Jump to content

Documente aparţinând lui Cioran, cumpărate pentru a fi donate statului român


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Documente aparţinând lui Cioran, cumpărate pentru a fi donate statului român

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Mireille Radoi, a declarat pentru HotNews.ro ca un roman, persoana privata, a cumparat intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran, la licitatia care a avut loc astazi la Paris. "A cumparat tot cu 405.000 de euro", a declarat Mireille Radoi. La licitatia de la Paris au participat TVR si Biblioteca Centrala Universitara.

Printre obiectele personale scoase la licitatie se numara scrisori, manuscrise, diplome, fotografii ale acestuia, detinute in prezent de o familie a unui fost prieten apropiat al lui Cioran. Printre cele 80 de loturi se numara caiete manuscrise precum "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei", dar si numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenta in filosofie si litere, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933-1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca s.a.m.d.

UPDATE: Licitatia a fost castigata de George Brailoiu, un avocat de 42 de ani, patron al KDF-Energy. Potrivit primelor informatii, se pare ca omul de afaceri intentioneaza sa doneze intreg lotul statului roman.

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-8483852-ultima-ora-mireille-radoi-roman-persoana-privata-cumparat-intreg-lotul-documente-apartinand-lui-cioran-licitatia-paris.htm

m/ Superb gestul lui Brăiloiu!

P.S. Merită subliniată şi "performanţa" BCU, care a anunţat că a aflat despre licitaţie din... presă!

Link to comment
Share on other sites

George Brăiloiu spune că va dona statului român manuscrisele lui Emil Cioran cumpărate joi

George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran scoase la licitaţie joi, la Paris, a declarat pentru Ştirile Pro TV că va dona aceste obiecte statului român. "Le voi dona statului", a declarat George Brăiloiu, joi seară, adăugând: "Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială".

Donaţia va fi făcută în câteva luni, după ce avocaţii omului de afaceri vor discuta cu reprezentanţii Academiei Române şi cu cei ai Bibliotecii Central Universitare. Omul de afaceri, care a spus că a licitat din ţară, dar că a avut şi brokeri la Paris, a declarat că este un admirator al lui Emil Cioran. George Brăiloiu consideră că manuscrisele trebuie să se întoarcă în ţară şi să facă parte din patrimoniul naţional.

George Brăiloiu a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate de casa Binoche şi Giquello, care a avut loc joi, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 405.000 euro.

Omul de afaceri George Brăiloiu a declarat că KDF Energy, compania pe care o deţine, a cumpărat manuscrisele şi că acestea vor ajunge în ţară. Compania KDF Energy este lider pe piaţa românească a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost înfiinţată în 2002, are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania şi este în totalitate controlată de omul de afaceri George Brăiloiu.

Link to comment
Share on other sites

Merită subliniată şi "performanţa" BCU

BCU, poate ca re si ea o parte de vina.

Insa responsabil ar fi trebuit sa fie Ministerul Culturii.

Da' ce sa-i faci, cu Ciorcan - Ciocan asta (sau cum ii zice) nu faci audienta nici 1% din Gutza si Salam...

400.000 euro era fix-pix pentru guvernantii nostri. Fondul "la dispozitia guvernului" - adica la pixul unuia singur - e de catvea sute de milioane de euro :-??

Link to comment
Share on other sites

Iaca aici ce spune Academia Catavencu despre d-soara Mireille Radoi:

"Aţi văzut cum a eşuat reforma educaţiei promovată de ciudăţoiul Daniel Funeriu: o SRI-stă, Mireille Rădoi, care nu are nici în clin, nici în mînecă cu biblioteconomia, a cîştigat postul de director al Bibliotecii Centrale Universitare, graţie aranjamentelor ministrului ciudăţel. Rădoi este pedelistă şi membră a Asociaţiei Române de Luptă Antiterorism, calitate în care a devenit colegă cu Codru (ce nume de ciobănesc mioritic, să mă scuze cîinii) Talpeş, fiul fostului şef al SIE.

Cîtă vreme ta-su era starostele spionilor, Codru a derulat afaceri cu SIE, prin firma Euro Vial Trading Company. După ce a divorţat de fata generalului SIE Silinescu (divorţ politic), Codru s-a recăsătorit cu o ceafă grosuţă, bulgăroaica Veronika Kirilova. Codru a urmat cursurile Academiei de Poliţie, însă va intra în afaceri tulburi, pe care le derulează cu aşa-zisul amiral Cico Dumitrescu şi cu interlopul Iosif Armaş."

Si SRIsta si PDLista, tipa e plina de calitati, ca si prietenii ei, dupa cum se vede. Poate stia saraca ca fraieru ala o sa doneze manuscrisele si a zis sa faca economie la buget, ca seful ei, BOC e "Pe culmile disperarii".

Edited by marcus
Link to comment
Share on other sites

George Brailoiu doneaza Academiei Romane manuscrisele Cioran

Omul de afaceri George Brailoiu, care a achizitionat la o licitatie organizata saptamana trecuta la Paris manuscrise Emil Cioran, a anuntat marti ca le-a donat Bibliotecii Academiei Romane. "Am promis ca astazi voi anunta cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat ca Academia Romana, care are menirea de a pastra si cultiva limba si literatura romana, este institutia care trebuie sa aiba grija de manuscrisele Cioran cumparate de mine", a spus George Brailoiu, in conferinta de presa organizata marti la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Romane.

Potrivit acestuia, gestul sau este doar unul simbolic. "Stiu ca doriti sa aflati resorturile gestului meu: luati-l doar ca un gest-simbol, intr-o perioada in care avem nevoie de simboluri", a spus Brailoiu.

Academia Romana organizeaza marti o sesiune festiva cu ocazia centenarului Emil Cioran. George Brailoiu urmeaza sa primeasca Meritul Academic, pentru ca a recuperat aceste manuscrise si a decis sa le daruiasca statului roman.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8495365-george-brailoiu-academia-romana-trebuie-pastreze-manuscrisele-cioran.htm

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.