Jump to content

Nouă contrabandişti de ţigări, arestaţi preventiv


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Nouă contrabandişti de ţigări, arestaţi preventiv

Nouă membri ai unei reţele de contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova, ce acţionau în judeţul Galaţi, monitorizată de autorităţi încă din luna august, au fost prinşi şi arestaţi preventiv în urma a zece percheziţii în judeţ.

Ancheta a fost derulată de poliţişti de frontieră gălăţeni, jandarmi, cu sprijinul SRI Galaţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT Galaţi, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Poliţiei de Frontieră (PFR).Investigaţiile au început în luna august, când poliţiştii de frontieră gălăţeni au primit informaţii că în Rogojeni acţionează o reţea de contrabandişti ce aduc ţigări din Republica Moldova.

Suspecţii au fost identificaţi drept tineri cu vârste între 23 şi 32 de ani, cetăţeni români şi moldoveni, care aveau diferite roluri în cadrul grupării, ocupându-se cu trecerea ţigărilor peste Prut în zona localităţii Rogojeni cu bărci, transportul ţigărilor, depozitarea acestora şi distribuirea pe piaţa neagră din Galaţi, oraşul Târgu Bujor şi localităţile apropiate. În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră au stabilit că gruparea a introdus în România, în mod repetat, peste 24.000 de pachete cu ţigări, care au fost vândute în Galaţi.

Astfel, în 24 martie, autorităţile au făcut zece percheziţii la domiciliile membrilor grupării, în localităţile Rogojeni şi Oancea, precum şi în Galaţi. Poliţiştii au confiscat două bărci pneumatice, precum şi diferite obiecte şi înscrisuri, 12 persoane fiind duse la audieri. Poliţiştii de frontieră au stabilit că valoarea prejudiciului adus statului este de aproximativ 212.500 de lei.

În 25 martie, şapte membri ai grupării au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile de la Tribunalul Galaţi, iar în 1 aprilie alţi doi membri au fost arestaţi preventiv.

Poliţiştii de frontieră gălăţeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT Galaţi, continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestui grup şi identificarea tuturor membrilor săi.

Link to comment
Share on other sites

Nouă arestări în dosarul unei noi reţele de comerţ ilegal cu ţigări peste Prut

Poliţiştii de frontieră, în colaborare cu lucrători SRI şi jandarmi, coordonaţi de procurorii DIICOT, au capturat o grupare care a prejudiciat statul cu peste 500.000 de euro. Poliţiştii deţineau din august 2010 informaţii despre activitatea acestei grupări, care avea două ramuri, una în comuna gălăţeană Suceveni şi alta în Republica Moldova. Fiecare ramură era condusă de un lider şi de "locotenenţii" acestuia, care se ocupau de organizarea transporturilor. Basarabenii treceau ţigările peste Prut, cu bărci pneumatice, iar de la malul râului, din zona satului Rogojeni, sacii cu ţigări erau preluaţi de români.

De la Rogojeni, ţigările erau transportate cu căruţele de către localnici până în comuna Suceveni, unde liderul grupării avea una dintre locuinţe. "Locotenenţii" încasau câte 20.000 de lei pentru un transport, iar sătenii primeau câte 200 lei pentru o cursă cu 8 saci, cu aproximativ 400 de cartoane de ţigări. De la "depozitul" din Suceveni, ţigările erau distribuite pe piaţa neagră din Galaţi.

E prima grupare capturată în acest an de poliţiştii de frontieră din Galaţi, după ce anul trecut au fost destructurate cinci grupări. În total, anul trecut au fost întocmite 20 de dosare penale. "În acele cauze complexe, avem 53 de persoane arestate, care au făcut parte din acele grupări organizate. În ce priveşte statisticile, dacă în primul trimestru din 2010 am avut o valoare a bunurilor confiscate de 2,2 milioane lei, valoarea bunurilor confiscate în primele 3 luni din 2011 este de 8,7 milioane. Aşadar, a crescut valoarea de 4 ori", ne-a declarat inspectorul şef al IJPF Galaţi, cms şef Didel Bădărău.

Contrabandă cu trenul, motonava şi căruţa

În 2010, poliţiştii de frontieră din Galaţi au confiscat 401.765 de pachete de ţigări aduse din Republica Moldova şi Ucraina, în valoare de 1.269.424 lei. Se face contrabandă cu orice mijloace de transport. Cele mai multe, 128.294 de pachete de ţigări au fost descoperite în 177 autoturisme. Contrabandiştii s-au mai folosit de 28 microbuze, 15 autocare, 4 camioane, 2 trenuri, 2 motonave, 4 ambarcaţiuni şi 3 căruţe. Pentru că, potrivit legii, mijloacele folosite la contrabandă se confiscă, poliţiştii au reţinut în vederea confiscării de către organele vamale 33 de mijloace de transport care aveau modificată caroseria pentru a ascunde mărfuri.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/contrabanda-a-crescut-de-patru-ori-221788.html

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.