Jump to content

Judeţeanul gălăţean - spital de categoria a II-a


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Judeţeanul gălăţean - spital de categoria a II-a

În Monitorul Oficial nr. 223 din 31 martie a.c. s-a publicat Hotărârea de Guvern nr. 303 privind Strategia Naţională de raţionalizare a spitalelor. Conform acestei HG, România va avea doar 7 spitale de categoria I şi 5 de categoria a II-a.

Conform HG 303/2010, spitale de categoria I vor funcţiona în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa. De asemenea, în cinci localităţi din ţară - Arad, Oradea, Sibiu, Braşov şi Galaţi - vor funcţiona spitale de categoriaa a II-a. În restul ţării vor exista doar spitale de categoriile III, IV şi V.

Ministerul Sănătăţii a prezentat tot în HG 303/2010 şi criteriile care stau la baza clasificării spitalelor. Aceste sunt următoarele:

- spital categoria a V-a: nivel de competenţă limitat - spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative;

- spital categoria a IV-a: nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate;

- spitale categoria a III-a: nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate;

- spitale categoria a II-a: nivel de competenţă înalt - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţe limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

- spitale categoria I: nivel de competenţă foarte înalt - spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional deservind populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

cotidianul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Spitalul de Urgenţă din Galaţi va fi clasificat de rang III, deşi este clinic-universitar

Unităţile mamut care nu au înghiţit spitalele mai mici, prin comasare, vor fi pedepsite prin scăderea finanaţării. Judeţeanul se confrunta oricum cu mari probleme financiare, dar după coborârea la rangul III va deveni falimentar.

Problemele grave cu care se confruntă Spitalul Clinic de Urgenţă în ceea ce priveşte finanţarea, medicamentele, instrumentarul şi lipsa personalului medical par să fie fără rezolvare. Ba chiar s-ar putea agrava după următoarea clasificare a unităţilor sanitare, aflată în curs de realizare, care se va finaliza la 1 iulie. După reclasificarea în urma căreia va fi coborâtă în rang, cea mai mare unitate sanitară a judeţului va fi aruncată într-o sărăcie şi mai cruntă. Motivul? Clasificarea se face pe baza numărului de specialităţi medicale înglobate prin comasare. Cum însă la Galaţi nu există soluţii pentru ca Spitalul Clinic de Urgenţă să poată cuprinde în structura sa şi celelalte unităţi spitaliceşti din oraş, mult prea mari (de nivel municipal) acesta va fi catalogat drept „Spital de rang III". Şi asta, culmea, în ciuda faptului că are şi statut de spital clinic universitar!

„Unităţile spitaliceşti vor obţine clasificarea în funcţie de numărul de specializări pe care le deservesc. Din păcate, această clasificare nu are legătură cu dotarea sau complexitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor. Ca să fie de rang I, un spital trebuie să aibă toate cele 18 specializări medicale. Este foarte posibil, spre exemplu, ca spitalul din Oneşti să ajungă să fie mai bine clasat decât unele spitale universitare", afirmă dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Şi cum totul se rezumă la bani, acesta este capitolul la care Spitalul de Urgenţă va avea cel mai mult de suferit. Contractul-cadru cu Casa de Asigurări se va încheia pe baza rangului obţinut, iar unul inferior aduce, în mod firesc, mai puţini bani.

„Trebuie realizată această comasare şi probabil că până la urmă va fi făcută însă, la ora actuală, este imposibil. În atare situaţie, este clar că va scădea finanţarea spitalului. Deocamdată aşteptăm să fie publicată această hotărâre în Monitorul Oficial. Încă se mai discută în privinţa ei, dar neîndoielnic, vom avea de suferit", ne-a declarat managerul spitalului din Galaţi, dr. Călina Lazarovici. Tot managerul spitalului mai spune că niciun spital din ţară nu va obţine statutul de Rang I deoarece criteriile impuse sunt practic imposibil de îndeplinit.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Spitalul_de_Urgenta_din_Galati_va_fi_de_rang_inferior-desi_este_clinic-universitar_0_461354464.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Spitalul Judeţean cere „dispensă” pentru clasificare mai bună fără comasare

Până pe data de 5 mai, când Direcţia de Sănătate Publică Galaţi trebuie să primească toate actele necesare noii clasificări a spitalelor, mai e vreme, trei spitale încheind deja acest demers. Este vorba de Spitalul din Tecuci, Spitalul TBC şi Maternitatea Buna Vestire. „Conform noilor norme ale noii clasificări, aceste spitale, fiind de monospecialitate, vor putea primi clasificarea de nivel V.

Şi aşa, fără această clasificare, două unităţi sanitare gălăţene, e vorba de Spitalul de Psihiatrie şi TBC, nu au mai primit bani din acest an pe ziua de spitalizare ci pe sistemul DRG, ceea ce duce la scăderea banilor. Noua clasificare poate aduce unora dintre spitalele gălăţene, din păcate, în anumite cazuri, chiar o reducere de 30% faţă de actuala finanţare.

Spitalul Clinic de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» nu a depus încă actele necesare clasificării, deoarece se fac în continuare eforturi pentru obţinerea unei clasificări mai bune decât cea de nivel III, la care deocamdată ar putea accede cea mai mare unitate sanitară gălăţeană. Asta ar aduce un minus clar de finanţare faţă de actualul buget. Pentru a preveni acest lucru, conducerea Spitalului de Urgenţă Galaţi a trimis către Ministerul Sănătăţii o solicitare prin care se doreşte aprobarea unei clasificări mai bune nu pe seama comasării spitalului cu cele de monospecialitate, ci doar pe baza încheierii de contracte de furnizări servicii între Spitalul Judeţean şi cele de monospecialitate. Se ştie că principalul impediment al noii clasificări este faptul că nu acordă grad mare de clasificare decât spitalelor care au absolut toate specializările”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. Rămâne de văzut dacă Ministerul Sănătăţii va aproba sau nu cererea Spitalului de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”. În caz contrar, singura soluţie ar fi comasarea cu alte spitale de monospecialitate, lucru nedorit la nivel local.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/spitalul-judetean-cere-ministerului-dispensa-pentru-clasificare-mai-buna-fara-comasare-5277.html

Link to comment
Share on other sites

Doctor Călina Lazarovici: „Încercăm să devenim spital de categoria I”

„Criteriile de clasificare a spitalelor sunt foarte stricte, motiv pentru care vom cere amendamente în ceea ce priveşte organizarea. Intenţia noastră este să devenim spital de categoria I pentru a ne asigura că ne vom bucura de o finanţare cât mai bună. De fapt, în perioada imediat următoare se va face o clasificare iniţială, urmând ca cea finală să fie finalizată la finele anului. În acest interval vom face totul pentru a ne alinia cerinţelor unui spital de prima categorie”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici.

Unele dintre criteriile care ar trebui, teoretic, îndeplinite de spitalul cotat cu prima categorie par să nu îşi aibă rostul la Galaţi. Spre exemplu, din câte am înţeles noi citind documentaţia, Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi i s-ar putea cere să aibă o secţie de pediatrie. „Înfiinţarea unui astfel de serviciu în oraşul nostru nu se justifică. Mai întâi pentru că avem un Spital Clinic de Urgenţă pentru Copii, care este bine dotat din toate punctele de vedere. Un astfel de serviciu în spitalul nostru ar necesita resurse serioase: bani, spaţiu şi personal calificat. Iar în condiţiile existenţei spitalului de profil pe care l-am amintit, alocarea tuturor acestora nu se justifică”, mai spune dr. Lazarovici.

Oricum ar fi, autorităţile centrale ar trebui să fie deschise la negocieri, dat fiind faptul că scopul final al clasificării este eficientizarea actului medical, nu sărăcirea nejustificată a vistieriilor unor spitale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalele gălăţene şi-au depus actele necesare noii clasificări

Spitalele gălăţene şi-au depus actele necesare noii clasificări solicitate de Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. În principiu, noua clasificare, luată la actualele condiţii financiare, va duce la primirea unui buget mult mai mic pentru toate spitalele gălăţene.

Unele spitale s-au resemnat şi deja au pus la punct un plan de economie pentru a face faţă noii clasificări. Este şi situaţia Spitalului de Psihiatrie, o unitate sanitară care, acum, e ”foarte sănătoasă”, financiar vorbind. ”Am depus actele necesare evaluării. Ne-am califica la categoria III M, spital de monospecilitate. Nu ştim cum va influenţa asta bugetul pe care îl vom primi, dar este sigur că, dacă vom fi trecuţi de la plata pe zi spitalizare la plata pe caz rezolvat, DRG, vom pierde şi 50% din actualul buget. Ca să nu fim prinşi nepregătiţi, deja am luat măsuri de a face economie. Am dispus pensionarea tuturor ce aveau vârsta necesară, am reziliat contractele de prestări servicii care erau în situaţia să cumuleze pensia cu salariul, nu am mai încheiat contract cu firma de pază ce ne asigura un agent pe lângă personalul nostru, am redus la jumătate contractul pentru curăţenia spitalului etc. Deocamdată, la actuala finanţate pe care am negociat-o cu CJAS Galaţi, care a fost corectă, am asigurat tot ce înseamnă confortul bolnavului psihic. Deocamdată...”, a precizat directorul Spitalului de Psihiatrie, Doina Sandu.

Spitalul de Urgenţă face eforturi să sară de la categoria III la categoria I

Spitalul de Urgenţă Galaţi a încheiat contracte de prestări servicii cu Spitalul de Psihiatrie, cu Spitalul de Pneumologie şi Spitalul de Copii. În plus, vor schimba şi structura spitalului, înfiinţând o nouă secţie, de sferă cardiovasculară, secţie pe care CJ Galaţi a promis că o va dota cu un angiograf şi altă aparatură performantă. Astfel, dacă înainte de aceste modificări de structură şi contractare spitalul putea fi de nivel III, acum doreşte clasificarea la spital de categoria I.

La fel şi Spitalul TBC, care se clasifică la categoria III M, face eforturi să prindă clasificarea II M. Spitalele Tecuci şi Târgu Bujor au depus actele pentru clasificare IV iar celelalte pentru III M. DSP va verifica autoevaluarea spitalelor, va trimite datele la Ministerul Sănătăţii şi acesta va decide în cele din urmă.

Noua clasificare a unităţilor sanitare cu paturi

Spitalele de categoria I, cu subcategoria I M pentru unităţile monospecialitate, nivel de competenţă foarte înaltă, sunt spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Spitale de categoria II, cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil, nivel de competenţă înalt, vor fi spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare de resurse umane.

Spitalele de categoria III, nivel de competenţă mediu, sunt spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria IV, nivel de competenţă bazal, sunt acele spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată şi fac faţă unor afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria V, nivel de competenţă limitat, sunt acele spitale care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau doar servicii paleative.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Niciun spital gălăţean nu se încadrează în clasificarea autoevaluată

Cel puţin teoretic asta reiese după compararea fişelor de autoevaluzarea trimise de spitalele gălăţene cu indicatorii şi metodologia clasificării dată de către Ministerul Sănătăţii. „Spitalele ne-au trimis fişele de autoevaluare în care fiecare a solicitat o anumită clasificare.

Spitalul TBC, cel de Infecţioase, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Copii şi Maternitatea Buna Vestire, toate au solicitat până la urmă clasificarea 2M. Spitalul de Urgenţă a cerut clasificarea 1 iar spitalele Tecuci şi Târgu Bujor au solicitat în fişa de autoevaluare clasificarea IV. Noi am comparat solicitările din fişele de autoevaluarea cu metodologia şi a reieşit că, din păcate, cel puţin acum, niciunul nu îndeplineşte toate criteriile pentru a obţine clasificarea dorită.

În cazul spitalelor care au solicitat clasificarea 2M, acestea nu îndeplinesc un indicator. Este vorba de acela care solicită ca 20% dintre cei internaţi să provină din alte judeţe decât Galaţiul. În cazul Spitalului Judeţean, aici acesta nu îndeplineşte multe dintre criteriile solicitate pentru clasificarea I. Din păcate, nici spitalele din Tecuci şi Târgu Bujor nu îndeplinesc toate condiţiile necesare clasificării IV iar în cazul spitalului Tg. Bujor există riscul ca acesta să rămână neclasificat deoarece clasificarea imediat inferioară V nu se aplică spitalelor care au mai multe specialităţi. Oricum, decizia aparţine în totalitate Ministerului Sănătăţii”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Din cauza condiţiilor oferite, spitalele gălăţene vor obţine clasificări proaste, deci vor avea bugete foarte mici

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi a trimis către Ministerul Sănătăţii cererile cu propunerile de acreditare pentru toate spitalele din judeţ după ce ministrul ceruse tuturor dsp-urilor să se verifice dacă există neconcordanţe între fişele de autoevaluare şi situaţia reală a unităţilor spitaliceşti. „Nu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru clasificarea propusă de către directorii de spital", afirmă Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase, Maternitatea „Buna Vestire" şi Spitalul de Psihiatrie s-au propus pentru categiria a II-a. „Cele care au cerut categoria a II-a nu îndeplinesc condiţiile în ceea ce priveşte numărul de pacienţi trataţi, din alte judeţe. Proporţia trebuie să fie de 20%. Nu se întâmplă aşa. În cazul acesta, ei se încadrează la categoria a V-a", spune directorul DSP Galaţi.

Conform propriei evaluări, Spitalul de Urgenţă se încadrează la categoria I, însă acesta nu va primi un calificativ mai bun decât „spital de rang III". „Aici lipsesc o serie de secţii şi linii de gardă. Lipseşte şi aparatura de înaltă performanţă, angiograful, RMN-ul", mai spune Valentin Boldea.

Alte patru spitale, cel din Tg. Bujor, din Tecuci, Spitalul Militar şi Spitalul CFR au cerut să fie catalogate ca spitale de rang IV. „Spitalul CFR şi Spitalul Militar nu sunt în subordinea noastră. Nu le-am verificat. Am trimis documentele aşa cum le-am primit. Situaţia este gravă la Tg. Bujor. Spitalul de acolo riscă să fie declasificat şi asta înseamnă că va ajunge aproape falimentar. Nici acum nu stau prea bine" mai afirmă Valentin Boldea.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Spitalul din Tecuci a primit categoria a IV-a

Spitalul Municipal din Tecuci, „Anton Cincu”, a primit categoria a IV-a, în urma procesului de clasificare derulat de Ministerul Sănătăţii, ne informează directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. Acesta este singura unitate spitalicească din judeţul Galaţi care a primit deja datele referitoare la propria clasificare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalul ”Anton Cincu” din Tecuci, primul spital gălăţean clasificat

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a primit de la Ministerul Sănătăţii ordinul prin care Spitalul ”Anton Cincu” din Tecuci a fost clasificat. ”Este prima unitate medicală cu paturi din judeţul Galaţi care a primit clasificare pe noul sistem al Ministerului Sănătăţii. A primit clasificarea IV, ceea ce înseamnă că Spitalul Tecuci asigură un nivel de competenţă bazal, întrând în categoria spitalelor care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate”, a precizat dr. Valentin Boldea , director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Deocamdată Spitalul din Tecuci e singurul din judeţ care a primit clasificarea, asta poate deoarece în cazul acestei unităţi sanitare lucrurile erau clare şi în cererea de autoevaluare nu s-a mers pe solicitarea unor clasificări superioare, pentru care nu ar fi îndeplinit criteriile. În alte cazuri, cum e Spitalul de Urgenţă sau cel din Târgu Bujor, Ministerul Sănătăţiii a cerut lămuriri asupra evaluării făcute pentru clasificare. Din păcate, există riscul să avem şi în judeţul Galaţi spitale neclasificate, cum e cazul la Târgu Bujor, ceea ce ar aduce după sine o extrem de mică finanţare din partea Casei de Sănătate. Însă se mai fac eforturi pentru a se evita această situaţie, aşa că până la urmă poate se vor clasifica toate.

Managerul Spitalului din Tecuci, dr. Dragoş Teodoru, e mulţumit că spitalul s-a clasificat: ”Este un lucru bun că am reuşit să ne clasificăm, decât să rămânem neclasificaţi, ceea ce aducea după sine o mare problemă finaciară. Nu puteam accede la o clasificare superioară deoarece, dacă doream să fim spital de nivel III, ne-ar fi mai lipsit cel puţin opt secţii de specilizări diferite. Deocamdată în această clasă ne încadrăm. Nu ştiu cum vom sta cu finanţarea, vom vedea după ce va apărea noul contract cadru pe 2011. Dacă e să luăm în calcul ceea ce a apărut pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ar însemna că, dacă luăm ca etalon bugetul unui spital categoria I, noi am primi cu 15% mai puţin. Cred că ne-am descurca”. Pe lângă clasificare, spitalul va avea de astăzi un nou compartiment de terapiei intensivă, obţinut cu ajutorul unei sponsorizări.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalul de Boli Infecţioase a primit o clasificare ce îi va lua cel puţin 20% din buget

Ministerul Sănătăţii a trimis Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi alte două ordine de clasificare pentru Spitalul de Copii şi Spitalul de Boli Infecţioase.

Dacă primul spital a primit clasificarea pe care o solicitase, este vorba de II M, spital de monospecialitate ce asigură şi servicii interjudeţene, Spitalul de Boli Infecţioase a primit o clasificare de trei ori mai mică, deşi solicitase şi el clasificare II M. „Spitalul de Copii a primit clasificarea II M, pe care o şi ceruse de fapt. Surpriza neplăcută a intervenit în cazul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, care, deşi solicitase tot clasificare II M, a primit, din nefericire, clasificarea V M, adică spital de monospecialitate ce asigură servicii de interes juideţean. Practic Spitalul de Boli Infecţioase nu a primit clasificarea solicitată deoarece nu a putut dovedi că 20% dintre pacienţii internaţi sunt din alte judeţe decât Galaţiul. Această clasificare ar putea însemna şi o reducere de circa 20% la finanţare, dar asta nu se va şti sigur decât în momentul în care vor fi făcute publice noile norme ale contractului cadru. Deocamdată un lucru e clar: un spital cu o clasificare mare va primi mai mulţi bani de la Casa de Asigurări decât un spital ce are clasificare inferioară”, a precizat dr. Valentin Boldea, director Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

DSP trebuie să reevalueze, la cererea Ministerului Sănătăţii, solicitările de clasificare a încă două spitale cu probleme. Este vorba de Spitalul de Urgenţă şi de Spitalul din Târgu Bujor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalul de Boli Infecţioase, reclasificat

* Şi Spitalul din Târgu Bujor a fost clasificat, ce-i drept, provizoriu *

„Ministerul Sănătăţii ne-a informat că a revenit asupra rezultatului clasificării, în cazul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Iniţial, spitalul fusese clasificat ca fiind de categoria a IV-a. Acum, spitalul şi-a câştigat categoria 2M, pe care o solicitase”, a precizat directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„De asemenea, Spitalul din Târgu Bujor a fost clasificat temporar ca spital de categoria a IV-a. Alternativa ar fi fost să rămână neclasificat, ceea ce ar fi însemnat un dezastru financiar pentru unitatea respectivă”, a mai spus dr. Boldea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Patru spitale din Galaţi încă nu ştiu cum vor fi clasificate

Ministerul Sanatatii a anuntat ieri ca a finalizat procesul de clasificare a unitatilor sanitare cu paturi, in functie de competenta. Problema este ca ieri dupa-amiaza, la Galati, Directia de Sanatate Publica nu primise toate clasificarile. "Practic avem clasificarile pentru Spitalul de Copii, Spitalul Tecuci, Spitalul Tg. Bujor si Spitalul de Boli Infectioase. Nu am primit pana acum clasificarea pentru Spitalul Judetean, Spitalul TBC, Spitalul de Psihiatrie si Maternitatea Buna Vestire", a declarat dr. Valentin Boldea, director Directia de Sanatate Publica Galati.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte două spitale gălăţene au fost clasificate

„Ministerul Sănătăţii a anunţat rezultatul procesului de clasificare în cazul altor două spitale gălăţene. Este vorba despre Spitalul Militar şi Spitalul General Căi Ferate. Ambele au primit gradul IV, aşa cum solicitaseră”, a precizat directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

E oficial: Judeţeanul e de categorie 2, iar Spitalul TBC a prins doar clasificare 5

Patru spitale gălăţene - este vorba de Spitalul Judeţean, Spitalul TBC, Maternitatea Buna Vestire şi Spitalul de Boli Infecţioase - nu primiseră, în scris, ordinele de clasificare după noile standarde ale Ministerului Sănătăţii. Se auzea cam ce clasificări primiseră fiecare, dar nu venise nimic oficial. Asta până ieri, când Ministerul Sănătăţii a trimis Direcţiei de Sănătate Publică două dintre ordinele de clasificare mult aşteptate. E o veste bună şi una mai puţin bună. „Spitalul Clinic de Urgenţă a primit clasificarea pentru spital de categoria 2, dar cu plan de conformare pe care sunt obligaţi să îl pună în practică până la data de 31 decembrie 2011; astfel, spitalul va fi retrogradat la categoria a III-a. Un alt ordin de clasificare priveşte Spitalul TBC, care a primit clasificare de categoria V. Cu excepţia Spitalului de Boli Infecţioase, pentru care sunt două ordine de clasificare, unul de categoria II şi altul de categorie V, şi nu s-a stabilit care va fi anulat, pentru Spitalul de Psihiatrie şi Maternitatea Buna Vestire încă nu a sosit niciun ordin de clasificare în scris de la Ministerul Sănătăţii”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

O comparaţie, de unde rezultă clasarea pe locul 14 în ţară a Judeţeanului gălăţean...

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava ocupă locul 4 pe ţară, între spitalele judeţene de urgenţă, după spitalele judeţene de urgenţă Piteşti, Brăila şi Zalău. Totodată, spitalul este clasat pe locul 9 în rândul spitalelor judeţene de urgenţă care sunt şi clinice. Avem în faţă, pe lângă cele trei menţionate, Spitalul Clinic Constanţa, spitalele din Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu şi Timişoara. Dar lucrul îmbucurător este că depăşim spitalele clinice din Arad, Oradea, Braşov, Craiova, Galaţi şi Cluj.

crainou.ro

Link to comment
Share on other sites

CLASIFICAREA SPITALELOR

Ministerul Sanatatii a finalizat ieri clasificarea spitalelor din Romania, in functie de competentele lor. 461 de spitale au fost supuse evaluarii Ministerului, dintre care 58% se incadreaza in cele mai slabe categorii: patru si cinci.

Judeţul Galaţi

249 Sp. Cl. Jud.de Urgenta "Sf.Apostol Andrei" - II plan conf.

250 Spitalul de Pneumoftiziologie Galati - V

251 Sp. de Boli Infect. "Cuvioasa Parascheva" Galati - V

252 Spitalul Cl.de Urgenta pt. Copii "Sf.Ioan" Galati - IIM

253 Spitalul de Obst.-Ginecologie "Buna Vestire"Galati - V

254 Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna"Galati - V

255 Spitalul Municipal "Anton Cincu"Tecuci - IV

256 Spitalul Orasenesc Tg.Bujor - IV plan conf.

257 Spitalul Gen C.F. - IV

258 Spitalul Militar de Urgenta Dr Aristide Serfioti - IV

ms.ro

Link to comment
Share on other sites

De ce mai are tupeul porcesc cei din minister sa dea calificative si clasificari atata timp cat s-au... dispensat de ele???...Cu ce drept???...Cand vor baga cei de la M.S. bani pentru aducerea spitalelor la parametri si niveluri normale,europene,atunci sa-si dea cu parerea...si clasificarea...Asta e un minster fara obiecul muncii la ora asta...Un minister care mananca banii nostri din asigurari,iar noi suntem nevoiti sa ne platim toate serviciile medicale si pe deasupra sa ne procuram si materiale sanitare necesare tratamentului...:(...

Nu se mai pune problema de clasificare pe criterii...politice...(vezi apartenenta politica a conducerii spitalelor..:)...)

Link to comment
Share on other sites

Reclasificarea Ministerului Sănătăţii falimentează patru spitale gălăţene

Situaţia sistemului sanitar gălăţean devinde pe zi ce trece tot mai critică. Spitalul de Urgenţă se confruntă cu o lipsă acută de medicamente şi materiale sanitare. Alte spitale care până acum au reuşit să se menţină pe linia de plutire şi pacienţii acestora nu erau trimişi la farmacie, sunt îndreptate şi ele spre dezastru.

Ministerul Sănătăţii a finalizat de curând procesul de acreditare a spitalelor. Conform noii clasificări, două dintre spitalele gălăţene se încadrează în categoria 2M, două sunt catalogate 4M şi restul de patru au primit cea mai defavorabilă încadrare - 5M. În cazul acestora din urmă, situaţia este de-a dreptul alarmantă. Conducerile lor solicitaseră categoria 2M, dar au ajuns pe ultima treaptă. O clasificare 5M presupune acordarea celei mai mici finanţări de la Casa de Asigurări de Sănătate. În această situţie gravă se află Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Maternitatea „Buna Vestire”. Toate cu un rol extrem de important în cadrul reţelei de asistenţă medicală.

„Aceste clasificări au fost făcute fără să avem vreo portiţă de scăpare. Am solicitat 2M, dar s-a hotărât din start că trebuie să fie 5M. Fără drept de apel. Vom avea de suferit, dar sperăm să ne descurcăm.Nu ştim deocamată cât va însemna această pierdere din buget, dar oricum, va fi una semnificativă. Vom munci mai mult, vom avea mai mulţi pacienţi, ca să putem să rezistăm”, spune Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

Dacă în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie lucrurile sunt clare, la Boli Infecţioase conducerea unităţii încă mai speră într-o minune. „Până nu se încheie contractul, nu putem spune ceva concret. Va fi o serie de negocieri cu CJAS şi sperăm să obţinem totuşi un buget bun”, spune şi Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Jale mare şi la „Buna Vestire”

„Pe noi nu ne caracterizează această clasificare. Şi noi, şi maternitatea de la Spitalul de Urgenţă operăm la orice oră. Acum avem linie de gardă pe anstezie în permanenţă. Suntem dezavantajaţi total. Bugetul va fi foarte prost”, declară Ana-Maria Hărăbor, directorul Maetrnităţii „Buna Vestire”.

Din primele calcule, retrogradarea de la categoria 2M la 5M presupune lunar o pieredere de finanţare de aproximativ 1.300.000 lei (13 miliarde lei vechi), conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. „În aceste condiţii, la maternitate nu vor fi bani nici măcar pentru salarii”, spune Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Una dintre variantele cele mai la-ndemână pentru a scăpa de dezastrul financiar ar fi comasarea. Totuşi, o parte dintre managerii spitalelor nici nu vor să audă de aşa ceva. „Nu ne gândim la aşa ceva. Ce să facem, să ne chinuim şi noi şi alţii. Comasarea cu un mamut ca Spitalul de Urgenţe, care oricum merge e minus nu este declo o soluţie”, spune Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Câţi bani primesc spitalele gălăţene de la minister

S-au alocat banii pentru spitalele gălăţene, potrivit Contractului-Cadru pe 2011-2012. Fondurile sunt distribuite în conformitate cu clasificarea unităţilor sanitare cu paturi, procedură finalizată de Ministerul Sănătăţii pe data de 19 mai. Potrivit informaţiilor oferite de preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, farm. Olimpia Buzia, banii ar urma să fie suficienţi pentru mai bine de patru luni. Pentru ultimul trimestru al anului se mizează, însă, pe o rectificare bugetară.

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, clasificat provizoriu în categoria a II-a, a primit, potrivit CJAS, un buget de 31.130.132 lei, echivalentul a 4.400 de cazuri externate lunar.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, clasificat 2M, a primit 6.655.035 lei.

Unităţile sanitare cu paturi încadrate în categoria a V-a vor fi finanţate de CJAS astfel: Spitalul de Psihiatrie primeşte 4.555.401 lei, iar cel de Boli Infecţioase, 4.160.909 lei.

Spitalului de Pneumoftiziologie i s-au alocat 6.589.532 lei, în vreme ce Spitalul de Obstetrică-Ginecologie va fi finanţat cu 1.545.815 lei.

Spitalul Municipal Anton Cincu din Tecuci, încadrat în categoria a IV-a, a primit 4.114.668 lei, iar Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor (tot categoria a IV-a, cu plan de conformare) îi revin 949.369 lei.

Poate cu banii aceştia vor mai scăpa bolnavii de adus spirt, vată, branule şi medicamente de peste drum.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Peste 400.000 de euro pentru Spitalul Judeţean

Consiliul Judeţean Galaţi a alocat, la recenta sa şedinţă, o sumă în valoare de peste 400.000 de euro pentru realizarea a două investiţii la Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei”. Cea mai mare sumă (1,6 milioane lei) a fost alocată pentru modernizarea la standarde UE a serviciului UPU din cadrul spitalului. Printre lucrările propriu zise (care costă 1,3 milioane lei) vor fi incluse şi îmbunătăţirea căilor de acces pentru personalul medical, pacienţi, dar şi pentru ambulanţe, ştiut fiind că proiectul iniţial - inaugurat de ministrul Nicolăescu - nu permite accesul tuturor tipurilor de ambulanţe în garajul UPU, ci doar a celor mai scunde…

Cea de-a doua investiţie a CJ, în valoare de 127.000 de lei, se referă la instalarea de obiective suplimentare de stingere a incendiilor, în afară de hidranţii deja existenţi. Deşi proiectele tehnice referitoare la cele două investiţii (nr. 6106 şi 6140) ar putea justifica sumele alocate, cele două acte nu apar la mapa proiectele de hotărâri şi nici pe site-ul CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Spitalul de Urgenţă şi cel de la Târgu Bujor au mai mult timp să intre cu totul pe noua clasificare

Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că termenul până la care spitalele se pot încadra în criteriile de clasificare, conform planurilor de conformare aprobate, s-a prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2012.

117 unităţi sanitare din toată ţara, clasificate în categorii cu plan de conformare, vor avea timpul necesar pentru a-şi rezolva problemele existente cu asigurarea liniilor de gardă, dotarea cu aparatură medicală performantă sau reorganizarea activităţii cu asigurarea de servicii medicale şi în alte domenii de specialitate. „În această situaţie, la noi se află în acest moment două unităţi sanitare cu paturi. Este vorba de Spitalul de Urgenţă şi Spitalul Tg. Bujor, care au amândouă clasificarea deja primită, dar cu planuri de conformare, planuri pe care acum vor avea mai mult timp să le pună în practică”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Pe lângă prelungirea termenului de încadrare în planurile de conformare s-au modificat şi criteriile de clasificare în categoriile I şi II a spitalelor clinice aflate în centrele universitare. În noua formă a actului normativ, spitalele din aceste categorii vor avea obligaţia de a îndeplini criteriile de clasificare cu excepţia asigurării structurii şi liniei de gardă aferente pentru 3 specialităţi, faţă de 2 specialităţi câte erau prevăzute, în situaţia în care în aceeaşi localitate, pe o rază de 5 km, există o altă unitate medicală care poate să asigure asistenţa medicală continuă. Actul normativ stipulează şi introducerea responsabilităţii spitalului de realizare a activităţii de îndrumare şi coordonare metodologică, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Spitalul Judeţan Galaţi funcţionează fără 12 specializări

Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările, iar unele dintre specialităţi sunt extrem de afectate, cum este cazul ATI, unde sunt 624 de medici, dar necesarul este de 1.500, atenţioneză Colegiul Medicilor din România (CMR).

Colegiul Medicilor din România atenţionează că toate specialităţile sunt deficitare în privinţa numărul de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate. "Astfel, radioterapia numără 48 de medici, geriatria 54 de medici, alergologia şi imunologia clinică 63 medici, chirurgia toracică 81 de medici, chirurgia cardiovasculară 85 medici. În cazul ATI, specialitate vitală pentru funcţionarea oricărui spital, numărul medicilor este de 624 (1.052 cu rezidenţi), în vreme ce necesarul este de minim 1500", a precizat CMR, joi, într-un comunicat de presă.

CMR subliniază că spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specializările. "Printre cele mai grave exemple se numără: judeţul Călăraşi - chirurgie toracică, hematologie, diabet, endocrinologie, radioterapie, radiologie; Galaţi - alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, cardiologie, endocrinologie, epidemiologie, neurochirurgie, nefrologie, ortopedie, oncologie medicală, urologie; Ialomiţa - alergologie, chirurgie pediatrică, toracică, cardiovasculară, dermato-venerice, endocrinologie, gastroenterologie, neonatologie, neurochirurgie", a precizat CMR.

Totodată, CMR dă ca exemplu cazul Spitalului Judeţean Slatina, care ar trebui să aibă 359 de persoane angajate, însă în unitatea sanitară lucreză doar 160,5 persoane, 198,5 posturi fiind astfel neacoperite. Astfel, Secţia de chirurgie generală ar trebui să aibă 17 persoane angajate şi are doar nouă, la Secţia ATI, doar 10 din 26 de posturi sunt acoperite, iar la UPU ar trebui să fie 15 medici, însă sunt doar şase.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Un prieten, si-a taiat degetele pana la os, in cursul zilei de sambata...

A mers la urgente, aici a trebuit sa-i taie vergheta de pe deget, altfel, din cauza acumularii de sange ar fi putut sa il piarda. Nu aveau un cleste pentru astfel de interventii!!! Au taiat verigheta cu o panza de bomfaier! :|

La urgente nu se afla nici un medic! Medicul era de garda la domiciliu si nu s-a sinchisit sa vina la spital. Asistentele nu au vrut sa insiste dar au spus ca e posibil sa vina pe la ora 20.

La ora 20 revine la spital unde il interneaza pentru operatie... programata a doua zi. Duminica au aparut cazuri mult mai grave si a trebuit sa amane operatia.

Astazi a intrat in operatie. A trebuit sa cumpere ata chirurgicala, ac, seringa si alte chestii ce erau necesare.

Intrebarea mea este: De ce platim asigurarile sociale? De ce nu mergem la privat care are contracte cu clinici de specialitate si unde nu esti tratat ca animalul la abator!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Judeţeanul, gata de clasificare definitivă, Tg.Bujor riscă declasificarea

Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi să trimită imediat date despre felul în care şi-au îndeplinit sau nu planul de conformare Spitalul de Urgenţă şi Spitalul Tg. Bujor, singurele care nu erau definitiv clasificate. Reamintim că, în funcţie de gradul obţinut de un spital la clasificare se primesc şi banii de la stat pentru decontarea serviciilor medicale. Un spital fără clasificare este practic un spital în prag de faliment. La rândul ei, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat şi primit de la cele două spitale datele legate de îndeplinirea planului de conformare necesar clasificării definitive.

„Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a trimis datele prin care a dovedit că şi-a îndeplinit toate obligaţiile pe care şi le luase în planul de conformare şi solicită clasificarea definitivă la spital de gradul II. Ţinând cont că şi-au îndeplinit aceste obligaţii, mai mult ca sigur că Ministerul Sănătăţii le va acorda definitiv clasificarea solicitată, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi susţinând solicitarea spitalului. Nu la fel, din păcate, stau lucrurile cu Spitalul Tg. Bujor. Aici spitalul a primit un plan de conformare care trebuia îndeplinit dacă spitalul dorea să păstreze definitiv gradul IV de clasificare. Practic spitalul se angaja în planul de conformare să constituie o linie de gardă pe chirurgie şi să înfiinţeze un compartiment de anestezie terapie intensivă, ca să rămână definitiv cu acest grad. Din păcate, din cauze care nu au ţinut de posibilităţile spitalului, aceste două lucruri nu s-au îndeplinit. Motivaţiile sunt logice. Conducerea spitalului explică faptul că nu au făcut aceste linii de gardă şi compartimente deoarece nu au avut personalul necesar. Nu s-au mai aprobat noi angajări, aşa că, neavând personal, nu puteau înfiinţa nici compartimentul şi nici linia de gardă. Aşa că acum conducerea spitalului din Tg. Bujor a solicitat Ministerului Sănătăţii, iar Direcţia de Sănătate Publică îl susţine, prelungirea planului de conformare până la sfârşitul anului. Sperăm că Ministerul Sănătăţii le va accepta cererea, altfel spitalul ar putea pierde şi clasificarea provizorie, iar un spital declasificat cu greu se poate descurca, financiar vorbind”, a declarat dr. Valentin Boldea.

Şi Spitalul de Psihiatrie ar dori să îşi schimbe gradul de clasificare, de la IV M la II M.


Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.