Jump to content

Nepurtarea centurii de siguranţă nu va mai fi sancţionată

Recommended Posts

Posted

Depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise, folosirea telefoanelor fără dispozitiv hands-free, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers şi nepurtarea centurii de siguranţă, nu vor mai fi pedepsite decât cu avertisment scris, conform unei legi adoptate de Senatul României.

Conform modificărilor aduse Legii 1995/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, următoarele fapte săvârşite de persoane fizice se vor pedepsi doar cu avertisment:

- Imposibilitatea înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, când participanţii la trafic nu deţin aceste documente în acel moment din motive obiective;

- Depăşirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv;

- Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10km/h sub limita minimă obligatorie;

- Nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;

- Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate;

- Nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;

- Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu execepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “mâini libere”;

Potrivit legii, amenda se aplică numai după ce anterior a fost acordat un avertisment scris, iar avertismentul se anulează după şase luni, dacă şoferul nu mai comite nicio infracţiune.

Cu 2-3 puncte de penalizare vor fi sancţionate oprirea nejustificată pe banda de urgenţă, depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise, nepăstrarea distanţei corespunzătoare, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii, staţionarea neregulamentară.

Senatorii au adoptat reglementările noi legi, miercuri, cu 90 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor şi de Preşedintele României.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/nepurtarea-centurii-de-siguranta-si-depasirea-vitezei-cu-20-kmh-nu-vor-mai-fi-sanctionate-14.html

Posted

E demn de "admirat" efortul pe care-l depunem sa ne facem rau singuri, ca oameni.

Altfel, era totusi o masura care-ti sporea sansele sa mori pe locul tau, nu aruncat la dracu'n praznic in camp :))

Posted

Ori cu etnobotanice, ori fara centura..

Pe de alta parte, e vorba de alegere (lasand filosofia religioasa la o parte), pentru ca uneori ai mari sanse sa supravietuiesti din cauza neutilizarii centurii de siguranta.

Am, insa, o retinere referitoare la nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers. Aici nu mai e o chestie care sa tina doar de tine ca sofer si de riscurile pe care ti le asumi, iar prostu` care pericliteaza tot traficul de lene ca nu e in stare sa dea dea din mana trebuie pus pe tusa, mai ales ca, de regula, nu se intampla ca idiotul de genul sa nu semnalizeze odata pentru ca a uitat, ci isi continua drumul facand slalom, vesnic deranjat de ceilalti care-i apar in cale si care mai au tupeul sa se si asigure inainte de a semnaliza etc.

Posted (edited)

Aceasta masura a fost luata deoarece au inceput sa apara din ce in ce mai multe masini aduse din strainataturi care, constructiv, special pentru cocalari si pitzipoance, nu mai au maneta de semnalizare (automat nici luminile aferente), au un singur buton pentru lumini (la actionarea caruia se aprind in acelasi timp si luminile de drum si proiectoarele), nu au nici centurile de siguranta (si-au dat seama ca numarul de jmecheri cocalari si pitzipoance blonde s-a inzecit in ultimii ani si trebuie starpiti), iar la faza cu telefoanele mobile, sa fim seriosi, nici Politia Romana (Siguranta si Incredere) nu se putea supune legii. Chestia cu depasirea vitezei tine tot de starpirea cretinilor, cel mai nasol e ca putem deveni victime fara sa vrem. La un 50Km/h pe Cojbuc, Basarabiei si alte artere, ai mai multe sanse sa eviti un accident decat la 79Km/h. Asta tine de instinctul de conservare a fiecaruia. Acum "Imposibilitatea înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, când participanţii la trafic nu deţin aceste documente în acel moment din motive obiective" era de inteles, mai ales ca intro tara super dezvoltata si civilizata (gen Norvegia), daca nu ai permisul de conducere nu-i bai, daca locuiesti aproape de locul in care te-a oprit baietii te conduc acasa, unde le arati permisul, sau, te prezinti la sectie cu el (asta e valabil pentru straini). Aici stau sa ma intreb daca tot avem laptop-uri pe Super Loganurile de 70.000 de EUR, dotate cu vrute si nevrute, nu putem cauta amaratul de sofer in baza de date.

Edited by AdiTZA
Posted

sa presupunem ca ma opreste un militian in trafic pt ca nu am semnalizat la schimbarea directiei de mers. ulterior el va observa ca eu vorbesc la telefon, nu port centura si nici nu am actele la mine. imi va da avertisment pt una din abateri si amenda pt restul? sau avertisment pt toate? sau cum?

Posted

sa presupunem ca ma opreste un militian in trafic pt ca nu am semnalizat la schimbarea directiei de mers. ulterior el va observa ca eu vorbesc la telefon, nu port centura si nici nu am actele la mine. imi va da avertisment pt una din abateri si amenda pt restul? sau avertisment pt toate? sau cum?

Se pare ca da. La prima varianta. Adica, toate infractiunile le-ai facut in mai putin de 6 luni de la prima (nesemnalizarea schimbarii directiei de mers) :)):))

Posted (edited)

O să se vadă mulți șoferi departe de autoturismele lor în caz de accident dacă cumva se adeveresc cele de mai sus.. iar unii, dacă mai trăiesc nici nu o să-și recunoască grămada de fiare ;)

Edited by floriano
Posted

O să se vadă mulți șoferi departe de autoturismele lor în caz de accident dacă cumva se adeveresc cele de mai sus...

Se pare ca sunt multi carora le plac senzatiile tari :ymblushing:

Partea mai proasta din toate astea va fi (e o parere) ca multi jmecherasi de doi bani tona nu vor mai semnaliza (si nici nu le va mai trece prin minte...), vor conduce si mai "tare", vor vorbi si mai in draci la mobil, neintelegand ca in felul asta pot nenoroci si pe altii...

Posted

Daca ceva e grav, atunci e nesemnalizarea. Daca purtatul centurii sau vorbitul la telefon tin de grija pentru siguranta proprie, lipsa semnalizarii iti poate face surprize foarte, foarte nasoale...

Posted

Daca nazbatiile de acum vreo 3 ani au redus cu cca. 10% nr. de accidente, pentru ca nu au fost aplicate, ca PREVEDERI LEGALE, nazbatia asta va aduce o crestere. Cat sa mearga pe sosele progeniturile cu bani. Cine vor plati? Mortii? Pentru ca si-au permis sa moara? Cam asa spunea progenitura prigoana. Doar ca are putere. NU MAI AVEM FORMULA 1. Cum adica, poporul roman sa vada MARELE CIRC pe 2.mil $ si ala sa mearga zi de zi cu doar 450.000Euro=FERRARI?

Posted

Eu consider ca portul centurii de siguranta ar trebui sa fie optional.Este strict problema mea daca vreau sa plonjez prin parbriz sau nu in caz de accident,daca vreau sa mor sau nu.E aceeasi chestie aproximativ ca si la schi..daca vreau imi pun casca, daca nu...nu.Domnul fie cu mine!

In schimb as aplica amenzi dure ptr cei care merg cu muzica la maxim.Acum un an parca a fost un accident grav cu un tanar care a intrat in plin intr-o ambulanta pentru ca nu a auzit semnalele acustice ale acesteia din cauza muzicii care era data foarte tare.Tot asa se pot ivi unele defectiuni la masina pe care nu le poti auzi si preveni totodata.

Posted

Este strict problema mea daca vreau sa plonjez prin parbriz sau nu in caz de accident,daca vreau sa mor sau nu

Mda, la o prima vedere ar merge. Liberul arbitru etc... Dar apoi apar alte probleme, de genul: daca mori (sau ramai schilod pe viata) parintii/sotul/copii tai se vor simti mai bine? Sau te simti mai bine daca fiul/fiica ramane lipita pe parbriz dupa impactul cu ceva? Sau platesti toate hangaralele unei spitalizari daca nu porti centura si te aduna medicii cu penseta din copaci?

PS Gandeste-te si la spitalele din Romania. S-ar putea sa fie un argument suficient :|

Nu spun ca centura iti garanteaza ca scapi (e si un banc vechi pe tema asta), dar e o chestie atat de simpla si usor de aplicat care-ti poate folosi incat chiar nu inteleg inversunarea de a nu purta centura.

Posted

Dacă acum, prin localități se face uz de cei +9 km/h legali, mi-e groază la ce va fi după...

Cât despre semnalizare, mă doare-n cot dacă cel ce vrea să schimbe direcția semnalizează sau nu..., el pierde prioritatea, nu?

Posted

Depinde, Relu. Daca e camion si are 40 de tone adunate si un sofer analfabet.. s-ar putea sa nu fie singurul care pierde ceva.

Posted

Dacă acum, prin localități se face uz de cei +9 km/h legali, mi-e groază la ce va fi după...

Cât despre semnalizare, mă doare-n cot dacă cel ce vrea să schimbe direcția semnalizează sau nu..., el pierde prioritatea, nu?

Doar daca accidentatul va putea dovedi. Daca moare? Si de ce sa platim noi toti ceva care tine de grandomanie sau incultura civica?

Posted

Depinde, Relu. Daca e camion si are 40 de tone adunate si un sofer analfabet.. s-ar putea sa nu fie singurul care pierde ceva.

măi, am pățit-o cu unu' de ăsta... cu toată semnalizarea lui, era să se urce pe mine, la schimbarea benzii...

Senatorii au adoptat reglementările noi legi, miercuri, cu 90 de voturi "pentru" şi o abţinere.

măi, înțeleg eu chestia cu centura de siguranță, da' cu actele, cu viteza... când ne vor lăsa în pace și cu cauciucurile de iarnă, cu itp-ul?... și de ce nu, cu examenele pentru permis?...

Posted

Luati prea usor problema semnalizarii. Eu o gasesc esentiala in depasiri, in intersectii...

Atentie insa: legea nu prevede nesanctionarea totala ci numai ca prima data se da un avertisment. E o chestie de nuanta.

Posted

Luati prea usor problema semnalizarii. Eu o gasesc esentiala in depasiri, in intersectii...

mmda...acum 2 zile ,pe str.oltului, semnalizez ca vreau sa virez la stanga, cam cu cel putin 60 m inainte de intersectie. cand sa intorc volanul, ma depaseste in viteza un golf III...m-am binecuvantat ca am privit retrovizoarea inainte de a efectua manevra...caci,moartea mea din vina lui, nu incalzeste familia ramasa in urma.

Atentie insa: legea nu prevede nesanctionarea totala ci numai ca prima data se da un avertisment. E o chestie de nuanta.

probelma...de cate ori este prima data?!?!? se tine o evidenta? se sterge acest avertisment, dupa vreo perioada de timp (ca sa-l mai primesc odata...ca prima data)?

Posted

Potrivit legii, amenda se aplică numai după ce anterior a fost acordat un avertisment scris, iar avertismentul se anulează după şase luni, dacă şoferul nu mai comite nicio infracţiune.

Posted

In SUA, dupa promulgarea legii privind siguranta circulatiei, unele state au amendat-o cu nepurtarea centurii in orase. Dupa perioada de analizare, toti cei care au propus asa ceva - ca persoane - au fost acuzati de ucidere cu PREMEDITARE pentru o serie de accidente soldate cu decese. La noi, toti cei care au propus - cu semnatura - si cei care au votat, ar trebui, datorita antecedentelor din lume, acuzati in solidar de UCIDERE CU PREMEDITARE CU CIRCUMSTANTE AGRAVANTE.