Jump to content

Radu Capţan, constructorul-manager sportiv


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Radu Capţan, constructorul-manager sportiv

Radu Capţan s-a născut la 7 octombrie 1938, la Făleşti, judeţul Bălţi (Republica Moldova). Este absolvent al Liceului teoretic din Rădăuţi (Suceava) şi absolvent al Facultăţii de Construcţii Civile Iaşi (1960). A făcut atletism de performanţă, primul antrenor fiindu-i Alexandru Merica la Iaşi; performanţe - de trei ori locul 3 pe ţară la decatlon (seniori). Este preşedintele Clubului de Tenis I.C.M.R.S.Galaţi.

- Domnule Capţan, sunteţi un manager atipic: inginer constructor de meserie, dar conduceţi un club de tenis pe care l-aţi înfiinţat acum 18 ani. Prima dragoste - atletismul, l-aţi abandonat definitiv?

- Nici vorbă, am făcut atletism şi am fost foarte aproape de a îndeplini şi norma de maestru al sportului. De fapt, neizbutind această performanţă, m-am hotărât să mă dedic meseriei de constructor.

Dar sportul nu l-am abandonat. Am practicat în continuare, atletismul la Galaţi, dar şi voleiul, şi chiar am înfiinţat o echipă cu care am jucat în campionatul regional. Se numea „S.P.I.”. În ceea ce priveşte tenisul, acesta m-a atras de când mă ştiu.

- Cum a luat naştere Clubul de Tenis I.C.M.R.S.?

- E o poveste mai lungă. La începutul anilor ’70, ICMRSG-ul a construit o bază sportivă pentru Clubul Constructorul, în special terenuri de tenis, pe locul unde se află acum actualul club. Terenul l-a cedat Primăria, unul dintre constructori fiind ing. Alexe Ivaşcu, un mare iubitor de tenis.

Prin 1985 am răspuns favorabil sindicatului care, apreciind activitatea mea sportivă, mi-a propus să mă ocup de activitatea secţiei de tenis a C.S.M. Constructorul. Constructor fiind, având şi experienţa amenajării terenurilor de la Facultatea de Educaţie Fizică (din jurul sălii deja existente), unde decan era profesorul Florin Balaiş, mi-am zis că avem nevoie de o bază sportivă competitivă. Deci trebuia să organizez şi să optimizez activitatea secţiei încredinţate. Aşa au apărut sala cu două terenuri (cu pardoseală de mateflex în două culori - unicat la vremea respectivă în ţară), terenul central cu tribune, nocturna, amenajarea unui spaţiu de cazare sub tribună (din păcate, neterminat), tribune la terenurile existente şi tot ce înseamnă amenajarea terenului pe orizontală, de la pomi, la terase cu flori şi parcare auto.

- Cum şi când s-a înfiinţat clubul?

- În 1993. Dar trebuie să spun că a fost şi o conjunctură favorabilă. Dacă primele terenuri s-au construit în epoca când Ilie Năstase era în culmea gloriei, clubul nostru a fost o necesitate în condiţiile în care activitatea de tenis de la Galaţi s-a dezvoltat într-un ritm deosebit.

În 1990, când sala a devenit funcţională şi a fost omologată, aici a avut loc primul Turneu Masters din ţară. Apoi a urmat o perioadă în care abia făceam faţă solicitărilor pentru organizarea de competiţii interne şi internaţionale.

În 1998 la Galaţi s-a desfăşurat primul Concurs Futures cu premii în valoare de 15 mii dolari, şi trebuia să ne autofinanţăm, iar suma nu era chiar de neglijat. Banii i-am primit de la Sidex (director era actualul primar Dumitru Nicolae) şi cu sprijinul prefectului Victor Dobre. La deschidere a participat Ion Ţiriac, proaspăt ales preşedinte al Comitetului Olimpic Român. În 2000 şi 2001 am mai organizat alte două etape din Circuitul Futures (pentru băieţi) şi banii au venit, de această dată de la I.C.M.R.S..

În această perioadă fastă pentru tenisul românesc am înfiinţat Clubul de Tenis I.C.M.R.S., conform Legii 29 din 1924. Ne-am separat de Clubul Constructorul şi am rămas, tot sub „umbra” Sindicatului din întreprindere, să ne ocupăm numai de tenis.

- Au fost şi turnee de fete...

- Am mai organizat şi patru ediţii ale Circuitului Furures „Trofeul Ilie Năstase” pentru fete, cu premii în valoare de 10 mii de dolari.

- Să revenim la zilele noastre. Cum vă descurcaţi cu banii?

- Suntem în continuare tutelaţi de către I.C.M.R.S.G., dar suntem nevoiţi să ne şi autogospodărim, să atragem fonduri şi, trebuie să recunosc, nu e de loc simplu. Dar trăim. Şi facem o activitate complexă, de la iniţiere până la marea performanţă.

- Ce ne puteţi spune despre cei care se ocupă de instruirea sutelor de copii?

- Avem opt antrenori, pe care îmi permit să-i nominalizez, într-o ordine aleatorie: Marian Dimulescu, Aneta Enciu, Marius Aldea, Anca Iamandi, Roxana Drăgan, Petrică Pavel, Gina Zavaţchi şi preparatorul fizic Nicu Ciocan.

Aceştia sunt, prin elevii lor, autorii performanţelor: Patricia Ţig este dublă campioană naţională, iar Sabina Lupu, Andrei Crapcenco, Raluca Belehuz sau Diana Ciubotariu îi calcă pe urme, fiind elemente de mare viitor.

Avem rezultate foarte bune şi la echipe, formaţiile clubului ocupând locuri pe podium de mulţi ani. Toate aceste rezultate au fost posibile şi datorită celor dinainte, adevăraţi deschizători de drum, campionii Silviu Bălan, Cosmin Reti, Ionuţ Capţan sau Geanina Enuţă.

Să nu-l uităm nici pe Cătălin Gârd, un sportiv reprezentativ pentru clubul nostru, prezent la numeroase turnee peste Ocean.

- Cred că ne-am făcut o idee despre ce înseamnă munca şi realizările întru-un club specializat...

- V-aş ruga să nu încheiem discuţia înainte de a menţiona că tot ce s-a făcut aici, baza sportiva şi activitate sportivă, nu se putea realiza fără sprijinul total pe care l-am primit de la I.C.M.R.S. Oamenii de acolo au apreciat activitatea sportivă şi au găsit disponibilităţi deosebite pentru a ne sprijini. Folosesc acest prilej să le mulţumesc în numele a câtorva mii de copii, tineri şi mai puţin tineri care au jucat sau joacă tenis pe o bază sportivă modernă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Radu_Captan_constructorul-manager_sportiv__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.