Jump to content

În Galaţi vor exista 10 defibrilatoare publice


dcp100168
 Share

Recommended Posts

În Galaţi vor exista 10 defibrilatoare publice

Din luna mai, în oraşul nostru se va derula un proiect unic în România prin intermediul căruia 10 defibrilatoare - pe care le poate folosi oricine pentru a acorda primul ajutor în caz de stop cardio-respirator - vor fi instalate în locuri şi instituţii publice aglomerate. Se doreşte ca, prin această măsură, să se reducă numărul deceselor din această cauză.

Iniţiativa aparţine RRA (Romanian Rescue Asociation), CNNR (Consiliul Naţional Român de Resuscitare) şi o firmă producătoare de defibrilatoare. Amplasamentele pentru primele 10 aparate urmează să fie stabilite. Dacă gălăţenii se vor dovedi civilizaţi şi vor înţelege că aceste aparate pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul oricui, în următorii doi ani se vor instala încă 50 de defibrilatoare publice.

Pentru început acestea vor fi folosite de anumiţi voluntari, angajaţi ai societăţilor şi instituţiilor publice alese pentru amplasarea lor, urmând ca pe parcurs populaţia să fie instruită cum să le utilizeze în caz de nevoie pentru a acorda primul ajutor.

În ceea ce priveşte siguranţa aparatelor, acestea vor fi dotate cu alarmă şi cu sistem GPS pentru a fi localizate uşor în caz de furt. „Scopul proiectului este acela ca populaţia să cunoască manevrele de prim ajutor", spune dr. Anca Călin, reprezentant al RRA.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/IneditIn-Galati-exista-defibrilatoare-publice_0_457154861.html

Galaţiul va fi primul oraş cu defibrilatoare pe străzi

Anca Calin, medic în cadru Romanian Rescue Asociation (RRA), a prezentat ieri un proiect pe baza căruia Galaţiul va fi primul oraş din ţară care va avea locuri unde, la urgenţă, se poate găsi un defibrilator pentru o victimă a unui stop cardiorespirator. S-a început cu Galaţiul deoarece judeţul nostru face parte dintre cele unde există o rată foarte ridicată a stopurilor cardiorespiratorii. Cum de multe ori acestea au loc pe stradă, în locuri aglomerate, sau în instituţii publice, plasarea acestor defibrilatoare dă posibilitatea persoanelor abilitate de a începe resuscitarea imediat. Se doreşte ca de luna viitoare în 10 spaţii agomerate din Galaţi să fie plaste primele 10 astfel de aparate, urmărindu-se ca în următorii doi ani să se ajungă la 50 de defibrilatoare mobile instalate în locurile şi instituţiile publice aglomerate. Un astfel de defibrilator costă circa 2.500 de euro. Iniţial vor fi folosite de voluntari, RRA având în pregătire 100 de voluntari. Se urmăreşte ca inclusiv paznicii instituţiilor publice să poată folosi aceste aparate medicale. Ele vor fi protejate în cutii cu alarme şi vor avea sistem GPS pentru a fi localizate în caz de furt.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/galatiul-va-fi-primul-oras-cu-defibrilatoare-pe-strazi-4876.html

Link to comment
Share on other sites

Romania nu e facuta sa suporte as ceva. O sa fie vandalizate. Si cum nimeni nu i-a la rost pe cei cae vandalizeaza cabine telefonice, autobuze di tramvaie, la fel nnimeni nu va lua nici o masura nici impotriva vandalilor care vor vandaliza defibrilatoarele. La vara pe canicula, daca cineva va avea nevoie urgenta de defribilator va pierde timpul si poate chiar viata pana va gasi unul in stare de functiune pentru ca majoritatea vor fi vandalizate.

Link to comment
Share on other sites

Pentru început acestea vor fi folosite de anumiţi voluntari, angajaţi ai societăţilor şi instituţiilor publice alese pentru amplasarea lor, urmând ca pe parcurs populaţia să fie instruită cum să le utilizeze în caz de nevoie pentru a acorda primul ajutor.

Deci nu oricine trebuie sa le utilizeze ci doar cei care au luat curs de prim ajutor!

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Buna ziua, am citit in ziar, am cautat pe google sa aflu mai multe si am dat de subiectul asta. Stiu cate ceva despre domeniu asa ca m-am gandit sa aduc niste precizari.

Initiativa este in mod evident una excelenta, si ma bucura ca Galatiul o sa fie primul oras cu un asa program din Romania, e o dovada de deschidere. Ar fi un exemplu de civilizatie pentru multe alte orase. Sa vedem, insa, si cum se vor pastra, insa daca le vor instala in locuri publice "pazite", gen malluri, universitati, etc cred ca or sa aiba succes. Problema este ca, in cazul unui stop cardiac, sansele de supravietuire scad cu 10% la fiecare minut care trece, iar fara manevre de resuscitare pana ajunge salvarea (minim 10 minute) omul e mort. Daca se foloseste un defibrilator de acces public sansele de recuperare fara sechele (cerebrale) sunt de 80%. In orasele din "vest", daca te uiti cu atentie, vezi dulapuri cu "AED" in aeroporturi, malluri, parcuri (unde nivelul de civizatie permite asa ceva), gari si in companii private (care le cumpara pentru siguranta clientilor/angajatilor).

Deci nu oricine trebuie sa le utilizeze ci doar cei care au luat curs de prim ajutor!

Aici, cu respect, gresiti. Defibrilatoarele astea sunt "de acces public". Adica sunt facute ca orice om sa le poata folosi. In momentul in care se deschide capacul defibrilatorului, aparatul "vorbeste" cu cel care acorda primul ajutor, indicandu-i ce sa faca (sa verifice pulsul, sa sune la 112, etc). Apoi tot ce trebuie sa faca e sa aseze pe pieptul omului cei doi electrozi si sa apese un buton. Aparatul analizeaza ritmul cardiac si decide daca se impune sau nu administrarea unui soc de defibrilare. Nu toate situatiile in care un om "cade pe strada" sau lesina sunt din cauza unui stop cardiac, asa ca aparatul decide singur daca sa-l "electrocuteze" sau nu. Decizia nu e in mainile celui care ofera primul ajutor, ci in a aparatului - de-aia piata asta e printre putinele in care nu se gasesc chinezisme (si nici n-ar fi indicat sa fie folosite chinezisme). Conteaza algoritmul de detectare si decizie defibrilare - de obicei lucrurile astea sunt rezultate de cercetari in universitati pe parcursul multor ani.

La fel de important e si masajul cardiac - aparatul te indruma. Deci in nici un caz nu-ti trebuie nici un curs de prim ajutor ca sa-l folosesti, aparatul te invata singur, totul e sa fie unul in zona. Programul cu voluntarii e, din ce am vazut, sa educe populatia pentru manevre de resuscitare - masaj cardiac, etc, astfel incat sa nu se intample ce se intampla acum, respectiv ca toata lumea fuge daca e sa cazi pe strada.

drumul spre iad este pavat cu bune intentii: daca vreau sa ajut un batran, si in loc sa-l salvez, il electrocutez mortal????

aici cred c-am explicat mai sus: n-ai cum, nu tu decizi daca sa-l defibrilezi sau nu, ci aparatul. Tehnica a avansat destul de mult fata de filmele din anii '80 cu doctorul care defibrila din greseala eroul principal din film.

Ma rog, sa vedem ce-o sa se intample. Initiative bune au mai fost, ideea e sa se si materializeze. Fata de milioanele care se sifoneaza, 25000 pentru 10 bucati e un mizilic pentru baietii astia... Si cum in Romania mor zilnic de infarct 40 de oameni, cred ca ar avea un impact pozitiv.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Consiliul Județului Galați montează primele defibrilatoare stradale

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a avut în cursul zilei de astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Romanian Rescue Asociation, Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi Asociaţiei SMURD Galaţi pentru a discuta despre locaţiile în care vor fi montate primele 7 defibrilatoare semiautomate publice pe raza municipiului Galaţi. Astfel, judeţul Galaţi este primul din ţară care va avea montate aparate de resuscitare stradale.

Cele 7 aparate de defibrilare semiautomate vor fi amplasate în zona Palatului Navigaţiei, zona Trecere BAC, pe strada Domnească în zona hotelului Dunărea, în zona staţiei de autobuz din Ţiglina 1, la intrarea în halele noi din Piaţa Centrală, în zona sediului central al Consiliului Judeţului Galaţi şi la Palatul de Justiţie.

„Sunt primele 7 aparate de defibrilare semiautomate publice care vor fi funcţionale în aproximativ două săptămâni, programul nostru fiind unul ambiţios care va continua şi anul viitor. Consiliul Judeţului Galaţi a sprijinit Asociaţia SMURD şi alături de ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă va continua proiectul de montare a acestor aparate şi în alte locaţii, urmând ca şi societăţile comerciale şi băncile care vor să ni se alăture să achiziţioneze şi să instaleze defibrilatoare în incinta sediilor proprii”, a precizat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Valoarea celor 7 defibrilatoare stradale se ridică la aproximativ 14.000 de euro, montarea lor făcându-se fie în dulapuri speciale prinse în perete fie în dulapuri independente cu fixare pe sol.

În perioada următoare va fi demarat un proces de instruire a unui număr cât mai mare de persoane care să ştie să folosească astfel de aparate, targetul fiind de aproximativ 5 – 6 mii de persoane. În anii următori proiectul de montare a defibrilatoarelor stradale va continua astfel ajungându-se la câteva zeci de aparate amplasate în diverse locaţii.

Pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect au participat Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Local al municipiului Galaţi, Asociaţia SMURD Galaţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, ISU Galaţi, Romanian Rescue Asociation şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare.

politicalocala.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cursuri de folosire a defibrilatorului... printre tarabe

Apariţie inedită a paramedicilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi în halele noi ale Pieţei Centrale din Galaţi. Dotaţi cu un defibrilator, paramedicii au instruit oamenii, fie ei angajaţi, tarabagii ori cumpărători, asupra modalităţii în care se acordă primul ajutor unei persoane care a intrat în stop cardiac.

”Gândiţi-vă că e ca şi cum ai da un restart la un calculator. Acest şoc electric dat de defibrilator ajută cordul să repornească”, le explica Mihăiţă Corciovei, formator paramedic SMURD. Iniţial aparatul e încărcat la 200 Joule, apoi la 300 şi a treia descărcare e la 360 Joule.

Se face acest instructaj deoarece Piaţa Centrală este una dintre cele şapte locaţii din Galaţi unde vor fi amplasate defibrilatoare stradale. Ele sunt achiziţionate din cei 2% oferit de gălăţeni Asociaţiei SMURD Galaţi, care a dotat cu ele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Un astfel de defibrilator stradal costă în jur de 2.000 euro.

”Suntem oraş-pilot în acest program, primul din ţară unde vor fi montate aceste defibrilatoare stradale. Ele vor fi protejate într-o cutie din lemn. În momentul în care se încearcă folosirea aparatului, imediat este sesizat, printr-un senzor, numărul de urgenţă 112 şi un echipaj porneşte spre locaţia de unde a venit semnalul”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Din păcate, un inconvenient este faptul că defibrilatorul ”vorbeşte” doar engleză, aşa că nu toţi ar înţelege ce vrea aparatul să faci pentru a salva o viaţă. Partea bună este că există instrucţiuni clare, aşa că modul de folosire nu e o mare necunoscută, cu puţină atenţie.

”Nu ştiu bine engleză, dar nu a fost foarte greu. Cred că m-aş descurca”, a spus Tudoriţa Biţă, angajată a Pieţei, prima care a fost instruită de paramedici. În piaţă părerile despre utilizarea acestui dispozitiv erau împărţite. ”Ce să zic... E bine să ai aşa ceva, că mereu leşină oameni prin piaţă, dar eu ştiu dacă se vor folosi corect... Eu nu ştiu engleză, nu ştiu dacă m-aş descurca”, spunea Irina Coman, comerciant în piaţă.

Defibrilatoare stradale vor mai fi montate şi la Trecere Bac, pe str. Eroilor nr. 7, la intrarea în clădirea principală, pe strada Brăilei, în două locaţii, una fiind o staţie de autobuz, şi pe str. Domnească.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Deci mai sunt 2 probleme pe care domnul Cornel Popescu nu le-a lamurit.

1. Aparatul vorbeste doar engleza.

2. Ce se intampla cu teribislistii, golanii si baietii de cartier care strica mobilierul stradal si vor strica si aceste aparate la fel cum strica telefoanele publice?

3. Daca ai nevoie de un defibrilator public si cel din zona este stricat de baietii petrecareti de noaptea trecuta, ce faci?

Link to comment
Share on other sites

George..cu engleza ne-am lamurit. La o adica.. ori ca fuge omu` de langa victima, ori ca aparatul vorbeste in engleza nu e totuna si ai sanse mai mari sa salvezi o persoana de la moarte cand ai defibrilatorul langa decat atunci cand nu-l ai, nu?

Teribilistii, golanii si baietii de cartier nu-s chiar asa cum ii percepi tu si pot realiza diferenta dintre o cabina telefonica si un instrment de prim ajutor, iar cu timpul situatia se va remedia si in mai bine in sensul asta. Daca e stricat de baieti, e ca si cum nu l-ai avea. Si-astepti ambulanta, ca si pana acum, deci nu prea are ce sa fie mai rau de-atat..

Una peste alta, mi se pare o initiativa de salutat. Chiar daca cei de la RRA s-au gandit sa faca asta cu mult timp mai inainte, din pacate, abia acum au inteles si domnii din CJ ca nu au de unde sa ia spaga in implementarea unui program de genul asta si au luat in considerare initiativa ca atare, probabil pentru ceva reclama. Insa, cum spuneam, oricare ar fi motivele, pasul bun ramane facut.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

S-au montat defibrilatoarele

* Aparatele medicale, cu o valoare de circa 2.000 de euro fiecare, s-au instalat în Piaţa Centrală, la Tribunal, în Gara CFR Călători şi în zona Trecere Bac

Ieri s-au instalat, în locuri publice, patru defibrilatoare pe care le puteţi folosi pentru a-i ajuta pe gălăţenii căzuţi în stradă şi aflaţi în stop cardio-respirator, până la sosirea medicilor de urgenţă. Aparatele care costă circa 2.000 de euro fiecare s-au montat în hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale, la Tribunal, în Gara CFR Călători şi în zona Trecere Bac.

Astăzi urmează să se monteze un alt defibrilator la Facultatea de Mecanică (cel care iniţial fusese planificat pentru zona Ţiglina I), potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, căpitanul Eugen Chiriţă.

Odată cu venirea verii, se va monta un dispozitiv identic şi la Plaja Dunărea, mai precizează sursa citată.

Defibrilatoarele pot fi folosite de persoane fără pregătire medicală prealabilă pentru că oferă un ghid audio al manevrării, în limba română.

În aceste momente se lucrează la un sistem care, la fiecare acţionare a unuia dintre defibrilatoare, va declanşa o alarmă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, maşinile medicilor de la Ambulanţă sau SMURD vor putea pleca imediat spre locul în care un gălăţean are de suferit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Defibrilatoarele publice n-au fost folosite de nimeni

Sunt sau nu utile defibrilatoarele montate in spatiile publice aglomerate? La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda autoritatile sanitare care vor sa extinda acest sistem, testat in prezent in 3 orase: Bucuresti, Galati si Piatra Neamt.

In ultimii doi ani, niciun cardiac nu a fost scos din stop cardio-respirator cu un astfel de aparat. In Bucuresti sunt 6 defibrilatoare la metrou.

Iata cum ar trebui folosite. "In cazul in care victima este inconstienta si nu respira, trebuie sa iau defibrilatorul ca sa ii acord primul ajutor. Practic, aparatul imi explica pasii pe care trebuie sa ii urmez", ne arata intr-o demonstratie corespondentul Stirilor ProTV, Andreea Brasovean. "Verificati electrozii. Aplicati un electroz pe pieptul gol pe partea de sus. Se analizeaza ritmul cardiac. Se recomanda soc, la o parte, socul va fi administrat in 3,2,1. Soc administrat. Incepeti resuscitarea cardiopulmonara. Administrati 30 de compresii apoi doua cicluri respiratorii"
Aparatul analizeaza din doua in doua minute ritmul cardiac al pacientului iar daca este cazul ii administreaza din nou un soc electric. Teoretic, cine asculta indicatiile minirobotului nu poate gresi. Daca pacientul nu e in stop cardiac si are spre exemplu doar o cadere de calciu, atunci aparatul NU livreaza soc electric. La fel se intimpla in cazul unei come alcoolice.

"Un om care nu l-a folosit, daca primeste indicatii telefonice, poate sa il foloseasca, poate debfibrila, daca defibrlatorul decide", explica si Raed Arafat.

Punerea pe picioare a unei retele la nivel national trebuie bine gandita, mai ales ca spre exemplu in Galati s-au instalat 7 aparate si s-au cheltuit 14 mii de euro. Niciunul nu a fost folosit. "Ar putea fi doua motive: sa nu fi fost nevoie - si asta este bine - sau a fost nevoie si oamenilor le este inca frica, fiindca nu stiu sa foloseasca asa ceva si le este frica sa nu greseasca", crede dr Mihai Polinschi, directorul Serviciul de Ambulanta Galati.

Anual 50 de mii de romani mor pentru ca nu are cine sa ii resusciteze. Daca va trece proiectul statul poate plati si 1.000 de euro pentru un defibrilator.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Defibrilatoarele publice au nevoie de resuscitare

În municipiul Galaţi există şapte aparate medicale instalate în locuri publice care pot fi folosite în situaţii de urgenţă pentru salvarea de vieţi omeneşti. Cele şapte defibrilatoare care pot fi folosite pentru resuscitare, au fost instalate încă din anul 2011, dar până acum nu au fost utilizate niciodată.

Oraşul nostru a fost printre primele din ţară în care au fost instalate defibrilatoare în locuri publice. Aparatele respective erau la vremea respectivă de ultimă generaţie şi au fost fabricate astfel încât să poată fi folosite de către oricine în situaţii de urgenţă. Dr. Mihai Polinschi - directorul SAJ Galaţi: "Galaţiul este pe primul loc din România în ceea ce priveşte numărul de defibrilatoare raportat la populaţie. Chiar şi aşa suntem încă departe de ţările normale, să le spunem aşa".

Chiar şi în aceste condiţii, aparatele respective nu au fost utilizate niciodată. Deşi sunt uşor de folosit şi sunt amplasate în locuri uşor accesibile, cei care le-au instalat nu şi-au susţinut proiectul şi cu o campanie de informare legată de folosirea defibrilatoarelor. Costică Voicu - preşedintele Fundaţiei pentru SMURD: "Bine că nu s-a întâmplat să fie folosite. Avem o lipsă împreună. Când spun o lipsă împreună - n-am mers cu partea cealaltă de pregătire pe ce înseamnă partea asta cu instruirea populaţiei".

În momentul de faţă, reprezentanţii Asociaţiei pentru SMURD intenţionează să continue acest program prin organizarea unor cursuri de prim ajutor care să cuprindă şi informaţii despre utilizarea defibrilatoarelor amplasate în spaţii publice, astfel încât acestea să îşi dovedească utilitatea. Costică Voicu - preşedintele Fundaţiei pentru SMURD: "Împreună cu cei de la ISU, cu cei de la centrul de pregătire a paramedicilor putem să dăm un răspuns în perioada următoare ca să avem posibilitatea aceea să asigurăm cursul acesta de prim-ajutor". 

Aparatele sunt instalate în Gară, la sediile Consiliului Judeţului şi cel al Primăriei, la Palatul de Justiţie, în Piaţa Centrală, la punctul de trecere bac şi la Hotelul "Galaţi". Fiecare dintre aceste aparate a costat 2.000 de euro şi au fost achiziţionate prin fonduri asigurate de Asociaţia pentru SMURD.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.