Jump to content

Investiţii de 61 de milioane de lei cu bani de împrumut


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Investiţii de 61 de milioane de lei cu bani de împrumut

Aleşii locali vor dezbate marţi, la Comisia de Buget-Finanţe, investiţiile care s-ar putea realiza dintr-un împrumut bancar. Primarul Dumitru Nicolae a afirmat în repetate rânduri că municipalitatea intenţionează să contracteze un credit pentru asfaltarea celor 29 de străzi găurite de lucrările ISPA. Proiectul de hotărâre supus atenţiei consilierilor cuprinde şi investiţii în valoare totală de 61 de milioane de lei care vizează Parcul Industrial, modernizarea străzii Ana Ipătescu, străzile din Traian Nord şi cele din Valea Oraşului.

Pe aici a trecut ISPA!

Cea mai mare sumă, 31.486.599 lei, vizează reabilitarea celor 29 de străzi cu carosabilul distrus de lucrările ISPA. SC Apă Canal a dat asigurări că nu mai sunt necesare interventii la reţelele purtătoare de apă, fiind astfel create condiţiile pentru asfaltarea a 106.369 mp de suprafaţă carosabilă şi reabilitarea a 57.107 mp de trotuare. Printre cele 29 de străzi figurează Bălcescu, Gării şi drumul de acces spre Trecere Bac.

Drum, apă şi lumină pentru Parcul Industrial

De împrumut ar putea beneficia şi Parcul Industrial. Pentru realizarea unui drum de acces la Parcul Industrial în condiţii de siguranţă şi confort pentru trafic greu, extinderea conductei de apă şi alimentarea cu energie electrică sunt rezervaţi din posibilul împrumut 7 milioane de lei.

Patru benzi pe strada Ana Ipătescu

Autorităţile au ajuns la concluzia că strada Apa Ipătescu nu mai corespunde condiţiilor de circulaţie din zonă, că reţeaua de apă are durata de funcţionare depăşită şi are doar parţial reţea de canalizare. Sunt plănuite demontarea liniei de tramvai, realizarea unui carosabil cu 4 benzi de circulaţie şi modernizarea reţelei de iluminat, lucrări în valoare totală de 8 milioane de lei.

Traian Nord şi Valea Oraşului

În Etapa I a programului care vizează Cartierul Traian Nord sunt cuprinse 10 străzi din zona estică a străzii Traian, iar în etapa a II-a introducerea conductei de apa pe strada Traian, între Zimbrului şi Cetăţianu Ion. Valoarea lucrărilor este de 6,5 milioane lei.

Alei cu bolovani de râu şi piatră brută, aşa arată străzile din Valea Oraşului. Nu mai puţin de 35 de străzi şi reţele de apă cu diametre mici, corodate şi reţele de canalizare parţiale, fără pantă şi fisurate. Aceste reţele au pierderi de apă din cauza gradului mare de uzură, la care se adaugă şi apa din stratul freatic şi produc nu numai o instabilitate a terenului, dar pun în pericol şi sănătatea populaţiei din zonă, iar colectoarele din zona de jos a oraşului sunt sub nivelul Dunării. Valoarea lucrărilor de reabilitare din Valea Oraşului este de 8 milioane de lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Investitii_de_61_de_milioane_de_lei_din_bani_de_imprumut_2.html

Link to comment
Share on other sites

Mai demult am anuntat nazdravania asta. Nenorocirea este ca se manjeste cu var de asfalt la preturile banuite! Cam de 2 ori cat ar costa o adevarata modernizare: cu ras totul pana la - 0,70m si refacuta inclusiv fundatia drumurilor dar, mai ales, a aucerii la cota carosabilului a tuturor capacelor si gurilor de vizitare. In urma cu ceva ani, serviciul de drumuri al consiliului judetean a cumparat o instalatie de asfaltare care recupera tot betonul asfaltic si refolosea, cu pret de 20%, amestecul acela, restul fiind folosit in alta parte, scazand costurile. Cu spaga curenta pe plan mondial, 25%. Dar noua ne trebuie de 5 ori mai mult. Cine stie cum se va plati? Dublarea pretului apei si canalizarii este doar cea mai optimista varianta!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Creditul de 14,5 milioane de euro a trecut de votul consilierilor locali

După o oră de dezbateri şi negocieri, împrumutul de 61 milioane de lei (14,5 milioane de euro) pe care municipalitatea urmează să-l contracteze de la Banca Europenană de Investiţii a trecut de votul consilierilor locali.

Proiectul de hotărâre a fost supus de două ori la vot: prima dată în forma iniţială, în care a picat, şi a doua oară cu un amendament a lui Marius Stan. În cele din urmă, proiectul a trecut cu 20 de voturi „pentru” (PSD, PC, PNL) şi 7 voturi „împotrivă” (PDL).

În timp ce Marius Stan a cerut înlocuirea Parcului Industrial de pe lista investiţiilor, cu strada Traian (investiţie de 7 milioane lei), consilierii PDL au susţinut că vor vota proiectul doar dacă pe lista investiţiilor va fi inclusă şi Maternitatea din Galaţi.

Pentru a trece proiectul, primarul Dumitru Nicolae a fost nevoit să accepte amendamentul propus de Marius Stan. „Cu finanţarea pentru strada Traian sunt de acord. Altceva ce mai vreţi? E un lucru urât cum forţaţi mâna aici. Scoatem Parcul Industrial. Voi credeţi că-l fac pentru mine? Nu-l fac pentru mine, nu am nevoie. Vă vom da tot ce s-a făcut şi vă vom spune că nu mai putem lua credit în plus. Mi-aţi început de ieri că vreţi director la Parcul Industrial. Să înţeleg că nu mi-aţi dat votul că nu am fost de acord? O să facem parcul cu banii pe care îi avem”, a declarat scandalizat primarul Nicolae.

Consilierii PDL nu au fost de acord cu investitiţiile care se vor realiza din împrumut: „Noi vrem să includem şi maternitatea şi construirea unui sediu nou pentru Primărie. Este ciudat că se face acest împrumut în ultimul an de mandat”, a spus consilierul Petre Alexe.

În replică, primarul Nicolae a declarat: "Maternitatea nu trebuia retrocedată. Oraşul are nevoie foarte mare de maternitate, dar pentru asta să ne dea bani Guvernul".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Sedinta_cu_scantei_la_Consiliul_Local-_Imprumutul_de_14-5_milioane_de_euro_a_fost_aprobat_0_449355227.html

Link to comment
Share on other sites

deci...UNDE este parcul industrial??!? CE inseamna parc industrial?!

la acest moment ma aflu intr-un orasel din italia...care are LA CIRCA 5-7 km de oras circa 3 ZONE industriale, unde sunt mai multe hale, uzine, ateliere, etc. Care vrea sa fie Parcul industrial din Galati: platforma combinatului?? Santierul Damen?? sau..ce mi-a scapat?!?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Creditul, fără secrete - 27 de milioane de lei pentru Primărie

Nu mai puţin de 27.507.684 de lei sunt programate a fi cheltuite până la finele acestui an din creditul pe care municipalitatea l-a contractat de la BRD. Restul de 33.478.915 de lei ar trebui să fie folosite anul viitor. Cert este că, până acum, potrivit informaţiilor făcute publice de Primărie, s-au făcut două trageri din suma împrumutată: prima, la finele lunii mai - 2.433.566,13 de lei şi a doua, cu două zile înainte de alegeri - 1.180.215,61 de lei, plăţi către furnizori pentru obiectivele de investiţii de interes local finanţate prin împrumut.

Primăria a contractat un credit în valoare de 60.986.599 de lei, fără termen de graţie, cu o perioadă de rambursare de 120 de luni, pentru realizarea unor investiţii locale. Este vorba de: modernizarea şi asfaltarea a 29 de străzi găurite şi distruse de lucrările ISPA (31.486.599 de lei - valoarea lucrărilor), pentru modernizarea străzii Ana Ipătescu (8.000.000 de lei), a străzilor din cartierul Traian Nord, etapa a II-a (6.500.000 de lei), a străzilor din Valea Oraşului (8.000.000 de lei) şi pentru modernizarea străzii Traian (7.000.000 de lei).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Deci sa inteleg ca Parcul Industrial nu mai este o prioritate?

Asa e cand se gandesti cu extremitatea care nu trebuie! Idiotii astia care ne conduc si-au pus vreodata intrebarea din ce surse or sa obtina banii pentru rambursarea creditelor? Tot din impozite pentru apartamente cu doua camere si taxe de concesionare locuri de veci?! Asa e cand nu esti in stare sa gandesti pe doua zile inainte!

Grosul banilor ar trebui sa vina din impozite si taxe aplicate pe afaceri, afaceri care ar trebui incurajate sa se dezvolte. Este o logica simpla dar care trebuie sa excluda din start, din capul politrucilor care ne conduc, intrebarea: "da' mie ce-mi iese?". Daca avem afaceri locale putem spera la bani la buget altfel singura speranta or sa ne ramana impozitele platite de pensionari la inceputul anului. Dar si pensionarii or sa se imputineze la un moment dat!

Edited by gelu
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Creditul Primăriei, la vedere

Potrivit datelor făcute publice de Primăria municipiului Galaţi, din împrumutul în valoare de 60.986.599 de lei contractat de la BRD Groupe Societe Generale, s-au făcut până acum patru trageri, în valoare totală de peste 9,6 milioane de lei. Mai exact, s-au efectuat patru plăţi către furnizori, pentru obiectivele de investiţii de interes local finanţate prin împrumut în valoare de: 2.433.566,13 de lei, 1.180.215,61 de lei, 2.685.438,41 de lei şi, respectiv, 3.325.810,76 de lei. Dar cum banii nu doar se iau, mai trebuie şi daţi înapoi, la recenta rectificare de buget s-au alocat 848.000 de lei pentru cheltuielile cu comisioane şi dobânzi la plata aferentă contractului de credit. Alţi 3.050.000 de lei au fost alocaţi pentru rata creditului. Una peste alta, în 2012 se vor cheltui 27.507.684 de lei din credit, iar în 2013 - 33.478.915 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cât ne-a mai rămas din credit? Bani de împrumut pentru străzile Oţelarilor şi Traian

* Nu mai puţin de 33,5 milioane de lei sunt prevăzute a se cheltui în 2013 din creditul în valoare totală de 61 milioane de lei contractat în 2011 de Primăria Galaţi * Lista obiectivelor de investiţii care se vor realiza cu aceşti bani a fost modificată, iar sumele repartizate iniţial au fost actualizate în funcţie de valorile contractelor de lucrări * Suma alocată pentru modernizarea străzii Traian între Brăilei şi Metro a crescut de aproape patru ori, şi, mai nou, pe lista de lucrări a fost inclusă modernizarea bulevardului Oţelarilor şi a străzilor Stadionului, Frunzei şi Asachi

Împrumutul bancar în valoare totală de 60.986.599 lei - fără perioadă de graţie şi cu o perioadă de rambursare de zece ani - pe care municipalitatea l-a contractat în 2011 de la BRD a stârnit, la acel moment, vii discuţii în Consiliul Local. În ultima şedinţă a CL, aleşii locali au modificat lista lucrărilor de interes local care vor fi finanţate din acest împrumut, şi au actualizat valorile obiectivelor de investiţii finanţate din credit, în funcţie de valorile contractelor care au fost licitate şi câştigate. Măsura a fost posibilă deoarece, potrivit Primăriei, „în urma derulării procedurilor de licitaţie a contractelor de lucrări au rezultat economii la toate obiectivele de investiţii (faţă de evaluările iniţiale) şi era necesară o actualizare a valorilor”.

Schimbări majore

Modernizarea bulevardului Oţelarilor şi a străzilor Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi (finanţată prin Programului Operaţional Regional 2007-2013) a fost inclusă şi ea pe lista lucrărilor creditate. Investiţia va primi 4.000.000 de lei din împrumut, suma alocată fiind necesară, explică Primăria, pentru plata lucrărilor executate la acest obiectiv în luna octombrie. „Suma va fi ulterior rambursată de către finanţator şi va întregi veniturile bugetului local, pentru asigurarea altor cheltuieli”, se precizează în raportul de specialitate al hotărârii.

Cea mai mare realocare de fonduri vizează, însă, modernizarea străzii Traian pe porţiunea cuprinsă între strada Brăilei şi Metro. Iniţial, investiţia avea prevăzută doar 7.000.000 de lei, diferenţa urmând a fi asigurată de bugetul local, dar, în urma votului consilierilor, finanţarea i-a fost majorată la valoarea de 25.954.375 lei.

Lista finală

Iată cum arată în acest moment lista investiţiilor a căror realizare se bazează pe împrumutul de la BRD. Pentru modernizarea a nouă străzi din Valea Oraşului suma stabilită iniţial - 8.000.000 de lei - scade la 5.002.226,55 de lei. Modernizarea străzii Ana Ipătescu nu va mai beneficia de 8.000.000 de lei, ci de 5.353.173 de lei din împrumut. Asfaltarea celor 29 de străzi ciuruite de lucrările ISPA, care ar fi trebuit să înghită 31.486.599 de lei, va costa doar 18.163.689 de lei din credit. Modernizarea celor zece străzi din cartierul Traian Nord (etapa II) va primi doar o alocare de 2.513.133 de lei în loc de 6.500.000 de lei. Cea mai mare sumă din credit va merge, aşa cum spuneam, pentru modernizarea străzii Traian între Brăilei şi Metro - 25.954.375 lei, de aproape patru ori mai mult decât îi fusese alocat iniţial. Şi, în fine, modernizarea liniei Oţelarilor - Stadionului - Frunzei - Asachi va primi cei 4.000.000 de lei. În hotărâre se mai precizează că, pe lângă actualizarea valorilor obiectivelor de investiţii "se adaugă cele două comisioane eligibile, respectiv comision Inspectoratul de stat în Construcţii şi comision Casa Socială a Constructorilor".

Ar mai trebui spus că, din 28 mai şi până pe 3 decembrie, Primăria a efectuat şapte trageri, în valoare totală de peste 22,3 milioane de lei, plafonul maxim de cheltuieli pentru anul în curs fiind de 27.507.684 de lei. Creditul ar putea suferi noi modificări din cauza prelungirii licitaţiilor cu tot felul de contestaţii şi reclamaţii în instanţă şi, implicit, a depăşirii termenelor iniţiale ale contractului de împrumut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.