Jump to content

Galaţiul nu are registru de evidenţă a spaţiilor verzi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Galaţiul nu are registru de evidenţă a spaţiilor verzi

Primăria municipiului Galaţi a depăşit termenul de realizare a registrului de evidenţă a spaţiilor verzi, a anunţat Garda de Mediu. Documentul, care face un fel de inventar al suprafeţelor de spaţiu verde existente într-o localitate, trebuia să fie gata până la sfârşitul anului trecut. „Se pare că abia acum a fost încredinţat proiectul”, a declarat şeful Comisariatului gălăţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

Informaţia a fost confirmată de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. „Licitaţia a avut loc şi a fost câştigată de o asociere formată din firma Theotop şi o altă firmă de profil. Ele nu au început lucrarea deoarece încă nu au semnat contractul cu Primăria, ridicând unele obiecţii. Dacă nu vor semna, va fi ales următorul clasat la licitaţie”, a explicat viceprimarul.

Comisarii Gărzii de Mediu au fost indulgenţi şi nu au sancţionat municipalitatea nici măcar cu avertisment pentru depăşirea termenului de realizare a registrului, deşi documentul este unul important. „Acest registru indică spaţiile verzi şi, deci, spaţiile pentru care nu se pot elibera autorizaţii de construcţie. Or, pentru că în municipiul Galaţi nu a existat o evidenţă a spaţiilor verzi, s-a construit de-a valma”, a afirmat Mihai Turcu.

Avem de 10 ori mai puţină verdeaţă decât ar trebui

În octombrie 2007, Cabinetul Tăriceanu a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 114, prin care le-a impus primăriilor din ţară să extindă suprafeţele de spaţiu verde la minimum 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor până la sfârşitul lui 2010 şi, respectiv, la cel puţin 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor până la sfârşitul lui 2013.

Trei luni mai târziu, primarul Dumitru Nicolae dădea asigurări că ponderea spaţiilor verzi din Galaţi se încadrează în cerinţele legale. „Din calculele mele, avem sută-n sută peste 20 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor”, afirma edilul-şef în ianuarie 2008, fără a prezenta documente care să certifice cele spuse.

Cam în aceeaşi perioadă, Agenţia pentru Protecţia Mediului stabilea că Galaţiul are, de fapt, de 10 ori mai puţină verdeaţă decât ar trebui. „Noi ajunsesem atunci la un rezultat de 2,6 metri pătraţi pe cap de locuitor”, a declarat recent Mihai Turcu. La acea vreme, el era directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Acum şef al Comisariatului Gărzii Naţionale de Mediu, Mihai Turcu avertizează Primăria ca, atunci când în sfârşit va întocmi evidenţa spaţiilor verzi din municipiul Galaţi, să nu pună la socoteală şi cimitirele.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galatiul_fara_registru_de_evidenta_a_spatiilor_verzi_2.html

Link to comment
Share on other sites

Avem de 10 ori mai putina verdeata pentru ca se fumeaza multa iarba. Parerea mea.

Pamant avem cacalau (numai eu aduc zilnic in casa pe pantofi 100-200g) sa punem si verde pe el sa dea bine la statistici.

Edited by marcus
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Registrul local al zonelor verzi, peste doi ani

În lipsa unei strategii urbanistice, dar şi pe fondul abuzurilor, oraşul s-a umplut de „cazemate din beton", care au sufocat spaţiile verzi. Faţă de 1990, suprafaţa de spaţii verzi a scăzut la jumătate în oraşul Galaţi. Autorităţile promit că vor stopa fenomenul.

Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, ne-a spus că municipalitatea va şti abia peste doi ani de zile în cât spaţiu verde se „lăfăie" gălăţenii. Şi asta pentru că firmele care au câştigat licitaţia pentru întocmirea registrului local al zonelor verzi au doi ani de zile la dispoziţie pentru asta. „Se demarează investigaţia spaţiului verde. Nu se poate spune acum cât spaţiu verde există în Galaţi pentru că în doi ani Primăria va beneficia de registru, după ce firmele vor investiga şi identifica atât spaţiul verde existent, cât şi noi spaţii care ar putea fi transformate în spaţii verzi", ne-a declarat Nicoleta Manole.

Licitaţia, care a avut loc pe data de 22 februarie, a fost câştigată de un grup de cinci firme. Este vorba despre SC Theotop SRL asociată cu Blom România, SC Cornel Topolixim SRL, SC Geoter Proiect şi Ifotor SRL.

Valoarea contractului este de 500.000 de lei şi are o durată de doi ani de zile.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Analiza-Abuzuri_pe_spatiile_verzi_ale_Galatiului_0_460754396.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Primăria a fost iertată de o amendă de 200.000 de lei pentru că ne ascunde suprafața de spaţiu verde

Schimbările de ordin politic care au avut loc în acest an au scăpat Primăria de o amendă care ar fi putut ajunge la 200.000 de lei. Fostul primar, Dumitru Nicolae, a avut la dispoziţie cinci ani, respectiv perioada 2007-2011, pentru a întocmi un registru al spaţiului verde, cerinţă reglementată prin Legea 24 din 2007. Însă, spre surprinderea actualei conduceri a Gărzii de Mediu, care a avut curiozitatea de a întreba care este stadiul lucrării, autorităţile locale au bătut pasul pe loc. „Mi s-a răspuns că registrul va fi gata în 2014! Au organizat o licitaţie pentru desemnarea firmei care îl va întocmi. Nu avem ce face. Acum este un primar nou, căruia i-am acordat un termen de graţie să-şi intre în atribuţii. De altfel, la începutul anului viitor vom face o informare cu toţi primarii din judeţ, astfel încât să fim siguri că fiecare va şti ce va avea de făcut”, a declarat Mărioara Gătej, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Comisarul şef Mărioara Gâtej, colegă de partid cu primarul Marius Stan, a motivat blândeţea măsurii prin faptul că, decât să dea o amendă pe care, cel mai probabil, autorităţile locale o vor contesta, mai bine banii respectivi se vor folosi pentru a finaliza mai repede registrul. Urmările neglijenţei administraţiei locale sunt perverse: „Nu putem spune că se construieşte pe spaţiul verde, pentru că ni se poate răspunde: <<de unde ştim că zona respectivă este declarată spaţiu verde>>”, a adăugat Gătej.

Mai mult, registrul ar putea scoate la iveală şi care este situaţia reală a spaţiului verde pe cap de locuitor. Asta în condiţiile în care reglementările Uniunii Europene arată că oraşele cu peste 100.000 de locuitori ar trebui să aibă 26 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor, până pe 31 decembrie 2013. În schimb, statisticile prezentate până în prezent de autorităţile locale de mediu arată că fiecărui gălăţean îi revin doar 2,80 metri pătraţi de verdeaţă, adică cu mult sub media impusă de Uniunea Europeană.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.