Jump to content

Agrocov, cel mai mare arendaş din judeţul Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Agrocov, cel mai mare arendaş din judeţul Galaţi

La Agrocov, societatea agricolă cu cea mai mare suprafaţă de teren luată în arendă în judeţul Galaţi, vreo 6.000 de hectare cu totul, în comunele Pechea, Cudalbi, Costache-Negri, Independenţa, „avem vreo 60 de angajaţi permanenţi, oameni dintr-o bucată. Dar sunt şi perioade în care am avea nevoie de zilieri. Şi când cauţi, nu găseşti! La ajutor social înainte, dar la muncă înapoi. Crâşma-i plină, dar pe câmp nu vine nimeni! Sau, dacă vine cineva, zici că-i vreun ministru - vrea mâncare, băutură, ţigări plus vreo cinci sute de mii lei vechi pe zi! Păi, eu sunt nabab? Sau dacă îţi crapă măseaua că ai grâul pe câmp şi vrei să-i iei cum o fi, alta ţi se spune: da’, ce zi e azi? Că e sărbătoare şi nu poate să muncească, să vin mâine. Păi aici e agricultură, nu se discută că-i Sfânta Treime, că-i sfânt, că nu-i sfânt, trebuie să semeni, să culegi, că aşa-i la câmp! Hai două, trei zile, de Paşti, merge, ca tot omul, dar în rest, în agricultură, de unde atâta sărbătoare? Dar, asta-i realitatea: sunt unii care preferă să stea cu scaunul la poartă, dar nu pun mână pe sapă nici să-i pici cu ceară!”, ne spun Ion Bujor şi Andrei Banaga, administratorii societăţii.

Şi azi aşa, mâine aşa, ce şi-au zis oamenii: dacă nu găsim forţă de muncă, atunci neapărat trebuie făcută o mecanizare ca la carte. Cei de la Agrocov au mizat pe Măsura 1.2.1. - „Modernizarea exploataţiilor agricole” din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care, pe un proiect se putea obţine jumătate din valoare drept finanţare din fonduri europene. Bujor şi Banaga nu s-au încurcat cu mărunţişuri, au făcut un proiect de nu mai puţin de două milioane de euro! „Simplu nu a fost. Fă proiectul, du-te acolo, du-te dincolo, mai trebuie o hârtie, mâine îţi mai cere una, te plimbi cu dosarul de zici că nu mai scapi de birocraţie! Eu am făcut proiectul în 2008 şi am încheiat cu utilajele în 2010”, zice Ion Bujor. Una peste alta, pe proiectul întocmit de Agrocov, din cele două milioane de euro doar vreo 40 la sută s-a primit ca finanţare externă.

La societatea gălăţeană zestrea de utilaje s-a rotunjit frumos: cinci combine, trei tractoare de peste 200 cai putere, şase tractoare mai mici, de 82 cp, staţii de selectare a seminţelor, semănători performante, cositoare şi utilaje pentru rădăcinoase, pentru că societatea vrea să se lanseze şi în legumicultură. „Am scăpat cel puţin de cele mai multe probleme în ce priveşte forţa de muncă. Că-ţi vine omul, că nu-ţi vine, tractorul şi combina le ai în curte şi-şi fac treaba!”, ni se spune.

http://www.viata-libera.ro/articol-Din_camp_zilierii_s-au_mutat_la_carciuma_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.