Jump to content

Robert Helman - un gălăţean reprezentant al Noii Şcoli de la Paris


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Robert Helman - un gălăţean reprezentant al Noii Şcoli de la Paris

Robert Helman a fost unul din reprezentantii majori ai picturii abstracte din cadrul Noii Scoli de la Paris. S-a nascut la Galati, in 1910, intr-o familie instarita. In 1927, a plecat la Paris, sa studieze dreptul. Din 1933 devine avocat. Sotia lui era tot din Romania. In perioada razboiului pleaca la Barcelona, de unde revine in 1946 si se instaleaza in Montparnasse, in fostul atelier al lui Mane Katz. Dupa numeroase participari la expozitii colective, in 1983 organizeaza o importanta expozitie retrospectiva la Muzeul de arta moderna din Paris.

In 1984 isi pierde ochiul stang (va amintiti ca si Brauner, in 1938, si-a pierdut ochiul stang, tot de la un ciob de sticla!). Continua sa picteze. Dar si sa sculpteze. In metal. In 1990, are loc o alta mare retrospectiva, la Cannes. Se stinge din viata in noiembrie 1990, fiind inhumat la Berulle, pe mormantul sau fiind amplasata sculptura sa, “Zborul”.

Am rasfoit mai multe cataloage de expozitii si albume monografice despre Helman. Unul dintre albume, publicat de Lydia Harambourg, cu ocazia unei mari expozitii, retrospective, din 2010, la Orangerie des Musees des Sens.

La Paris, in urma cu catva timp, l-am intalnit pe fiul artistului, care mi-a spus ca tatal lui si-ar fi dorit foarte mult sa organizeze o expozitie in tara in care s-a nascut.Nu a mai apucat, murind in 1990. Fiul lui s-a angajat insa sa stranga din diverse colectii si muzee lucrarile necesare pentru o astfel de expozitie. Credeti ca la Muzeul National de Arta Contemporana, pe care l-am creat in 2004, pentru astfel de ratiuni, ar putea fi organizata o astfel de expozitie?

http://nastase.wordpress.com/2011/04/10/robert-helman/

Alte informaţii - Wiki Robert Helman

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.