Jump to content

Război în Libia?


dcp100168
 Share

Război în Libia  

15 members have voted

 1. 1. Cum vedeţi continuarea conflictului din Libia?

  • Va rămâne la stadiul de "hai să-l speriem pe Gaddafi"
  • Franco-aliaţii vor debarca în Tripoli
  • Se va ajunge la lupte în toată Libia
  • Se vor implica şi alte state din regiune
  • Va fi începutul unui nou război mondial
   0


Recommended Posts

SUA preseaza Consiliul de Securitate ONU pentru o decizie radicala in privinta Libiei

Intr-o schimbare abrupta de ton, SUA cer Consiliului de Securitate al ONU sa autorizeze nu doar instituirea unei zone de excludere aeriana in Libia, ci si posibilitatea unor lovituri aeriene impotriva tancurilor si artileriei grele ale armatei controlate de Muammar Gaddafi, au declarat joi oficiali ai Administratiei Obama citati de Reuters.

Un vot final al Consiliului este asteptat in noaptea de joi spre vineri, ora 00.00 (ora Romaniei), au anuntat diplomatii americani citati de Reuters.

O schita a proiectului rezolutiei ONU, obtinuta de Reuters, exclude "o forta de ocupatie in Libia". Potrivit documentului, rezolutia autorizeaza statele arabe si alte tari, in cooperare cu ONU, sa protejeze zonele atacate de fortele guvernamentale din aceasta tara, inclusiv Benghazi. Un sprijin pentru pozitia SUA o reprezinta Liga Araba, care a anuntat ca sprijina instituirea zonei de excludere aeriana in Libia. Mai mult, doua state membre ale Ligii au anuntat ca "Ar putea participa" activ la masurile impotrivia Libiei: Emiratele Arabe Unite si Qatar. O exceptie in sinul Ligii o reprezinta Egiptul, care a precizat ca nu va fi implicat intr-o interventie militara in Libia.

Pina in acest moment, China si Rusia s-au aratat potrivnice unei rezolutii care sa permita actiuni militare impotriva Libiei, dar eforturile diplomatice sustinute ale Frantei si SUA ar putea duce la un compromis. Membrii Consiliului de Securitate au drept de veto.

Liderul libiana a declarat, joi seara, intr-un interviu acordat unei televiziuni portugheze ca Libia va raspunde "negresit" actiunilor Consiliului. "Le vom face viata un iad. Nu vor mai avea pace", a spus Gaddafi, citata de Al Jazeera.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8401050-sua-preseaza-consiliul-securitate-onu-pentru-decizie-radicala-privinta-libiei-joi-seara-vom-afla-verdictul.htm

Link to comment
Share on other sites

Consiliul de Securitate ONU a votat in favoarea instituirii zonei de excludere aviatica in Libia

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare" - ceea ce presupune o actiune militara - pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China, Brazilia, India si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.

Italia a anuntat ca e pregatita sa-si isi puna la dispozitie bazele militare pentru punerea in aplicarea a rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat o sursa guvernamentala, citata de Reuters. Baza aeriana de la Sigonella din Sicilia, care ofera suport logistic pentru Flota a sasea a Statelor Unite este una din bazele militare NATO cele mai apropiate de Libia si ar putea fi folosita in orice operatiune militara.

http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-8401922-consiliul-securitate-onu-votat-favoarea-instituirii-zonei-excludere-aviatica-libia.htm

Link to comment
Share on other sites

Libia a anuntat incetarea "imediata a focului"

Libia a declarat "incetarea imediata" a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa, citat de Reuters. "Am decis incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare", a afirmat oficialul de la Tripoli.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8403772-libia-anuntat-incetarea-imediata-focului-intreaga-tara.htm

Link to comment
Share on other sites

Au inceput operatiunile aliatilor impotriva Libiei

Inalti oficiali din SUA, Europa si lumea araba au hotarat sambata, la Paris, in cadrul unui summit special dedicat Libiei, inceperea imediata a operatiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre fortele loiale liderului libian Muammar Gaddafi si rebeli. Sarkozy a anuntat ca avioanele franceze impiedica deja atacurile lui Gaddafi in Benghazi, explicand ca: "Intervenim pentru a permite poporului libian sa-si aleaga singur destinul... operatiunea militara se va sfarsi cand violentele asupra populatiei vor lua sfarsit".

Primul atac al avioanelor franceze asupra unui vehicul militar libian a fost la ora 16.45 GMT, a anuntat ministerul francez al Apararii. ORA 19.45: Avioanele franceze de razboi au distrus patru tancuri libiene.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8406553-nicolas-sarkozy-intervenim-pentru-permite-poporului-libian-aleaga-singur-destinul.htm

Link to comment
Share on other sites

Treaba-i clară... e război în toată regula. La ce forţe sunt angrenate, probabil că Libia nu va rezista prea mult.

Câteva titluri din ultimele ore:

* Aproximativ 20 de avioane au fost implicate in actiunile de sambata, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor armate franceze.

* SUA au anuntat lansarea a peste 110 rachete Tomahawk impotriva unor tinte libiene, aceasta fiind doar "prima faza" a unei operatii in mai multe etape.

* Rusia regreta interventia militara a aliatilor in Libia

* Ministrul american al Apararii, Robert Gates, si-a anulat vizita pe care o avea programata in Rusia

* Merkel reiterează că Germania nu va participa la acţiunea militară din Libia

* Televiziunea de stat din Libia a transmis ca "inamicul cruciat" a atacat "tinte civile" din Zuwarah, Tripoli, Misrata, Sirte si Benghazi

* Televiziunea publică din Libia difuzează cântece patriotice, cu versuri şi titluri ca "Numai în faţa divinităţii ne plecăm" sau "Libia este dulce ca mierea"

* Muammar Gaddafi ameninta ca va ataca "obiective civile si militare" din Marea Mediterana.

* Mii de libieni au inconjurat Bab Al-Aziziyah, cartierul general al lui Gaddafi din Tripoli, promitand sa fie "scuturi umane" si sa-l protejeze impotriva posibilelor raiduri aliate. In multime sunt numerosi copii. Familia lui Gaddafi se afla inauntru.

Link to comment
Share on other sites

:-?

Sarko pleacă la război

E ca-n bancul ăla: ştiţi de ce se duc femeile la mare? Pentru că acasă o au mică. Aşa şi Sarkozy: acasă o avea atât de mică încât nici cu lupa n-o mai vedea. Popularitatea. La popularitate mă refer, evident. Şi ce face un conducător în care, pe plan intern, nu mai au încredere nici copiii de grădi’? Porneşte la război, să dovedească, pe plan extern, competenţa pe care n-a putut-o dovedi pe plan intern. Deja avioanele franceze survolează Libia şi căderea zărghitului de Gaddafi e o chestiune de zile. Occidentul profită de prilej pentru a-şi lichida răfuielile, vechi de decenii, cu acest personaj bizar, unul dintre ultimii satrapi orientali ai zilelor noastre. Că o va face cu vărsare de sânge şi provocând pagube colaterale cât încape, e altă poveste. Important este că democraţia va fi reinstaurată în Libia, cum a fost reinstaurată şi în Afganistan şi în Irak. Sunt convins că beduinii ăia care şi azi trăiesc la cort, pe spatele cămilei, cum trăiau şi strămoşii lor, acum două mii de ani, abia aşteaptă să abandoneze prăfuitul ritual al ceaiului în deşert şi să bea un Sprite la McDonald’s!

E minunat, ca locuitor al planetei Pământ, să ştii că pe lume mai există bărbaţi virili şi cavaleri ca Sarkozy, gata oricând să sară în ajutorul văduvei şi orfanului, mai ales dacă, par hasard, aceştia stau pe o pungă de petrol cât China. Atitudinea lui Sarko, bărbatul mic la stat, mare la sfat şi de nevastă cam frustrat, mi se pare înălţătoare. La o adică, dacă, în alte domenii, andropauzatul preşedinte francez nu străluceşte, măcar atitudinea să fie băţoasă. Să arate că el POATE, da? Deci poate! Aştept cu nerăbdare o intervenţie la fel de hotărâtă a NATO şi în Arabia Saudită, Yemen şi Bahrain, unde deja barbarii de tirani conducători ucid pe capete manifestanţii. Cum? Barbarii ăştia sunt prieteni cu americanii? A, mă scuzaţi. Atunci abia aştept să intre NATO în Coreea de Nord, unde localnicii străvezii au epuizat de halit cărăbuşii şi râmele şi acum mor de foame, tot pe capete. Ce? Comuniştii de la Phenian au bomba atomică şi NATO se teme? Din nou, mii de scuze, îmi pare rău, n-am ştiut… Oricum, trăiască democraţia occidentală! Cu cine vrea ea…

http://www.reportervirtual.ro/2011/03/sarko-pleaca-la-razboi.html

Link to comment
Share on other sites

Liga Araba critica atacurile coalitiei si se va reuni pentru a discuta situatia Libiei

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a criticat atacurile coalitiei internationale impotriva Libiei, spunand ca acestea se abat "de la scopul impunerii unei zone de excludere aeriana". Moussa a precizat ca in acest moment, au loc consultari pentru organizarea unei intruniri de urgenta a Ligii Arabe la Cairo, privind situatia din lumea araba, in special din Libia. "Ceea ce se intampla in Libia este diferit de scopul impunerii unei zone de interdictie aeriana, iar ceea ce ne dorim este protejarea civililor si nu bombardarea lor", a spus Moussa.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8410496-moussa-liga-araba-critica-atacurile-coalitiei-sambata-sustine-organizatia-intalni-cairo-pentru-discuta-situatia-libiei.htm

Arabii toţi răsar din cort...

Link to comment
Share on other sites

Circul asta a pornit de la cei unul dintre cei mai mari mascarici ai Europei. Acum, Sarko si restul s-au grabit sa arunce bombele peste o tara care pana acum era bine-mersi prietena (vezi pupatul ghiulului de catre alt mascarici - S.B., cortul pus in mijlocul Parisului acum vreo cativa ani etc.). Ar fi prea tare daca maine americanii ar spune francezilor "Hai, pa", lasandu-i singurei in acest "mare" razboi.

PS 1: Regimuri cel putin la fel de dure mai sunt inca multe. Pe acolo lui Sarkozy nici nu-i trece prin cap sa-si arate muschii...

PS 2: "Liderul" libienilor care lupta acum impotriva lui Gadaffi e un fost ministru de-al lui. Oare cat de democrat si de liberal poate fi unul care a fost seful... justitiei in regimul lui Gadaffi? :-?

Link to comment
Share on other sites

Al doilea val de atacuri asupra Libiei

Puterile occidentale au lansat in noaptea de duminica spre luni un al doilea val de atacuri aeriene asupra Libiei, dupa ce oprisera avansarea fortelor lui Muammar Gaddafi spre Benghazi. Interventia, autorizata de catre Consiliul de Securitate al ONU pentru protejarea civililor din mijlocul luptelor dintre fortele loiale lui Gaddafi si rebeli, a fost criticata de catre secretarul general al Ligii Arabe, scrie Reuters.

Coalitia internationala, condusa de Statele Unite, Franta si Marea Britanie, au vizat luni si orasul Sabha (750 km sud de Tripoli), fortareata din fieful lui Muammar Gaddafi, a declarat Ibrahim Moussa, purtator de cuvant al guvernului. Acesta a declarat ca atacurile Coalitiei internationale au vizat tripoli, Zouari, Misrata si Sabha Sirte, atacurile aeriene vizand in special aeroporturile. Ulterior, Moussa a retractat si a declarat pentru AFP ca Sabha a fost doar "amenintat" si nu "bombardat". Fortele Coalitiei au mai atacat si un "mic port pescaresc", situat la 27 km vest de Tripoli. Purtatorul de cuvant libian mai sustine ca atacurile au facut "numeroase victime" in randul civililor.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8411046-coalitia-internationala-inceput-doilea-val-atacuri-asupra-libiei.htm

Dilema italiană

Italia refuza ideea unui razboi condus de coalitia internationala impotriva Libiei, a afirmat luni ministrul italian de Externe, Franco Frattini, care a precizat ca doreste sa verifice conformitatea primelor bombardamente cu rezolutia ONU.

Seful diplomatiei italiene a pledat la Bruxelles ca NATO sa preia comanda operatiunii militare din Libia lasand sa se inteleaga, in caz contrar, ca Roma ar putea sa nu mai autorizeze folosirea bazelor aeriene italiene. "Acesta nu trebuie sa fie un razboi impotriva Libiei" ci aplicarea "integrala" a rezolutiei ONU", a precizat el.

Italia a acceptat sa ia parte la aplicarea rezolutiei votate de Consiliul de Securitate pentru a obtine "o incetare a violentelor", a reamintit Frattini.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8411046-coalitia-internationala-inceput-doilea-val-atacuri-asupra-libiei.htm

Italienii au, se pare, o mare problemă. Spre deosebire de ceilalţi, care caută petrol mai bun şi mai ieftin, italienii se pare că sunt cam dependenţi energetic de petrolul libian, iar resursele ar putea să le zboare de sub nas dacă intră pe mâna franco-britanicilor. Ia şi alege! :))

Link to comment
Share on other sites

România va participa la operaţiunile din Libia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că CSAT a hotărât că România va participa la aplicarea embargoului legat de situaţia din Libia cu fregata Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, adică în total cu 207 militari.

Fregata va efectua in Libia operatiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta de exemplu armament catre Libia. Participam la operatiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare in misiune in 30 de zile. Pentru ca nava sa opereze timp de trei luni in Marea Mediterana sunt necesare 4,5 milioane euro.

Link to comment
Share on other sites

Idei noi şi interesante, deşi nu ştiu cât sunt de corecte...

Efectele razboiului din Libia: Afacerile gigantilor energetici rusi sint periclitate

Razboiul din Libia poate amana pentru multi ani realizarea proiectelor angajate de companiile petroliere rusesti in aceasta tara, scrie Kommersant. In sase ani, Tatneft a investit in zacamintele libiene 43 milioane de dolari, iar Gazprom a convenit preluarea participatiunii grupului italian ENI in proiectul petrolier Elephant cu 163 milioane de dolari, dar nu a avut timp sa obtina aprobarea autoritatilor locale.

Cele doua intreprinderi au sansa sa impartaseasca soarta Lukoil, care, la timpul respectiv, a avut de suferit de pe urma schimbarii regimului politic in Irak. Este adevarat, noteaza Kommersant, in proiectul North Kurna-2, Lukoil a reusit sa reintre, dar in conditii mult mai putin avantajoase decat cele primite de la Saddam Hussein.

Multi ani, Gazprom a evitat sa se implice in proiecte in Libia. In 2007, ca urmare a schimbului de active cu compania BASF, concernul a primit 49% in concesionarile petrolire C96 si C97. In aprilie 2008, Gazprom a semnat un memorandum de colaborare cu corporatia nationala libiana, NOC,ceea ce i-a permis sa participe la licitatiile pentru exploatarea de zacaminte. Proiectele libiene, noteaza ziarul citat, prezinta un interes sporit pentru companiile rusesti, dar sansele de a ramane in ele se topesc vertiginos, spune directorul general al Centrului pentru informare politica, Aleksei Muhin. „Toate contractele au fost incheiate in timpul regimului lui Gaddafi. Companiile rusesti vor fi, ca atare, obligate sa paraseasca Libia”, crede politologul.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-8420448-efectele-razboiului-din-libia-afacerile-gigantilor-energetici-rusi-sint-periclitate.htm

Link to comment
Share on other sites

Hop şi nea Mihăiţă :))

Nostradamus: Rusia va ataca Romania

In cazul in care conflictul din Libia va lua amploare si data fiind pozitia Rusiei, care nu este deloc de acord cu interventia armata a fortelor aliate, tara noastra ar fi prinsa la mijloc intre marile puteri ale lumii. Nostradamus a prevazut acest scenariu sumbru, dupa cum sustin cei care i-au interpretat catrenele.

Izbucnirea conflictului din Libia ar putea avea consecinte nefaste asupra Romaniei. Profetul Nostradamus a prezis ca Rusia ar urma sa atace Romania in cazul inceperii celui de-Al Treilea Razboi Mondial, asa cum se preconizeaza a fi ceea ce se intampla in acest moment in Libia, scrie secretele-sistemului.blogspot.com. Catrenul 'Amas s'approche venant d'Esclavonie/L'Olestant vieux cite ruinera/Fort desolee vera sa Romainie/Puis la grand flamme estaindre ne saura' face referire la atacarea Romaniei de catre Rusia. Expresia 'd'Esclavonie' arata ca este vorba despre Rusia, in timp ce 'Romainie' indica Romania, desi multi dintre cei care au interpretat catrenul au spus, initial, ca ar fi vorba de Italia. Ultimul vers, referitor la efectul politic si militar al acestui atac al Rusiei, e cel care i-a facut pe specialisti sa remarce ca este vorba despre Romania: 'Puis la grand flamme estaindre ne saura' (Astfel, flacarile marelui razboi nemaiputand fi oprite). In cazul in care Rusia ar declara razboi Europei Occidentale, lucru care nu este exclus, dat fiind ca autoritatile de la Moscova nu sunt deloc de acord cu interventia militara a fortelor aliate in Libia, este mult mai probabil ca tara noastra (membra NATO) sa fie atacata inaintea Italiei, aflandu-ne la granita cu slavii. Conform interpretarii catrenului, dupa izbucnirea unui razboi in Orientul Mijlociu (n.r. - Libia), Iranul si aliatele sale arabe vor ataca Egiptul si Turcia. Rusia decide ca acesta e momentul potrivit pentru a ataca Occidentul, care se implica in acest conflict de proportii. Prima victima ar urma sa fie Romania, tara a NATO si care a starnit nemultumirea Moscovei din cauza bazei militare americane de la Kogalniceanu, dar si a proiectului Scutului Antiracheta.

http://www.newz.ro/stire/121625/nostradamus%3A-rusia-va-ataca-romania.html

Link to comment
Share on other sites

NATO preia comanda operaţiunilor din Libia

NATO va prelua comanda operaţiunilor în Libia "imediat", a afirmat - duminică - secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un comunicat, citat de AFP. "Aliaţii NATO au decis să preia comandamentul ansamblului operaţiunii militare în Libia în virtutea rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU", a indicat secretarul general al Alianţei, după o reuniune a ambasadorilor celor 28 de ţări membre ale blocului. De fapt, preluarea atribuţiilor de la coaliţia internaţională de către NATO ar urma să se facă în 48-72 de ore, a precizat un responsabil al Alianţei.

Decizia a fost luată în unanimitate de statele membre ale Alianţei după mai multe zile de negocieri aspre despre rolul exact conferit NATO şi capacitatea sa de a realiza sau nu loviturile aeriene asupra ţintelor la sol. În final, s-a decis că misiunea Alianţei va fi "strict" de a proteja civilii. Ea nu are în vedere să intervină pentru a susţine insurgenţii care combat forţele colonelului Muammar Gaddafi.

NATO a început să execute operaţiunile zonei de excludere aeriană deasupra Libiei şi de impunere a unui embargo naval asupra armamentului, a indicat - într-un comunicat emis duminică - generalul canadian Charles Bouchard, numit vineri la comanda operaţiunilor NATO în Libia.

Link to comment
Share on other sites

Comunitatea internaţională susţine că Gaddafi trebuie să părăsească puterea

Reprezentanţii comunităţii internaţionale s-au pus de acord marţi la Londra cu privire la necesitatea ca Muammar Gaddafi să renunţe la puterea pe care o deţine de 42 de ani în Libia, transmite Associated Press.

Diplomaţi de rang înalt din 40 de ţări şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale, printre care ONU, NATO şi Liga Arabă, au susţinut că regimul Gaddafi trebuie să se sfârşească. "Un lucru este clar şi trebuie ca şi Gaddafi să-l înţeleagă: Timpul lui s-a încheiat. Trebuie să plece", a susţinut ministrul german de externe Guido Westerwelle, "Trebuie să-i spulberăm iluzia că mai are un viitor în fruntea Libiei dacă va reuşi să se agaţe de putere", a adăugat el.

De cealaltă parte, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a mărturisit pentru presă că subiectul înarmării rebelilor anti-Gaddafi pur şi simplu nu a fost abordat de participanţii la conferinţă. Aceste comentarii sugerează faptul că această coaliţie internaţională sub egida ONU acţionează deocamdată pentru a-i apăra pe civilii libieni ameninţaţi de perspectiva unui masacru şi ezită încă să se pună deschis de partea rebelilor anti-Gaddafi, rebeli ale căror obiective şi motivaţii rămân deocamdată neclare.

În timp ce diplomaţii îşi repetau apelurile către Gaddafi de a părăsi Libia, au existat totuşi puţine semnale cu privire la o creştere a presiunii internaţionale pentru a-l determina pe Gaddafi să renunţe la putere. În acest context, puterile participante la conferinţa despre viitorul Libiei de la Londra au susţinut necesitatea unor noi sancţiuni împotriva regimului Gaddafi sub egida ONU, dar acest subiect nu a fost elaborat. Marea Britanie, Germania, SUA şi Elveţia au luat deja decizia de a îngheţa fondurile şi bunurile ce-i aparţin lui Gaddafi, familiei sale şi apropiaţilor săi.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/58442-Londra-Comunitatea-internationala-sustine-ca-Gaddafi-trebuie-sa-paraseasca-puterea.html

Link to comment
Share on other sites

"Comunitatea Internationala", "reprezentantii comunitatilor internationale", "diplomati de rang inalt" si "reprezentanti ai organizatiilor internationale" stransi la supt.. valea la casele voastre..

Link to comment
Share on other sites

NATO a preluat comanda operatiunilor militare din Libia

NATO a preluat comanda tuturor operatiunilor din Libia incepand de joi, ora 06.00 GMT, de la coalitia internationala care a demarat atacurile asupra fortelor loiale colonelului Gaddafi in 19 martie, a declarat pentru AFP un diplomat din alianta nord-atlantica. "Operatiunea Odyssey Dawn decisa duminica seara de tarile aliantei a inceput oficial in aceasta dimineata, asa cum era prevazut, la ora 06.00 GMT", a precizat sursa citata, confirmand transferul catre Alianta a responsabilitatii bombardamentelor asumate pana in prezent in Libia de o coalitie condusa de Statele Unite, Franta si Marea Britanie.

Sub autoritatea marelui cartier general aliat din Europa, in Mons (sudul Belgiei), operatiunea este condusa din centrul regional de comandament al NATO din Napoli (sudul Italiei), de generalul canadian Charles Bouchard.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8461106-nato-preluat-comanda-operatiunilor-militare-din-libia-ora-06-00gmt.htm

Link to comment
Share on other sites

Statele Unite si-au retras avioanele de lupta angajate in campania impotriva Libiei

Avioanele americane de lupta angajate de Statele Unite in campania internationala in Libia, au fost retrase - au anuntat surse oficiale de la Pentagon, preluate de France Presse. Totusi, aparatele sunt pregatite sa intervina in cazul in care NATO ar solicita acest lucru.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-8474475-statele-unite-retras-avioanele-lupta-care-angajase-campania-impotriva-libiei.htm

Cred că au auzit că vine fregata noastră în zonă şi nu vor să fie eclipsaţi =))

Link to comment
Share on other sites

Rebelii libieni au respins planul de pace propus de Uniunea Africana

Opozitia libiana a respins "foaia de parcurs" pentru incetarea ostilitatilor din Libia, prezentata de catre Uniunea Africana. Liderii rebelilor, Mustafa Abdul Jalil si Abdul Hafiz Ghoga, s-au intalnit luni, la Benghazi, cu delegatia formata din presedintele sud-african, lideri din Mauritania, Congo, Mali, Uganda si Secretarul General al Uniunii Africane. Jalil si Ghoga au sustinut o conferinta de presa in urma discutiilor si au declarat ca vor respinge orice plan care nu include indepartarea lui Gaddafi, relateaza CNN.

Muammar Gaddafi a acceptat planul pentru incetarea conflictului din Libia, potrivit presedintelui sud-african Jacob Zuma, citat de Reuters: "Am obtinut un angajament convingator din partea fratelui nostru Gaddafi. Delegatia libiana a acceptat foaia de parcurs prezentata de noi si va da o sansa incetarii conflictului".

Planul de pace propus de UA prezinta patru pasi de baza: Incetarea imediata a focului. Cooperarea autoritatilor libiene "pentru a facilita furnizarea de asistenta umanitara". Protectia cetatenilor straini in Libia. Inceperea discutiilor intre autoritati si opozitie pentru a asigura o perioada de tranzitie pasnica si pentru a pune in aplicare reformele politice necesare pentru eliminarea cauzelor actualei crizei.

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_international-8494566-rebelii-libieni-respins-planul-pace-propus-uniunea-africana.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Muammar Gaddafi a fost ucis in apropiere de Sirte

* Mii de libieni au iesit pe strazi pentru a saluta moartea fostului lider de la Tripoli

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit, joi, la putin timp dupa capturarea sa de catre fortele Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli, transmite Reuters, citand un oficial al CNT. Gaddafi ar fi fost ranit grav la ambele picioare si la cap intr-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi in care se afla fostul lider libian, a spus Abdel Majid. Fostul lider a fost arestat in apropiere de Sirte, dupa ce a incercat sa paraseasca orasul, cazut joi in mainile soldatilor noului regim. El a fost dus de urgenta la spital, insa a murit din cauza ranilor. Potrivit unei alte variante, Gaddafi a murit intr-un schimb de focuri cu soldatii CNT. Mii de libieni au iesit pe strazi pentru a saluta moartea fostului lider de la Tripoli.

Un oficial al CNT a declarat ca trupul lui Gaddafi va fi transportat intr-o locatie secreta din Misrata, "din motive de securitate".

Capturarea fostului lider libian a venit in aceeasi zi in care fortele pro-guvernamentale au anuntat ca au cucerit complet orasul Sirte, localitatea de nastere a lui Gaddafi. Sirte era ultimul bastion al rezistentei loialistilor lui Gaddafi.

Muammar Gaddafi a ajuns la conducerea Libiei in 1969. El a fost rasturnat din fruntea tarii in urma unei revolte care a inceput in luna februarie a acestui an. Curtea Internationala de Justitie a emis in urma cu cateva luni un mandat de arestare pe numele sau. Dupa rasturnarea sa de la putere, Muammar Gaddafi a spus in repetate randuri ca nu va parasi Libia si ca va lupta pana la moarte.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.