Jump to content

Petru Iamandi promovează scriitori gălăţeni în America


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Petru Iamandi promovează scriitori gălăţeni în America

Traducătorul gălăţean Petru Iamandi are mereu plină masa de scris! Când îşi mai găseşte timp pentru a tălmăci în engleză operele unor scriitori gălăţeni? Pe câţi nu i-a tradus deja, fără arginţi, ca să-i promoveze în reviste de cultură străine? După ce a tradus scriitori români, chiar gălăţeni, pentru reviste din SUA şi Marea Britanie, acum profesorul Iamandi promovează autori gălăţeni la o editură americană! Şi nu orice editură, ci una care scoate nu mai puţin de 900 de titluri pe lună, nu zece sau 20, cât reuşeşte la noi o editură serioasă. Trei gălăţeni dintr-o lovitură!

Tătar, Rusu şi Cilincă

Cine sunt cei trei? Doru Tătar, cu o carte SF „Top Priority” – din câte am aflat de la traducător, este primul roman SF românesc de după 1989!, Cristian Rusu, cu thrillerul „Angel of Death” şi Victor Cilincă, cu „The Little Giant-Tamer” (basme moderne) şi „Polonius”, teatru. Ei sunt primii autori români şi printre primii scriitori europeni publicaţi de editura americană interesată de orizonturi noi, care a mai publicat şi cărţi ale unor autori din Grecia.

Cum a fost posibilă această deschidere? Petru Iamandi auzise despre editură de la scriitoarea americană A.R. Morlan, pe care traducătorul gălăţean a reuşit să o editeze în România. Primul care a spart gheaţa a fost Doru Tătar. Este printre puţinele edituri care fac bani de pe urma publicării autorilor, astfel că gălăţenii care au semnat contractele cu editura pot fi siguri că munca le este apreciată cu adevărat. Încă ceva: autorii au semnat contracte care prevăd şi o eventuală dramatizare pentru film cinematografic sau de televiziune, ceea ce nu e puţin lucru.

http://www.viata-libera.ro/articol-Petre_Iamandi_promoveaza_galateni__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.