, cei 20 aveau de încasat salariile pe februarie şi martie.

Pe 4 aprilie, magistraţii deciseseră că DJSP trebuie să le plătească acestora drepturile salariale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Directia_de_Sanatate_Publica_-_%E2%80%9EDezghet%E2%80%9D_la_plata_salariilor__2.html

Link to comment
Share on other sites

Directorul Valentin Boldea a cerut ITM-ului un control amănunţit

Conflictul dintre o parte a angajaţilor şi conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică îşi are începuturile în luna august a anului trecut. Atunci, odată cu noua organigramă a instituţiei, stabilită de Ministerul Sănătăţii, angajaţii perdeau calitatea de funcţionari publici devenind personal contractual. 20 dintre angajaţi au refuzat să semneze noile contracte de muncă din cauza încadrării salariale, cu toate că veniturile sunt aceleaşi. „Contractele trebuia semnate de atunci. Salariile şi le-au primit până acum pe baza unor pontaje, dar nu putem merge aşa la nesfârşit. Plata pe ultimele două luni le-au primit în baza unei hotărâri judecătoreşti, după ce ministerul a decis suspendarea lor", spune Valentin Boldea, directorul DSP.

În continuare, angajaţii Departamentului de Supraveghere a Stării de Sănătate lucrează fără a avea vreun contract semnat. "Mai avem un proces pe rol în ceea ce priveşte majorarea salariilor. Banii din urmă i-au primit înainte de Paşte. Aşteptăm să vedem ce se mai întâmplă", spune Bogdan Popa, avocatul angajaţilor DSP.

Între timp, directorul Valentin Boldea a cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă un control amănunţit. "În cazul în care se întâmplă ceva cu vreun angajat nu răspundem noi. Nu au contracte de muncă, nu avem de ce să ne asumăm responsabilitatea. Tocmai de asta am cerut ITM-ului să facă acest control", spune Valentin Boldea.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cei 20 de angajaţii care au dat în judecată DSP Galaţi au câştigat

Au câştigat prima rundă. Este vorba de cei 20 de angajaţi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, cărora Tribunalul Galaţi le-a dat dreptate în litigiul care a avut loc între ei şi unitatea unde lucrează.

Totul a pornit în momentul în care respectivii 20 de salariaţi au fost trecuţi, la cererea Ministerului Sănătăţii, de pe postul de funcţionar public pe cel de funcţionar contractual. Numai că Ministerul stabilea ca noii salariaţi contractuali să aibă anumite salarii care s-au dovedit a fi mai mici decât cele pe care le primeau, pe aceeaşi muncă, cei care erau mai demult angajaţi contractuali şi nu funcţionari publici.

Astfel, instanţa a decis că aceştia au dreptate şi pot fi încadraţi semnând contracte pe salarii similare cu ale celorlalţi colegi. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. „Noi vom pune în aplicare sentinţa instanţei şi vom pregăti pentru semnat contractele în forma solicitată iniţial de angajaţi şi convenită de instanţă. Avem acum un act care să ne permită să facem acest lucru”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.