Jump to content

Guvernul a decis să plafoneze majorarea salariilor în educaţie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Guvernul a decis să plafoneze majorarea salariilor în educaţie

Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%. "Astăzi nu ne permitem să plătim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor", a spus premierul Emil Boc. El a arătat că, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care să reglementeze unitar acest sistem de salarizare.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării în învăţământ pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce CC a declarat neconstituţional un act similar Guvernului Tăriceanu.

***

La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însă declarat drept neconstituţional la Curtea Constituţională.

Reprezentantul FSLI Constantin Rada a spus că peste 80 la sută dintre cadrele didactice care au intentat proces statului pentru majorarea salarială de 33 la sută au câştigat în instanţă, iar sindicatele nu pot fi de acord cu anularea acestui drept.

***

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a sesizat ICCJ cu recurs în interesul legii după ce s-a constatat că în practica judiciară nu există un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se referă la creşterile salariale pentru personalul din învăţământ. Într-o opinie majoritară, instanţele au apreciat că pretenţiile reclamanţilor sunt întemeiate, iar pârâţii au fost obligaţi la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008 astfel cum a fost aprobată cu modificări prin Legea 221/2008 şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009. Legea 221/2008 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la sută, începând din octombrie 2008, a fost aprobată în Parlament în septembrie.

La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amâna intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituţională, însă Guvernul a emis o nouă ordonanţă - 151/2008 - prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranşe, din martie şi din septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanţă declarată neconstituţională.

La începutul lunii iunie 2009, Curtea Constituţională a scos în afara legii articolele din OUG 151/2008. Curtea Constituţională a admis două excepţii de neconstituţionalitate ridicate în mai multe procese dintre sindicate şi şcoli.

Guvernul a aprobat în 8 decembrie 2010 OUG 113 referitoare la eşalonarea plăţii, pe o perioadă de trei ani, începând din 2012, a drepturilor salariale câştigate în instanţă de bugetari.

Link to comment
Share on other sites

Iată şi motivul, probabil se bănuia...

ICCJ admite recursul în interesul legii privind creşterile salariale în Educaţie

ICCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin legea 221.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Ca efect al deciziilor Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului nr.136/2008, nr.151/2008 şi nr.1/2009, dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.15/2008, astfel cum a fost aprobată şi modificată prin Legea nr.221/2008, constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009", potrivit deciziei luate luni.

Decizia este obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedură civilă.

În cazul persoanelor care vor da în judecată după ce va exista decizia ICCJ, instanţele se vor raporta la această decizie a ICCJ.

Verificarea practicii judiciare la nivelul întregii ţări a fost făcută în urma sesizării formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisă prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite.

Link to comment
Share on other sites

Boc: "Drepturile salariale ale profesorilor, conform deciziei ICCJ, plătite când vor permite resursele"

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că decizia ICCJ privind creşterile salariale în educaţie va fi respectată, precizând că aceasta se referă la drepturile salariale pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009, care vor fi plătite când resursele economice ale ţării vor permite. El a ţinut să precizeze că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "este şi va fi respectată", subliniind că în România nu se pune problema de a nu fi respectată o hotărâre a ICCJ sau a unei instanţe judecătoreşti. "Această decizie a ICCJ acoperă perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009. Este vorba despre drepturile salariale care vor fi recuperate de către profesori pe acel interval de timp. Acele drepturi salariale, potrivit legii, vor fi plătite în momentul în care resursele economice ale ţării permit pe baza reeşalonării aşa cum sunt reeşalonate şi alte drepturi restante din trecut pe alte categorii sociale", a explicat premierul Emil Boc.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Dascălii încep să primească bani cu ţârâita de pe urma proceselor câştigate din 2009 încoace!

Salariaţii din învăţământul gălăţean care şi-au câştigat drepturi salariale în instanţă au primit o veste bună de la Ministerul Educaţiei! Sumele necesare plăţii primei tranşe de 5% au fost prevăzute în bugetul pe anul 2012 şi vor intra cu siguranţă în conturile şcolilor.

Vestea proastă este aceea că banii ar putea fi plătiţi trimestrial, în patru tranşe de câte 1,25%, până la sfârşitul anului, iar dascălii nu vor înţelege mai nimic din aceşti bani.

La nivelul judeţului Galaţi sunt aproape 7.000 de cadre didactice care au de recuperat bani atât de pe urma neaplicării legii 221/2008, cu privire la majorarea salariilor din învăţământ cu 34%, cât şi de pe urma neaplicării legii cu privire la plata primelor de vacanţă aferente anilor 2008-2009.

Există profesori cu grad didactic I şi vechime mare în învăţământ care au de recuperat chiar şi câte 10.000 de lei, dar care se vor bucura în 2012 doar de 5% din această sumă.

„Frumos ar fi fost să ne dea 34%, aşa cum au promis iniţial, dar guvernanţi continuă să ne umilească. Cum poţi să-ţi baţi joc de educaţie în acest hal şi să-i dai unele drepturi cu ţârâita? Ne întrebăm câţi oare dintre noi vom mai ajunge până în 2016 să ne luăm toţi banii", spune liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

Cea mai „consistentă" tranşă va fi cea din 2016: 35%.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.