Jump to content

George Arion – "un Raymond Chandler" din Tecuci

Recommended Posts

Posted

George Arion – un Raymond Chandler din Tecuci

Astăzi, scriitorul George Arion împlineşte 65 de ani. Voi începe cu o mărturisire: nu speram, în adolescenţă, pe când mă fascinau romanele sale poliţiste, să trăiesc ziua în care să pot sta de vorbă George Arion.

A primit de trei ori Premiul Uniunii Scriitorilor

S-a născut la Tecuci. A publicat, începând din 1979, patru volume de poezie, 11 romane poliţiste - dintre care vom enumera doar câteva: „Atac în bibliotecă” (1983), „Profesionistul. Ţintă în mişcare” (1985), „Trucaj” (1986), „Pe ce picior dansaţi?” (1990), „Cameleonul” (2001), „Crime sofisticate”(2009) şi integrala Andrei Mladin – „Detectivi fără voie” (1996, reeditată în 2008).

A scris, de asemenea, critică literară, publicistică, două scenarii de filme – „Enigmele se explică în zori” (1989) şi „Atac în bibliotecă” (1992), precum şi scenariul serialului poliţist „Detectiv fără voie” (2001). A primit de trei ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România, în 1985, 1995 şi 1999.

Criticul literar Ovid S.Crohmălniceanu l-a numit, în 1983, „un Raymond Chandler român”, iar Octavian Andronic l-a caracterizat drept un „San Antonio dâmboviţean”.

În prezent, George Arion este directorul publicaţiilor „Flacăra”.

Unul dintre lucrurile extraordinare care i s-au întâmplat a fost faptul că o profesoară din Polonia, pe nume Kasia Jarosz, a învăţat limba română ca să-i poată citi romanele.

Strada Vânători din Tecuci

Amintirile sale legate de Tecuci sunt câteva, dar adânc întipărite în suflet: „Îmi amintesc o curte în care era casa părinţilor, pe strada Vânători; o grădiniţă la care mă duceam şi cântam, aşa cum puteam, la vioară, o vioară micuţă, pentru copii; era şi un leagăn acolo, sub un cireş, în care, vara, toată ziua eram prezent la datorie. La 4 ani am plecat din Tecuci la Bârlad, unde am stat până la 10 ani, iar de atunci sunt bucureştean”.

13 octombrie. A doua zi importantă

Acum 20 de ani, pe 13 octombrie, George Arion şi-a încălcat propriul jurământ, consemnat în versurile: „Cu mine, neamul meu se întrerupe/ Nici o femeie nu-mi va naşte prunci”. Atunci a hotărât să rămână alături de Ruxandra Manuela, soţia sa cu care are doi băieţi. Când a cerut-o în căsătorie, a întrebat-o dacă e liberă pentru el în următorii 20 de ani. Termenul se apropie de final, aşa că l-am întrebat pe domnul Arion ce va face pe 13 octombrie anul acesta: „Îmi voi reînnoi contractul, bineînţeles. Va fi o cerere scrisă, probabil. Cred că va trebui să iau un stilou pentru că nu cred că pe mail pot să fac acest lucru."

Scrisul ca desfătare

„Sunt un om, hai să nu zic bun, pentru că cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut au fost bunica şi tata. Eu sunt un om cumsecade, luat şi într-un singur cuvânt şi în cuvintele ce îl alcătuiesc. Ţin la oameni şi mă surprinde ori de câte ori oamenii nu ţin la mine”, mărturiseşte scriitorul. „În general, nu prea îmi recitesc cărţile, iar atunci când o fac citesc paginile respective destul de detaşat, şi mă întreb dacă le-aş fi scris altfel în prezent. Scrisul a fost într-o vreme un mod de a învinge şi singurătatea şi neliniştile, acum se îndreaptă mai mult spre desfătare. Încerc întotdeauna să scriu lucruri pe care mi-ar plăcea mie să le citesc şi alţii nu au avut timp sau nu s-au gândit la ele”.

De ziua sa, îi dorim domnului George Arion multă sănătate, să-şi reînnoiască, din 20 în 20 de ani, acel contract, pentru că ştim că este un om de cuvânt. Şi îi mulţumim pentru toate zilele şi nopţile în care am visat cu ochii deschişi, citindu-i cărţile. La mulţi ani, maestre!

http://www.viata-libera.ro/articol-George_Arion_%E2%80%93_65_%E2%80%9EUn_Raymond_Chandler_roman%E2%80%9D_nascut_la_Tecuci__2.html

• 1 month later...
Posted

George Arion, invitat la ”Tecuceni la ei acasă”

Scriitorul şi jurnalistul George Arion s-a aflat vineri, 3 iunie, în foaierul sălii ”Ion Petrovici”, în compania tecucenilor care au dorit să-l vadă, să-i adreseze întrebări, sau pur şi simplu să fie recompensaţi cu un autograf. Întrunirea s-a realizat cu sprijinul Casei de Cultură Tecuci, în cadrul celei de-a doua manifestări intitulată ”Tecuceni la ei acasă”.

După o scurtă introducere făcută de Viorel Burlacu, în care s-au amintit cele 3 distincţii pentru poezie, proză şi publicistică acordate lui George Arion de către Uniunea Scriitorilor (1985, 1995, 1999), al cărei membru este, titlul de cetăţean de onoare al oraşului nostru dobândit în 2005 şi alte câteva date, cuvântul i-a revenit invitatului.

Scriitorul a depănat pentru început câteva amintiri din perioada copilăriei. S-a născut la 5 aprilie 1946 la Tecuci, într-o familie de învăţători, locuind la curte, pe strada Vânători. “Am fost în America, am străbătut drumul Los Angeles - New York cu maşina, a fost fabulos ce-am văzut, Marele Canion, am fost în Tokyo, la piramide, dar ori de câte ori am momente de cumpănă, mâhnire, în minte îmi revine curtea paradisiacă în care împărăţea un cireş, iar la poalele lui un om care încerca să înţeleagă cine e” a afirmat scriitorul, puternic legat de locurile natale. Profesiile de scriitor şi jurnalist pe care a ales să le practice se aflau într-o situaţie delicată în conjunctura politică de atunci, datorită cenzurii. A debutat ca poet dar este binecunoscut pentru romanele sale poliţiste, personajul principal, Andrei Mladin, fiind foarte îndrăgit de cititori.

George Arion a prezentat tecucenilor şi ultimul său roman,” Fortăreaţa nebunilor”, lansat luna trecută în capitală. Romanele sale sunt produsul unui amestec între realitate şi imaginaţie, ultimul sa operă având la baza destinul tulburător şi obscur al vărului său, bănuit că s-a sinucis. A scris de asemenea numeroase volume de publicistică, teatru, eseistică. În prezent este redactorul-şef al revistei ”Flacăra”, fondată în 1911 de liberalul Constantin Banu. Cărţile sale se află şi pe rafturile bibliotecilor din străinătate, spre exemplu în Los Angeles, unele romane poliţiste regăsindu-se la secţiunea beletristică.

În cadrul întrunirii de vineri, oamenii de cultură, scriitorii tecuceni, elevii şi ceilalţi participanţi au avut ocazia să intre în dialog cu George Arion. Printre subiectele puse în discuţie au fost: revista ”Flacăra”, încetarea din viaţă a lui Fănuş Neagu, pe care scriitorul Arion l-a numit ”un mânuitor al cuvintelor”, diferenţele între cititorul român şi cel occidental, situaţia incertă a Conacului de la Ţigăneşti. La o întrebare referitoare la impactul tot mai mare al lumii virtuale, scriitorul a afirmat că ”E posibil ca publicaţiile tipărite să dispară. Dispariţia va fi gradată. În primul rând o să dispară ziarul”. Spre final, Protoieria Tecuci i-a oferit o carte şi o icoană a Înălţării Domnului, iar directorul Casei de Cultură, Viorel Burlacu, i-a acordat titlul de ”Înalt reprezentant al spiritului tecucean în spaţiul europenităţii contemporane”. Începând cu ora 13, Colegiul Naţional ”Spiru Haret” a găzduit o a doua întâlnire cu scriitorul George Arion.

tecuci.eu

• 4 years later...
Posted

Tecuceanul George Arion, câştigător la UNITER, secţiunea teatru radiofonic

Un tecucean celebru a scris textul spectacolului radiofonic premiat, luni, 9 mai, la cea de-a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, în superba Sală Mare a Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Este vorba despre scriitorul George Arion, numele spectacolului fiind „Jucătorul de table”, textul scriitorului tecuceano-universal fiind dramatizat şi regizat de  tânăra regizoare Cezarina Udrescu. Producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, spectacolul i-a avut în distribuţie pe Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Florin Zamfirescu, Mircea Rusu, Gelu Niţu, Constantin Dinulescu, Mircea Constantinescu, Gheorghe Ifrim şi alţii. Juriul care a stabilit câştigătorul dintre cele trei spectacole radiofonice nominalizate a fost alcătuit din criticii de teatru Alice Georgescu şi Mircea Morariu, actriţa Ozana Oancea – actriţă, scenografa Viorica Petrovici şi regizorul Alexa Visarion. George Arion s-a născut pe 5 aprilie 1946 la Tecuci şi a ajuns un reputat romancier, specializat în genurile mystery & thriller. Prozator, eseist, libretist şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Tecuci, din 2005. Încă de la primul roman publicat, „Atac în bibliotecă”, tecuceanul a fost remarcat chiar de criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, personalitate născută la Galaţi, drept „un Raymond Chandler român”. Şi a fost numit de ziaristul Octavian Andronic „un San Antonio dâmboviţean”. Arion, director al Publicaţiilor Flacăra din România, preşedinte al Fundaţiei „Premiile Flacăra” şi preşedinte al Romanian Crime Writers Club, este tipărit şi în străinătate.

La primirea premiului, regizoarea Cezarina Udrescu l-a evocat pe regretatul regizor Tudor Mărăscu, care a fost maestrul tuturor celor trei regizori cu piese radiofonice nominalizate acum.

„Autorul ridică, la rang de artă, coşmarul, într-un amestec de thriller cu mystery, policier sau science-fiction. Câte un citat din Stephen W Hawking, aşezat ca motto, operează falii, în timp şi spaţiu, şi zdruncină în ascultător înţelegerea complezentă a realităţii. Subtilele speculaţii ale fizicii moderne - doar sugerate - vin să dea o notă de seriozitate, deloc plictisitoare, unor poveşti de ficţiune pline de senzaţional. Pe scurt, atmosferă poetică, magia Povestitorului, suspans şi metafizică - un mix care poate deveni o reţetă a succesului” - scrie regizoarea în prezentarea textului după Arion.

viata-libera.ro