Jump to content

De la pictură la afacere de design vestimentar


dcp100168
 Share

Recommended Posts

De la pictură la afacere de design vestimentar

Cine spune că artiştii sunt tot timpul cu capul în nori? Sau, poate - cine ştie? - aşa o fi, dar asta nu-i împiedică să rămână… cu picioarele pe pământ. Un exemplu de succes în acest sens este artistul plastic David Sava. Poate că pictorul din el preferă mai rarefiatul univers al culorii, al formelor armonioase şi clipele petrecute în faţa şevaletului, dar asta nu l-a împiedicat să dea piept şi cu tumultoasa lume a economiei de piaţă. La urma-urmei, nu degeaba se spune că există şi o artă a afacerilor. Rezultatul? „Davi’s Design”, un brand care s-a afirmat viguros nu numai pe piaţa gălăţeană a modei şi designului vestimentar, ci şi pe cea naţională! Unde mai pui că piesele semnat de artistul gălăţean au acum căutare chiar în patria modei, Franţei, dar şi în Cehia şi Italia!

„Factori de producţie”

Capitalul artistic a fost, şi la propriu şi la figurat, principalul… „factor de producţie” cu care David Sava a intrat în afaceri. În 1993, întreaga sa colecţie personală de tablouri, vreo 40 cu totul, a luat drumul galeriilor de artă pentru a fi vândute şi a asigura astfel resursele financiare pentru debutul în afaceri. Dar banii n-au fost totul. „Timp de vreun an de zile, împreună cu soţia mea, Mihaela, am cântărit şi ne-am gândit foarte serios, am analizat fără să producem nimic, ce produs să lansăm pe piaţă, astfel încât acesta să aibă ceva particular, o linie care să ne definească. Şi primele modele au fost un mantou şi o pelerină, care spre bucuria noastră au avut succes din prima. Şi după asta am început efectiv să legăm lucrurile…”, ne mărturiseşte David Sava.

Desigur, „ideea”, linia personală, stilul care să poată fi recunoscut dintr-o privire este elementul fundamental în designul vestimentar. Dar „ideea” este o condiţie necesară, nu şi suficientă pentru asigurarea succesului. Măiestria în execuţie şi calitatea ţesăturilor folosite sunt celelalte două elemente esenţiale în obţinerea unui model de succes. Din banii de pe tablouri s-au cumpărat primele maşini de surfilat şi de cusut, dar au urmat şi altele, şi mai performante, iar ţesăturile de bună calitate sunt acum alese cu grijă din cele mai selecte magazine din Dubai, Portugalia, Italia sau Grecia. „Când am pornit la drum cu designul vestimentar, mi-am propus, în naivitatea şi entuziasmul meu, să-l înving pe Versace! Desigur, e un lucru practic imposibil de realizat, dar dacă nu-ţi propui un ţel important, un obiectiv foarte greu de atins şi te mulţumeşti cu lucrurile mărunte, te pierzi foarte uşor”, ne spune artistul.

Modă şi investiţii

În timp, „Davi’s Design” a crescut ca afacere, iar ca investiţii s-a ajuns undeva la 500.000 euro: noi maşini, mai performante, un spaţiu de producţie mai generos, angajaţi mai mulţi, contracte în ţară din ce în ce mai numeroase. În prezent, în două ateliere, 27 de fete dau viaţă la milimetru ideilor conturate la planşeta de desen. Şi astfel, pe calea de la pictură la designul vestimentar, David Sava a reuşit să ajungă cu brandul căruia i-a dat viaţă la o cifră de afaceri de peste 1,6 milioane lei pe an!

Dar mai mult decât beneficiile materiale în sine, mai important este că „Davi’s Design” s-a impus ca un brand puternic în lumea modei şi a fost recunoscut ca atare nu numai prin vânzări, ci şi prin numeroasele premii în materie de design vestimentar sau invitaţiile de participare la expoziţiile şi saloanele de modă internaţionale, precum cele de la Paris sau Dusseldorf. Semn că ţelul pe care David Sava şi l-a propus nu este chiar atât de imposibil precum pare la prima vedere. „A fost o onoare pentru noi să expunem, de exemplu, la Paris, colecţiile pret-a-porter în acelaşi spaţiu cu Christian Dior, cu Prada sau Armani, care erau acolo, la 30 metri de noi! Am învăţat foarte multe lucruri la aceste expoziţii, unele le intuiam, dar una este să intuieşti un lucru, alta să-l vezi cu ochii tăi. Iar bucuria a fost şi mai mare prin faptul că am încheiat şi o serie de contracte pentru magazine din Paris şi Nisa. Ne-a motivat în a ridica ştacheta şi mai sus”, spune David Sava.

Prima dragoste nu se uită

Cine crede că lumea modei este numai parfum, manechine în ţesături vaporoase şi culoare se înşeală. Sunt şi momente dure. Iar David Sava a simţit pe pielea lui asta la o importantă prezentare de modă de la Intercontinental, de acum câţiva ani: „Am ajuns în ziua prezentării, am făcut repetiţie cu firma de manechine, totul aranjat şi, seara, la prezentare, m-am trezit doar cu două manechine din 15. Am intrat în panică, cred că am albit. Sigur, nu era vina noastră, dar ieşeam noi foarte rău. S-a lăsat cu ţipete la organizatori, o întreagă nebunie în culise, dar până la urmă am reuşit să depăşim momentul şi să facem prezentarea. Ce să-i faci, mai sunt şi astfel de şicane, dar ele nu fac decât să mă întărească şi mai mult”.

David Sava recunoaşte că reuşitele lui nu ar fi fost posibile fără soţia sa, Mihaela: „Eu mai vin, mai plec, dar ea are sarcina ingrată de a sta de dimineaţă până seara în firmă. Totul e pe mâna ei, ea e, cum s-ar spune, CTC-ul!”.

Se pare însă că designul vestimentar devine o tradiţie în familia Sava. La doar 18 ani, mezina familiei, Ioana Sava, pregăteşte propria ei colecţie de modă, una dedicată adolescenţilor. De altfel, David şi Ioana Sava vor avea, în septembrie, un dublu vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, unde ni se promite un spectacol de formă şi culoare în toată regula.

Şi deşi s-a afirmat inclusiv ca designer vestimentar, David Sava nu şi-a uitat prima dragoste, şevaletul, iar în acest sens, din câte am aflat, ne pregăteşte câteva surprize. Ce să-i faci, or fi designul vestimentar şi arta afacerilor frumoase, dar arta penelului este, în inima lui David Sava, inegalabilă!

http://www.viata-libera.ro/articol-Arta_ca_afacere__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.