dcp100168 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Sărbătoarea etniei romilorOricine a ieşit ieri, la ora prânzului, pe stradă, a simţit pe pielea lui schimbarea fantastică, aproape incredibilă, a vremii. Dacă aţi crezut că cele 21 de grade C de ieri ne‑au picat din cer, v‑aţi înşelat. Pentru vreme bună, cinci femei pricepute din Târgu Bujor, în frunte cu Maria, nevasta bulibaşei Costel Piţigoi, au făcut vrăji meşteşugite şi, se vede treaba, cu efect. Secretul l‑am aflat ieri, în grădina Publică, unde romii din judeţul Galaţi au petrecut în cinstea Zilei Internaţionale a Romilor, zi care, din 2006, se sărbătoreşte şi în România. Maria Piţigoi ne‑a dezvăluit secretul numai fiindcă "lucrarea" deja funcţionase, iar soarele strălucitor le‑a permis participanţilor să se bucure cum ştiu ei mai bine, prin cântec şi dans. "Ne‑am strâns noi, femeile cu dar, lângă o apă mare, şi am menit de vreme bună, să fugă norii, să nu bată ploaia, să nu fie vânturi rele. Am făcut vrăji curate şi ruga ne‑a fost ascultată", ne‑a mărturisit soţia bulibaşei, o femeie înaltă, cu ochi frumoşi, pricepută şi la dans. Dansul a fost cuvântul de ordine al sărbătorii de ieri, organizată de Alianţa Romilor, în parteneriat cu Primăria Galaţi şi cu sprijinul Biroului Judeţean pentru Romi din prefectura Galaţi. În mijlocul romilor, ca de obicei, Viorica Gotu, alături de consilierii etniei, veniţi cu familiile, de la mic la mare. "Oficial, conform cifrelor din 2002, în judeţ sunt 13.600 de romi, dar conform statisticii întocmite de noi, la Biroul Judeţean pentru Romi, cu ajutorul specialiştilor, suntem 55.000", a precizat Viorica Gotu numărul membrilor etniei. Oricum, indiferent de număr, e clar că romii sunt o forţă, fiindcă ieri, la sărbătoare, nicio instituţie nu uitase să‑şi delege măcar un reprezentant. L‑am văzut de inspectorul general şcolar adjunct, Mitică Dudău, dar şi pe subprefectul Vasile Curduman, alături de funcţionari din instituţiile deconcertate. Spectacolul, pe măsura zilei: au dansat şi au cântat copiii de la Şcoala nr. 4, cei de la Grădiniţa din Drăgăneşti, membrii ansamblului "Amekelas" din Iveşti, Diamanta Tănase, Maria Piţigoi şi Roberto din Târgu Bujor, iar Arun Durancea, prezentatorul spectacolului, a cântat imnul romilor, "Gelem, gelem". A fost, într‑adevăr, o zi vrăjită. Viorica Gotu spunea că romii se transformă, se adaptează vremurilor şi locurilor în care trăiesc şi că, în curând, n‑o să‑i mai vedem poate în costumele tradiţionale. Ieri erau fete care, pe sub fustele colorate, purtau blugi cu talie joasă, ultimul răcnet. Viitorul, cine ştie, poate e deja aici. Nu ne rămâne decât să‑l vedem.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23349
Recommended Posts