Jump to content

Luni începe Postul Mare


 Share

Recommended Posts

Luni începe Postul Mare

Credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici serbează duminică Lăsatul secului, fiind ultima zi în care se mai poate mânca tot ce pofteşte inima, înainte de a se intra în Postul Mare.

Potrivit tradiţiei ortodoxe, în seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, credincioşii renunţă la produsele lactate şi la ouă şi postesc până în duminica Paştelui. Duminica de dinainte de post, care marchează Lăsatul secului, este precedată de Săptămâna albă sau a brânzei, în care se renunţă la produsele din carne, fiind permise lactatele.

Postul Mare este considerat cel mai aspru dintre cele patru posturi din an întrucât culminează cu Patimile şi Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare creştină.

În acest interval, Biserica dezleagă de la post numai de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor, când se mănâncă peşte.

Dacă "postul ascetic" reprezintă abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi şi reducerea substanţială a regimului alimentar pentru eliberarea de sub stăpânirea poftelor trupului, "postul total" sau ajunarea este renunţarea totală la mâncare şi băutură pe o durată scurtă de timp - o zi sau două. În Postul Mare, de luni până vineri, Biserica îndeamnă la ajunare până seara, de aceea ritualul de împărtăşanie din aceste zile a fost legat de vecernie, slujba care marchează încetarea ajunării.

Potrivit disciplinei ortodoxe, credincioşii trebuie să se spovedească în timpul postului, pregătindu-se pentru Împărtăşanie. În această perioadă, nunţile sunt interzise.

În acest an, Paştele va fi sărbătorit pe 24 aprilie.

Din punct de vedere medical, postul Paştelui reprezintă cea mai benefică şi mai radicală cură de dezintoxicare. În timpul unei perioade de postit negru intră în acţiune o multitudine de mecanisme subtile în care este implicat întregul organism, până la nivelul celular - lipidele din ţesuturile sub-cutanate sunt consumate, iar arderile se obţin şi pe seama proteinelor din ţesutul muscular. Tot ce este în exces în trupul nostru se consumă, întreg organismul participând la efort.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/54648-Postul-Mare-incepe-luni.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.