Jump to content

Bătrână abandonată în spital de fiul său


dcp100168

Recommended Posts

Bătrână abandonată în spital de fiul său

Vasilina Petrache are 74 de ani şi este, din spusele medicilor, în grija fiului ei. Cel puţin în perioadele în care nu este internată în spital. În ultimii 3 ani, femeia a petrecut mult timp pe paturi de spital, cu toate că starea ei de sănătate nu justifica internările de durată, susţin medicii.

Detalii despre acest caz ne-a oferit managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici. „Deocamdată o cazăm pe bolnavă în secţia de Terapie Intensivă, pentru că nu o putem scoate în stradă. Ea nu este în prezent internată pentru că nu are motive medicale să fie. Aşa că nimeni nu ne decontează cheltuielile pe care le facem cu această femeie. Ar putea fi îngrijită la domiciliu, dar familia refuză. Este a treia oară când ne confruntăm cu o astfel de situaţie în cazul pacientei. În anul 2009, a stat în secţia de Neurologie 4 luni. Ca şi atunci, acum fiul a refuzat să o ia acasă. Şi în anul 2010 a fost la fel. În episodul prezent, a stat două zile sub observaţie, demonstrându-se că nu avea nevoie de internare în vreo secţie. Fiul a refuzat din nou să o ia acasă. Am internat-o câteva zile pe secţia Medicală, dar o astfel de măsură nu se mai justifică, bolnava putând fi îngrijită acasă, evident, dacă familia doreşte să îşi asume acest lucru. Am încercat să ajungem la o înţelegere cu familia. Apoi, am luat legătura cu serviciul de profil din Primărie, care ne-a comunicat că acest caz nu intră în sfera sa de competenţă, dat fiind că bolnava are pensie, domiciliu şi familie”, a precizat dr. Lazarovici.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, prof.dr. Dorel Firescu: „O zi de spitalizare într-un spital judeţean şi, mai ales, într-o secţie de Terapie Intensivă este foarte scumpă. Or, noi am încercat să îl ajutăm pe fiu să găsească o soluţie pentru mama sa – de la îngrijirea la domiciliu la Spitalul de Psihiatrie şi azil. Nu am reuşit, iar femeia rămâne internată la noi, deşi nu are nevoie decât de toaletare. Starea sa de sănătate nu reprezintă o urgenţă medicală”.

Şeful secţiei ATI, prof. dr. Nicolae Bacalbaşa este indignat că sistemul nu găseşte nicio soluţie pentru a-l determina pe fiu să îşi externeze mama. „Aflată în îngrijirea fiului, doamna care are locuinţă şi copii – unii spun că trei – şi un fiu care primeşte parale ca să o îngrijească, este adusă periodic la noi. Acest este al treilea an în care se întâmplă. În 2009 a stat internată patru luni. Aparţinătorul refuză să o ia acasă, reclamându-ne la toate forurile posibile. Femeia a fost adusă cum se aduceau pe vremuri copiii abandonaţi pe scările bisericii. Primăria a spus că nu se poate face nimic. Până la urmă, acest spital care a avut mari probleme financiare şi unde fiecare pas costă, a aranjat un transfer la Psihiatrie. Psihiatria a acceptat. A apărut aparţinătorul, care a refuzat internarea la Psihiatrie şi, cu presiuni asupra oamenilor de la salvare, a adus-o înapoi aici, unde stă fără a avea forme de internare. Mă întreb de ce n-au dus-o, la Ministerul Sănătăţii, la Consiliul de Miniştrii sau la Cotroceni. Putea să stea la fel de bine acolo ca şi aici. În România, obraznicul mănâncă praznicul. Iar dacă suntem proşti, ne merităm soarta. După părerea mea, ar fi de competenţa unor organe care stârpesc abuzurile pe seama statului”, susţine prof. dr. Bacalbaşa.

Primăria evaluează situaţia

„Am primit sesizarea din partea spitalului, ne-a declarat directorul Direcţiei de Administraţie Publică din cadrul Primăriei, Viorica Palade. În cursul după-amiezii de marţi, fiul femeii este aşteptat la Primărie. Vom cerceta acest caz şi vom vedea ce este de făcut. Vă pot spune, însă, că nu am avut probleme de acest fel în trecut. El chiar plătise o femeie şi ne-a făcut dovada că a cumpărat medicamente pentru mama sa”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Abandonata_in_spital_a_treia_oara__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.