Jump to content

Pescuit cu voie de la „stăpânire” în Lunca Prutului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Pescuit cu voie de la „stăpânire” în Lunca Prutului

La Galaţi, pescuitul sportiv la Dunăre şi Prut devine subiect de controversă. Vinovaţi se fac şi de această dată conducătorii Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS), care au în administrare Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. Mai precis, asociaţia condusă de către Ion Ştefan (PDL), doreşte să impună cu forcepsul reguli proprii care par să contravină prevederilor stabilite prin legislaţie la nivel naţional în ceea ce priveşte pescuitul sportiv şi recreativ.

Lucrurile stau astfel: fiind administratori ai Parcului Natural, cei de la AJPS vor să restricţioneze accesul pescarilor care nu sunt membri în asociaţia lor în zona Prutului şi Dunării. În intenţia lor se bazează pe o autorizaţie de pescuit recreativ sportiv acordată de către ANPA (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură) în care se arată că „AJPS poate organiza pescuitul recreativ sportiv în zonele Bazin hidrografic Prut - 80 km - Vădeni km 114, Galaţi confluenţa cu Dunărea”.

Documentul care a fost semnat de către directorul ANPA pe 2 martie 2011 şi este valabil până la aceeaşi dată din anul 2016, a fost xeroxat şi afişat pe geamurile sediului Administraţiei Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. „Noi avem această autorizaţie, pe care o afişăm aici, transparent. Având această autorizaţie care arată că putem organiza pescuitul pentru aceste zone, nu văd care este problema. Cine doreşte să pescuiască aici trebuie să fie membru AJPS Galaţi, pentru că suntem autorizaţi să organizăm pescuitul în zonă. De ce AJVPS nu a afişat această autorizaţie? Vă spun eu, pentru că le este ruşine, pentru că ei pot organiza pescuitul sportiv doar la Siret”, ne-a declarat Dorin Darabă, director executiv al asociaţiei, încercând să întărească faptul că oamenii care doresc să pescuiască zonele respective vor fi nevoiţi să se înscrie în AJPS. Altfel nu pot câştiga acest drept. Pe lângă faptul că sunt astfel forţaţi să devină membri ai asociaţiei anume, pescarii vor achita şi o taxă de acces în Parc. Aceasta poate fi de 10 lei pe zi, sau pot lua un soi de permis de acces pe un an contra sumei de 50 de lei. Asupra acestui subiect vom reveni însă în ediţiile următoare.

Legea îi contrazice pe administratori

Spusele lui Dorin Darabă legate de dreptul pescarilor de a sta cu băţul în apa Prutului sau a Dunării sunt însă contrazise cât se poate de clar chiar de către directorul ANPA la nivel naţional, Sorin Mănăilă. Acesta ne-a declarat telefonic faptul că posesorul de permis de pescuit eliberat de către Agenţie poate pescui fără probleme câtă vreme în cazul Dunării sau al Prutului vorbim despre un habitat piscicol natural. „Permisul de pescuit este valabil în toate habitatele piscicole naturale. Un pescar care are astfel de permis şi este membru al unei asociaţii din Cluj, să spunem, poate pescui la Galaţi, în Dunăre. Permisul eliberat de către ANPA îi dă acest drept şi nu o asociaţie sau alta. Situaţia nu se schimbă în cazul unui parc natural, cum este situaţia de faţă. Şi în acest caz, oricine are permis de pescuit eliberat de către ANPA poate pescui. El are însă obligaţia de a respecta regulile impuse de către administratorul parcului şi care nu au legătură cu dreptul de a pescui”, ne-a declarat Sorin Mănăilă.

Dacă mai era nevoie de o întărire a celor spuse se către şeful ANPA vom cita din ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului sportiv publicat în Monitorul Oficial 47 din 28 ianuarie 2011. „Practicarea pescuitului sportiv/recreativ în habitatele piscicole naturale se face în baza permiselor emise de către administratorul resurselor acvatice vii (permise eliberate de către ANPA). „Permisul de pescuit este nominal, netransmisibil, se eliberează anual şi este valabil în toate habitatele piscicole naturale”. Prevederile acestui ordin ar trebui să fie clare şi pentru AJPS Galaţi, ca administrator al Parcului Natural.

Uite carnetul, nu e carnetul!

Conform datelor publicate de AJPS, aceasta retrage de la membrii săi carnetele care certifică apartenenţa la această organizaţie fără a mai emite altele. Justificarea aruncată precum un pumn de praf în ochii ignoranţilor e aceea că evidenţa membrilor pescari ai AJPS va fi ţinută doar pe suport electronic(?!) Asistaţi, aşadar, la o premieră absolută: adică eşti un fel de membru, da’ n-ai carnet!

Un chichirez oarecum justificativ al gestului ar fi acela că dacă orice pescar – indiferent de apartenenţa la o asociaţie de profil sau alta, mă rog, alta decât AJPS Galaţi, e găsit pe undeva pe la Dunăre sau pe la Prut, dând cu undiţa după niscai peştişori, e pus să plătească o anumită sumă de bani. Apoi, indiferent de motivul pentru care i s-au cerut banii, dacă primeşte o chitanţă pe care, eventual, scrie „cotizaţie”, acea persoană devine automat, fără a fi în cunoştinţă de cauză, membru al AJPS Galaţi.

Aparent, nimeni nu înţelege cum poate fi luată o asemenea măsură hilară. Oricum, un asemenea demers a dat deja naştere la o grămadă de supoziţii. Gestul ilegal poate fi înţeles, de pildă, prin aceea că cei din conducerea AJPS Galaţi au declarat pe la ministere şi agenţii naţionale că au mai mulţi membri pescari sportivi decât în realitate. Dar asupra acestui aspect vom reveni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Jocurile de interese tulbură tihna pescarillor gălăţeni

Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului vor trebui să arbitreze conflictul iscat între gălăţenii pasionaţi de pescuit şi AJPS Galaţi. Pentru a merge la pescuit în Lunca Prutului, oamenii vor trebui să plătească taxe suplimentare şi să se înscrie forţat în Asociaţia Judeţeană pentru Pescuit Sportiv (AJPS) Galaţi.

Supărările pescarilor gălăţeni au izbucnit după ce zilele trecute preşedintele AJPS Galaţi, Ion Ştefan (PDL), a anunţat că asociaţia sa a obţinut autorizaţia pentru pescuitul la Prut, iar pe un tronson din Dunăre şi în aceste locaţii vor putea pescui doar cei înscrişi la AJPS. Potrivit lui Ştefan, pescarii înscrişi la Asociaţia Judeţeană pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Galaţi, principala asociaţie la care sunt înscrişi majoritatea "pescarilor cu permis", vor avea dreptul să pescuiască doar la Siret.

Dacă e să dăm crezare regulilor pe care vrea să le impună ilegal Ion Ştefan, toţi pescarii care vor să pescuiască la Prut, în bălţile din Lunca Prutului sau la Cotul Pisicii vor trebui să se înscrie în asociaţia sa, bineînţeles cu taxă de înscriere. Dar nu ar fi singurii bani pe care trebuie să îi plătească pescarii. Ştefan a mai anunţat că AJPS fiind administratorul Parcului Naţional Lunca Prutului Inferior, cu o suprafaţă de 8.247 ha, a impus şi introducerea taxelor de vizitare a parcului, care vor fi de 10 lei/persoană, un abonament anual fiind de 50 lei. Aşadar, în plus faţă de taxa de înscriere în AJPS, pescarii vor trebui să plătească şi „abonamentul". În judeţul Galaţi există 150.000 de posesori de undiţe. Nu toţi sunt pescari cu permise.

Pescarii, obligaţi să se înregimenteze la AJPS

În ianuarie, prin Ordinul nr. 15/20.012011, Ministerul Agriculturii a impus noile prevederi pentru pescuitul sportiv şi recreativ. În februarie a avut loc reînscrierea asociaţiilor în registrul naţional, iar în martie selecţia acestora pentru fondurile piscicole. Ion Ştefan a anunţat că AJPS a obţinut de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) autorizaţia nr. 102/12.03.2011, potrivit căreia „poate organiza pescuitul recreativ sportiv în zonele Bazin hidrografic Prut - 80 km - Vădeni km 114, Galaţi confluenţa cu Dunărea". Potrivit art. 3 alin. (2) din Ordinul 15/20.012011, "Permisul de pescuit recreativ şi sportiv este nominal, netransmisibil, se elibereaza anual si este valabil în toate habitatele piscicole naturale". Aşadar, în opinia Ministerului Agriculturii, chiar şi permisele eliberate de AJVPS Constanţa sau o asociaţie din Arad sau Craiova ar trebui să fie valabile în habitatele din Lunca Prutului. Permisele au un model unic şi sunt eliberate de ANPA, prin asociaţii.

Aşadar, e un permis eliberat de o autoritate a statului. Preşedintele AJPS se prevalează de o prevedere a regulamentului asociaţiei şi spune că deşi recunoaşte valabilitatea permiselor ANPA în toate habitatele, totuşi va aplica restricţia. "Recunoaştem că permisul emis de ANPA e valabil în toate habitatele piscicole naturale, dar cu obligaţia de a respecta regulamentul propriu al asociaţiei noastre. În regulament se precizează, la art. 17, că pe zona autorizată pot pescui membrii AJPS Galaţi şi membrii altor asociaţii cu care s-au încheiat protocoale de reciprocitate. Până în momentul de faţă, AJPS nu a primit solicitări de reciprocitate pentru membrii săi din partea altor asociaţii de pescari sportivi. Aşteptăm propuneri din partea asociaţiilor interesate", spune Ion Ştefan. Evident, aplicarea unui ordin al Ministerului Agriculturii nu poate fi "restricţionată" de regulamentul unei asociaţii. Mai multe grupuri de pescari s-au adresat cu scrisori şi memorii la Ministerul Agriculturii, iar astăzi un parlamentar gălăţean îi va interpela pe miniştrii Agriculturii şi Mediului.

Parcul „Lunca Prutului" devine afacere a AJPS

Zilele trecute, a fost anunţată şi introducerea taxei de vizitare a Parcului Natural Lunca Prutului Inferior. "AJPS Galaţi, în calitate de administrator al Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, anunţă publicul gălăţean că accesul în parc se efectuează conform OUG nr. 57/2007, privind ariile naturale protejate, şi OM 1142/2010, privind aplicare tarifelor de către administratorii ariilor naturale. Nerespectarea legislaţiei privind accesul în parc se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, de către personalul Gărzii de Mediu şi rangerii parcului", a precizat Ion Ştefan.

Oricine va vizita în zona de 8.247 ha din estul judeţului Galaţi, care cuprinde şi 9 localităţi, trebuie să plătească la AJPS o "taxa de vizitare". Taxa e 10 lei, abonamentul- 50. S-a ajuns în această situaţie pe "model european". Lunca Prutului este o deltă, cu sute hectare de lacuri şi bălţi naturale. Comisia Europeană a finanţat Proiectul "Restaurarea ecologică a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior", dezvoltat în cadrul Programului "LIFE Nature". Teritoriul parcului a fost declarat "sit de importanţă comunitară". Pe 16 martie 2010, Ministerul Mediului a atribuit aceleiaşi AJPS administrarea Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.

Taxă pe vizită

Situaţia este complicată pentru zeci de mii de gălăţeni. "Ar fi un nonsens ca localnicul să plătească taxă ca să intre în Parcul Natural, unde el are proprietate privată. După mine, acest parc nu este definitivat legal, cu teritoriul bine stabilit şi bornat", ne-a declarat primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie. Să presupunem că localnicilor li se vor elibera "permise de liberă trecere", dar pentru asta toţi locuitorii comunelor din Parcul Natural vor trebui să meargă la sediul din Galaţi al AJPS, cu actele de proprietate. În schimb, fiii şi fiicele de la oraş ai vârstnicilor din cele 9 comune vor trebui să plătească „taxa" sau „abonamentul" pentru a-şi vizita părinţii sau bunicii.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/razboiul-unditelor-in-lunca-prutului-220270.html

Link to comment
Share on other sites

Pescarii, impiedicati ilegal sa-si arunce undita in apele Prutului

Are balta peşte, dar ai voie să-l prinzi? De aproape trei săptămâni, amatorilor de pescuit sportiv li se cere sa plătească o taxă ilegală de vizitare dacă mai vor să arunce undiţa în apele din Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior (PNLJPI), deşi au primit acest drept odată cu cotizaţia anuală.

Responsabili se fac conducătorii administraţiei acestui parc, mai exact Ion Ştefan, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Galaţi, care a impus un tarif de vizitare în valoare de 10 RON pe zi sau procurarea unui permis de acces în schimbul a 50 RON pe an. Taxele sunt duble faţă de oriunde în ţară. Mai mult decât atât: cei care pescuiesc în apele Prutului Inferior sunt obligaţi sa devină membri ai acestei asociaţii.

Pentru a afla dacă această măsură este legală, Gicu Caraman, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi, a solicitat mai multe informaţii de la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP). Răspunsul Ministerului: “Tarifele practicate de Administratorul PNLJPI sunt ilegale”.

Însuşi Marian Sorinel Mănăilă, directorul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultura (ANPA), susţine că un posesor al unui permis eliberat de Agenţie are dreptul să pescuiască oriunde în ţară fără probleme. În prezent, în Galaţi, există aproape 8.000 de pescari amatori care deţin permise, majoritatea alegând Lunca Prutului. "Taxa de vizitare" impusă acestora are un singur scop: să aducă mai mulţi bani administratorilor parcului, având în vedere faptul că 75 % din sumă merge la bugetul ariei protejate, iar restul la bugetul statului.

Reprezentanţii AJVPS susţin că vor reclama situaţia tuturor forurilor abilitate, nefiind exclusă nici o plângere penală pe adresa conducerii Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Galaţi.

http://actiunea.net/index.php?option=com_content&task=view&id=10061&Itemid=26

Link to comment
Share on other sites

Evaziune fiscală prin taxa de vizitare în Parcul Lunca Prutului

AJPS nu avea dreptul să le impună pescarilor plata unor taxe, iar pentru banii încasaţi asociaţia nu elibera chitanţe, ci un soi de documente fiscale intitulate „bonuri cu valoare fixă".

Ministerul Mediului a oferit un răspuns la memoriile pescarilor nemulţumiţi de taxele introduse de Asociaţia Judeţeană pentru Pescuit Sportiv (AJPS) Galaţi, prezentate pe larg săptămâna aceasta de România Liberă Ediţia de SE, clarificând că taxele percepute sunt ilegale. Vicepreşedintele Asociaţiei Pescarilor Sportivi ,,Dunărea" (APSD) Galaţi, Gicu Caraman, ne-a declarat că Direcţia Biodiversităţii din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurii (MMP) consideră că AJPS nu poate pretinde plata unor taxe pentru că Ministerul Mediului nu şi-a dat verdictul în privinţa Planului de management şi a proiectului Regulamentului parcului, propuse de AJPS.

„În prezent, Planul de management şi Regulamentul PNLJPI se află în procedură de aprobare de către MMP, iar tarifele practicate de administratorul PNLJPI sunt ilegale. Practicanţii pescuitului sportiv care deţin permise valabile pentru această activitate nu fac parte din categoria vizitatorilor, pentru a plăti tariful de vizitare a ariei naturale protejate, de 10 lei/zi", se arată în adresa de răspuns a Direcţiei Biodiversităţii din cadrul Ministerului Mediului. În acest context, pescarii sunt hotărâţi să ceară un control financiar la AJPS şi vor depune şi o plângere penală: „Vom face reclamaţii la Garda Financiară, la Finanţele Publice, pentru că s-au încasat nişte bani, deşi se ştia că este ilegal. Vom face şi plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva administratorului PNLJPI, dar şi a preşedintelui AJPS Galaţi", ne-a declarat Gicu Caraman. Dincolo de faptul că taxele au fost impuse ilegal de către AJPS, banii au fost încasaţi de la pescari fără ca în schimb să li se dea chitanţe, ci doar un fel de „înlocuitor" al documentelor fiscale, intitulate „bonuri cu valoare fixă"!? „Au făcut un fel de şantaj, spunându-le pescarilor: «Dacă nu vreţi să plătiţi de fiecare dată 10 lei pe zi ca să mergeţi la pescuit, plătiţi o taxă anuală de 500 de lei», iar în schimbul banilor le-au dat 5 «bonuri cu valoare fixă»", a mai adăugat Caraman.

Taxă pe frumuseţile patriei

Cazul din Lunca Prutului nu-i afectează numai pe amatorii de pescuit recreativ, ci şi pe românii din orice colţ de ţară care se vor afla în tranzit prin zonă. Parcul Naţional Lunca Prutului are o suprafaţă de 8.247 ha, pe teritoriul său aflându-se nouă localităţi. AJPS, care pe data de 16.03.2010 a primit parcul în administrare de la Ministerul Mediului, vrea să impună taxa de vizitare de 10 lei/zi pentru toţi cei care vor tranzita zona dintre Galaţi şi Cavadineşti pe DN 26 Galaţi-Bârlad-Iaşi. Cazul nu este lipsit de conotaţii politice, pentru că preşedintele AJPS Galaţi, Ion Ştefan, este membru PDL. Dacă în trecut asociaţia sa era una obscură, în 2010 a obţinut contractul de administrare a Parcului Naţional Lunca Prutului.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/dosar-penal-in-scandalul-din-parcul-lunca-prutului-220510.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

9.000 de pescari gălăţeni ar putea rămâne pe uscat

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi a dat în judecată Ministerul Agriculturii pentru a cere suspendarea aplicării procedurii de emitere şi eliberare a permiselor de pescuit recreativ sportiv şi a autorizaţiei de pescuit întrucât le-ar produce pierderi importante, iar membrii săi nu ar mai putea pescui.

Mărul discordiei îl constituie decizia 116/2011 emisă de comisia de evaluare a cererilor de atribuire din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), care verifică documentaţia de calificare şi evaluează solicitările în termen de 5 zile de la deschiderea plicurilor cu documente, termenul limită fiind 15.02.2011.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi susţine că a aflat prea târziu de data limită şi nu a mai reuşit să depună la timp documentaţia. În această situaţie, AJVPS Galaţi este pusă în situaţia de a suporta pe propria cheltuială costurile anuale legate de paza, protecţia, conservarea, regenerarea şi exploatarea resurselor acvatice concesionate, a căror valoare s-ar ridica la circa 400.000 de lei. La acestea se adaugă pierderi importante rezultate din investiţiile făcute pentru populări şi dotări materiale, însă grav este că cei 9.000 de membri ai asociaţiei nu ar mai avea voie să pescuiască pentru că nu ar mai avea permise de pescuit.

În replică, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că AJVPS Galaţi i-a dat mai întâi în judecată la Curtea de Apel Galaţi şi abia apoi au făcut o plângere la instituţie, aşa cum cere legea. Oficialii ministerului de resort au argumentat în faţa judecătorilor că decizia emisă de ANPA nu poate fi suspendată pentru că structura administrează resursele acvatice vii, iar activitatea nu poate fi concesionată, aşa cum susţine AJVPS Galaţi. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de organizarea unei licitaţii pentru concesionarea reasurselor acvatice, autorizaţia de pescuit fiind acordată asociaţiilor sportive prin îndeplinirea unor condiţii cumulative.

De menţionat este că Federaţia Naţională a Pescarilor Sportivi din România a formulat o cerere de suspendare a ordinului 15/2011 emis de ministrul Agriculturii, ce vizează acordarea autorizaţiilor de pescuit, iar Curtea de Apel Alba-Iulia a respins acţiunea.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.