Jump to content

Judeţului Galaţi îi lipsesc 30 de medici de familie la sate


Recommended Posts

Posted

Migratia clientelara

* Medicina de familie se muta in Franta, cabinetele parasite de medicii de la oras fiind ocupate, incet, dar sigur, de medicii de familie care parasesc satele * Unele localitati galatene nu mai au medic de familie, iar in altele cabinetul medical a devenit "punct de lucru".

In timp ce tot mai multi medici din mediul urban pleaca peste hotare, in tari in care profesionalismul le este rasplatit cu un standard social pe masura, locurile ramase libere la oras incep sa fie ocupate de medicii care migreaza de la sate. Efectele migratiei se vor vedea peste cativa ani, cand acoperirea retelei din sate va fi injumatatita. Cei mai multi medici care migreaza in Franta sunt medicii de familie. Fenomenul este favorizat si de blocajul concesionarii cabinetelor, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala.

Blocajul este constitutional (?!), iar medicul de familie trebuie sa ramana sa faca medicina intr-un sat, cu mare disponibilitate pentru scosul apei din fantana si "inotul" prin noroaie. "E normal ca orice medic tanar, care face un stagiu de 3-4 ani la tara, doreste sa vina sa isi continue activitatea la oras. Pe de alta parte, medicina de familie este deficitara peste tot. Francezii care au un sistem bine pus la punct au probleme de acest gen", ne declara recent dr. Dumitru Cristea, presedintele Colegiului Medicilor Galati. In judetul Galati, au ramas fara medici de familie 7 localitati: Smulti, Cavadinesti, Balasesti, Oancea, Toflea, Priponesti si Ciorasti. In alte comune, ca Baneasa sau Suceveni, prezenta medicului de familie este redusa la un simpu "punct de lucru"!

Primii dintre medicii de familie care migreaza de la sat la oras sunt, bineinteles, cei care au relatii printre politicieni. De la Smulti, a plecat doctorita Nicoleta Boldea, cumnata unui lider de la PD-L Galati. Si-a organizat cabinetul in Micro 40. Nici PSD si PNL nu sunt mai "cuminti". Au pus umarul la rezolvarea altui caz, de la Cavadinesti. Pila este la PSD, despre medicul din Cavadinesti spunandu-se ca ar avea sustinerea deputatului Aurel Nechita, membru al Comisiei de Sanatate, dar rezolvarea a depins decisiv de PNL. Ca si in alte cazuri, dr Lovin si-a ocupat locul, iar dupa aceea a urmat concursul.

Doctorita a parasit cabinetul de la Cavadinesti de pe 1 ianuarie, cand a inceput activitatea la dispensarul din strada Balcescu nr. 82, in contractura cu dr. Mihaela Anghelescu. Pentru ca oficial postul nu era ocupat, timp de cateva luni nu a platit nici energia electrica, nici caldura, cheltuielile fiind acoperite de ceilalti medici din dispensar. Apoi, in martie, a fost anuntata in "Viata Medicala" scoaterea locului la concurs, iar asta a rezolvat transferul. Directorul ASP Galati, dr. Sorin Ungurianu, ne-a declarat ca totusi acest caz este unul special, in care trebuia luata o astfel de decizie, pentru ca medicul are un copil cu probleme de sanatate, iar intr-o localitate situata in nordul judetului nu se putea ocupa de starea de sanatate a fiului sau. Oricum, dr. Lovin va asigura asistenta medicala de familie la Cavadinesti, doua zile pe saptamana.

Dincolo de argumentele de care trebuie sa se tina cont in rezolvarea unui astfel de caz, pentru ca in fiecare sunt si probleme complicate, ramane intrebarea: ce se intampla in satele cu sute sau mii de sateni saraci, care nu au nici medic de familie in fiecare zi, nici bani ca sa isi caute sanatatea la oras?

http://www.romanialibera.ro/a125082/mig ... elara.html

  • 3 months later...
Posted

Medicii de familie galateni nu vor sa se stabileasca la tara

Pentru 70% dintre comunele judetului Galati nu exista depusa nicio cerere de cumparare a cabinetelor din partea medicilor de familie titulari. Situatia ingrijoreaza Colegiul Medicilor Galati, judet unde tocmai a reinceput vânzarea cabinetelor medicale individuale catre medicii de familie. "Este vorba de medici care fie sunt navetisti, fie nu doresc sa se stabileasca in comuna deoarece vor sa faca rezidentiatul si sa se specializeze in alte domenii", a precizat presedintele Colegiului Medicilor Galati, prof.dr. Dumitru Cristea. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Galati, Sorin Ungurianu, sustine ca lipsa de cerere pentru cabinetele din majoritatea comunelor judetului este partial cauzata si de primarii care nu incurajeaza medicii navetisti sa cumpere cabinetele. In acest moment, trei comune mari din judetul Galati nu au deloc medic de familie, iar alte doua au medici veniti recent din Republica Moldova, despre care nu se stie daca vor sau nu sa se stabileasca in judet. In medicina de familie rurala galateana, peste 50 % dintre medici sunt fie navetisti, fie care de abia asteapta sa gaseasca un post in orase. Evident ca acestia nu sunt deloc interesati sa investeasca in cumpararea unui cabinet care i-ar lega de comuna respectiva.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... -tara.html

Posted

... ca şi cum există vreo categorie profesională care să vrea să se stabilească la ţară! "La ţară", ştim cu toţii ce înseamnă. Hai să fim serioşi: de cele mai multe ori "la ţară" înseamnă un loc uitat de lume, (în "fundul pământului" cum spun eu) unde condiţiile de viaţă au rămas în urmă cu un secol. Cert este că până nu va fi stimulat financiar sau material într-atât încât să accepte condiţiile de viaţă precare, nimeni nu va mai dori să ajungă acolo.

Posted

Stimularea financiara nu e suficienta, parerea mea. Nu cred ca un medic, dupa ani de studii si examene s-ar duce de buna voie undeva unde nu are absolut nicio dotare. Probabil ca ar gasi un stetoscop si aparat de masurarea tensiunii, si alea de acum 30 de ani... La "tara" ar trebui sa fie - nu ma pricep prea mult - macar o minima dotare: un ecograf, un aparat pt EKG, un minim de medicamente pentru urgente - pe partea de medicina, plus o centrala termica, un spatiu pentru pastrearea materialelor, probelor etc.

Din pacate, de multi ani de zile "sanatatea" inghite miliarde de euro, iar rezultatele sunt - in mediul rural - aproape zero. Se pare ca nimeni nu intelege ca nu e suficient sa platesti miliarde pe medicamente si tratamente, cand o supraveghere si o tratare din faze incipiente a unor boli ar scuti foarte mult bugetul sau ar permite achizitionare de aparatura decenta...

  • 5 months later...
Posted

Patru comune, descoperite din punct de vedere al asistenţei medicale, vor avea medici de familie

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Aurel Nechita, anunţat, duminică, la Galaţi, că ministrul Ion Bazac a aprobat numirea provizorie a patru medici de familie în patru localităţi descoperite din punct de vedere al asistenţei medicale, transmite corespondetul Informaţia.ro (AMOS News). “Cu ajutorul Ministrului Sănătăţii Ion Bazac am reuşit să numim patru medici în zonele descoperite din punct de vedere al asistenţei medicale. Astfel, localităţile Cavadineşti, Găneşti, Vlădeşti şi Oancea au în momentul de faţă medici de familie”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Aurel Nechita.

Aurel Nechita a mai menţionat că în judeţul Galaţi mai sunt trei localităţi fără medici de familie, însă a dat asigurări că va discuta cu Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, pentru soluţionarea urgentă a acestor cazuri. “În prezent, în judeţul Galaţi sunt trei comune fără medici de familie. Vă garantez că Ministerul Sănătăţii se va mişca foarte repede, cu viteza a cincea, pentru a rezolva această problemă. Aceste comune sunt Brăhăneşti, Bălăbăneşti şi Priponeşti”, a spus Aurel Nechita.

  • 2 years later...
Posted

Galaţiului îi lipsesc 30 de medici de familie la sate

Dacă într-o vreme judeţul Galaţi se putea lăuda că are acoperire cu medici de familie în zona rurală chiar şi de 100%, în ultima vreme lucrurile nu mai stau aşa şi s-a ajuns chiar la deficit de medici în satele şi comunele judeţului. Nu doar greutăţile financiare din ultima vreme nu au motivat destul medicii, dar şi atitudinea unora dintre primarii comunelor gălăţene a dus la acest fapt.

Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, la nivelul judeţului Galaţi, în zona rurală, există un minus de cel puţin 30 de medici de familie. „Dacă luăm în calcul ca la 2.000 de pacienţi să avem un medic de familie, în zona rurală a judeţului Galaţi ar trebui să avem 133 de medici de familie. În acest moment, însă, în cabinetele rurale avem 103 medici de familie. Noi am identificat mai multe zone în care s-ar putea înfiinţa cabinetele pentru medicii de familie dar avem nevoie peste tot de suportul autorităţilor locale. Primim mereu de la primarii din judeţ solicitări prin care ne cer medici pentru comunele lor dar nu întotdeauna oferă şi suport pentru ca medicii să îşi desfăşoare activitatea. Apoi mai avem localităţi, cum ar fi Toflea, unde, din motivele care deja sunt cunoscute, nu doreşte să se ducă niciun medic de familie. Şi la Oancea sunt unele neînţelegeri pe plan local şi aşa se face că medicul din localitate are pe liste doar 200 de pacienţi, ceilalţi din localitate fiind transportaţi cu o maşină a Primăriei, am înţeles, la Suceveni, la alt medic. În alte comune avem alte probleme. De exemplu, ne confruntăm cu lipsa de spaţii. Avem medici de familie care şi-au cumpărat spaţiile, au şi 4.000 de pacienţi pe liste, deci am mai putea trimite încă un medic de familie, numai că acesta nu ar avea unde să îşi desfăşoare activitatea”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. DSP a prezentat la Prefectură această stare de fapt, subliniind că populaţia din mediul rural este îmbătrânită şi cu atât mai mult are nevoie de medici în sate.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/galatiului-ii-lipsesc-30-de-medici-de-familie-la-sate-4662.html

  • 2 weeks later...
Posted

Judeţului Galaţi îi lipsesc 30 de medici de familie

Strict matematic, judeţului Galaţi îi lipsesc 30 de medici de familie. Practic însă, cel puţin 18 medici de familie ar trebui găsiţi rapid, astfel încât gălăţenii din mediul rural să nu mai apeleze, conform obiceiului, „la cel mai bun doctor - trenul”.

Potrivit situaţiei prezentate de şeful DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, către Prefectura judeţului Galaţi, judeţul are o populaţie de 608.904 locuitori, din care în rural sunt 265.175 de locuitori. Conform repartizării stabilite de comisia CJAS, DJSP şi Colegiul Medicilor, necesarul de medici ce ar reveni la un număr de 2.000 pacienţi / medic în rural ar fi de 133 de medici. Necesarul de urgenţă ar fi de 18 medici de familie.

„Matematic reiese un necesar de 30 de medici, dar populaţia nu este repartizată uniform în localităţi, deci sunt cazuri în care o comună are 2.700 de oameni, iar contractul prevede decontarea serviciilor pentru maxim 2.200 de pacienţi. Deci, într-un astfel de caz nu se poate vorbi de angajarea celui de-al doilea medic de familie”, explică Valentin Boldea.

Potrivit situaţiei DJSP, în prezent, există 14 localităţi care ar avea nevoie de un total de 18 noi medici: Barcea, Corod, Ghidigeni, Lieşti, Matca, Pechea, Rădeşti, Şendreni, Umbrăreşti şi Vânători (în fiecare din ele fiind nevoie de un medic de familie) şi de Brăhăşeşti, Cavadineşti, Iveşti şi Valea Mărului (unde ar fi nevoie de angajarea a câte doi medici de familie).

Din totalul celor 61 de comune ale judeţului Galaţi, 4 comune nu au deloc medic de familie titular, a mai spus directorul DJSP dr. Valentin Boldea: Valea Mărului, Băneasa, Rădeşti şi Cavadineşti, unde „nu există decât puncte de lucru ale medicilor titulari.

De pildă, la Valea Mărului sunt doi medici, dar niciunul titular, unul este la Cudalbi şi altul la Tecuci. Având doar punct de lucru acolo, medicul nu poate fi găsit zilnic”.

Un alt caz, altă situaţie: Rădeştiul a rămas de la 1 aprilie fără medicul de familie, care a renunţat, căci legislaţia prevede decontarea serviciilor medicale pentru maxim 2.200 de pacienţi, pe când acolo sunt 3.000, iar medicul ar fi trebuit să trateze restul de 800 de bolnavi din banii proprii!

Sunt şi alte situaţii în judeţ; la Vânători, deşi există un medic, iar totalul populaţiei (4.000) ar justifica angajarea celui de-al doilea, nu există un spaţiu pentru un al doilea cabinet medical, căci medicul comunei are cabinetul deja cumpărat.

viata-libera.ro

  • 10 months later...
Posted

Prea puţini medici de familie în mediul rural

În urma unei solicitări primite de la Ministerul Sănătăţii, privind numărul medicilor de familie din judeţ, raportat la numărul de locuitori, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi a întocmit o listă cu localităţile care au un deficit de medici de familie. Astfel, în urma analizării datelor obţinute, a reieşit un deficit de 15 medici de familie în mediul rural. În municipiul Galaţi şi în Tecuci numărul medicilor de familie acoperă nevoile populaţiei.

Un medic de familie la 2.000 de persoane

„În momentul de faţă, la nivelul întregului judeţ avem 260 de medici de familie. 105 dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. În Tecuci există chiar cu un medic de familie mai mult decât o impun standardele venite de la minister”, ne-a informat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DJSP Galaţi. Conform acestor standarde, un medic de familie trebuie să deservească 2.000 de pacienţi.

Unde mai avem nevoie de medici

Localităţile în care numărul medicilor de familie este mai mic decât ar trebui şi unde trebuie înfiinţate noi cabinete medicale, sunt: Barcea, Bereşti Meria, Braniştea, Cavadineşti, Corod, Ghidigeni, Lieşti, Matca, Pechea, Vânători şi Valea Mărului, câte un medic; Brăhăşeşti şi Iveşti, câte doi medici.

Principala problemă: lipsa locaţiilor pentru cabinete

În urma analizării situaţiei de la faţa locului, în fiecare dintre aceste localităţi, s-a descoperit că principala problemă nu este reprezentată de găsirea medicilor de familie care să profeseze aici, ci de lipsa spaţiilor adecvate unde aceştia şi-ar putea desfăşura activitatea. „Practic, în trei sferturi din aceste localităţi, nu se găsesc spaţii pentru aceşti medici. Considerăm aceasta o problemă care-i vizează şi pe medicii de familie, dar mai ales pe autorităţile locale din aceste localităţi, în răspunderea cărora intră construirea sau punerea la dispoziţie a unor astfel de spaţii”, a subliniat dr. Boldea.

Schimbări după ultimul recensământ

Pentru că în urma datelor provizorii obţinute la ultimul recensământ populaţia Galaţiului a scăzut cu aproximativ 100.000 de mii de persoane, e posibil ca pe viitor unii medici de familie din mediul urban să fie nevoiţi să renunţe la cabinete.

Localităţi problemă

Dincolo de lipsa spaţiilor adecvate pentru deschiderea unui cabinet medical individual, o altă problemă este reprezentată de localităţile în care populaţia a scăzut dramatic, începând din anii 90. „Avem unităţi administrativ - teritoriale în judeţul nostru, unde găsirea unui medic de familie va fi o adevărată provocare. Exemplul cel mai grăitor în acest sens este cel al satului gălăţean Smulţi. Până spre sfârşitul anilor 90, populaţia de aici era de 3.000 de locuitori. În 2002 mai rămăseseră 1.700 de locuitori, pentru ca în momentul de faţă să mai fie doar aproximativ 1.000 de oameni. Principalul motiv al acestei scăderi dramatice ţine de populaţia îmbătrânită şi de localităţile dispersate din nordul judeţului. Astfel, va fi foarte greu să găsim un medic de familie care să accepte să vină în acest sat şi să rămână pentru a profesa aici”, concluzionează directorul DJSP Galaţi.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Câţi medici de familie au gălăţenii?

În acest moment, asistenţa medicală primară în judeţul Galaţi este asigurată de 254 de medici de familie, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi. Din numărul total de medici, 150 au cabinete individuale în oraşe (Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti), iar 104 îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Potrivit site-ului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, în municipiul Galaţi activează, în acest moment, 117 medici de familie cu care instituţia se află în relaţii contractuale. La Tecuci sunt 21 de medici de familie, potrivit CJAS, în vreme ce la Târgu Bujor sunt patru medici medici, iar la Bereşti funcţionează un cabinet de medicină de familie.

În medie, numărul de medici raportat la cel la populaţie ar indica faptul că unui medic de familie îi revin cu puţin peste 2.300 de pacienţi, ceea ce ar putea indica o bună acoperire a asistenţei medicale primare, din punctul de vedere al numărului de medici care oferă consult şi servicii de specialitate.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Valea Mărului - dispensare fără medici titulari de 20 de ani!

Valea Mărului este una din cele trei comune din judeţ care de 20 de ani nu are medic titular şi în care asiguraţii, mulţi dintre ei pensionari, sunt nevoiţi să ia drumul oraşului pentru a beneficia de îngrijire medicală. Comuna cu 3.939 de suflete are în componenţă satele Mândreşti şi Valea Mărului, însă în ambele asistenţa medicală este asigurată prin rotaţie de doi medici care vin, periodic, de la Tecuci şi Cudalbi.

„Ni s-a reproşat că nu vine niciun medic pentru că dispensarele sunt în stare de degradare. Le-am reparat. Cel din Mândreşti are 12 camere, cu posibilităţi de locuit şi pentru medicul care va dori să vină în comuna noastră”, a spus primarul Virgil Doca.

„Localitatea Valea Mărului este una dintre cele 3 comune din judeţ fără medic titular, dar am asigurat prin rotaţie asistenţa medicală cu sprijinul a doi medici, de la Tecuci şi Cudalbi”, ne-a spus dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

Medicii specialişti, rara avis la ţară

Ponderea medicilor specialişti care au deschis cabinete de specialitate în mediul rural, este subdimensionată, se precizează într-o informare prezentată astăzi de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Moise, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, desfăşurată la Prefectura Galaţi. Potrivit acesteia, medicii specialişti sunt reprezentaţi doar de două cabinete de medicină internă la Buceşti şi Ţepu şi un serviciu de îngrijiri la domiciliu la Umbrăreşti, în condiţiile în care judeţul Galaţi are 61 de comune cu o populaţie de 271.639 locuitori.

În informarea cu privire la modul în care este asigurată asistenţa medicală în comunele din judeţul Galaţi, se arată că pentru populaţia din mediul rural activează un număr de 105 medici de familie, acoperind întregul areal rural, cu excepţia comunei Oancea, unde se fac demersuri pentru preluarea cabinetului medical individual. Până la definitivarea acestei situaţii, asistenţa medicală din această localitate va fi asigurată de medicul de familie din comuna Suceveni.

În susţinerea activităţii medicale din mediul rural, mai activează un număr de 184 cadre medii sanitare, 14 asistenţi medicali comunitari şi 14 mediatori sanitari romi.

În ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale permanente, funcţionează un număr de şapte centre de permanenţă, cu 43 de medici de familie şi tot atâţia asistenţi medicali în comunele Bălăşeşti, Băleni, Bereşti, Cavadineşti, Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, iar în satul Brăneşti din comuna Vlădeşti, centrul de permanenţă este în curs de redeschidere.

De asemenea, în mediul rural activează şi trei substaţii de ambulanţă la Iveşti, Pechea şi Tudor Vladimirescu. Alte trei substaţii sunt în mediul urban la Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti.

Pentru a interveni în problematica sănătăţii orale, activează în mediul rural 47 de medici dentişti, şi un număr de trei cabinete de tehnică dentară în comunele Umbrăreşti, Nicoreşti şi Iveşti.

presagalatibraila.com

  • 4 years later...
Posted

Municipiului Galaţi îi lipsesc 34 de medici de familie

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a oficializat harta accesului cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei. Documentul cuprinde patru hărți, care arată localitățile fără niciun medic de familie, localitățile cu deficit de medici de familie, localitățile cu necesar acoperit de medici de familie, precum și pe cele cu excedent de medici de familie.

Conform documentului FNPMF, 328 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar populația acestor localități reprezintă 2,52% din populația țării. Localitățile cu cel mai mare deficit de medici sunt Galați și Vaslui, respectiv de 34 și 38 de medici de familie. Alte cinci localități în criză de medici de familie – Popești Leordeni, Târgoviște, Suceava, Bârlad și Bacău – înregistrează un deficit de până la 15 medici de familie. Din cele 3.182 de localități (comune, orașe și municipii) din România, mai mult de jumătate au deficit de medici de familie.

Bucureștiul înregistrează cel mai mare excedent de medici de familie raportat la numărul de locuitori (100), urmat de Constanța (45), Timișoara (43), Sibiu (12), Craiova (11), Brașov (10), Cluj-Napoca (8) și Oradea (7).

În cifre:

328 de localități (comune) nu au nici un medic de familie.

559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.

din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie.

doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.

271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București.

forbes.ro

Posted

Opt comune gălăţene nu au cabinete medicale de familie

Judeţul Galaţi are un deficit de 91 de medici de familie, arată ultimele date ale Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. În 30 de comune gălăţene sunt prea puţini medici de familie, iar din opt comune cabinetele medicale de familie lipsesc cu totul. În jur de 4.000 de locuitori din Buciumeni şi Bălăşeşti nu beneficiază de niciun fel de asistenţă medicală primară.

424 de localităţi din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localităţi au medici de familie insuficienţi pentru a acoperi nevoile populaţiei, anunţă Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, care prezintă, în acest sens, date oficiale obţinute de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi valabile la data de 1 august 2019. Pe baza datelor primite, medicul de familie Cătălin Petrencic a realizat o hartă a localităţilor fără medici de familie şi una a localităţilor unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie.

Din cele două hărţi rezultă că 30 de comune din judeţul Galaţi au deficit de medici de familie, iar alte opt comune nu au înregistrate cabinete de medicină a familiei. Un deficit mare, de 34 de medici de familie, se înregistrează şi în municipiul Galaţi. Prea puţini medici sunt însă şi în Tecuci, Bereşti şi Târgu Bujor. Însumate, datele arată că judeţul nostru are un deficit de 91 de medici de familie.

Am sunat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pentru a afla amănunte despre comunele gălăţene fără cabinete medicale de familie. Am aflat astfel că două comune din cele opt nu au, propriu-zis, medici de familie, în vreme ce în restul există doar puncte de lucru ale medicilor din alte comune. "La Folteşti nu există cabinet de medicină de familie, însă locuitorii de aici sunt consultaţi de doi medici de familie veniţi de la Frumuşiţa. La Suhurlui, vine un medic din Rediu. La Jorăşti, asistenţa medicală primară este asigurată de un medic din Târgu Bujor, la Cavadineşti, de un medic din Vlădeşti, la Bălăbăneşti de un medic din Rădeşti, iar la Priponeşti vine medicul din Ţepu. Într-adevăr, la Buciumeni şi la Bălăşeşti nu există medici de familie, din păcate", a precizat, pentru „Viaţa liberă”, dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Rămaşi fără medic de familie, unii locuitori ai comunelor Buciumeni şi Bălăşeşti s-au văzut puşi în situaţia de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localităţile învecinate. Cei mai mulţi au rămas însă fără medic de familie. Este vorba, în marea majoritate a cazurilor, de persoane vârstnice şi bolnave, cu venituri mici şi foarte mici şi care se deplasează cu greutate.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Mii de gălățeni nu au medic de familie

În opt comune din județul Galați nu mai există cabinete medicale de familie. În timp ce în șase dintre acestea asistența medicală este asigurată de medici din alte localități, locuitorii din două comune nu au deloc medic de familie, de cel puțin câțiva ani. Grav este că prea puțini dintre medicii tineri sunt dispuși să profeseze în zonele mai sărace ale județului.

La începutul lui august, județul Galați avea un deficit de aproximativ 90 de medici de familie, potrivit unor grafice publicate de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. În zeci de comune sunt prea puțini medici pentru nevoile populației, iar municipiul Galați conduce în acest top nedorit, cu un deficit de 34 de medici de familie.

La Buciumeni și la Bălășești, situația este cea mai problematică. Cu o populație alcătuită în principal din oameni bătrâni, cu numeroase probleme medicale, cele două comune nu au medic de familie. Unii dintre cei în jur de 4.500 de locuitori din Bălășești și din Buciumeni s-au înscris pe listele medicilor de familie din localitățile învecinate. Alții, însă, nu au acces, pur și simplu, nici la cea mai elementară asistență medicală. De cealaltă parte, o singură comună din Galați are excedent de medici de familie. Este vorba de Scânteiești (în componența căreia intră satele Scânteiești și Fântânele - n.red.), acolo unde există doi medici, în condițiile în care necesarul ar fi de unul.

Deficit uriaș de medici pe plan național

Privită într-un context mai larg, situația este cât se poate de gravă. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauze evitabile. Lipsa prevenției (care, în mod normal, intră în atribuțiile medicilor de familie - n.red.) și accesul dificil la servicii medicale de bază, precum și abuzul de alcool și alimentația deficitară sunt principalii factori care ne plasează pe acest nedorit loc fruntaș.
Pe plan național, 328 de comune din România nu au niciun medic de familie. Din acest motiv, 559.611 locuitori, adică 2,52 la sută din populația țării, nu au medic de familie în localitatea în care trăiesc.
România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.