Jump to content

Multe reţele de apă şi canalizare din judeţ au fost distruse


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Multe reţele de apă şi canalizare din judeţ au fost distruse

Concluziile controlului pe care inspectorii în construcţii l-au efectuat luna trecută în localităţile judeţului Galaţi, la cererea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sunt uluitoare. Ministerul, care a transmis solicitarea prin intermediul Prefecturii, a vrut să ştie ce se mai întâmplă pe şantierele de la ţară, în care pompează bani. Vorbim aici de lucrările de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare, de construcţie a podurilor şi podeţelor şi de înfiinţare a bazelor sportive, toate finanţate prin Ordonanţa Guvernului Nr. 7 din 2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural.

Controlul desfăşurat de Inspectoratul Teritorial în Construcţii a relevat faptul că, în afară de actele de vandalism care poartă semnătura localnicilor, pe şantiere nu se întâmplă mare lucru. „Am verificat 40 de obiective, dintre care 17 alimentări cu apă, 6 baze sportive, 4 poduri şi podeţe şi 3 canalizări. În afară de baza sportivă de la Iveşti, care este gata, toate celelalte lucrări sunt în curs de execuţie. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie, căci majoritatea lucrărilor sunt sistate”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii de la Galaţi, Cristian Capeţis.

Lucrările sunt oprite dintr-un motiv foarte simplu: firmele de construcţii care au câştigat aceste contracte nu mai au bani. „Autoritatea contractantă a virat banii cu ţârâita către constructori, care nu de puţine ori au fost nevoiţi să mai pună de la ei. La un moment dat, nu au mai putut, au oprit lucrările şi, până la încasarea banilor de la stat, s-au apucat de alte lucrări”, a spus Capeţis.

Iar acestea sunt cazuri fericite, precizează oficialul. „Societatea Unicom este în insolvenţă şi are multe lucrări neterminate. Primarii nu au ce să facă”, a explicat şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii.

Obiective de utilitate publică, vandalizate

Lucrările neterminate, multe aflate în stadii avansate de execuţie, au fost distruse fără nicio remuşcare de cei care urmau să beneficieze de ele. La Brăhăşeşti, inspectorii în construcţii au făcut una dintre cele mai şocante descoperiri. „În Brăhăşeşti fuseseră forate puţuri pentru alimentarea cu apă a comunei, însă localnicii şi-au făcut nevoile în ele, au aruncat pietre, sticle etc. Acum trebuie forate alte puţuri”, a spus Cristian Capeţis. Lucrarea, în valoare de 3,3 milioane de lei, era aproape gata. „Stadiul de execuţie a lucrării de alimentare cu apă depăşise pragul de 86 la sută”, a precizat şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii.

La sud-est, în comuna Vârlezi, oamenii au început să distrugă staţia de pompare a apei, a cărei construcţie costă aproape 2 milioane de lei. „Staţia a fost vandalizată. I-au fost sparte geamurile... Arată la fel ca şi fostele clădiri ale CAP-urilor, după Revoluţie”, a afirmat Capeţis. Ca şi puţurile de la Brăhăşeşti, şi această lucrare era aproape gata. Stadiul de execuţie a lucrărilor ajunsese la 82 la sută.

Fapte la fel de ilegale, dar o idee mai hazlii s-au produs în zona Târgu Bujor. „Cei de la Vega au făcut probe pe reţeaua de canalizare de pe raza oraşului introducând o cantitate mare de apă în reţea, însă nu găseau punctul prin care a fost evacuată apa. Două-trei zile mai târziu, un localnic care se branşase ilegal la sistem li s-a plâns că i-au umplut casa de apă”, a dezvăluit Capeţis. Reclamantul prins cu mâţa-n sac şi toţi ceilalţi localnici care, ca şi el, s-au legat la reţelele de utilităţi fără autorizaţie vor fi amendaţi de Inspectoratul Teritorial în Construcţii. Instituţia pregăteşte o amendă şi pentru Primăria oraşului Târgu Bujor, deşi primarul Ştefan Arfire spune că nu ştie nimic de asemenea ilegalităţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vandalism_pe_bani_publici_2.html

Link to comment
Share on other sites

Nu-mi vine sa cred ca acest popor crestin, blajin, evlavios, cu frica de Dumnezeu, care umple bisericile la refuz, care tremura de nerabdare sa ajunga la apa sfintita de Boboteaza, poate sa faca asa ceva!!!

Nu-mi vine sa cred ca acest minunat popor s-a kkt la modul propriu in munca si banii investiti pentru binele lui!

Scuze pentru expresie, dar se pare ca e purul adevar.

Link to comment
Share on other sites

In afara de furturi si devalizari, am mai intalnit multe alte "contre". Un acces de beton simplu de 5cm, facut cu 3 zile inainte de sapatura pentru conducta, ceruta apoi de 'apropitar' ca fiind acces de beton armat cu podet, mutarea gardului pentru a cere despagubiri etc. Normal, acestea sunt facute cu buna stiinta. Animalele simt si nu rad. Astia?

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.