Jump to content

Copiii gălăţeni din mediul rural copiii nu mai sunt vaccinaţi


dcp100168

Recommended Posts

Copiii gălăţeni din mediul rural copiii nu mai sunt vaccinaţi

„Din păcate, din datele noastre, acoperirea vaccinală la nivelul judeţului Galaţi scade şi ne apropiem de pragul critic de 60 la sută populaţie vaccinată din totalitatea publicul ţintă. La baza acestei situaţii de criză stau mai multe cauze. Pe de o parte, ne-am confruntat cu lipsă a unor vaccinuri în cursul anului trecut. Pe de altă parte a început să crească segmentul de populaţie romă care refuză vaccinarea. În acelaşi timp, în rândul populaţiei de alte etnii, natalitatea scade”, a precizat directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Vaccinarea în şcoli - o problemă

„O altă problemă legată de vaccinare este imunizarea în şcoli. Avem doar 18 medici şcolari în Galaţi şi alţi 4 în Tecuci. În mediul rural nu avem medici şcolari şi nici în oraşele Târgu Bujor şi Bereşti”, declară dr. Boldea. Din datele noastre, în mediul rural gălăţean şi în oraşele Târgu Bujor şi Tecuci există 110 şcoli şi un număr de circa 37.218 de elevi care nu au medic şcolar şi ar trebui vaccinaţi de medicul de familie. Există însă şi situaţii în care acest lucru nu se întâmplă. Nu la clasă, în orice caz. „Nu-i poţi cere medicului de familie să-i vaccineze doar pe pacienţii de pe propriile liste. Asta ar însemna să îl obligi să meargă în şcoli şi să nu aplice vaccinul copiilor care sunt pe listele altui medic. Nu e corect. Totuşi, e clar că medicul nu poate vaccina o persoană care nu îi este pacient şi căreia nu îi cunoaşte patologia şi istoricul vaccinal. Dacă respectiva persoană este alergică, medicul care a vaccinat poate fi tras la răspundere ulterior, pentru efectele secundare. Problema s-ar putea rezolva astfel: să se creeze cadrul prin care medicul de familie să încheie contract cu câteva şcoli, caz în care elevii ar deveni pacienţii săi. În plus, medicul ar fi plătit pentru efortul său”, apreciază directorul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Imunizări repetate, până la 14 ani

De la naştere şi până la împlinirea vârstei de 14 ani, unui băiat i se administrează 7 tipuri de vaccinuri, iar unei fete 8 tipuri. Imunizarea presupune crearea unor „bariere de apărare” a organismului împotriva unor afecţiuni grave, cum ar fi hepatita B, tuberculoza sau poliomielita. Carevasăzică, indiferent ce ar spune gura lumii, vaccinarea nu este doar recomandată, ci şi necesară.

http://www.viata-libera.ro/articol-In_mediul_rural_copiii_nu_sunt_vaccinati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Proba de vaccinare-viteză a judeţului Galaţi!

În urmă cu circa o lună, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) ne informa că în judeţul Galaţi acoperirea vaccinală se apropie de pragul critic de 60 la sută din populaţie, problemă cauzată şi de creşterea segmentului de populaţie rromă care refuză imunizarea.

În prezent, în plină Săptămână Europeană a Vaccinării, desfăşurată sub sloganul „Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm!”, datele prezentate de aceeaşi instituţie sunt unele care îndeamnă la optimism. Potrivit directorului-executiv al DJSP, dr. Valentin Boldea, avem acoperire de circa 99 la sută în ceea ce priveşte vaccinarea BCG (împotriva tuberculozei), de 88 la sută la cea antidifterică, antitetanică şi antipertussis, de 88 la sută la cea împotriva hepatitei B şi de tot de 88 la sută la cea antipoliomielitică.

Cum s-a putut realiza o asemenea creştere, după doar o lună şi câteva zile? Iată ce ne spune dr. Boldea: „Datele prezentate la jumătatea lunii martie erau cele centralizate până la începutul acestui an. Cu alte cuvinte, informaţiile se refereau la vaccinarea pe 2010, an în care ministerul a achiziţionat vaccinurile cu mare dificultate. Imediat ce dozele necesare au început să sosească, medicii gălăţeni au vaccinat şi aproape că am recuperat ceea ce pierdusem în 2010. Ceea ce nu înseamnă că nu mai avem de lucru. Trebuie să ţinem cont de faptul că acoperirea vaccinală optimă începe de la 95 la sută din populaţie”.

Trebuie să amintim aici şi faptul că vaccinarea celor 37.218 elevi din cele 110 şcoli din mediul rural gălăţean se face cu mai mare dificultate decât a colegilor lor din oraşe. „Realizarea campaniilor de vaccinare în mediul rural este un subiect destul de delicat, deoarece această acţiune se desfăşoară doar cu ajutorul medicilor de familie din teritoriu, care din păcate nu sunt retribuiţi pentru activitatea desfăşurată în şcoli (în mediul rural nu există nici medici şi nici asistenţi medicali şcolari - n.r.)”.

Ca şi până acum, personalul medical întâmpină probleme în timpul campaniilor de imunizare, mai ales din parte comunităţilor rrome, care nu sunt de acord cu vaccinarea. „În anii precedenţi erau acţiuni de imunizare în rândul acestei populaţii. Dar, după cum se ştie, în cursul anului trecut, ministerul a achiziţionat destul de defectuos aceste vaccinuri. La nivel de judeţ avem necesarul de vaccin pentru a acoperi populaţia catagrafiată. Totuşi, noi putem doar să informăm, nu să şi impunem o vaccinare. Să nu uităm, însă, că există multe boli grave, cum ar fi hepatitele de tip A sau B sau rujeola, de care vaccinarea ne poate feri”, conchide dr. Valentin Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Proba_de_vaccinare-viteza_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.