Jump to content

Uzinele cocsochimice gălăţene n-au fost decontaminate


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Uzinele cocsochimice gălăţene n-au fost decontaminate

Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi nu a început nici acum operaţiunile de decontaminare şi de ecologizare a spaţiilor şi a solului din perimetrul fostei Uzine Cocsochimice Nr. 1, închisă în iunie 2009. „Nu s-a început nimic acolo. Totul a rămas exact aşa cum era”, a declarat, vineri, şeful Comisariatului Teritorial al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

Partea cu adevărat proastă este că, până în 2014 inclusiv, nimeni şi nimic nu poate obliga conducerea Combinatului gălăţean să cureţe locurile în care, până nu demult, se producea cocs într-un mediu pe care foştii cocsari îl asemănau cu Iadul. „Uzina Cocsochimică Nr. 1 a fost închisă în 2009, la aproape doi ani de la momentul la care Agenţia pentru Protecţia Mediului i-a emis companiei Autorizaţia Integrată de Mediu. De aceea, decontaminarea instalaţilor din Uzina Cocsochimică Nr. 1 nu a fost inclusă în planul de măsuri anexat Autorizaţiei şi, deci, nu constituie o obligaţie pentru companie. Ca atare, până la 31 decembrie 2014, când expiră Autorizaţia, Garda de Mediu nu poate constrânge în niciun fel compania să cureţe spaţiile din UCC 1”, a explicat Mihai Turcu.

În schimb, comisarii Gărzii au această putere în chestiunea ecologizării spaţiilor din Uzina Cocsochimică Nr. 2, închisă în jurul anului 2000. Şi, deşi la UCC 2 compania a avut un avans de câţiva ani, mare lucru nu a făcut nici acolo. „Procesul de decontaminare a instalaţiilor din UCC 2, care urma a fi demarat în 2008, trebuie să se încheie până la 30 iunie 2014, conform termenelor prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu. Deocamdată, însă, nici acolo nu s-a început nimic”, a dezvăluit şeful Comisariatului gălăţean al Gărzii de Mediu.

Cam aşa poate fi tradusă replica oferită de compania siderurgică. Oficialii ArcelorMittal Galaţi susţin că îşi vor respecta toate obligaţiile asumate prin Autorizaţia Integrată de Mediu, inclusiv cele legate de decontaminarea şi ecologizarea UCC 2. „Ecologizarea perimetrului fostei Uzine Cocsochimice Nr. 2 este inclusă în Autorizaţia Integrată de Mediu. Măsura va fi îndeplinită în conformitate cu angajamentul nostru”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu. Despre UCC 1, însă, nimic deocamdată.

Amintim că Uzina Cocsochimică de la Galaţi a început să funcţioneze în anul 1973. În iunie 2009, când au fost închise ultimele baterii de cocsificare de pe platforma siderurgică, Cocseria de la Galaţi era ultima capacitate de acest gen care mai funcţiona în România, după închiderea uzinelor cocsochimice din Hunedoara, Călan, Călăraşi şi Reşiţa. La acea vreme, oameni din interiorul Combinatului gălăţean spuneau că, după golire şi sigilare, bateriile de cocsificare vor fi decontaminate, uzina va fi ecologizată până la primul strat de sol, iar utilajele care pot fi refolosite, adică motoare, reductoare sau cabluri electrice, vor fi conservate. De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic de toate acestea. S-a auzit, în schimb, de furturi masive de materiale din spaţiile defunctei Cocserii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Uzinele_cocsochimice_n-au_fost_decontaminate_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.