Jump to content

Iulian Panait - poliţistul colecţionar de cărţi poştale


 Share

Recommended Posts

Iulian Panait - poliţistul colecţionar de cărţi poştale

Când am aflat că la Muzeul de Istorie se deschide o expoziţie de 400 de cărţi poştale, intitulată „Corespondenţă la Dunărea de Jos”, aparţinând colecţionarului particular Iulian Panait, mi-l imaginam pe deţinător un distins domn de vârsta a treia. Când am văzut un tânăr de 35 de ani, şi poliţist pe deasupra, expoziţia mi s-a părut cu atât mai interesantă.

„Totul a început în urmă cu doi ani când, la Bucureşti, aşteptându-mi soţia, al cărei avion întârziase, am hoinărit prin centrul Capitalei, unde era deschis un târg de antichităţi”, povesteşte Iulian Panait, recunoscând: "Am avut întotdeauna o latură sentimentală, deschisă spre cultură, şi aceasta s-a activat atunci. Primele achiziţii au fost o vioară şi zece cărţi poştale, fără o tematică anume, ieftine, la un leu bucata. Acesta a fost începutul colecţiei, care acum numără vreo cinci sute de cărţi poştale ilustrate din Galaţi şi Brăila - oraşe care au o istorie foarte asemănătoare şi pe care cred că urmaşii noştri, la un moment dat, le vor prinde unite”.

Iulian Panait este născut în Brăila, dar de 15 ani lucrează la Poliţia Galaţi, şi este agent şef la Secţia 5. Este, dacă vreţi, un admirabil exemplu viu de liant cultural între Galaţi şi Brăila.

„Colecţionarii vechi se feresc să scape şi altora informaţii, probabil că e o luptă acerbă în domeniu, sunt anumite site-uri de specialitate, unele străine, unde poţi licita, cumpăra cărţi poştale. Însă, ceea ce nu înţeleg eu la aceşti colecţionari este de ce nu vor să le prezinte şi altora, sunt în Galaţi colecţii mai mari decât a mea, dar pe care deţinătorii lor nu vor să le arate, nici măcar între ei. Eu mă bucur să le expun, să le vadă cât mai mulţi oameni, nu le-am cumpărat numai pentru mine”, spune, simplu, tânărul colecţionar.

La vernisaj, directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, a spus, mai în glumă, mai în serios, că aşteaptă ca peste 40 de ani colecţia să fie donată muzeului. Merită să mai adăugăm faptul că de realizarea expoziţiei s-a ocupat o echipă condusă de muzeograful Gabriela Apostu.

Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii aprilie şi merită să fie văzută.

http://www.viata-libera.ro/articol-Iulian_Panait_-_politistul_colectionar_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Colecţia lui Iulian Panait, de vânzare pe ebay

Dupa ce si-a expus timp de o luna colectia de vederi ce au surprins Galatiul (si Braila) timpului, Iulian Panait s-a hotarat sa o vanda pe ebay. 210 vederi la pretul de 7.000 de dolari.

Date de contact ale colectionarului: Mail: giuliano2pac@yahoo.com ; Mobil phone: 0040723255334

dinsidespregalati.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Galaţiul şi Brăila, în ilustrate vechi. Comoara colecţionarului de cărţi poştale Iulian Panait

Născut în 1976, colecţionarul de cărţi poştale ilustrate vechi Iulian Panait a fost recompensat cu înalta Diplomă în rang de medalie de Vermeil Mare (trimitere la bijuteriile din aur de aceeaşi mare calitate), oferită de Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti, pentru albumul "În vechiul Galatz 1916", scos pe banii proprii. Şi, în parteneriat, un premiu pentru un album cu cărţi poştale brăilene. A avut în librării un set de vechi cartoline intitulat "Galaţi - Atunci şi acum!", fiecare imagine veche având şi imaginea nouă, surprinsă de fotograful George Nica. Împreuna cu acesta, a scos albumul "GALATZ în vechi cărţi poştale ilustrate".  I-a costat enorm, dar lucrarea rezistă măcar un veac! "Imaginile vechi trebuie să ajungă la public! Dacă le ţinem sub pat, degeaba le avem!" - spune colecţionarul.

- Graţie postărilor imaginilor de pe vechi cartoline, publicul ultimilor ani a prins din ce în ce mai mult poftă de istorie.

- Eu am venit mai din urmă printre colecţionarii gălăţeni, însă am recuperat: într-un fel, i-am ambiţionat şi pe cei care îşi ţineau comorile sub pat să le scoată. Am fost un fel de pionier al răspândirii acestui curent. Am fost ajutat atunci tocmai de faptul că s-au inventat paginile acestea de socializare.

- Şi a urmat o "explozie": foarte multe restaurante au înrămat vechi imagini ale oraşului nostru - nota bene, fără să le oblige cineva!

- Exact! Lumea din oraş, ca şi mine de altfel, parcă atunci a aflat că Galaţiul a fost şi aşa - înainte imaginile nu circulau şi, dacă se făcea o expoziţie, venea doar un public specializat. Majoritatea celor care au apucat să trăiască doar printre blocuri a rămas uimită să vadă că Galaţiul dinainte semăna cu o capitală a Europei.

- Cum a început, care e povestea primei achiziţii de carte poştală veche?

- Toţi vânzătorii de cărţi poştale vechi au la târguri câte o masă mare, împărţită pe oraşe. Odată, am fost la Bucureşti, ca să iau pe cineva de la aeroport. Când am fost sunat că avionul are întârziere, am găsit o parcare în centru. Am văzut aglomeraţie în preajma Muzeului municipiului Bucureşti, într-o curte. Asta m-a atras. Nu credeam însă că o să mă apuc de colecţionat vederi, pentru că mi s-au părut foarte scumpe. Provin din generaţia care colecţiona timbre în copilărie. Şi acum cărţile poştale vechi sunt destul de scumpe. Eu lucrez la Poliţie, dispecer, nu am un salariu ieşit din comun, nici afaceri sau moşteniri… Am făcut şi patrulă pe stradă, intervenţii…

- Pericole?

- Au fost destule, am 22 de ani în Poliţie! Când am terminat şcoala, n-am găsit loc la Brăila şi am fost nevoit să vin la Galaţi. Sincer, părinţii mi-au ales meseria asta. Vorba aia: "Du-te, că acolo te-mbracă, e meserie sigură!". Era respectată şi după Revoluţie, atrage şi acum tineretul. Acum câţiva ani exista "frica" aia de poliţie, acum însă un copil de 14 ani îţi trânteşte una şi n-ai ce să-i faci. Dar astea-s vremurile. Am făcut şi eu destulă stradă, acum trimit eu la 112, nu mă mai duc...

- Vă moşteneşte cineva pasiunea?

- Am doi copii, iar cel mic zic eu c-o să mă moştenească. Am o colecţie mare, cu imagini şi din Brăila, am colecţionat din ambele oraşe, cam 300 de exemplare pentru fiecare. Odată ce le strângi, le şi cercetezi. Cauţi în cărţi lucruri care se potrivesc şi descoperi un eveniment istoric important. La cartea poştală e nemaipomenit că îţi deschide o lume pe care nu o găseşti în cărţi! Editurile plăteau fotografi - la noi, Makşay apare mult - ca să dea imagini frumoase pentru a tipări cărţi poştale. Le vindeau prin librării şi majoritatea erau expediate în străinătate, erau şi scrise în limbi străine. Erau negustori străini cu afaceri profitabile în Port, care le trimiteau familiilor de-acasă. În perioada Primului Război Mondial, cărţile poştale tipărite de nemţi aveau o calitate proastă, făceau economie - azi nici nu au valoare pe piaţă. Am marea plăcere să particip cu "bucăţica" mea, să luminăm cât putem din istorie şi să atragem - imaginea atrage tineretul. Cei din străinătate respectă istoria, cumpără de exemplu şi imagini din Galaţi. Cei din Brăila nu prea cumpără imagini din Galaţi, gălăţenii cumpără şi cu Brăila… Am acasă o bibliotecă separată, cu câteva zeci de cărţi cu tot ce am găsit, carte istorică, despre Galaţi şi Brăila. Am colecţionat şi albume: cu familia regală, cu portul popular românesc. Acum vreau să fac şi un album de cartofilie.

"Sunt membru fondator al Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", mă ocup cu organizarea de expoziţii. Schimbăm tematica în funcţie de momentele de aniversare. Am început cu timbre… Azi sunt mulţi colecţionari de cărţi poştale şi, dacă am primi o încăpere, am putea organiza şi un club cultural, unde un turist să poată găsi câte un pliant. Foarte mulţi vând cărţi poştale în talcioc şi ar fi frumos dacă li s-ar amenaja un spaţiu numai a lor" - Iulian Panait, colecţionar de cartoline vechi

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.