Jump to content

O firmă gălăţeană montează acoperişul Stadionului „Lia Manoliu”


dcp100168
 Share

Recommended Posts

O firmă gălăţeană montează acoperişul Stadionului „Lia Manoliu”

Montarea acoperişului retractabil la Stadionul Naţional „Lia Manoliu” este în aceste zile încercarea supremă pentru constructorii care vor să transforme în realitate visul FIFA al microbiştilor tricolori. Şi primarul Sorin Oprescu, cât o fi el de Oprescu, s-a crucit când i-a văzut pe muncitori executând cascadorii la înălţime. Cabluri groase cât braţul de om, grele de sute de tone şi acţionate de scripeţi cât un tractor trebuie întinse deasupra stadionului!

Ei bine, misiunea imposibilă de a se lua la trântă cu ditamai pitonii de oţel a revenit unei firme gălăţene, SC Giramet SRL, pentru care fabricarea şi montajul construcţiilor metalice nu mai au secrete. De altfel, firma gălăţeană este printre companiile „veterane” implicate în proiectul ce se anunţă a fi stadionul secolului în fotbalul românesc. Încă din 2009, când Concernul Max Boegl & Astaldi a organizat licitaţii pentru lucrări la stadion, cei de la Giramet şi-au pus experienţa la bătaie. „La început, la licitaţie, ni s-a încredinţat o lucrare mai mică. Apoi, dacă au văzut nemţii că suntem serioşi şi facem treabă de calitate, ne-au încredinţat şi alte lucrări. Şi uite aşa, acum, tot ce o să vedeţi metal pe Stadionul Lia Manoliu, de la porţi solide, balustrade, scări, bazin de ape pluviale, rezervoare este confecţionat în atelierele noastre din Tirighina!”, ne spune mândru Georgică Ignat, managerul Giramet.

Montaj în premieră

Nu-i vorbă, când ai contracte de un milion de euro la Stadionul Naţional chiar că e lucru de laudă, dar după cum ne spune dl Ignat, toate porţile şi balustradele din lume nu fac în încercare cât montajul acoperişului retractabil. „La acoperişul acesta, cablurile sunt furnizate de o firmă din Elveţia, specializată pe aşa ceva, copertina este adusă de o firmă din Ungaria, dar problema este ridicarea şi montajul la înălţime al întregii structuri. Şi ni s-a pus întrebarea asta, dacă ne încumetăm la aşa ceva! Şi am făcut noi lucrări mari în Combinat, la Galaţi, am făcut şi rezervoare petroliere pentru terminalul de la Giurgiuleşti, dar lucrare de montaj precum asta cu acoperişul stadionului nu a mai făcut nimeni. A fost o provocare pentru noi. Am zis că încercăm şi chiar am reuşit!”, ne spune dl Ignat.

Cu mingea la centru

O echipă de 20 de oameni de la Giramet dau zor la întinderea cablurilor. De jos, când îi vezi pe lucrători cum „dansează pe sârmă” prinşi doar în centura de siguranţă, te trec fiorii. Mai că-ţi vine să crezi că Omul Păianjen s-a născut la Galaţi! Cum s-o vedea de sus, numai ei ştiu. „Pe stâlpii metalici se trag hidraulic aceste cabluri, 1.200 tone cu totul. Acoperişul e ca o roată de bicicletă şi are un rol important şi în structura de rezistenţă a stadionului. Mai este foarte puţin acum şi ajungem cu scripeţii la stâlpii unde se pun bolţurile (dispozitive de prindere) şi se întinde acoperişul”, ni se explică dintr-o perspectivă tehnică incredibilele cascadorii pe care gălăţenii le fac pe acoperişul arenei fotbalului.

Din câte ni s-a spus, în două săptămâni gălăţenii vor încheia misiunea de a întinde cablurile peste stadion. Vor mai trebui, probabil, încă vreo două săptămâni pentru a întinde şi prelata. Dar rolul firmei gălăţene în arena fotbalului nu se încheie aici. „Mai sunt încă destule de pus la punct, dar în ceea ce ne priveşte, suntem oameni de cuvânt şi lucrările ce ne-au fost încredinţate vor fi terminate la timp”, ne spune managerul George Ignat.

În august, pe Stadionul Naţional „Lia Manoliu” se pune mingea la centru între România şi Argentina. Nu ştim câţi gălăţeni vor fi atunci în echipa naţională, dar, cu siguranţă, cel puţin o parte… din stadionul naţional va fi din Galaţi, garantat sută la sută.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ECascadori%E2%80%9D_galateni_pe_acoperisul_fotbalului_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Firma care a montat acoperișul la ”Arena Națională” și-a cerut insolvența

Înfiinţată în aprilie 1997, societatea Giramet SRL Galaţi (CUI: 9377048) are ca obiect principal de activitate “fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice”, însă la loc de cinste în ”palmares” are trecută montarea acoperișului la cel mai luxos stadion al României, o construcție de 5 stele aflată în administrarea Primăriei Capitalei.

Conform situației contabile, firma din Galați nu a înregistrat pierderi în ultimii 15 ani, iar datoriile au scăzut în 2016. Totuși, societatea gălăţeană a solicitat protecţia Legii 85/2014 pe 19 iunie 2017, la doar două luni după ce a aniversat 20 de ani de activitate. În documentaţia depusă la Dosarul nr.2449/121/2017, moldovenii invocă ”obligaţii de plată către debitori în sumă de 3.213.980,48 lei“.

Cererea a fost admisă de judecătorul sindic Sorina Mihaela Luchian pe 26 iunie 2017. Instanţa a mai stabilit ca 1 august 2017 să fie termenul-limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească tocmai pe 20 septembrie 2017.

Giramet SRL Galaţi este controlată de Georgică Ignat (59 de ani) - asociat majoritar (99%). Principalul client este Arcelor Mittal Galați. Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.2449/121/2017, al debitoarei Giramet SRL, este programat pe 27 septembrie 2017.

libertatea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.