Jump to content

O fetiţă din Galaţi se luptă de opt ani cu o boală necunoscută


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Mama unui copil de 10 ani spune că acesta a intrat în comă după ce medicul i-a schimbat tratamentul

Mama unei fetiţe de zece ani, din Galaţi, reclamă că fiica sa, care suferă de epilepsie, a intrat în comă după ce medicul curant i-a schimbat tratamentul şi a decis administrarea unor doze mai mari de medicamete, Colegiul Medicilor Galaţi începând o anchetă în acest caz.

Mama fetiţei, Ana Paraschiv, susţine că problemele au apărut după ce medicul curant a decis schimbarea tratamentului pentru epilepsie şi administrarea unor doze mai mari. După acest lucru, fetiţa a manifestat o stare de somnolenţă, iar apoi a intrat în comă. "Miercurea trecută, am fost anunţaţi de la şcoală că fetiţa a adormit în timpul orelor. Am mers la şcoală şi am adus-o acasă, unde a continuat să doarmă. Pentru că fetiţa nu se trezea, ne-am speriat şi am mers la spital. A stat în spital de miercuri până vineri. În timp ce copilul era în comă, am sunat-o pe doctoriţa Şchiopu şi am rugat-o să vină la spital, dar nu a făcut lucrul acesta. O consider vinovată pe doctoriţa care i-a prescris copilului meu aceste medicamente şi ar trebui să îşi asume răspunderea pentru ceea ce a făcut. Am depus o plângere la Colegiul Medicilor şi urmează să reclamăm şi la Parchet cele întâmplate", a declarat mama fetiţei.

Potrivit medicilor de la Spitalul "Sfântul Ioan" Galaţi - unitate în care a fost tratat copilul după ce a intrat în comă - nu a fost vorba despre un caz extrem de grav şi nici nu s-a confirmat că fetiţei i-a fost administrată o doză mai mare de medicamente. "Copilul a fost adus cu o comă superficială şi i s-a administrat o perfuzie pentru a o ajuta să elimine medicamentul. Mama ne-a spus iniţial că fetei îi fusese administrată o doză prea mare de medicament. Totuşi, acest lucru nu s-a confirmat. Medicamentul poate, însă, să provoace reacţii adverse şi tulburări metabolice", a declarat directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfântul Ioan" din Galaţi, dr. Florin Iordache.

Colegiul Medicilor Galaţi a început o anchetă în acest caz. Potrivit dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, nu se va putea ajunge la o concluzie până când nu vor fi făcute expertizele. "Cercetările sunt în curs. Dosarul a trecut de Biroul Executiv şi se află pe masa Comisiei de Jurisdicţie. Trebuie făcute o serie de expertize", a spus Cristea.

Medicul care a prescris schimbarea medicaţiei copilului nu a putut fi contactat.

Galati: Acuzatie de malpraxis in tratarea unei fete de 10 ani

Mama unei paciente reclama ca fiica sa a fost tratata gresit de catre un medic neuropsihiatru din Galati fapt ce a dus la intrarea copilului in coma timp de opt ore, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Medicul neuropsihiatru acuzat de malpraxis se numeste Carmen Schiopu, din Galati, iar acuzatiile de tratamentul gresit se refera la indicatiile medicale oferite in timpul unei consultatii in propriul cabinet medical. Ana Paraschiv, mama unei fetite de 10 ani, reclama ca in urma tratamentului prescris pentru o simpla durere de cap, fiica sa ar fi intrat in coma. „Fata avea dureri de cap si am fost cu ea si la Bucuresti apoi am venit la doamna doctor Carmen Schiopu. Mi-a spus ca ii da dumneaei niste pastile de nu mai are niciodata probleme. Numai ca apoi fata a avut stari de somnolenta apoi a intrat in coma. Cred ca i se trage de la Deparkin, unul dintre medicamentele prescrise, poate a fost doza prea mare pentru un copil. Cel putin asa mi-au spus medicii de la Spitalul de Copii, cei care au scos-o din coma”, a declarat Ana Paraschiv. Fata, pe nume Laura Cristiana Paraschiv, a stat in coma aproape opt ore. Colegiul Medicilor Galati a inceput o ancheta in acest caz. Medicul implicat in acest caz, Carmen Schiopu, sustine la randul sau ca nu a facut niciun fel de eroare medicala si considera ca, fie mama i-a administrat fetitei un dozaj prea mare, fie copila a luat accidental o doza suplimentara.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

O fetiţă din Galaţi se luptă de opt ani cu o boală necunoscută

O fetiţă de 12 ani este o enigmă pentru medici. Din zecile de diagnostice pe care le are în fişe s-ar putea face o enciclopedie medicală. După opt ani petrecuţi în spitale, doctorii nu au reuşit să găsească pentru Cristiana o cauză clară a simptomelor pe care le are. Fetiţa din Galaţi a ajuns acum la un spital din Timişoara, unde alţi specialişti de renume încearcă să o facă bine.

Cristiana este bolnavă de la vârsta de două săptămâni. Are crize de apnee, hemoragii, sindrom convulsiv, iritaţii şi multe altele. Niciun episod nu seamănă cu altul. "Uită să respire. I se opreşte respiraţia în somn, din mers. Când i se opreşte respiraţia sau când face o criză, cade în stare de somnolenţă. De câteva ori a căzut în stare de somnolenţă zile în şir, în altele pur şi simplu am luat-o de la zero cu învăţatul să scriem, să citim. Nu ştim o cauză anume", a spus mama fetiţei, Ana Paraschiv.

Familia a mers cu fetiţa în toate clinicile mari din ţară. Timp de opt ani, Cristiana a stat în spitale. Medicii au încercat diverse metode: unii i-au dat tratamente puternice, alţii i-au întrerupt medicaţie, dar fata a făcut comoţie cerebrală şi a stat câteva zile în comă. Acum a ajuns la Timişoara. Este internată de o lună şi tot nu are un diagnostic clar.

"Am găsit într-adevăr o constelaţie deosebit de rară şi neobişnuită. Practic aş putea să spun că este pentru prima dată când am găsit aceste modificări, în acest context. Având în vedere că în literatură sunt foarte puţine cazuri descrise, deci câteva familii, în toată lumea, am început să fim mai riguroşi şi să căutăm substratul acestor modificări", a spus şeful clinicii de pediatrie de la Spitalul Luis Ţurcanu din Timişoara, doctorul Margit Şerban.

"Faptul că trăieşte este un noroc. Şi faptul că a luptat cu viaţa. De multe ori, nu vreau să dau nume, dar am nimerit şi medici care ne-au spus că nu mai are rost să cheltuim banii cu ea, că n-o să se facă un copil normal. Dar atâta timp cât merge şi vorbeşte, ea este un copil normal", a precizat mama fetei.

http://www.realitatea.net/o-fetita-de-12-ani-cu-o-boala-necunoscuta-si-a-petrecut-opt-ani-prin-spitale_819217.html

O fetiţă de 11 ani uită să scrie şi să citească. Cel mai grav este că uită să şi respire

Laura Cristiana Paraschiv este elevă în clasa a IV-a dar drumul ei în viaţă este marcat de o boală perfidă care o împiedică să se dezvolte fizic şi psihic. Fetiţa a fost diagnosticată încă din prima lună de viaţă cu manifestări neurologice şi în prezent suferă de crize cerebrale paroxistice (de epilepsie). Şi-a petrecut copilăria mai mult prin spitale. Situaţia s-a complicat şi mai mult în ultima perioadă. Laura Cristiana este elevă în clasa a V-a la Şcoala Generală nr. 13 „Ştefan cel Mare” Galaţi şi, de la o vreme, uită să scrie şi să citească.

În timp ce colegii ei acumulează din ce în ce mai multe cunoştinţe, ea este nevoită să o ia mereu de la capăt şi să înveţe din nou ceea ce învaţă copiii de clasa întâi. Cadrele didactice cunosc problemele ei de sănătate şi încearcă să o menajeze cât se poate. Sarcinile pe care le primeşte fetiţa sunt tot mai puţine.

Mai trist este faptul că, aşa cum se întâmplă în fiecare colectiv, o parte dintre colegii de clasă râd de Laura Cristiana atunci când întâmpină dificultăţi la ore. „A scăzut foarte mult la învăţătură. Acum o învăţăm din nou să scrie şi să citească. Boala îi afectează creierul foarte mult. Din 2008, am observat că are probleme cu învăţatul. De atunci scade tot mai mult nivelul ei. Pur şi simplu, uită să scrie şi să citească”, ne declara, în 2009, atunci când simptomele s-au agravat, Ana Paraschiv, mama Laurei Cristiana.

„Învăţătoarea nu îi mai dă multe sarcini, aşa cum se întâmpla înainte. Eu sper că o menajează profesorii cât de cât. La teme o ajut eu, acasă. Are probleme şi cu unii dintre elevii din clasă. Anumiţi colegi. Mai contează şi educaţia primită acasă. Sunt colegi care sar în apărarea ei. Alţi copii au râs de ea şi nu a putut să facă faţă stresului şi s-a ascuns în toaletă. Nu are cum să devină imună la răutăţile lor ”, mai spune cu amărăciune biata mamă.

O viaţă prin spitale

Din momentul în care a fost diagnosticată cu manifestări neurologice, adică din prima lună de viaţă, fetiţa şi-a petrecut o mare parte a copilăriei prin saloanele de spital. Conform spuselor mamei, Laura Cristiana a suferit mai multe comoţii cerebrale şi a fost şi în comă. În luna februarie, a întrat în comă de gradul 1. Nu se ştie exact, cât a durat. Medicii i-au spus mamei că a fost doar opt ore. În schimb, copila a dormit şi nu a răspuns la stimuli aproximativ trei zile.

Mai grav este că părinţii fetei nu mai au bani. De câteva luni au rămas lefteri. „Mereu stăm prin spitale. Plecăm la Bucureşti, iar venim, iar plecăm. Mai mult aşa ne ducem viaţa. Acum trebuie să cumpărăm un vaccin din Germania, din cauză că nu se găseşte în România. Nu ştiu cât exact cât costă. Acel medicament din Germania, Risatarun, conţine materie cenuşie, o ajută la memorie şi la oxigenarea creierului. Până să rămânem pe drumuri, am făcut faţă drumurilor la spitale, aveam amândoi serviciu, aveam bonuri de masă. Acum nu mai putem. Costă foarte mult totul”, a mai spus Ana Paraschiv.

Ajutaţi-o pe Laura Cristina

Costurile tratamentului Laurei Cristiana sunt cu mult peste posibilităţile financiare ale părinţilor ei, care sunt şomeri acum şi trăiesc din nişte indemnizaţii de mizerie. De-abia au ce mânca. De unde şi bani pentru Rivotril, Depachin, Liv 52, Oxibral, Silimarină sau Septilin?! Iar acestea sunt doar o mică parte dintre medicamentele care întră în tratamentul complicat şi costisitor al copilei. Problema cea mare este reprezentată de preţul unui medicament – Risatarun - care poate fi cumpărat doar din Germania. Acest medicament, care costă o mică avere, poate face însă minuni: o ajută pe Laura Cristiana la memorie şi la oxigenarea creierului.

Dacă v-a impresionat această poveste tristă, o puteţi ajuta pe Laura Cristiana donând bani în contul deschis de părinţii ei la BRD Galaţi: RO79BRDE180SV33183161800. Titularul contului este Ana Paraschiv.

În acest moment Laura este internată, pentru investigaţii, la Timişoara.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/citeasca-fetita-scrie-uita-ani_0_453554760.html

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Cazul unic în România al fetiţei care doarme şi câte patru zile

Din cauza unei boli rare, Cristiana adoarme şi când merge pe stradă. Cel mai mult a dormit pentru 96 de ore.

Copila de 13 ani din Galaţi suferă de hipersomnie diurnă, o boală fără tratament în acest moment. Nu este însă singurul diagnostic care i-a făcut un calvar viaţa micuţei. Coşmarul a început când aceasta avea doar două săptămâni de la naştere. "Pur şi simplu a uitat să respire. Medicii nu ştiau ce a păţit. Pe urmă starea de sănătate s-a tot complicat", ne explica mama, Ana Beatrice Paraschiv. Medicii au mai diagnosticat-o pe Cristiana Laura Paraschiv şi cu epilepsie, tulburări emoţionale, sindrom fibrinolitic, deficit de atenţie şi hipotrofie parentală. "Cumulate, aceste boli o obosesc şi cade instantaneu în stări de somnolenţă care pot dura şi zile întregi", mai adaugă aceasta.

De altfel fetiţa umblă mereu cu o mască pe faţă pentru că starea sa generală de sănătate o face foarte sensibilă la aproape orice. Masca a devenit aşa de des prezentă, încât mama sa a trebuit să caute poze cu Cristiana fără acest obiect pe chipul său tocmai din perioada Crăciunului.

Există riscul să nu se mai trezească

De fiecare dată când adoarme, fetiţa riscă să nu mai revină la viaţă. Părinţii se roagă să fie bine când încearcă să o trezească din somnul adânc care se aseamănă cu starea de comă. Când nu îi pot opri singuri somnul, părinţii se duc cu ea la spital.

Fetiţa spune că nu visează în timpul lungilor ore pe care le petrece în pat: "Nu îmi amintesc nimic, nu ştiu ce visez şi nici nu ştiu ce se întâmplă în perioada de dinainte de somn".

Pentru că oboseşte rapid, Cristiana adoarme oriunde şi oricând. Aşa a şi căzut de mai multe ori, iar loviturile i-au provocat comoţii cerebrale. "Când adorme, trebuie să fim atenţi dacă respiră. Cel mai mult a dormit patru zile. Am fost foarte speriaţi pentru că ne era teamă că nu îşi mai revine. Nu puteam să o trezim", ne-a mai povestit mama.

O zi obişnuită din viaţa Cristianei

Programul de somn din timpul unei zile este realizat de medici. Fetiţa este trezită de părinţi la ora 7 dimineaţa. Apoi, până la ora 14.00 este ţinută trează prin orice metodă de părinţi. De la 14.00 până la 15.30 este pusă la somn. După care până în jurul orei 22.00 este ţinută cât mai departe de pat, urmând ca între 22.00 şi 07.00 dimineaţa să doarmă.

"Am reuşit să o facem să respecte acest program şi două luni, dar uneori este foarte greu. De exemplu, am fost cu ea în parc după ce am ieşit de la un control şi după jumătate de oră cât a stat acolo i s-a făcut somn. Nu am mai putut s-o ţin trează", ne relatează Ana Beatrice.

Are nevoie de ajutor

Medicii români nu îi dau prea multe şanse să se vindece în acest moment, dar părinţii continuă să se lupte pentru micuţa lor. Familia câştigă lunar sub 1.000 de lei, iar tratamentul fetei poate depăşi şi 2.000 de lei.

"În mai trebuie să ajungem cu ea la o clinică în Italia pentru tratament gratuit, dar încă nu avem bani de transport şi cazare", se plânge mama. Cei care doresc să o ajute pe Cristiana să aibă şanse de izbândă în lupta cu boala pot face donaţii în contul deschis la BCR, sucursala Galaţi, RO 17 RNCB 07 07 11 94 73 48 00 01, pe numele lui Mihăiţă Praschiv, tatăl ei.

Conform certificatului medical semnat de medical Diana Epure, Cristiana suferă de: epilepsie generaloiată criptogenică, tulburare emoţională a copilăriei, sindrom fibrinolitic secundar clinic latent cu hipofibrino-genemie şi deficit asociat de factor VIII şi IX, dar şi hipotrofie ponderala”.

"La asta se adaugă şi hipersomnul diurn, este o boală aşa de rară încât mulţi medici nici nu au ştiut cum să ne ajute”, ne-a povestit gălăţeanca.

Caz unic

De fapt Cristiana Laura a fost admisă la clinica din Italia tocmai pentru că este un caz foarte rar. "Vor să încerce să ne ajute şi dacă vor reuşi să o ajute pe Cristiana să ştie şi care e tratamentul optim pentru alte astfel de cazuri", ne explică gălăţeanca.

Ana Beatrice se teme că dacă nu va face rost de bani pentru a merge în luna mai în Italia va pierde posibilitatea de a o trata pe copilă. "Iniţial am fost programaţi la începutul anului. Însă am fost sinceri şi le-am spus că nu avem bani să mergem şi am cerut o reprogramare. Nu cred că vom mai avea o altă şansă", mai spune aceasta.

În afară de veniturile salariale ale familiei, mai exact ale tatălui, pentru că mama nu poate lucra - trebuie să o supravegheze permanent pe Cristiana, fetiţa mai este ajutată şi de stat.

"Primim de la Protecţia Copilului 68 de lei pe lună. Nu, nu e vorba de 680 de lei, ci doar de 68 de lei. Pot să vă arăt şi hârtiile, dacă nu mă credeţi. La această sumă se mai adaugă şi 84 de lei alocaţia fetiţei. Atât primim, nimic mai mult. Vă daţi seama că nu ne este uşor, dar trebuie să ne descurcăm pentru ea", ne mai spune mama.

Weekend cu perfuzii

Chiar în timp ce încercam să mai aflăm unele detalii despre acest caz, fetiţei i s-a făcut rău în ultimele zile ale săptămânii trecute.

"Nu se simte prea bine. Nu a putut să mănânce. Am fost cu ea în perfuzii. Mă bucur că acum este mai bine. Nu se simte bine încă, dar pentru noi e o bucurie să nu mai fie în starea de ieri. Suntem obosiţi, dar trebuie să mergem mai departe. Trebuie să ne luptăm pentru ea", ne mai spune femeia.

Fiecare ajută cum poate

Cristiana Laura a mai fost sprijinită de-a lungul timpului de persoane de bine şi familia sa speră ca fetiţa să mai ajutată cu orice e posibil. În Galaţi chiar s-a organizat, în acest an, un mini spectacol de firma de comunicare şi publicitate "Imagine and Brand" pentru colectarea de fonduri în vederea sprijinirii copilului.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Fără şanse în ţară, salvată în Italia

În luna februarie, "Evenimentul zilei" prezenta cazul Laurei Paraschiv, o fetiţă de 13 ani din Galaţi care suferă de hipersomnie, adică adoarme şi când merge. Toţi medicii care au consultat-o, din Târgu-Mureş, Iaşi, Cluj şi Bucureşti, nu au găsit niciun leac pentru boala ei.

În urma mediatizării cazului, copila a primit şansa unui tratament corect la clinica Gesu Bambini din Italia, unde se află internată de două săptămâni. "Dacă medicii din România au declarat-o irecuperabilă, cei din Italia ne-au spus să avem răbdare, că se va face bine în proporţie de 90%", povesteşte mama fetiţei. Primul lucru pe care doctorii italieni l-au făcut a fost să-i schimbe tratamentul prescris în România, motivând că este prea puternic. Între timp, investigaţiile continuă.

Laura este tratată gratuit în această clinică, dar nu statul român suportă cheltuielile. "Autorităţile ne-au spus că dacă mergem în străinătate, o facem pe banii noştri", ne-a spus mama.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Fetiţa bolnavă de hipersomnie, vindecată parţial în Italia

După ce ani de zile medicii de la noi nu i-au găsit leacul, alţi medici, de data asta de la clinica Gesu Bambini din Italia, Roma, au pus-o pe picioare şi i-au oferit, prin tratament gratuit, o viaţă normală. Este vorba de Cristiana Paraschiv, fetiţă care suferea de o boală extrem de rară - hipersomnie. Cazul ei a fost mai cunoscut după ce copila dormise zile în şir din cauza bolii. Ea a avut şansa de a ajunge în Italia, la clinica Gesu Bambini, de unde s-a întors acum câteva zile cu promisiunea unei vieţi cât mai aproape de cea normală a unui copil de 13 ani.

„La clinica din Roma au descoperit că hipersomnia era cauzată de hiperamonemie - are mai mult amoniu decât este limita normală în organism. Încă nu ştim dacă este o cauză genetică, dar i-au făcut un tratament foarte bun şi acum nu mai adoarme aşa, deodată. Poate ieşi din casă şi fără mască, se poate juca, putem acum ieşi şi în parc. Din toamnă vom merge la şcoală, nu vom mai învăţa la domiciliu, ca până acum. Oricum, chiar şi aşa, învăţând de acasă, dar sprijinită de profesorii ei de la Şcoala 13, Cristiana a terminat clasa a şasea cu menţiune. Medicii din Roma, de la clinică, ne oferă ca şi până acum tratamentul gratuit, doar cazarea şi masa trebuie să ni le rezolvăm singuri şi în continuare. Asta deoarece noi facem în continuare analize Cristianei şi le trimitem la Roma. Când va fi cazul vom fi iar chemaţi la tratament, deci asta înseamnă că iar vom avea nevoie de bani. Ni s-a spus că i-au dat şanse de vindecare 90% în 2-3 ani de tratament, dar e bine şi aşa”, spune Ana Paraschiv, mama Cristianei.

În Italia, familia fetiţei a găsit prieteni printre românii stabiliţi la Roma. O prietenie mai specială s-a legat cu o asistentă originară din Bacău, ce lucra la clinica unde a fost tratată fetiţa. „S-a legat o relaţie de prietenie cu doamna Vasilica. Chiar i-a făcut Cristianei cadou un medalion cu o gărgăriţă, care acolo la ei semnifică norocul”, spunea Ana Paraschiv. Familia speră ca la următoarele plecări să găsească în continuare oameni ca să îi ajute familia să achite cheltuielile de plecare şi cazare, pentru ca tratamentul fetei să poată continua. Cei care îi pot ajuta pe Cristiana şi familia ei pot dona banii necesari transportului şi cazării în conturile RO17RNCB0707119473480001 pentru lei sau RO17RNCB0707119473480002 pentru euro, deschise la sucursala BCR Galaţi pe numele Mihăiţă Paraschiv, tatăl Cristianei. Reamintim că tratamentul îi este asigurat gratuit de clinica din Roma.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Italienii au interzis medicilor români să o mai trateze pe fata care dormea mereu!

* Doctorii români îi dădeau unei copile de 13 ani din Galaţi şanse de doar 5% să se vindece de hipersomnie. * Specialiştii italieni spun că fetiţa se va vindeca complet

După ce EVZ a prezentat cazul Laurei Cristian Paraschiv, copila din Galaţi care dormea câte patru zile, micuţa a fost internată două luni la o clinică din Roma (Spitalul Pediatric "Bambino Gesu"), beneficiind de îngrijire gratuită. "Au spus că au un tratament nou care ar putea să o vindece. Tratamentul a fost gratuit, restul ne-am descurcat sau am fost ajutaţi", ne povesteşte Ana Beatrice Paraschiv, mama fetiţei. Rezultatele celor opt săptămâni de analize şi tratament de pe pământ italian au fost suprinzătoare. "Ne-am întors acum o săptămână, iar specialiştii din Roma ne-au spus că are 80-90% şanse de vindecare după doi ani de tratament. În ţară nu i se dădeau nici 5% şanse", adaugă entuziasmată gălăţeanca.

Condiţia italienilor: fără medici din România

Specialiştii italieni au pus însă o condiţie părinţilor. "Ne-au impus că nu trebuie să ne mai ducem la vreun medic din România sau din altă parte", ne mai spune femeia.

La clinica din Roma s-a descoperit că fata suferă şi de hiperamoniemie, hiperinsulinism şi că medicamentaţia nu o ajuta, aşa că au schimbat tratamentul. "Este mult mai bine. Acum doarme normal. Înainte să plece la tratament în Italia, Cristiana adormea uneori şi când mergea pe stradă", mai povesteşte mama.

Reamintim că fetiţa suferă de hipersomn diurn. Somnul său se aseamănă unui leşin, existând riscul să nu se mai trezească. Cristiana suferă, conform cu diagnosticul din ţară, şi de epilepsie, sindrom fibrinolitic, deficit de atenţie şi hipotrofie. Familia Paraschiv mai are însă nevoie de puţin ajutor. "Trebuie să ne asigurăm drumul şi cheltuielile în Italia. Vom pleca din nou în septembrie", mai spune mama.

Cine doreşte să o ajute pe Cristiana poate face o donaţie în cont RO 17 RNCB 07 07 11 94 73 48 00 01, deschis la BCR, sucursala Galaţi, titular Paraschiv Mihăiţa.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Fetiţa diagnosticată cu „boala somnului” s-a întors la şcoală

După ani de luptă cu boala şi stat prin spitalele româneşti, dar şi prin cele din străinătate, Cristiana Paraschiv, fetiţa din Galaţi care a fost diagnosticată cu hipersomnie diurnă, o boală foarte rară care o făcea să adoarmă subit, din picioare, chiar şi câte 5 zile în şir, s-a întors luni la şcoală, după 2 ani de absenţă.

Cum boala nu s-a putut trata corect în ţară, fetiţa s-a făcut bine doar după ce a ajuns la clinica italiană Jusu Bambino, unde medicii i-au găsit tratamentul care a pus-o pe picioare. Deşi din clasa a cincea nu a mai putut urma zilnic cursurile, Cristiana nu a rămas în urmă. Lupta cu boala a fost dificilă, dar meritoriu este faptul că, în tot acest timp, Cristiana nu a pierdut contactul cu şcoala. Profesorii, colegii şi familia i-au fost alături. „Am avut sprijinul tuturor profesorilor şi al doamnelor directoare şi dirigintă, dar şi al colegilor. Chiar dacă Cristiana era bolnavă, a învăţat acasă. I-au adus temele, ne-au spus ce să învăţăm, acasă a dat lucrările şi, chiar dacă anul trecut, cel puţin, am fost plecaţi în străinătate prin spitale, Cristiana, ajutată de cadrele didactice şi învăţând acasă, a luat menţiune”, spune Ana Paraschiv, mama Cristianei.

În clasa a cincea, Cristiana a reuşit să stea la şcoală în câteva zile o oră-două, dar i s-a făcut rău şi a ajuns la spital. În clasa a şasea a mai trecut, la fel, câteva minute timp de o săptămână-două, să mai vorbească cu profesorii şi colegii, dar de învăţat nu avea cum să înveţe la şcoală. Asta deoarece boala ei i-a slăbit şi imunitatea şi, pe lângă pericolul de a adormi din picioare şi a se lovi, putea foarte uşor să se îmbolnăvească; de aceea avea permanent o mască de protecţie pe faţă. „Este meritul mamei, nu doar al nostru. Noi, ca şi cadre didactice, am făcut tot ce am putut ca fetiţa, în ciuda bolii şi a statului mai mereu în spitale, să nu rămână în urmă cu materia”, spunea Catrina Drajgu, diriginta Cristianei. În prima zi de şcoală, Cristiana a intrat în clasa a şaptea la Şcoala generală 13 din Galaţi, împreună cu toţi colegii de care i-a fost dor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

"Frumoasa adormită" din Galaţi, aproape de a învinge o boală considerată incurabilă

Laura Cristiana, fetiţa care suferă de hipersomn, care dormea şi patru zile la rând, este tratată acum de medici din Italia și din Ungaria şi e aproape vindecată. Doctorii din România care au îmgrijit-o nu îi dădeau nicio o șansă.

În urmă cu un an, prezentam cazul micuței Cristiana care adoarmea şi când mergea pe stradă. Dormea uneori și 96 de ore fără oprire. Copila din Galaţi suferea de hipersomnie diurnă, o boală fără tratament... sau cel puțin așa se credea la sfârșitul anului trecut.

Doctorii au diagnosticat-o pe Cristiana Laura Paraschiv cu epilepsie, tulburări emoţionale, sindrom fibrinolitic, deficit de atenţie şi hipotrofie parentală. “Cumulate, aceste boli o obosesc şi cade instantaneu în stări de somnolenţă care pot dura şi zile întregi”, ne spune mama copilei. Pentru că suferea de toate aceste boli, medicii îi ofereau un tratament care era bun pentru o afecțiune, dar dăuna alteia - așa că starea sa generală nu se îmbunătățea. “Suntem tratați de medicii din Italia și Budapesta care se consultă mereu între ei pentru că mi-au spus că vor s-o salveze, nu s-o omoare”, ne mai spune Ana Beatrice Paraschiv.

Laura Cristiana s-a născut chiar de Crăciun, în urmă cu 14 ani. Poate că și acest lucru a ajutat-o să se facă bine, crede mama ei. Dacă anul trecut era într-o situație fără ieșire, în 2012 o clinică din Roma i-a oferit tratament gratuit.

Acum fetița “se duce la școală, nu și în perioada asta a zilelor reci când e periculos pentru ea să iasă afară. În general se simte tot mai bine. Sigur, încă nu este tratată 100%, dar toate merg pe drumul cel bun. Suntem foarte bucuroși că totul merge așa de bine”, a mărturisit mama fetei.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

La limita supravieţuirii, din cauza vecinilor, dar chiriaşi exemplari

* Din 700 de lei, familia Paraschiv îşi tratează copilul grav bolnav şi îşi plăteşte întreţinerea la timp * Pentru că asociaţia are datorii, apă rece este doar noaptea, iar centrala termică este aproape inutilă * Deşi îi afectează sănătatea, Cristiana este nevoită să stea în mucegai şi igrasie * În acelaşi timp, afacerişti importanţi ai oraşului au datorii la întreţinere de zeci de mii de lei

Există şi chiriaşi ai Primăriei nedreptăţiţi crunt de asociaţia de proprietari. Acest fapt nu poate fi mai strigător la cer decât în cazul familiei Paraschiv, care locuieşte de aproximativ un an în cartierul Micro 40, într-un apartament pus la dispoziţie de municipalitate. Ana şi Mihai Paraschiv câştigă, împreună, într-o lună, "fabuloasa" sumă de 700 de lei. Au doi copii, de 12 şi respectiv 14 ani, însă unul dintre ei este grav bolnav. Cu toate acestea, familia Paraschiv îşi plăteşte la timp datoriile către asociaţia de proprietari, după ce a fost nevoită să treacă prin furcile caudine pentru a obţine un apartament în care cu greu încap patru persoane.

Probleme din cauza vecinilor

Apartamentul cu pricina a reprezentat o adevărată încercare pentru familia Paraschiv. Deşi pot fi consideraţi un caz social chiar şi numai prin prisma veniturilor, cei doi soţi trăiesc mereu cu sabia deasupra capului, deoarece fiica lor, ajunsă acum la vârsta de 14 ani, suferă de epilepsie, sindrom hiperkinetic şi tahicardie supraventriculară.
În momentul în care intri în spaţiul minuscul pe care ei îl numesc casă, Ana Paraschiv îţi zâmbeşte şi îţi oferă o pereche de protecţii pentru pantofi, nu de alta, dar Cristiana, fetiţa cea mare a familiei, nu trebuie să intre în contact cu niciun microb. "Am primit apartamentul acesta în maritie anul trecut. Efectiv nu ne mai puteam descurca în chirie. A trebuit să facem totul de la zero", a explicat Ana Paraschiv. "Mai mult, în momentul în care ne-am mutat aici, oamenii Primăriei ne-au spus că totul este pus la punct. Însă, după ce au plecat am constatat că aplicele nu funcţionau, deoarece nu aveam contract la curent, apa nu funcţiona, dar asta este, nu avem ce face. Măcar am primit ceva după atâtea telefoane pe care le-am dat la Primărie. Am acceptat apartamentul acesta, pentru a nu fi nevoiţi să mai fim puşi pe vreo listă şi să mai aşteptăm cine ştie cât", a explicat şi Mihai Paraschiv, soţul femeii.
"În fiecare lună, mergem la administrator pentru a ne plăti întreţinerea. Uneori mergem şi plătim în avans, deoarece trebuie, la interval de câteva luni, să plecăm cu fata în Italia sau în Ungaria, pentru tratament. Am primit ajutor printr-o fundaţie a Vaticanului, altfel nu cred că ne-am fi putut descurca", a spus Ana Paraschiv.
"Suntem în asociaţia 602. Sunt oameni cu datorii uriaşe, iar din cauza lor noi suntem nevoiţi să ne spălăm la ligheam. Apartamentul are centrală, dar la ce bun, dacă beneficiem de apă rece doar între orele 23 şi 6 dimineaţa. Fata nu are voie să intre în contact cu microbii, iar la baie folosim ligheanul pentru "a trage apa". Ţevile vecinilor s-au spart, iar acum avem bucătăria plină de mucegai", a mai spus femeia.

Poveşti din spital

Cristiana Paraschiv este o luptătoare. Medicii români au catalogat cazul său ca fiind irecuperabil. Cu toate acestea, prin strădaniile familiei, prin zeci de drumuri, sute de telefoane, copilul a ajuns să fie tratat în Italia şi la Budapesta. Povestea ei este de-a dreptul cutremurătoare. A făcut prima criză când nici nu ieşise din scutece. La o lună a fost diagnosticată cu sindrom convulsiv febril. A fost tratată cu fenobarbital. Când Cristiana a împlinit şase luni, familia Paraschiv a mai primit o lovitură. Micuţa a fost diagnosticată cu sechele post-hemoragice. Crizele sale au continuat. Când a împlinit un an, medicii de la Cluj i-au spus mamei că fetiţa uită să respire. La nici trei ani, lua medicamente cum alţi copii mănâncă ciocolată. La patru ani, următorul diagnostic - epilepsie. Bonus - sindrom hiperkinetic, tahicardie paroxistică supraventriculară. Alte medicamente. În 2009, Cristiana intră în comă, îşi revine, însă uită să scrie şi să citească. Urmează plecările succesive în Italia şi Ungaria, unde stă internată cu lunile. Şi întoarcerea acasă, în apartamentul plin de igrasie. Deşi părinţii nu sunt nici directori, nici patroni, reuşesc să păstreze balanţa datoriilor.

Reversul medaliei

După cum aţi putut citi în ediţia de ieri a cotidianului "Viaţa liberă", datoriile chiriaşilor Primăriei însumează peste 2,4 milioane de euro. Pe de altă parte, datoriile proprietarilor sunt de 15 ori mai mari. Printre aceştia se află şi patronul unei firme ce deţine maxi-taxi-uri, care trebuie să plătească o restanţă la întreţinere de "numai" 27.351 de lei. În acelaşi timp, conform datelor publice, un apartament deţinut de SC Metal SA, situat în Mazepa, are datorii de peste 40.000 de lei. În total, numai Apaterm are de recuperat de la populaţie peste 150.000.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Scandalos! Fetiţă din Galaţi care doarme și 11 zile din cauza unei maladii rară și incurabilă nu este bolnavă în ochii funcționarilor

Ministerul Muncii condus de Mariana Câmpeanu a refuzat să-i acorde gradul I de handicap fetiţei Laura Cristiana Paraschiv. Aceasta suferă de hipersomnie, o boală incurabilă care o face să doarmă zile întregi.

 

În ţara în care peste 200.000 de români au certificate false de handicap, Laurei Cristiana Paraschiv (15 ani) i s-a refuzat, săptămâna aceasta, certificatul de grad I, deşi suferă de boli incurabile care îi ameninţă viaţa în fiecare zi. Copila din Galaţi, a cărei poveste a fost prezentată de EVZ, suferă de hipersomnie diurnă, care o face să obosească rapid şi să cadă într-un somn asemănător cu coma.

Exasperaţi de problemele financiare, părinţii fetiţei au încercat în această vară să obţină de la Ministerul Muncii indemnizaţia de însoţitor, de peste 500 de lei, acordată celor cu grad I de handicap. Asta ca să poată lucra normal şi să aibă bani de medicamente şi clinici.

A sunat la Pompieri să verifice starea fetei

Tatăl şi mama fetiţei şi-au aranjat programul de muncă astfel încât să fie acasă când unul, când altul, ca să o supravegheze pe Laura. „Într-o zi, eu am întârziat şi soţul trebuia să plece la program, să nu fie dat afară. Nu puteam s-o las nesupravegheată. Cu câteva zile înainte a avut o criză de epilepsie şi deabia am salvat-o. Dacă se repeta şi nu eram acasă, murea. După ce a plecat soţul, am sunat la Pompieri să ajungă la Laura. Când am găsit-o căzuse în starea ei, nu am putut s-o trezesc 11 zile”, spune, cu tristeşe, Ana Paraschiv, mama fetiţei. Răspunsul primit de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din Galaţi, din care au făcut parte doi medici specialişti, a fost că Laura nu poate primi cerificatul de handicap de gradul I şi nici indemnizaţia de însoţitor.

Motivul: în legislaţie, bolile Laurei nu sunt trecute ca fiind rare şi netratabile. „Mi se pare o aşa de mare prostie. Aş vrea să fie cineva în locul nostru, să vadă cum este măcar o zi. Nu avem bani şi nici nu putem munci”, spune mama, care este angajată la un magazin alimentar. Din certificatul medico-legal reiese că Laura Cristiana suferă de: epilepsie generaloiată criptogenică, tulburare emoţională a copilăriei, sindrom fibrinolitic secundar clinic latent cu hipofibrino-genemie şi deficit asociat de factor VIII şi IX, dar şi hipotrofie ponderală. „La asta se adaugă şi hipersomnul diurn, este o boală aşa de rară încât mulţi medici nici nu au ştiut cum să ne ajute”, ne-a povestit gălăţeanca.

De curând, fetiţa a primit un nou diagnostic, din care reiese că ar suferi de narcoepilepsie, o maldie rară care îi provoacă stările de somn prelungit.

Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din judeţul Galaţi, ne-a precizat că nu este vina medicilor care au evaluat-o pe Laura, ci a lipsurilor din legislaţie. „Trebuie făcute unele modificări. Laura are certificat de handicap de gradul doi, dar nu i s-a putut acorda gradul I cu însoţitor pentru boli rare pentru că afecţiunile sale nu sunt trecute în legislaţie”, ne-a explicat Boldea.

Medici români o consideră o „alintătură”

În 2009, în România erau peste 630.000 de persoane cu grad de handicap, iar în urma verificărilor din ultima perioadă s-a estimat că o treime dintre acestea nu sunt corect acordate. Doar în judeţul Sibiu, indemnizaţiile acordate greşit au păgubit bugetul statului cu 8,2 milioane de euro. În acest timp, Cristiana se chinuie cu boala sa. Anul trecut, copila a fost tratată o perioadă la o clinică din Roma. „Am sperat într-un miracol. S-a simţit mai bine, a fost la şcoală astă-toamnă. Apoi a luat o răceală care a dat-o peste cap. A recidivat şi mai grav, am fost cu ea prin spitale. Medicii din Galaţi, când o vedeau, ziceau că este o alintătură”, mai spune femeia.

Ana Paraschiv recunoaşte că a întâlnit şi medici cumsecade care încearcă acum să o ajute pe Laura Cristiana. "Am avut noroc ca să întâlnim un doctor care cunoştea aceste boli şi ne ajută cu tot ce poate. Până la dânsă, eram ai nimănui".

Ministeul Muncii: Se lucrează la completaea listei bolilor rare

Reprezentanţii Ministerului Muncii ne-au precizat că starea copilei este cunoscută şi pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete, o echipă de specialişti lucrează la completarea cadrului legislativ.

"În acelaşi timp, în ceea ce priveşte situaţiile în care diagnosticele menţionate în cuprinsul certificatului medical de tip A5 (n.r. certificatul medical necesar pentru gradul I de handicap) nu se regăsesc încă pe lista criteriilor medicale prevăzute de lege, precizăm că această problematică face obiectul de lucru al unui grup de specialişti, constituit tocmai în vederea modificării şi completării actualei liste de criterii medicale", ni s-a explicat de la Minister.

"Documentul ce va rezulta în urma finalizării lucrărilor grupului de lucru mai sus menţionat, va fi supus dezbaterii publice, astfel încât orice parte interesată va avea ocazie să îşi prezinte punctul de vedere, propunerile sau sugestiile pe marginea acestui subiect", au mai adăugat reprezentanţii ministerului.

Va face contestaţie

De la Ministerul Muncii ni s-a mai transmis că "În ceea ce priveşte situaţia minorei la care se face referire în articolul publicat, din informațiile transmise de către DGASPC Galați, rezultă că încadrarea în grad de handicap mediu a acesteia a fost efectuată în anul 2011. Ulterior acestui moment familia acesteia nu s-a mai prezentat în vederea reînnoirii certificatului respectiv.

În consecință, pe perioada cât nu a avut certificat de încadrare în grad de handicap, fetița nu a putut beneficia de un plan de recuperare. Începând cu luna iulie 2013, fetița a fost reîncadrată în grad de handicap accentuat".

Reprezentanţii de la Ministerul Muncii ne-au mai transmis că familia poate face contestaţie. "Referitor la contestarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a copilului, acordată de Comisia pentru Protecția Copilului, precizăm că potrivit cadrului legislativ în vigoare , aceasta poate fi contestată de către părinții sau reprezentanţii legali ai copilului la tribunalul din judeţul de domiciliu al acestuia, în baza art.10 alin.3 din HG nr.1437/2004". De altfel, Ana Paraschiv ne-a precizat că inteţionează să atace decizia Comisiei.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Gigi Becali donează 10.000 de euro unei fetiţe bolnave

Gigi Becali continuă să facă fapte bune şi din închisoare. Becali îi dă 10.000 de euro fetiţei din Galaţi care suferă de o maladie rară din cauza căreia doarme zile întregi.

Gigi Becali a fost profund impresionat de cazul fetiţei din Galaţi care suferă de boala somnului. El a hotărât să ajute părinţii fetiţei pentru ca aceasta să dispună de tratamentul necesar pentru vindecare. Latifundiarul din Pipera a donat suma de 10.000 de euro în contul fetiţei.

Cristiana în vârstă de 14 ani suferă de hipersomnie diurnă, o boală extrem de rară care o face să doarmă până la 100 de ore încontinuu. Anul trecut, fetiţa din Galaţi s-a vindecat de boală în Italia, însă acum are nevoie de alţi bani pentru a continua tratamentul, astfel încât boala să nu recidiveze.

rtv.net

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Cum a reuşit o mamă să schimbe legea pentru fetiţa sa

Ambitia unei femei care lupta pentru copilul ei poate schimba legi. A demonstrat-o mama fetei din Galati care sufera de: hipersomnie, numita si boala "frumoasei din padurea adormita". Dupa cinci ani de memorii si adrese, trimise la Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, afectiunea fetei a fost in sfarsit recunoscuta, iar cei care o ingrijesc primesc un mic ajutor.

Cristiana are acum 16 ani si se lupta sa fie o adolescenta ca toate celelalte. Cand are o criza de somn adoarme din senin zile in sir. Poarta in permanenta o masca de protectie, pentru ca tratamentele puternice i-au slabit organismul si este sensibila la orice virus.
Boala i s-a declansat la 11 ani si i-a distrus copilaria. Cel mai mult ii lipsesc prietenii pe care ii vede tot mai rar. "Eu vorbesc cu niste prietene din clasa intai si vrem sa vina, dar sa mai dea caldura. Sa organizam o intalnire aici, acasa", a marturisit Cristina.
A urmat cateva tratamente in clinici din strainatate, cu sprijinul unor oameni cu suflet mare. Dar starea ei nu s-a imbunatatit. "Boala ei s-a agravat. De la un episod, care il facea inainte, un episod-doua pe an, am ajuns la zece episoade de somn pe an. Ultimul episod l-a avut de pe 26 decembrie pana pe 4 ianuarie", a povestit mama ei.

Mama s-a luptat ca boala ei - hipersomnia - sa fie inclusa pe lista celor grave si a reusit. Femeia va primi o indemnizatie de insotitor si in plus va putea beneficia de medicamente compensate si gratuite. "O s-o incadreze nu la accentuat cum este acum, ci la deficiente functionale grave. Schimba mai multe lucruri. Pe langa faptul ca eu aveam 68 de lei, acum se face vreo 600 de lei", a marturisit mama fetei.

"Demersurile noastre au constat in mod special in adrese efectuate catre institutia abilitata sa rezolve aceasta situatie. Spre surprinderea mea si, in special, a clientei mele, s-ar parea ca totusi cineva de acolo s-a trezit, pana la urma si a decis sa dea o mana de ajutor acestei familii", a spus Bogdan Axente, avocat.
Cristiana este acum in clasa a noua la o scoala profesionala de manichiura si pedichiura. Spera sa ajunga sa lucreze in acest domeniu. Leacul pentru boala ei nu a fost inca descoperit, insa, in strainatate se fac studii complexe pentru identificarea unui antidot.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

O femeie din Galaţi a reuşit să modifice nomenclatorul de boli

Dragostea, puterea şi ambiţia unei mame au reuşit să mute munţii din loc. Este vorba despre o femeie din Galaţi care, după ani de zile de luptă cu birocraţia şi nepăsarea unor funcţionari din ministere, a reuşit să schimbe o lege prin care viaţa copilului ei bolnav să fie mai uşoară. Fata suferă de narcolepsie, adică boala somnului, care până la începutul acestui an nu făcea parte din nomenclatorul bolilor rare din România. Din această cauză, tânăra era încadrată la handicap de grad mediu şi nu beneficia de anumite drepturi legale.

Ana Paraschiv este o femeie firavă, dar cu o forţă nemarginită. Are doi copii, o fată şi un băiat. În urmă cu 17 ani, a observat că fetiţa, atunci în vârstă de numai două săptămâni, cade din când în când într-un somn adânc, din care nu se mai trezeşte câteva zile. Din acel moment, a început calvarul. Sute de analize, de internări în spitalele din ţară şi străinătate, pentru a afla de ce boală suferă copila. Abia în 2010, când fata a împlinit 12 ani, medicii români au pus diagnosticul: narcolepsie sau boala somnului. Părinţii au aşteptat prescrierea unui tratament. „Am avut surpriza neplăcută să aflăm că boala ei nici măcar nu este inclusă în nomenclatorul de boli. Atunci am hotărât să mă lupt de una singură, atunci am început demersuri pentru a schimba ceva”, a spus Ana Paraschiv, mama fetei bolnave de narcolepsie.

Demersurile au însemnat acţiuni în instanţă, sute de cereri şi deplasări la ministerele Muncii şi Sănătăţii, pentru schimbarea legii şi încadrarea bolii la handicap de grad grav. „De multe ori am fost gonită. De la Ministerul Muncii chiar am întâlnit un funcţionar care mi-a zis că „Dă-ne în judecată dacă crezi că reuşeşti ceva”, deci pur şi simplu am fost dată afară. „Aaa, dar ce, crezi că tu mai faci copil din ăla?”, deci şi replici de genul ăsta, ceea ce nu este posibil”, își amintește Ana Paraschiv.

Au fost şi momente de slăbiciune în care atât mama, cât şi fata, au încetat să mai lupte pentru drepturile lor. „Am renunţat un singur an pentru că mă săturasem să bat la toate uşile. Acelaşi lucru am primit mereu, promisiuni, de la Paşti la Crăciun, de la Crăciun la Paşti şi a trecut ba câte un an. Căzuse într-o depresie că nu-şi mai dorea să trăiască, pentru că are 17 ani şi vrei şi tu multe...”, mai spune mama fetei.

Pentru că era încadrată la handicap de grad mediu, fata primea o alocaţie lunară de doar 68 de lei. Bani care erau insuficienţi pentru medicamentele care îi fac viaţa mai uşoară. Medicii i-au dat pastile care să o ţină activă pe timpul zilei, pentru că altfel, spun specialiştii, tânăra ar dormi non-stop.

După cinci ani, lista cu boli rare a fost, în sfârşit, modificată, pe 23 februarie 2015. Acum mama este angajată ca însoţitor al fetei şi primeşte un salariu lunar de 766 de lei. Şi nu doar atât. „Copilul beneficiază de o alocaţie dublată, de un buget complementar şi de alte facilităţi cum ar fi călătoriile CFR atât pentru ea, cât şi pentru mama ei. Cu aceşti bani sunt sigur că va putea în continuare îngriji şi educa copilul”, a spus Ciprian Groza, director adjunct la DGASPC Galaţi.

Meritul cred că este în mare parte al mamei, eu trebuie să recunosc că mi-a revenit doar partea finală mai mult a acestei probleme. Într-un final, după cum aţi constat şi dumneavoastră, s-au mişcat lucrurile în România. Greu, cinci ani cred că este o perioadă îndelungată, mai ales când vorbim de viaţa unui copil, dar după cinci ani de zile, în sfârşit, s-a obţinut introducerea bolii de care suferă Cristina în nomenclator şi în sfârşit a putut să-şi obţină drepturile”, a afirmat Bogdan Axente, avocat.

Fata este acum elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Galaţi. Beneficiază de şcolarizare la domiciliu. „Ea este pentru mine o provocare, fiind primul copil încadrat la domiciliu. Prin urmare, noi ne deplasăm în fiecare săptămână la ea acasă pentru a-i oferi servicii atât de consiliere, cât şi la mteriile respective”, a spus Monica Alexandru, consilier şcolar.

Tânăra este singura persoană din România diagnosticată cu narcolepsie. Dorinţa părinţilor este ca pe viitor să se găsească un tratament pentru vindecare acestei boli, astfel încât fata să poată duce o viaţă normală.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.