Jump to content

Pensionarii gălăţeni s-au "mutat" la Guvern


dcp100168

Recommended Posts

Pensionarii gălăţeni se "mută" la Guvern

Aproximativ o sută de pensionari din Galaţi vor pleca, miercuri, la Bucureşti, unde vor picheta sediul Guvernului şi vor lua parte la o acţiune de protest la care sunt aşteptaţi sute de pensionari din ţară, a anunţat liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere din Galaţi, Cristea Toader. Reprezentanţii Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere Galaţi au anunţat că vor picheta sediul Guvernului miercuri în jurul orelor prânzului, revendicările lor fiind legate de majorarea punctului de pensie în funcţie de grupele de muncă şi de mărirea pensiilor. Liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere din Galaţi, Cristea Toader, a declarat că aproximativ o sută de pensionari gălăţeni vor pleca miercuri din Galaţi spre Bucureşti, de la ora 6.00, pentru a lua parte la o amplă acţiune de protest ce va avea loc în faţa sediului Guvernului, între orele 11.00-14.00 şi la care sunt aşteptaţi sute de pensionari din mai multe judeţe. "Cererile noastre sunt aceleaşi pe care le-am avut la fiecare acţiune de protest pe care am organizat-o până acum: dorim mărirea punctului de pensie în funcţe de grupele de muncă şi mărirea pensiilor pentru a putea beneficia de aceeaşi putere de cumpărare pe care o aveam înainte de Revoluţie. Nu vom fi singurii care participă la această acţiune. Aşteptăm ca acolo să ni se alăture alţi trei mii de oameni ce fac parte din asociaţii ale pensionarilor din capitală, din Brăila, Vaslui, Argeş şi din alte judeţe", a declarat liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere Galaţi, Cristea Toader.

Link to comment
Share on other sites

100 de pensionari au protestat la Guvern

Peste 100 de pensionari şi membri ai Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale (PPPS) au protestat, miercuri, în faţa sediului Guvernului, unii cerând majorarea punctului de pensie până la 60 la sută din salariu, iar ceilalţi susţinând că vor aproba această creştere dacă vor ajunge la guvernare. La Guvern au fost prezenţi pensionari din Galaţi, Roman, Ploieşti, Piteşti, Vaslui. Liderii PPPS participanţi la acţiunea din faţa sediului Guvernului erau veniţi din Galaţi, Bacău, Teleorman, toţi scandând lozinci anti-guvernaţi. Protestatarii aveau pancarte pe care scria: "Cerem demisia miniştrilor pensionarologi", "Daţi-ne înapoi grupele I şi II", "La cota unică de impozitare, sistem unic de pensii".

Liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere din Galaţi, Toader Cristea, a spus că a apelat la toate partidele politice pentru a-i sprijini pe pensionari să vină la Bucureşti, dar numai PC, PLD şi PSD i-au ajutat. Întrebat dacă prezenţa membrilor PPPS la protestul pensionarilor este un fel de campanie electorală, Toader nu a negat. "Noi suntem apolitici, am apelat la toate partidele politice să ne ajute, dacă cei de la Partidul Popular şi pentru Protecţie Socială au decis să procedeze astfel, este treaba lor. Da, într-adevăr, poate fi intepretată acţiunea lor ca o campanie electorală", a precizat Toader.

Membrii PPPS au cerut pensionarilor să-i voteze, promiţându-le un trai mai bun. "Facem apel la toţi pensionarii din România. Treziţi-vă, noi ne hotărâm soarta, 6.000 de pensionari suntem în stare să conducem România", a spus un lider al PPPS.

Link to comment
Share on other sites

În faţa Guvernului, la un miting care se anunţa fără rezultat

Sinceritatea pensionarului Cristea declanşează o încăierare politică

Liderul pensionarilor gălăţeni venise la Bucureşti să ceară bani pentru grupele de muncă. Brusc, omul s-a trezit vorbind despre sponsorizările pe care le-a primit organizaţia sa de la PSD şi PD-L. „Ne-a sponsorizat PLD-u şi PSD-u. Am cerut şi la Partidu’ Liberal o sponsorizare pentru un autobuz şi am fost refuzat. Suntem apolitici, nu contează cine ne dă” - Toader Cristea (liderul Alianţei Pensionarilor pentru Reconciliere).

Pe liderul Alianţei Pen­sionarilor pentru Re­con­ciliere din Galaţi, Toa­der Cristea, l-a pocnit sinceritatea când a ajuns la Bucureşti să protesteze. El venise ieri, în faţa sediului Guvernului, cu trei auto­care înţesate de bătrâni, să explice, de la mai mică distanţă, ce nu pricep ziariştii şi oficialii din Bucureşti: pensionarii gălăţeni nu cer mărirea pensiilor la tot poporul, ci recunoaşterea grupelor de muncă. Pentru cei care au lucrat în condiţii grele – iar nu­­mă­rul acestora se ridică, în Ga­laţi, la circa 80.000 – recalcula­rea pensiilor a adus o micşorare a veniturilor. Aceasta pentru că legea le-a permis să se pensioneze mai devreme – câteva luni în plus pentru fiecare an lucrat în grupa I sau a II-a –, dar salariul avut s-a împărţit la numărul de ani lucraţi în condiţii normale. Pe când explica aceste lucruri în faţa televiziunilor, Toader Cris­tea s-a trezit vorbind despre sponsorizările pe care le-a primit organizaţia sa de la PSD şi PD-L.

Preşedintele Camerei a cerut două anchete

În Galaţi se ştie de mult că Alian­ţa Pensionarilor pentru Re­con­ciliere a fost susţinută, încă de la înfiinţare, de un partid, res­pectiv de PD. La Bucureşti, însă, ves­tea că mitingul pensio­narilor este sponsorizat de opoziţie a căzut ca un cutremur. Încol­ţit de ziarişti, Cristea a dat în bâlbâială explicând că spon­sorizarea PD-L n-a însemnat, de fapt, decât plata unuia dintre cele trei autocare care au adus pensionarii la Bucureşti şi că, de fapt, banii nu au fost primiţi propriu-zis de la partid, ci de la Andrei Lişinschi, candidatul PD-L pentru Primăria Galaţiului.

În nici două ore de la criza de sinceritate a liderului pensionarilor din Galaţi, Bogdan Olteanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi coordonatorul campaniei electorale a PNL, acuza public PDL şi PSD că dau mită electorală. « PNL cere autorităţilor competente să-şi facă datoria. Cerem Autorităţii Electorale Permanente să verifice dacă modul în care s-au dat bani celor care au venit de la Galaţi este legal sau nu şi cerem Curţii de Conturi să verifice dacă au fost bani publici cei utilizaţi în această acţiune”, a spus Olteanu.

Puterea şi Opoziţia au sărit să dea câte ceva pensionarilor

De cealaltă parte, „sponsorul“ Andrei Lişinchi încerca din răsputeri să dreagă busuiocul, jurându-se că nu ştia de ce vin pensionarii la Bucureşti în momentul în care le-a dat banii. „Prima mea calitate este să fiu om şi să fac ceva pentru cei care au nevoie de ajutor. Nu am făcut această sponsorizare în scop politic. Au venit şi mi-au cerut bani pentru transport şi eu le-am dat. În ultima lună am acordat zeci de sponsorizări pentru oameni. Unii mi-au cerut bani să meargă la medic, iar pensionarii au vrut să meargă la Bucureşti“. În timp ce Olteanu îl gratula pe Lişinschi cu termenul „puşcăriaş“ – acesta a fost condamnat înainte de 1989, pe vremea când era marinar, pentru bişniţă cu ţigări şi blugi, pedeapsă care i-a fost ştearsă din cazier între timp – politicienii continuau să se înghesuie să se exprime în legătură cu pensiile.

Varujan Vosganian explica de ce o nouă majorare a pensiilor nu este pomană electorală, Marian Sârbu (PSD) sugera că până la majorarea lui Vosganian să li se dea bătrânilor o „primă“ de Paşte … Şi premierul Tăriceanu s-a pronunţat în acest scandal: „Cred că demersurile acestora (pensionarilor – n.r.) pentru o viaţă mai bună, o viaţă decentă sunt justificate. Dar mi se pare regretabil că PSD şi PD-L fac asemenea gesturi care nu fac decât să stârnească acestor oameni speranţe pe care, din păcate, nici ei, dacă ar fi la guvernare, nu ar putea să le îndeplinească“.

http://www.gandul.info/societatea/since ... 32;2536449

Link to comment
Share on other sites

Alianta Pensionarilor a trimis spre Bucuresti solicitarea prin care arata ca vor sa picheteze Parlamentul Romaniei pe 9 mai, intre orele 12.00 si 15.00. In ciuda faptului ca au intrat intr-un scandal politic, pensionarii nu renunta la dreptul lor de a-si face publice nemultumirile. Liderul Aliantei, Toader Cristea, a sustinut ca va primi ajutor din partea tuturor, indiferent de culoarea politica a celor care vor sa-i sprijine. Cristea s-a aratat extrem de nemultumit de atitudinea pe care a avut-o presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan OIteanu, vizavi de sponsorizarile pe care le-au primit pensionarii pentru a ajunge la Bucuresti in vederea pichetarii Guvernului. Mai mult, Cristea i-a cerut vineri lui Olteanu sa le sponsorizeze cea de-a 18-a pichetare, care va avea loc pe 9 mai.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.