Jump to content

Galaţiul, pe locul 5 în ţară la tuberculoză


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Tot mai mulţi copii bolnavi de TBC

* La Galaţi, rata de creştere a numărului de cazuri de TBC juvenil depăşeşte media pe ţară * Contagiune potenţială în colectivităţile şcolare * Măsuri exemplare pentru un caz de excepţie * În mod "normal", "filtrarea" epidemiologică a elevilor şi profesorilor infectaţi cu bacil nu se realizează * Tecuciul are dispensar TBC, dar nu şi medic

Măcar de ei să ne pese!

Tocmai a fost Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. O zi ca oricare alta, în care, celor mai mulţi dintre noi, covârşiţi de problemele cotidiene, numai la tuberculoză nu ne‑a stat gândul. Am auzit la radio sau la televizor informaţiile referitoare la incidenţa TBC-ului, dar câţi le‑am acordat importanţă? Să fie oare de domeniul banalităţii "amănuntul" că aproape o treime din populaţia globului este infectată cu bacilul Koch? Că, potrivit estimărilor, pentru anul 2020, numărul cazurilor noi va fi de circa 10 milioane şi că tuberculoza este a doua cauză de deces în lume? În niciun caz, dar probabil că o statistică cu un caracter atât de "global" ne poate interesa mai degrabă ca fapt divers. Cu siguranţă însă că nu ne va mai putea lăsa indiferenţi o realitate extrem de îngrijorătoare: în România şi mai ales la Galaţi creşte incidenţa tuberculozei la copii! Încercaţi să priviţi dincolo de cifrele oferite de directorul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu, înţelegându‑le semnificaţia gravă: în 2005 - 59,4 cazuri la 100.000 de copii gălăţeni; în 2006 - 61,4 cazuri/100.000, iar anul trecut 70,82 cazuri/100.000 de copii. Această evoluţie are la noi în judeţ o rată de creştere mai mare decât media pe ţară (!).

Focar TBC într‑un liceu. Doar într‑unul...?

Pe 24 decembrie 2006, sub titlul "Tuberculoză într‑un liceu gălăţean", vă relatam faptul că printre elevii Grupului Şcolar "Traian" era depistat un focar de TBC, cu patru cazuri. Acesta nu apăruse din senin. Cei patru bolnavi fuseseră diagnosticaţi de‑a lungul câtorva luni timp în care, contagioşi, au intrat în colectivitatea şcolară. Nu ştim care a fost rezultatul anchetei epidemiologice demarate atunci de Direcţia de Sănătate Publică şi nici dacă ulterior au mai fost depistate şi alte cazuri din acea clasă sau din familiile bolnavilor. Putem însă presupune că nu este cu putinţă ca nicio altă persoană, care a venit în contact cu cei patru copii, să nu fi fost contaminată. Din cauza acelui focar, s‑au luat măsuri exemplare: toţi elevii care învăţau în sala de clasă respectivă au fost investigaţi radiologic la fel ca şi profesorii lor. La vremea aceea, nu exista Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei şi, în lipsa unui triaj epidemiologic riguros, cum să se fi prevenit apariţia acelor cazuri de TBC de la Grupul Şcolar Traian şi poate şi a altora în alte unităţi de învăţământ? Cu atât mai mult cu cât, conform normelor europene (stabilite în ţări dezvoltate pentru care tuberculoza nu mai reprezintă o problemă majoră de sănătate publică), pentru evitarea iradierii, nici cadrele didactice din România nu mai au obligaţia efectuării microradiografiei pulmonare la începutul fiecărui an şcolar.

Personal insuficient, aparatură veche

Şi apropo de investigaţiile radiologice, pentru cei 600.000 de locuitori ai judeţului nostru există patru dispensare TBC, două în Galaţi (dacă îl socotim şi pe cel de pe pe strada Culturii, al cărui sediu a fost revendicat şi retrocedat) şi alte două la Tecuci şi Tg. Bujor. Singurul dispensar structurat conform normelor europene (dar nu corespunzător întru totul acestora) este cel din Ţiglina I. Majoritatea aparaturii de investigaţie radiologică este veche. Cu excepţia unui nou aparat Roentgen, care va fi pus în funcţiune la dispensarul tecucean, celelalte unităţi utilizează aparate cărora CNCAN le tot prelungeşte avizul de funcţionare. Nici în privinţa personalului de specialitate situaţia nu este mai bună. La Tecuci nu exista niciun medic pneumoftiziolog. De fapt nici chiar Spitalul de Boli Pulmonare nu are personal pe măsura necesităţilor reale. Şi asta în condiţiile în care, din punct de vedere al incidenţei tuberculozei, judeţul Galaţi ocupă un nedorit loc doi pe ţară, iar din cel al numărului total de cazuri, locul al cincilea.

Indiferenţă periculoasă

România este a treia ţară din fostul lagăr sovietic în ceea ce priveşte numărul de cazuri de TBC, iar Galaţiul depăşeşte permanent media de îmbolnăviri la nivel naţional. Aceasta nu este statistică seacă şi nici fapt divers, ci expresia unei ameninţări cât se poate de reale pentru sănătatea oricăruia dintre noi. De aceea, indiferenţa cu care am perceput semnalul de alarmă al unei zile care nu are (sau n‑ar trebui să aibă) un caracter formal, ci un rost precis, se poate transforma în regretul că încă un copil s‑a îmbolnăvit de tuberculoză. Poate chiar copilul dumneavoastră!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23035

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ameninţarea TBC-ului

Galaţiul - în topul judeţelor bolnave

* Tratamentul începe cu informarea

În timp ce la nivel naţional se înregistrează o scădere, este drept lentă, dar sigură, a numărului cazurilor noi de persoane bolnave de TBC, în judeţul Galaţi situaţia este total invers. Boala mâinilor murdare sau boala sărăciei cum mai este numită tuberculoza îşi cam face de cap în Galaţi, plasând judeţul nostru într-un nedorit top naţional. Potrivit datelor prezentate recent de Marilena Tănase, medic coodonator pentru judeţul Galaţi în lupta împotriva TBC, "în perioada 2006-2007 incidenţa TBC a crescut în judeţul nostru, ceea ce face ca Galaţiul să fie printre judeţele fruntaşe, în ghilimele, cu o incidenţă TBC foarte mare. Suntem pe locul al doilea, doar Ilfovul ne întrece. În ultimii trei ani, la Galaţi, incidenţa a crescut, deşi în alte părţi din ţară a scăzut. În timp ce la nivel naţional, tendinţa îmbolnăvirilor de TBC este în scădere, la Galaţi este invers".

Statistici îngrijorătoare

De la an la an, creşte numărul de noi cazuri descoperite de gălăţeni bolnavi de TBC. Dr. Marilena Tănase spune că dacă în urmă cu doi ani, în judeţul Galaţi se calcula că sunt 151 de cazuri la suta de mii de locuitori, anul trecut cifra a crescut la 163. Medicii specialişti nu sunt optimişti nici în privinţa acestui an, o cifră exactă urmând să fie stabilită la sfârşitul lui 2008. Doctorii gălăţeni încearcă să identifice motivele pentru care de la an la an, numărul pacienţilor bolnavi de TBC creşte. Dincolo de cauzele sociale, există chiar şi explicaţii de natură medicală. "Având în vedere că TBC este o boală inclusă în categoria bolilor cronice, deşi este o boală infecto-contagioasă, pentru că are potenţial de cronicizare cu tratament îndelungat, pe noi, medicii, ne preocupă cauzele apariţiei ei. La întrebarea de ce apar tot mai mulţi pacienţi bolnavi de tuberculoză sunt mai multe răspunsuri. Strict profesional, putem vorbi de abandonarea tratamentului, de abandonurile mascate - adică persoana apare în registre ca ridicând medicamentele, dar nu poate fi supravegheată, pentru a se vedea dacă ia acel tratament - sau abandonul nemascat. În plus, în urma analizelor de laborator s-a constatat că au apărut forme ale TBC rezistente la medicamentele uzuale, o situaţie care pune probleme la nivelul întregii ţări", a explicat dr. Marilena Tănase, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi.

Caravane de informare

Pentru informarea populaţiei din mediul rural cu privire la îmbolnăvirea cu TBC, în judeţul Galaţi va fi demarată o campanie de informare. Proiectul, finanţat prin Fondul Global de luptă împotriva TBC, malariei şi infecţiilor cu HIV/SIDA se referă la organizarea de caravane de informare şi educare. Astfel, până în luna septembrie a acestui an, în comunele Munteni, Brăhăşeşti şi Iveşti vor ajunge aceste caravane, în cadrul cărora medicii le vor explica localnicilor ce înseamnă TBC-ul, cum se transmite boala şi, ceea ce este cel mai important, care sunt cauzele apariţiei ei. "Nu avem şi nici nu facem statistici asupra gradului de îmbolnăvire pe categorii de sex, religie sau etnie. Însă este adevărat că în localităţile cu populaţie preponderent romă lucrurile stau mai rău. De aceea am insistat ca aceste caravane să se deplaseze în astfel de localităţi, pentru o mai bună informare a populaţiei. TBC-ul nu alege nici după bogăţie, nici după etnie. Este un pericol pentru oricine nu respectă normele de igienă sau nu este bine informat", a mai precizat Marilena Tănase, care a stabilit localităţile în care vor ajunge caravanele de informare, împreună cu reprezentanţii romilor din judeţul Galaţi. Totodată, s-a stabilit ca această acţiune să înceapă după data de 20 iunie, după alegeri.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24333

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Toţi românii ar putea fi infectaţi cu TBC

Aproape toată populaţia adultă din România este posibil să fie infectată cu TBC, numărul cazurilor fiind printre cele mai ridicate din Europa, au declarat pneumologii în cadrul unui seminar despre tuberculoză ţinut ieri la Bucureşti. Doar 15% dintre cei infectaţi dezvoltă boala. „Sistemul imunitar al unei persoane infectate opreşte bacilii de TBC din sânge să se înmulţească. Atunci când imunitatea este scăzută, în cazul apariţiei unor afecţiuni precum diabetul, imunitatea nu mai ţine sub control bacilii, care se înmulţesc“, a explicat Lee Reichman, preşedintele Institutului Global pentru Tuberculoză. Tuberculoza se transmite prin aer, un singur bacil putând infecta o persoană. În România, cele mai multe cazuri de TBC se întâlnesc în judeţele de la graniţă şi în zonele sărace, precum Neamţ, Galaţi, Arad, Tulcea sau Vaslui. „Incidenţa mare se poate explica prin aglomeraţia de populaţie, rata şomajului mare, nivelul de trai scăzut“, a subliniat pneumologul Manuela Gheorghiu.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... ti-cu-TBC/

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Gălăţenii nu mai sunt campioni la tuberculoză

Cu prilejul aniversării Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România – Filiala Galaţi a organizat ieri, 24 martie, un simpozion cu tema: “Împreună învingem tuberculoza!” Data de 24 martie n-a fost aleasă întâmplător de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de răspândirea bacilului TBC, ci este chiar data la care a acesta fost descoperit de bacteriologul german Robert Koch.

Adresându-se asistenţilor medicali participanţi la manifestarea găzduită de amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgenţă, dr. Costinela Georgescu, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog, coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, au relevat faptul că lupta împotriva TBC trebuie să reprezinte o cauză comună, atât a factorilor cu putere de decizie, cât şi a personalului medico-sanitar care vine în contact direct cu bolnavii.

Din datele statistice prezentate de către dr. Tănase, am reţinut că, în România, incidenţa bolii a continuat să scadă lent, de la 109 cazuri/100.000 de locuitori, în anul 2007, la 107 cazuri/100.000 de locuitori în 2008. La nivelul judeţului Galaţi, scăderea este ceva mai mare. Astfel, dacă în 2007, Galaţiul ocupa un nedorit loc II pe ţară (după judeţul Ilfov) în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, cu 163 cazuri/100.000 locuitori, anul trecut, s-a poziţionat pe locul şapte, cu 134,7 cazuri/100.000 de locuitori. O evoluţie pozitivă, care în mod normal ar putea îndreptăţi aşteptări optimiste. În mod normal, însă nu şi în vremuri de criză, deoarece condiţia socială (de care depinde şi cea biologică) a individului este extrem de importantă în cazul tuberculozei. Or, creşterea explozivă a numărului persoanelor care rămân fără mijloace de subzistenţă (Galaţiul situându-se pe un loc fruntaş şi în ceea ce priveşte şomajul), reprezintă un motiv suficient de serios pentru a ne aştepta - în cea mai fericită situaţie - la o stagnare a numărului de cazuri de TBC.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... oza_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

36 de gălăţeni au murit de tuberculoză în 2009

Numai anul trecut, în judeţul Galaţi, au fost confirmate 710 cazuri noi de TBC, iar 36 de persoane au decedat. Un pacient infectat cu bacilul Koch se vindecă doar cu un tratament îndelungat, însă boala poate să reapară oricând în condiţii de trai şi igienă, precare. Trei sferturi dintre bolnavi sunt persoane cu venituri modeste sau fără mijloace de subzistenţă şi locuinţă. De aceea, după trei luni de spitalizare obligatorie, când se întorc din nou în mizerie, boala recidivează automat. Pentru că TBC-ul nu doare, mulţi bolnavi îşi neglijează simptomele şi ajung la medic în stadii critice. Din acest motiv, bolnavii de tuberculoză reprezintă, nu numai cazuri medicale, ci şi sociale.

O bună alimentaţie, esenţială pentru bolnavii de TBC

Lipsa unui regim de viaţă sănătos şi a unei hrane consistente şi echilibrate este nocivă mai cu seamă în cazul persoanelor care suferă de TBC. Pentru a rezista tratamentului medicamentos, cu peste 15 comprimate administrate zilnic, un bolnav de TBC trebuie să se hrănească bine. Din păcate, cei mai mulţi tuberculoşi au situaţii sociale care nu le permit să se hrănească adecvat după externarea din spital astfel că renunţă şi la tratament. „Mulţi pacienţi solicită târziu asistenţă medicală, ajung să fie spitalizaţi în stadii avansate ale bolii şi nu mai pot fi salvaţi. De exemplu, anul trecut, am avut un pacient care suferise de TBC în urmă cu 20 de ani şi a făcut o recădere. Pe fondul consumului de alcool, tutun şi al unei alimenaţii necorespunzătoare persoana respectivă a decedat. Orice tuberculos, chiar dacă urmează un tratament corect şi i se spune că e vindecat, rămâne purtător al bacilului”, ne-a explicat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea.

TBC-ul bate gripa porcină

Numărul cazurilor noi de tuberculoză diagnosticate în judeţul Galaţi, ne plasează printre judeţele „fruntaşe” la acest capitol. În 2009, numărul bolnavilor gălăţeni a ajuns la 5.910, din care 710 cazuri noi. Cele mai multe îmbolnăviri provin din mediul rural, 152 la copii şi 3.043 la adulţi. În mediul urban sunt 103 cazuri noi de TBC la copii şi 2.659 la adulţi. „Din 2001 şi până în prezent, au murit 343 de persoane care erau internate în spital cu diferite forme de tuberculoză, iar anul trecut, 36 de gălăţeni şi-au pierdut viaţa din cauza acestei maladii. Din păcate, avem un oraş poluat, muncitoresc şi destul de sărac”, a spus dr. Boldea.

De la un bolnav, alţi 15-20

În timp ce în ţările din vestul Europei, incidenţa TBC-ului este sub 20 de cazuri la 100.000 de locuitori, în România, incidenţa depăşeşte 100 de cazuri la o mie de locuitori, arată statisticile. Simptomele turbeculozei sunt tusea, transpiraţiile nocturne, pierderea în greutate, durerile în piept, febra şi o stare de oboseală persistentă. „Medicaţia bolnavilor de TBC este asigurată prin Programul naţional de control al tuberculozei. Totuşi, mulţi bolnavi refuză tratamentul medicamentos neacceptând să renunţe la tutun şi alcool”, afirmă directorul DJSP Galaţi. De asemenea, medicii pneumoftiziologi spun că in lipsa tratamentului, un tuberculos poate să infecteze 15-20 de persoane într-un singur an.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EX ... 81273.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Mai puţine cazuri de tuberculoză la Galaţi

Ca în fiecare an, în pre-ziua datei la care se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, autorităţile sanitare gălăţene fac o evaluare a fenomenului la nivelul judeţului. Spunem a fenomenului deoarece tuberculoza, boală a sărăciei şi a mizeriei, este strâns legată şi de evoluţia factorului economic şi social. Deocamdată, se pare că cel puţin la nivelul judeţului Galaţi numărul noilor cazuri e mai mic decât în anii precedenţi. "De la an la an, în urma evaluării datelor statistice a reieşit că la nivelul judeţului Galaţi numărul noilor cazuri de îmbolnăvire este în scădere. De exemplu, dacă în anul 2001 aveam 1.827 de noi cazuri de infectare, în anul 2009 s-au înregistrat doar 905 cazuri. Ele sunt împărţite în mod egal între mediul rural şi cel urban al judeţului. Vestea bună este că la categoria de vârstă 0-1 ani nu am mai avut de trei ani niciun nou caz de îmbolnăvire cu TBC şi sperăm ca lucrurile să rămână la fel, mai ales că deocamdată încă nu avem acces la vaccinul BCG ce se făcea nou-născuţilor", a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Deocamdată educarea populaţiei asupra păstrării măsurilor de igienă individuală pare a fi cea mai sigură cale de luptă împotriva răspândirii bolii. O altă modalitate de reducere a numărului noiilor infectaţi este şi educarea celor deja bolnavi, în sensul respectării cu stricteţe a perioadei de tratament impusă de medicii specialişti. Până în 2015 specialiştii în domeniu speră ca acest flagel să fie eradicat.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=8

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Galaţiul, pe locul 5 în ţară la tuberculoză

Circa 128 de gălăţeni din 100.000 sunt diagnosticaţi anual cu tuberculoză, potrivit datelor pe care ni le-a oferit dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog şi coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al TBC. Ar fi vorba, deci, despre peste 700 de cazuri nou-înregistrate în fiecare an. „Putem vorbi despre o scădere a numărului de cazuri de tuberculoză, tendinţă care se menţine în ultimii opt ani. Cea mai gravă situaţie se înregistra în anul 2002, când media pe ţară era de 142 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar Galaţiul raporta 206,5 cazuri la 100.000 de locuitori. Eram atunci pe locul 2 în topul judeţelor din ţară care depăşeau media naţională, depăşiţi doar de Sectorul Agricol Ilfov. Între timp, la nivel naţional, incidenţa tuberculozei a scăzut cu 36 la sută”, precizează dr. Tănase. „În cursul anului trecut, media pe ţară scăzuse la 90,5 cazuri la 100.000 de locuitori, Galaţiul situându-se tot peste medie, cu 127,9 cazuri la 100.000 de locuitori. Nu mai suntem însă pe locul 2 în ţară, ci pe locul 5, depăşiţi de Olt, Giurgiu, Dolj şi Teleorman. Vorbim despre cazurile nou diagnosticate în fiecare an. Printre pacienţii noştri se numără însă şi cei diagnosticaţi în anii trecuţi, care au recăderi”, declară medicul pneumoftiziolog.

Tot mai mulţi copii bolnavi

„Înregistrăm o incidenţă crescută a tuberculozei şi la copii. Nu vorbim despre acea tuberculoză de care ne temem şi care se răspândeşte uşor, ci despre cea primară, specifică celor mici şi adolescenţilor”, ne spune dr. Tănase.

Trebuie să tragem un semnal de alarmă în acest sens: copiii trebuie să aibă acces la timp la vaccinarea BCG şi să nu trăiască în medii familiale viciate, în care există bolnavi de TBC. Copiii ar trebui ocrotiţi. Se pot face teste IDR şi anchete epidemiologice, dar în lipsa unei calităţii corespunzătoare a vieţii de familie, profilaxia devine foarte dificilă.

Duşmanul ascuns: TBC rezistent la medicamente

Datele noastre indică faptul că, la nivel mondial, există circa 30.000 de cazuri diagnosticate de tuberculoză Multi Drug Resistent (MDR). Vorbim despre tulpini ale bacilului Koch care nu vor să mai răspundă la tratament. În judeţul nostru avem 27 de astfel de bolnavi”, susţine coordonatorul coordonator tehnic al Programului Naţional de Control al TBC.

Cine sunt aceşti oameni: gălăţeni lipsiţi de educaţie şi posibilităţi financiare care încep tratamentul şi apoi îl abandonează, iar şi iar. Oameni care stau prea puţin internaţi în spital, apoi pleacă pe străzi, mănâncă ce găsesc şi dorm pe unde apucă. Adică oameni care pot răspândi boala peste tot, în drumul lor.

„Statul român nu ne-a pus la dispoziţie o lege prin intermediul căreia să-i putem constrânge pe bolnavi să rămână în spital sau să stea în izolare. Există un articol de cod penal prin intermediul care precizează că se pedepseşte răspândirea cu bună ştiinţă a bolilor contagioase, dar reglementarea legislativă nu este funcţională. Pe de altă parte, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ne decontează internările pentru o perioadă medie de 40 de zile, deci bolnavul nu poate rămâne nici în spital până la vindecare. Iar odată plecaţi, mulţi renunţă la tratament. Dacă n-au nici locuinţă, vă daţi seama ce şanse de vindecare au. Nu vin să-şi ia pastilele, deşi tot tratamentul este gratuit”, mai spune dr. Marilena Tănase.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galatiul_pe_locul_5_in_tara_la_tuberculoza__2.html

Link to comment
Share on other sites

În Galaţi sunt 862 de bolnavi de TBC

Potrivit unui material întocmit de către Compartimentul Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, la nivelul judeţului Galaţi sunt la ora actuală în evidenţă 862 de bolnavi de TBC, dintre care 37 la categoria de vârstă 0-14 ani şi 825 la cea peste 15 ani.

Numărul bolnavilor noi de tuberculoză, intraţi în evidenţă, se ridică la 651 de cazuri, dintre care 40 la categoria de vârstă 0-14 ani şi 611 la cea peste 15 ani. În ultimii ani s-a observat un trend descendent al numărului de persoane care suferă de această afecţiune dar din păcate, tot în ultimii ani au început să apară din ce în ce mai multe cazuri de tuberculoză cu microbi rezistenţi la tratament.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/tuberculoza-rezistenta-la-antibiotice-bomba-sociala-4661.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Reapar focarele de tuberculoză la Galaţi

În ultimele luni, în judeţul nostru s-au înregistrat două focare de tuberculoză, dintre care unul într-o unitate de învăţământ. Detalii ne-a oferit directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. „Unul dintre aceste focare s-a înregistrat la Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi”, de pe strada Bălcescu. Cel de-al doilea focar de tuberculoză este la Şendreni şi implică mai mulţi membri ai unei familii”, a precizat sursa citată.

Un profesor şi trei elevi bolnavi

„La Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi” vorbim despre un profesor de educaţie fizică şi sport, bolnav de tuberculoză. Are 56 de ani, iar afecţiunea sa a debutat în iulie anul trecut. S-a prezentat la medic abia în cursul lunii septembrie. Rezultatele anchetei epidemiologice arată că este posibil ca acest profesor să fi fost cel care le-a transmis boala mai multor elevi, trei la număr, de clasele a X-a, a XI-a şi a XII–a. Atât elevii, cât şi profesorul au beneficiat deja de internare şi tratament la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi”, ne spune dr. Boldea.

Diagnosticarea profesorului şi a elevilor a fost urmată de o anchetă epidemiologică extinsă. „În acest caz, ancheta epidemiologică a vizat 401 persoane expuse îmbolnăvirii. Dintre acestea, 261 erau elevi, 79 cadre didactice şi 61 persoane de contact ale bolnavilor de la domiciliu. Pe baza testelor IDR, pentru 46 de elevi s-a prescris tratament preventiv, ce urmează să le fie administrat timp de 6 luni”, mai spune directorul-executiv al DJSP.

„Elevii nu mai sunt contagioşi”

Directoarea Grupului Şcolar „S. Mehedinţi”, Anca Roşca, susţine că nu au putut să-şi dea seama că profesorul respectiv este bolnav de TBC atâta vreme cât s-a renunţat la obligativitatea efectuării analizelor la începutul anului şcolar, însă, după depistarea focarului, s-a făcut în şcoală tot ceea ce trebuia. „După descoperirea bolii la domnul profesor, s-au făcut analize pentru toţi elevii şi profesorii, iar în noiembrie anul trecut au fost depistaţi şi cei trei elevi, toţi de la clasele unde predă profesorul respectiv. Ei locuiesc în centrul de plasament, iar acum s-au întors în colectivitate, întrucât testele arată că nu mai sunt contagioşi, deşi sunt sub tratament. Numai profesorul este internat”, spune directoarea.

Şendreni – boala circulă în familie

„În cazul focarului de la Şendreni nu mai este vorba despre elevi şi profesori, ci despre membri de familie sau persoane care coabitează. S-au confirmat cinci îmbolnăviri şi au fost expuse riscului de a contracta tuberculoză 21 de persoane. Prima dată a fost diagnosticată, în februarie, o femeie de 40 de ani. A urmat copilul concubinului ei, în vârstă de 4 ani. S-a îmbolnăvit şi un alt copil, de 3 ani, şi în cele din urmă concubinul, în vârstă de 47 de ani, al femeii diagnosticate iniţial. Apoi a urmat nepotul pacientei, în vârstă de 4 ani. Ancheta epidemiologică a vizat toate cele 21 de persoane expuse, dar tratament preventiv pentru pentru următoarele 6 luni s-a prescris doar în cazul a două dintre acestea”, a declarat directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Reapar_focarele_TBC__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Mai puţine îmbolnăviri de tuberculoză în 2011

Numărul de îmbolnăviri a scăzut semnificativ în prima jumătate a anului, comparativ cu 2010. Doar cazurile rezistente la tratament, tot mai numeroase, le dau mari bătăi de cap medicilor.

Veşti îmbucurătoare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Incidenţa tuberculozei pentru primul semestru al acestui an a scăzut semnificativ. Dacă în 2010, se înregistrau 139,6 cazuri la 100.000 de locuitori, în 2011, acest indice s-a diminuat pâmă la 117,9. Tendinţa este asemănătoare în toată ţara. „Acest lucru se întâmplă datorită supravegherii atente de către personalul medical şi a monitorizării atente a tratamentului", a declarat dr. Claudia Scorpan, directorul medical al spitalului.

Un alt lucru îmbucurător este şi acela că şi în cazul copiilor incidenţa bolii înregistrează un trend descrescător, de la 47,8 cazuri la suta de mii de locuitori, la 30,07. Totuşi, în ciuda acestei evoluţii pozitive, după numărul bolnavilor de tuberculoză, judeţul Galaţi se află în fruntea topului.

Pe de altă parte, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, a crescut numărul de pacienţi rezistenţi la medicaţia clasică împotriva acestei maladii, de la 27 de cazuri, la 44. „De cele mai multe ori, este vorba despre persoane diagnosticate cu TBC, care nu s-au tratat complet. După două luni, ameliorate, acestea abandonează tratamentul, crezând că s-au vindecat. Peste un timp însă, se îmbolnăvesc cu tulpina multidrog rezistentă", a spus Dr. Scorpan.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Galaţiul a ajuns pe locul şase pe ţară în privinţa îmbolnăvirilor de TBC

Anul trecut a fost al nouălea an consecutiv în care incidenţa TBC-ului a scăzut în România, potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie. Cu toate acestea, ţara noastră rămâne în continuare pe primul loc în UE la numărul de bolnavi. Galaţiul este pe locul şase pe ţară la incidenţa TBC.

În perioada 2002-2011, incidenţa tuberculozei (supranumită şi "boala sărăciei") în România a scăzut cu 42%, de la 142,2 bolnavi la 100.000 de locuitori, la 82,8 bolnavi la 100.000 de locuitori, au anunţat reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată pe 24 martie. Numărul de cazuri noi înregistrate în 2011 a fost de 14.607, iar cel al recidivelor de 3.142, faţă de 15.963 de cazuri şi, respectiv, de 3.359 de recidive în anul 2010.

Din păcate, Galaţiul este unul din judeţele „fruntaşe" la numărul de îmbolnăviri de TBC, ocupând locul şase pe ţară, cu o rată a îmbolnăvirilor de 126,7 cazuri la suta de mii de locuitori.

Boala infecţioasă a devenit mai puţin frecventă în ultimii nouă ani şi în rândul copiilor. Numărul de cazuri a scăzut cu 51% în intervalul 2002-2011. Anul trecut, s-au înregistrat 770 de cazuri la copii, faţă de 1.843 de cazuri în anul 2002. Şi mortalitatea prin TBC a fost în scădere în perioada analizată. Chiar şi în aceste condiţii, ne păstrăm poziţia de fruntaşi ai UE la numărul de cazuri de TBC.

Mai mulţi bolnavi în mediul rural

Frecvenţa tuberculozei este mai mică în mediul urban, unde se înregistrează 71,9 bolnavi la 100.000 de locuitori, faţă de mediul rural, unde sunt 96,2 bolnavi la 100.000 de locuitori.

În topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi se situează:

Dolj, cu 148,1 cazuri la 100.000 de locuitori

Mehedinţi, cu 143 de cazuri la 100.000 de locuitori

Olt, cu 142 de cazuri la 100.000 de locuitori

Giurgiu, cu 129,2 cazuri la 100.000 de locuitori

Neamţ, cu 127 de cazuri la 100.000 de locuitori

Galaţi, cu 126,7 cazuri la 100.000 de locuitori

Constanţa, cu 124,8 cazuri la 100.000 de locuitori

Târgovişte, cu 123,3 cazuri la 100.000 de locuitori

Tulcea, cu 123,1 cazuri la 100.000 de locuitori

Caraş-Severin, cu 122, 5 cazuri la 100.000 de locuitori

Arad, cu 119,5 cazuri la 100.000 de locuitori

Bacău, cu 117,7 cazuri la 100.000 de locuitori

Vaslui, cu 117,3 cazuri la 100.000 de locuitori

Judeţele cu cele mai puţine cazuri de TBC sunt:

Harghita, cu 31,5 cazuri la 100.000 de locuitori

Covasna, cu 45,1 cazuri la 100.000 de locuitori

Sibiu, cu 48,7 cazuri la 100.000 de locuitori

Cluj, cu 52 de cazuri la 100.000 de locuitori

Cum se transmite şi cum manifestă

TBC-ul este o boală infecţioasă şi foarte contagioasă. Bacilul care o provoacă se transmite pe cale aeriană. Un bolnav care nu se tratează poate infecta 10-15 persoane pe an, doar tuşind langă acestea. Simptomele tuberculozei sunt: tusea persistentă, care durează mai mult de două-trei săptămâni, febra, transpiraţiile nocturne, apetitul scăzut, pierderea în greutate şi tusea cu sânge.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Galaţiul nu mai are vaccin contra tuberculozei

E pericol in Galati! Zeci de mame sunt disperate pentru ca bebelusii lor nu au fost vaccinati impotriva tuberculozei. 76 de copii sunt deja in aceasta situatie si mai grav este ca medicii nu au nici cea mai mica ideea despre data la care vor primi medicamentele atat de necesare.

Tinerele mamici sunt ingrijorate. Si pe buna dreptate. Bebelusii care au venit pe lume in Galati in ultimele zile risca sa se imbolnaveasca de tuberculoza! Si asta pentru ca nu au putut fi vaccinati. “In momentul de fata, la nivelul judetului Galati, nu mai avem nicio doza de vaccin in nicio maternitate”, spune directorul DSP Galati.

Vaccinurile folosite de medici vin din import, asta dupa ce Institutul Cantacuzino si-a pierdut licenta de fabricare a acestui tip de medicament. Pretul este si el unul pe masura: de sase ori mai mare decat un produs romanesc.

In judetul Galati se utilizeaza in medie 1.600 de doze in fiecare luna. Autoritatile sanitare spera ca pana la sfarsitul acestei luni vaccinul sa ajunga in spitalele din tara. Inainte sa fie prea tarziu.

a1.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul a rămas fără vaccin împotriva tuberculozei

* Serul trebuie importat, motiv pentru care apar întârzieri mari în distribuirea în teritoriu * Primele doze se aşteaptă să sosească abia în luna septembrie * Un vaccin BCG importat costă cât şase vaccinuri care erau produse la Cantacuzino

Faptul că anul acesta Institutul Cantacuzino nu a mai primit licenţă pentru producerea de vaccinuri a început deja să aibă efecte şi în maternităţile din judeţul nostru. Vizat în primul rând este vaccinul antituberculinic (BCG), care trebuie administrat bebeluşilor în primele zile de la naştere.

Micuţii, cei mai afectaţi

„Din păcate, tuberculoza este o boală des întâlnită în Galaţi. Vorbim despre o afecţiune cu risc mare, în faţa căreia nou-născuţii sunt foarte vulnerabili. Deşi în momentul de faţă vaccinul BCG nu mai poate fi administrat, recomandăm mamelor să ţină legătura cu unităţile medicale unde au născut şi să vină cu bebeluşii pentru administrare, imediat ce produsul biologic ne va fi livrat. Acesta poate fi injectat până la vârsta de şase luni, fără probleme. Copiii care au depăşit jumătate de an pot fi vaccinaţi împotriva tuberculozei doar după ce au efectuat anumite analize”, a explicat medicul pediatru dr. Iulia Negrea.

Mame îngrijorate

Aura Ungureanu tocmai a născut un băiat. Femeia este îngrijorată de lipsa vaccinului BCG, mai ales că înţelege riscurile la care este expus copilul. „Mi-e teamă pentru siguranţa celui mic de când am aflat că serul lipseşte. După ce vom fi externaţi, vom ţine legătura cu maternitatea pentru a afla când soseşte”, ne-a spus proaspăta mămică.

Încă două săptămâni de aşteptare

Pentru că Institutul Cantacuzino se află în plin proces de modernizare a liniei de producţie, toate vaccinurile trebuie importate. Acest lucru generează două mari neajunsuri. În primul rând, costurile de achiziţionare sunt chiar şi de şase ori mai mari decât în cazul produselor autohtone. Aceşti bani vor fi suportaţi din fondurile Ministerului Sănătăţii, sume ce provin, până la urmă, din bugetul de stat, la care toţi contribuim.

Al doilea factor negativ ţine de întârzierea cu care ajung în teritoriu aceste preparate biologice. „Aşteptăm ca flacoanele cu vaccin BCG să sosească la sfârşitul acestei luni sau la începutul lui septembrie. Consumul pentru judeţul nostru este de câte 75 – 80 de flacoane, a câte 20 de doze pe lună. Un flacon conţine 20 de doze. Problema este, însă, că, odată desfăcut, valabilitatea unui flacon este de doar două sau trei ore. Astfel, trebuie să se strângă numărul necesar de bebeluşi. La maternitatea din Târgu Bujor, spre exemplu, nu au avut niciodată atâţia nou născuţi în acelaşi timp”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Au fost aduse vaccinurile împotriva tuberculozei

După ce timp de câteva săptămâni maternităţile gălăţene s-au confruntat cu lipsa vaccinului împotriva tuberculozei (BCG), acum serul care îi imunizează pe nou-născuţi de această temută boală, a ajuns în instituţiile spitaliceşti din Galaţi.

„Această criză a luat sfârşit. Am aduş de la Bucureşti vaccinul pentru imunizare, astfel încât cei 80 de bebeluşi care nu au fost vaccinaţi în această perioadă, vor fi chemaţi la spital. Sperăm să nu mai avem o astfel de criză. Din păcate, atâta vreme cât depindem de importuri şi vaccinul nu va fi produs la noi în ţară, vom mai avea sincope legate de procedurile de import”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Acesta a mai adăugat că dozele necesare imunizării împotriva tuberculozei sunt suficiente pentru următoarele trei, patru luni.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Galaţiul luptă împotriva TBC fără dispensare şi fără medici

Dacă în anul 2002, la nivelul judeţului Galaţi s-a înregistrat un „vârf” fără precedent în privinţa incidenţei de îmbolnăvire cu TBC, acum situaţia s-a mai îmbunătăţit, proporţional cu situaţia la nivel naţional. Totuşi, în continuare, anual se depistează 700-750 de noi cazuri de TBC, iar în total există 7.000 de persoane diagnosticate cu TBC, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Raportat la nivel naţional, Galaţiul ocupă locul al treilea ca incidenţă al TBC, la care se adaugă 35 de cazuri de persoane bolnave de TBC care nu răspund la tratament. Din păcate însă, lupta împotriva TBC se face la Galaţi într-o acută criză de cadre medicale, dar şi de spaţii.

Potrivit şefului DSP Galaţi, Valentin Boldea, actualele cadre medicale acoperă doar 50% din necesar. Din acest motiv, medicii de la Spitalul TBC din Galaţi merg, prin rotaţie, la dispensarul TBC din Tecuci unde nu există medic de 6 ani! Totodată, la dispensarul din Tg. Bujor lucrează cu dispensă un medic pensionat. „De şase ani, medicii de la Spitalul TBC şi cei doi, de la dispensare, fac naveta la Tecuci. Vă daţi seama că din acest motiv, nefiind medic acolo, triajul se face la urgenţe, la boli interne, iar în cazul unei suspiciuni de TBC, persoana este trimisă direct la Galaţi”, spune Marilena Tănase, medic primar în cadrul Spitalului TBC Galaţi. Medicul spune că şi cele două dispensare care funcţionează la Galaţi au numai doi medici, în loc de şase, cât ar trebui să aibă, conform normativelor legale.

Restaurant în locul dispensarului TBC

Nici în privinţa spaţiilor situaţia nu este deloc roză. Dispensarul TBC din centru - de pe strada Culturii - care a funcţionat ani şi ani de zile s-a transformat acum într-un restaurant. Clădirea - naţionalizată - a fost revendicată şi retrocedată conform legilor în vigoare, aşa că în loc de un examen de spută, în imobil se poate servi o prăjitură sau o friptură… Cel de-a doilea dispensar TBC, amplasat în complexul Francezi, a fost închis din cauză că zona suferă de fenomenul de tasare, iar clădirea, cu crăpături serioase, îi punea în pericol şi pe medici şi pe pacienţi.

Soluţii de compromis şi alte promisiuni

„S-a găsit soluţia de compromis ca cele două dispensare să funcţioneze într-un pavilion al Spitalului TBC, dar nu este tocmai în regulă, întrucât la dispensare pot veni şi persoanele cu suspiciune de TBC, în timp ce la spital sunt cei deja diagnosticaţi cu această boală”, spune şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Deocamdată însă, Primăria municipiului Galaţi nu a decis reabilitarea dispensarului din Francezi, nu doar din cauza valorii mari a investiţiei - 490.000 de lei - ci şi din cauze administrative. „Dispensarul este al Primăriei, Spitalul TBC este al CJ… Până acum nu s-a pus problema preluării în administrare a unităţilor”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Pe de altă parte, există informaţii neoficiale deocamdată potrivit cărora între CL şi CJ Galaţi ar urma un schimb de administrare a spitalelor. Se pare că Spitalul TBC ar urma să treacă din administrarea CJ în cea a CL, transfer de administrare care s-ar putea aplica şi în cazul Spitalului de Boli Infecţioase, în timp ce Spitalul de Pediatrie ar putea trece din administrarea CL în cea a CJ.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Focar de tuberculoză la Galaţi

Un bărbat şi cele două fiice ale sale din Galaţi au fost diagnosticaţi cu TBC. Cum cele două copile de 11 şi 8 ani sunt eleve, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au început o anchetă epidemiologică la şcoala la care învaţă fetele. „Primul caz care a dus la apariţia focarului este cel al unui bărbat în vârstă de 42 de ani din Galaţi, care locuieşte în zona Barboşi. Este o persoană fără ocupaţie, şi a fost diagnosticată cu tuberculoză încă din luna iulie. A fost internat şi a urmat tratament de specialitate. Din păcate, în luna septembrie fetiţa sa în vârstă de 11 ani a fost diagnosticată tot cu tuberculoză. Ea este elevă la Şcoala 20 din Galaţi, acolo unde s-a şi făcut anchetă epidemiologică şi s-au testat colegii. În noiembrie şi cealaltă fiică, în vârstă de 8 ani, a fost şi ea diagnosticată cu aceeaşi boală, aşa că, din nou, s-a reluat ancheta epidemiologică şi testarea colegilor. Să sperăm că nu vor mai apărea alte cazuri din acest focar. Din fericire soţia şi băiatul bărbatului care au fost testaţi nu sunt bolnavi”, a declarat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Vaccinul impotriva tuberculozei nu te protejeaza de tuberculoza.

Si apoi de ce ar face tuberculoza un copil nou nascut? Doar nu doarme prin canale si nici imunodeprimat nu este.

Daca ar fi imunodeprimat, atunci la copiii imunodeprimatii sunt contraindicate vaccinurile, deci ce rost are acest vaccin chiar de la nastere?

Am vazut si auzit multe cazuri cu reactii adverse la vaccinul acesta in ultima vreme.

Si apoi cine raspunde daca copilul tau pateste ceva?

Deci, as spune ca nu este mare pierdere ca nu se gaseste vaccinul.

Dimpotriva, numai copilasii au de castigat.

Link to comment
Share on other sites

Asa cum nici cel impotriva gripei nu te protejeaza de gripa si nici antirubeolicul de rubeola, dupa cum cu nonsalanta recunoaste 'lumea medicala avizata'. Cu toate astea, lumea-mi spune ca-s nebun cand zic ca nu le-as face copiilor mei niciun vaccin, dar ma bucur ca nu-s singurul! :))

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Câţi gălăţeni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2012

Deşi eram obişnuiţi cu formulări de genul „boala sărăciei” sau „boala pauperităţii”, medicii atrag atenţia că tuberculoza nu îi afectează doar pe cei cu venituri mici. În unele cazuri, este vorba despre persoane tinere, fără alte afecţiuni, care nu îndeplinesc niciuna dintre condiţiile favorizante pentru apariţia acestei boli.
În 2012, 490 de gălăţeni au aflat pentru prima oară că suferă de tuberculoză. Este o uşoară scădere faţă de anul 2011, atunci când au fost înregistrate 505 cazuri. În ceea ce priveşte recidivele, fie că vorbim despre pacienţi cândva vindecaţi sau de cei care şi-au abandonat tratamentul, numărul cazurilor a fost de 114, în scădere faţă de 2011, când au fost semnalate 138 de asemenea situaţii.
Tratament gratuit, dar abandonat
„Deşi ne aflăm în continuare pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de TBC, trebuie să înţelegem că este o boală care, descoperită la timp, este vindecabilă în totalitate. Tratamentul pentru un caz nou diagnosticat durează şase luni şi poate fi suportat inclusiv de către copii. Mai trebuie spus şi că medicamentele sunt gratuite, fie că pacientul este asigurat sau nu. Problema este însă că mulţi dintre pacienţi îşi abandonează tratamentul atunci când încep să se simtă mai bine. Ei devin un pericol pentru cei din jur, deoarece bacilul Koch (cel care produce tuberculoza) se transmite pe cale aeriană”, explică dr. Claudia Scorpan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.
Când mergem la medic
Primele semne ale tuberculozei sunt valabile în cazul mai multor boli. Din acest motiv, bolnavul nu ajunge de la început la medic. „Dacă aveţi tuse însoţită de expectoraţie care durează de mai mult de trei săptămâni şi nu se ameliorează în urma tratamentului cu antibiotice, transpiraţii nocturne, oboseală fizică fără un motiv evident, scădere în greutate, dureri toracice şi dificultate la respiraţie, trebuie să mergeţi la medicul de familie sau direct la Spitalul TBC. În unele cazuri, dar aici pacientul vine imediat la medic, apar şi expectoraţii însoţite de sânge”, adaugă dr. Scorpan.
Tuberculoza rezistentă la medicamente, o provocare
Pe lângă formele simple, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai des şi cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente (TB-MDR). Faţă de 2011, atunci când în Galaţi se aflau sub tratament 39 de pacienţi cu TB-MDR, în 2012 numărul a scăzut la 34. Totuşi, pentru că tratamentul se întinde pentru o perioadă cuprinsă între 18 şi 36 de luni, este greu de făcut o statistică de la un an la altul. Marea majoritate a celor cu TB-MDR provin din rândul pacienţilor care şi-au abandonat tratamentul iniţial. Pe lângă faptul că este foarte costisitor şi durează mult, tratamentul pentru TB-MDR este şi toxic pentru organism. „Sunt şi cazuri, mult mai rare, ce-i drept, în care pacienţii cu TB-MDR provin din rândul celor sănătoşi”, concluzionează specialistul citat.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Municipalitatea investește un milion de lei în consolidarea fostului dispensar TBC din complexul Francezi

Un oraș precum Galațiul, cu 250 de mii de locuitori, nu mai are dispensar TBC de aproape trei ani. Vechiul dispensar, de pe strada Culturii, a fost desființat în 2009, deoarece clădirea a fost retrocedată. Apoi a venit rândul dispensarului din Complexul Francezi. ”De vină” a fost Inspecția de Stat în Construcții, instituție care a constatat ceea ce se vedea din avion, faptul că dispensarul TBC de pe strada Regiment 11 Siret se afla într-o stare gravă de degradare. După trei ani de la închiderea dispensarului, municipalitatea a catadicsit să prevadă înceaperea lucrărilor de consolidare a clădirii. Proiectul de hotărâre privind lucrările de intervenții pentru consolidarea dispensarului se va afla, joi, pe masa aleșilor locali. Conform documentației atașată proiectului, consolidarea presupune: „tratarea fisurilor și crăpăturilor existente, introducerea la colțuri și în punctele cheie ale clădirii a elementelor verticale din beton armat pentru rigidizarea structurii din zidărie și intervenții la nivelul fundațiilor, refacerea instalațiilor de apă rece interioare și exterioare, apa caldă, canalizare, instalațiile electrice și sanitare”. Valoarea totală a investiției este de 1.024.413 lei, iar durata de realizare este de 18 luni.

Soluţie de avarie

Fără un dispensar TBC în oraș, autoritățile medicale au fost nevoite să improvizeze. Astfel au amenajat un centru în spitalul din Bariera Traian, deși existau mai multe motive care nu recomandau acest fapt. Dacă trecem peste problema cu poziționarea - spitalul se află într-o zonă mai greu accesibilă a orașului, fără prea multe legături cu celelalte cartiere – ajungem la părerea specialiștilor care spun că nu este bine să amenajezi un dispensar într-un spital. Asta deoarece oamenii au tendința să evite spitalele, iar consecința este că nu mai vin nici la dispensar, nu-și mai fac controale regulate și ajung la doctor doar când boala este avansată. În plus, poziționarea în interiorul unui spital crește riscul îmbolnăvirilor accidentale. Cu toate acestea, există și o veste bună. Dacă, în urmă cu aproximativ zece ani, judeţul nostru se afla printre primele în ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză nou descoperite, situaţia s-a îmbunătăţit de la un an la altul. În anul 2008, numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu TBC a fost de 669, pe când, în 2012, numărul cazurilor a scăzut la 490.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

În Galaţi creşte numărul copiilor nou infectaţi cu TBC

O tendinţă alarmantă: mai multe noi cazuri de TBC la copiii până în 14 ani şi mai puţine la cei peste 15 ani. La nivelul judeţului Galaţi, numărul de cazuri noi de TBC, în anul 2013 faţă de anul 2012, a înregistrat o creştere la grupa de vârstă 0 – 14 ani. La grupa de vârstă peste 15 ani se remarcă o scădere şi, comparativ cu ceilalţi ani luaţi în studiu, se remarcă de asemenea un indicator crescut la grupa de vârstă 0-14 ani, iar la grupa peste 15 ani acelaşi ritm de scădere. În ceea ce priveşte prevalenţa, numărul de cazuri noi şi numărul de cazuri vechi, pentru anul 2013 comparativ cu anii luaţi în calcul pentru bolnavii în tratament, se remarcă o scădere la ambele grupe de vârstă. Comentariul în privinţa recidivelor este că valorile rămân apropiate. Un alt indicator luat în considerare în analize este mortalitatea, care în anul 2013 are un indicator crescut faţă de anul 2012, se precizează în analiza realizată de Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din DSP Galaţi. Această analiză a fost făcută deoarece în perioada 24 martie - 10 aprilie 2014 se desfăşoară campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane decedează din cauza tuberculozei. Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95% din cazuri au apărut în ţările cu venituri mici şi medii. Tuberculoza se regăseşte printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 si 44 de ani. În anul 2012, aproximativ 530.000 copii au fost diagnosticaţi cu TBC, iar 74.000 copii au murit avand drept cauz? tuberculoza. Conform datelor OMS/Europa şi HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Euroeană. România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual, se mai arată în raport.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Trei elevi din Galaţi, bolnavi de TBC

Trei elevi de la Liceul Economic ”Virgil Madgearu” din Galaţi au fost depistaţi cu tuberculoză, informează Agerpres.

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, este vorba despre trei elevi, doi de clasa a XI-a şi unul de clasa a XII-a, depistaţi cu boala de plămâni. Ei au fost internaţi în spital.

Totuşi, dintre cele trei cazuri, rezultatele de laborator au indicat că doar unul prezintă îmbolnăvire cu bacilul Koch(BK) pozitiv, restul fiind vorba de rezultate negative.

Potrivit procedurilor, s-au luat măsuri specifice identificării unui focar de TBC - efectuarea dezinsecţiei, iar reprezentanţii DSP Galaţi au mers la liceu pentru a explica elevilor ce presupune această boală, care sunt simptomele şi care sunt măsurile de precuaţie ce trebuie luate pentru evitarea îmbolnăvirii.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.