Jump to content

Centrul de Recuperare "Kids"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Centrul de Recuperare "Kids" va fi modernizat şi extins

Primăria municipiului Galaţi a îmbunătăţit infrastructura socială cu încă un proiect destinat copiilor cu deficienţe neuro-psiho-motorii. Serviciul face parte din «pachetul de servicii» asigurate de Agenţia de Servicii Sociale Comunitare «Alternativa» din cadrul autorităţii municipale. Proiectul lansat recent vizează modernizarea şi extinderea actualului Centrul de Sănătate Mintală din Galaţi, din Ţiglina II. El va deveni Centrul Multifuncţional de Recuperare «KIDS» din Galaţi şi va permite extinderea serviciilor de asistenţă socială pentru copiii cu vârste cuprinse între o lună şi 18 ani. «Actualul centru din Ţiglina II va fi modernizat, dar şi extins cu un nou corp de clădire, ne-a spus Viorica Palade, manager proiect, director al Administraţiei Publice locale din cadrul Primăriei Galaţi. Aici vor putea fi trataţi pe perioade mai lungi copii cu deficienţe neuro-psiho-motorii. Viitorul centru va fiinţa la etajul întâi al actualei clădiri şi în corpul de clădire ce urmează să fie construit». Valoarea investiţiei atrase la Galaţi din surse comunitare este de 3.407.645 lei, din care 2.704.515 lei sunt din fonduri europene nerambursabile, iar 55.195 lei din fonduri locale.

Ce diagnostice vor putea fi tratate? Potrivit proiectului, vor fi ajutaţi copii cu pareze, paralizii, spasticitate musculară, semiplegii, întârziere mintală asociată cu deficienţe de vorbire, autism. În acest sens, viitorul centru va avea săli de hidro-kinetoterapie, de ergoterapie, psihoterapie şi consiliere socială.

Pe lângă amintitele investiţii, clădirea va fi prevăzută cu lift şi va fi achiziţionat mobilierul. Termenul acestei investiţii este de 24 de luni.

http://www.viata-libera.ro/articol-Centrul_de_Sanatate_Mintala_din_Galati_va_fi_modernizat_si_extins_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Copiii cu deficienţe neuro-psiho-motorii vor beneficia de un centru ultramodern

Banii europeni pentru copiii cu handicap vor avea efecte și la Galați. Conform unui anunț postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Centrul „Multifuncțional KIDS”, aflat în Țiglina 2, destinat copiilor cu deficienţe neuro-psiho-motorii, va fi modernizat și extins cu bani europeni.

Practic, proiectul presupune reabilitarea, modernizarea și echiparea spațiilor existente în corpul A, dar și extinderea acestui imobil. Aici vor putea fi trataţi, pe perioade mai lungi, copii cu deficienţe neuro-psiho-motorii, cu vârste cuprinse de la o lună şi până la 18 ani. Conform contractului câștigat de către o societate din Bistrița Năsăud, centrul va fi dotat cu echipamente de specialitate, săli de kinetoterapie, de ergoterapie, de psihoterapie şi de consiliere socială, aparate electrice de uz casnic, articole și echipament de sport.

Valoarea totală a contractului este de două milioane de lei, din care 89.000 lei vor fi investiți în echipamente de specialitate pentru sala de kinetoterapie.

Conform proiectului, clădirea va fi prevăzută cu lift şi va fi achiziţionat mobilier special. Scopul proiectului este de a ajuta copiii cu pareze, paralizii, spasticitate musculară, semiplegii, precum şi întârziere mintală asociată cu deficienţe de vorbire sau autism.

Centrul se află pe strada Constructorilor nr. 29, la etajul întâi al unui imobil aflat în patrimoniul Primăriei. Sursele de finanţare sunt 98 % din fonduri structurale, restul provenind de la bugetul local. Termenul de realizare al investiţiei este de 12 luni.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Copiii cu dizabilităţi se pot trata în Centrul multifuncţional de recuperare 'Kids'

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a inaugurat vineri Centrul multifuncţional de recuperare 'Kids' destinat copiilor cu dizabilităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Emanuela Turcu, obiectivul care oferă servicii medico-sociale integrate a fost realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa 'Îmbunătăţirea infrastructurii sociale'. Investiţia are o valoare totală de 3,4 milioane de lei, dintre care 2,7 milioane de lei asistenţă financiară europeană nerambursabilă.
'Nu am ales deloc întâmplător să inaugurăm astăzi, de Ziua Europei, acest centru multifuncţional de recuperare pentru copii. Este o reuşită importantă pentru comunitatea gălăţeană, cu finanţare consistentă din partea Uniunii Europene. Este un centru în care copiii cu dizabilităţi vor avea parte de o îngrijire aparte şi vor avea posibilitatea să se recupereze la cele mai bune standarde de calitate. Fără să minimalizăm sub nicio formă reuşitele de excepţie ale înaintaşilor noştri şi mă refer la declararea independenţei de stat a României, pe 9 mai 1877, şi la victoria trupelor aliate asupra Germaniei hitleriste, pe 9 mai 1944, cred că pe 9 mai, în fiecare an, şi cu atât mai mult astăzi trebuie să privim spre viitor. Spre viitorul copiilor noştri, spre viitorul Galaţiului, spre viitorul României europene şi al Europei Unite. Avem această datorie faţă de cei care vin după noi', a declarat primarul Marius Stan.
În etapa următoare, Centrul multifuncţional de recuperare 'Kids' va fi extins tot cu fonduri europene pentru servicii de consiliere şi recuperare a copiilor cu autism. Contractul de finanţare va fi semnat până la sfârşitul acestei luni. Cu acest nou contract, Primăria municipiului Galaţi ocupă locul I în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est la atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea serviciilor de asistenţă socială.
'Peste o treime din fondurile europene alocate acestei regiuni de dezvoltare au fost atrase de Primăria Galaţi, pe care o felicit pentru proiectele depuse şi pentru insistenţa cu care aplică pentru atragerea de bani de la Uniunea Europeană', a declarat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Finanţare europeană nerambursabilă pentru copiii cu autism

Proiectul Primăriei Galați privind înființarea unui Centru de zi pentru copiii cu autism a obținut finanțare europeană nerambursabilă. Centrul va fi amenajat și dotat la cele mai moderne standarde lângă recent inauguratul centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități „Kids”, în Țiglina 2. Acesta va avea un cabinet de kinetoterapie, cabinete de terapie individuală și de grup, precum și de consiliere psihologică atât pentru copii, cât și pentru părinți, săli de terapie prin joc, cabinet de consiliere parentală și cabinet de stimulare senzorială. Vor fi asigurate servicii pentru 40 de copii din Galați diagnosticați cu boli din sfera autismului. Serviciile oferite vor fi abilitare – reabilitare, socializare, recreere, consiliere, sprijin, educare, orientare școlară, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă în vederea integrării mai facile în comunitate. Valoarea finanțării europene nerambursabile este de aproximativ 3,2 milioane de lei, iar durata de implementare este iunie 2014 – decembrie 2015.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

La Galaţi se deschide, din 30 august, un centru de zi pentru terapia copiilor cu autism. Investiţia e de 700.000 de euro

Proiectul a fost realizat de Primăria Galaţi, fiind susţinut din fonduri europene în proporţie de peste 70 la sută. Centrul beneficiază de utilităţi performante pentru terapia copiilor cu autism.

Primăria municipiul Galaţi informează că pe 30 august 2016, de la ora 12,00, va avea loc festivitatea de închidere a proiectului „Centrul de zi pentru copii cu autism în municipiul Galaţi”, finanţat în cadrul  Programului  Operaţional Regional 2007-2013. Noul centru de zi este situat în strada Constructorilor nr. 29 (lângă Şcoala Gimnazială nr. 13) şi are o valoare totală de 3.194.914 lei (peste 700.000 de euro), din care asistenţă financiară nerambursabilă este de 2.344.352 lei (circa 72 la sută). Investiţia este realizată de municpalitatea gălăţeană în parteneriat cu Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Galaţi (în calitate de beneficiar al proiectului) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (în calitate de Autoritate de Management) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (în calitate de Organism Intermediar pentru POR 2007-2013).

Prin proiect s-a înfiinţat centrul de zi pentru copiii diagnosticaţi cu deficienţe din spectrul autist şi s-au amenajat numeroase spaţii moderne pentru terapie, respectiv sală de kinetoterapie, cabinet de terapie de grup pentru copii, sală de consiliere psihologică, cabinet de terapie prin joc, cabinet de terapie pentru grupuri de suport părinţi, cabinet de consiliere parentală, cabinet de stimulare senzorială, precum şi două săli de terapie individuală.

Centrul asigură condiţii optime pentru acordarea de servicii de abilitare/ reabilitare, recreere-socializare, orientare şcolară, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă în vederea integrării în comunitate, activităţi de îngrijire pentru copiii cu autism si activităţi de sprijin şi consiliere pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi alte persoane care au în îngrijire copii cu deficienţe din spectrul autist. Centrul va deservi un numar de 40 de copii diagnosticati cu deficienţe din spectrul autist.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Centru de zi pentru copiii cu autismdin Galaţi. Investiţie cu fonduri europene

Nu mai puţin de 40 de copii diagnosticaţi cu deficiente din spectrul autist vor beneficia de centrul de zi inaugurat ieri de primarul Ionuţ Pucheanu şi de prof. univ. dr. Aurel Nechita. Centrul de zi pentru copii cu autism, realizat cu finanţare europeană, se află pe strada Constructorilor nr. 29, în vecinătatea Şcolii Nr. 13, şi cuprinde săli de kinetoterapie, terapie de grup pentru copii, terapie individuală, cabinete de consiliere psihologica, logopedie, terapie prin joc, stimulare senzorială, terapie şi suport pentru părinţi şi consiliere parentală.

Potrivit managerului de proiect, Mihaela Alupoaei, la fel de importante pentru recuperarea cu succes a copiilor este consilierea, sprijinul şi educarea părinţilor. Tocmai de aceea, s-au realizat programe informatice la care vor avea acces atât specialiştii în lucrul cu copiii, cât şi părinţii. Mai mult, vor exista secţiuni care pot fi accesate de părinţi de pe orice calculator, având posibilitatea să vizualizeze evoluţia copilului, fişele copilului, cursuri pentru a cunoaşte, a înţelege terapia şi a continua lucrul şi în familie.

Noutatea în acest proiect sunt lecţiile şi cursurile multimedia, care-i vor ajuta pe copii atât în terapia comportamentală cât şi în cea senzorială. Aplicaţiile îi ajută pe copii să identifice animalele, anotimpurile şi chiar să-şi ia repere pentru drumul de parcurs către Centrul de zi, şi îi felicită şi aplaudă atunci când reuşesc. "Munca cu copiii, cu familiile lor este una de sisif, dar fără ea nu se poate face nimic, nu e o boală cu un tratament vindecabil, este o luptă toată viaţa, pentru a recupera cât se poate de mult!", a precizat dr. Nechita.

Conform datelor oficiale, valoarea totală proiectului este de 3.194.914 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă ar fi trebuit să fie 2.344.352 lei. Rămâne de văzut care a fost valoarea finală a investiţiei, câţi bani europeni s-au absorbit cu adevărat şi cât s-a cheltuit de la bugetul local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Un proiect gălăţean unic face auzit glasul copiilor cu autism. Centru înfiinţat printr-o investiţie cu fonduri europene

De circa doi ani, zeci de copii din municipiul Galaţi diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist beneficiază de serviciile gratuite ale unui centru de zi modern. Fără această unitate, recuperarea micilor pacienţi ar fi fost mult mai dificilă, având în vedere terapiile costisitoare şi lipsa cabinetelor de specialitate. Punerea pe picioare a unui astfel de proiect, de către Primăria Galaţi, a fost posibilă printr-o investiţie susţinută în proporţie de peste 70 la sută din fonduri europene. În ciuda faptului că centrul funcţionează deja la capacitate maximă, numeroşi copii aşteaptă încă să înceapă terapiile salvatoare.

Uşa cabinetului de logopedie se deschide repede şi paşi grăbiţi se fac auziţi pe holurile centrului. După câteva secunde de nedumerire, ghidaţi de vocea familiară a mamei, paşii se îndreaptă în acelaşi ritm spre o altă sală. ”Bună ziua! Mami, ce bine îmi pare că te-am găsit!”, spune, cu bucurie şi cu uşurare în glas, Alex. Ne priveşte, pe rând, pe toţi cei din încăpere, şi zâmbeşte angelic, după care iese iarăşi pe holul de unde se aude muzică ambientală.

La şapte ani, Alex este înscris în clasa pregătitoare, la o şcoală normală. Vorbeşte aproape ca orice alt copil de vârsta sa, a învăţat singur să citească, iar progresele obţinute în doar patru luni de exersare a pianului i-au făcut pe profesori să îl recomande către concursurile de profil. Perspectiva era însă cu totul alta, cu doar un an şi ceva înainte. La aproape şase ani, Alex avea vârsta mentală a unui copil de sub trei ani.

”Un medic de la Bucureşti a fost cel care mi-a spus cu exactitate despre întârzierile în dezvoltarea lui Alex. Deşi mi-am dat seama încă de la şase luni că ceva nu este în regulă, terapiile de recuperare specifice pentru copiii cu autism le-a început abia la cinci ani. Totuşi, progresul înregistrat de atunci a fost unul masiv. Faptul că am găsit centrul de zi de la Galaţi a fost un lucru providenţial. Datorită profesionalismului terapeuţilor de aici şi condiţiilor din cabinete am putut întrezări o speranţă pe care nu o credeam posibilă”, povestește V. R., mama băiatului.

Zeci de beneficiari prezenţi şi alte zeci de dosare în aşteptare

Asemenea lui Alex, alţi 53 de copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist (TSA) beneficiază în prezent de serviciile oferite de Centrul de zi pentru copii cu autism de pe strada Constructorilor nr. 29. Printre utilităţile performante de care centrul dispune se numără două cabinete de logopedie (terapie care vizează dezvoltarea limbajului), două cabinete de kinetoterapie (pentru dezvoltarea motricităţii), un cabinet de terapie ocupaţională sau ergoterapie, un cabinet de terapie educaţională, un cabinet de terapie de recuperare ABA, un cabinet de masaj, o sală de stimulare senzorială şi un cabinet de psihologie, unde psihologul centrului acordă şedinţe de consiliere, individuale şi de grup, atât copiilor, cât şi familiilor acestora. De asemenea, un asistent social se ocupă de anchetele sociale premergătoare admiterii în centru, precum şi de punerea la punct a fiecărui dosar social.

”Centrul de zi pentru copii cu autism acordă activităţi de abilitare, reabilitare, recreere, socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, în vederea integrării în comunitate şi orientare şcolară pentru un număr de 54 de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autismului, precum şi activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau pentru reprezentanţii lor legali. Noi urmărim să îl ajutăm pe copilul cu autism să se descurce în orice situaţie. Vorbim despre dezvoltarea abilităţilor de viaţă, despre dezvoltarea limbajului, îl învăţăm să fie sociabil. Copiii se joacă, merg împreună în diverse locuri, învaţă să interacţioneze. Încercăm tot timpul să aducem ceva nou”, precizează şefa centrului, Cătălina Mocanu.

Zeci de dosare se află încă în aşteptare În momentul implementării proiectului, grupul ţintă era format din 40 de copii. Ca urmare a cererii mari de astfel de servicii, numărul beneficiarilor a fost suplimentat la 54.

”Cu toate acestea, avem alte 20 de cereri în aşteptare. Eu, în calitate de asistent social, sunt prima care vorbesc cu părinţii acestor copii. Este dureros să le spui că nu mai sunt locuri, pentru moment. Sunt părinţi care sună la fiecare sfârşit de lună pentru a întreba dacă am vreo veste pentru ei. Recuperarea copiilor cu autism este însă un proces continuu şi de durată. Chiar dacă nu putem răspunde favorabil tuturor solicitărilor, existenţa unui astfel de centru la Galaţi este un lucru extraordinar pentru aceşti copii şi pentru familiile lor”, explică asistentul social principal Camelia Bănică.

Finanţare obţinută pe ultima sută de metri şi piedici peste piedici

Ideea înfiinţării unui centru special destinat terapiei copiilor cu autism în municipiul Galaţi datează încă de acum opt ani. Totuşi, pentru că Galaţiul absorbise deja sumele alocate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, proiectul centrului pentru copii cu autism a intrat, iniţial, pe lista de aşteptare, în respectiva sesiune de finanţare.

”Am aşteptat celelalte judeţe din regiune, cărora li s-au analizat propunerile. Sumele rămase în urma acestei analize au fost realocate şi, în acest mod, am obţinut finanţare şi pentru centrul de zi pentru copii cu autism. Timpul de implementare a fost însă foarte scurt, iar piedicile ivite în cale nu au fost deloc puţine. Contractul a fost semnat în 2014, iar finalizarea a avut loc în august 2016, limita maximă a programului. În cazul în care nu demonstram că suntem funcţionali până la acea dată, toată suma care până atunci fusese declarată eligibilă devenea neeligibilă. A fost o presiune foarte mare, ca să încheiem proiectul, deoarece puteam pierde imens”, detaliază situația Mihaela Alupoaie, managerul proiectului şi directoarea executivă a Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi.

Piedicile au constat în contestaţiile ivite pe parcursul licitaţiilor, în dificultăţile apărute în timpul lucrărilor de proiectare, dar şi în punerea la punct a platformei educative informatice destinată special copiilor cu autism. ”Iniţial, ne-au fost prezentate, ca soluţii pedagogice, lecţii de genul celor pe care le regăsim în manualele şcolare obişnuite. Am zis că aşa ceva nu se poate. Bineînţeles, putem ajunge şi la acest nivel, în funcţie de interesul şi de abilităţile fiecărui copil în parte. Dar, pentru început, a trebuit să începem cu noţiuni simple. Pentru unii dintre aceşti copii este foarte greu şi să-şi ia repere pentru a putea face singuri drumul de acasă până la şcoală, deşi casa este foarte aproape de şcoală. Și atunci, programul informatic l-am conceput de aşa natură încât copilul să traseze grafic, printr-o liniuţă, traseul de acasă până la şcoală. La fel se întâmplă cu înţelegerea formelor sau a culorilor. Sincer, pentru că nu găseam produsele educaţionale potrivite, m-am inspirat foarte mult dintr-o discuţie pe care am avut-o cu fetiţa mea, care pe atunci avea 14 ani. Am încercat să concepem acea platformă din perspectiva unui copil, iar acum programul are ca ghid digital o fetiţă care le îndrumă copiilor paşii, îi felicită pentru reuşite sau le spune să încerce din nou”, adaugă Mihaela Alupoaie.

Dezvoltarea limbajului, fundamentală

Crearea unei platforme informatice educative pentru copiii cu tulburări de spectru autist este o provocare şi din cauza paletei foarte largi de simptome şi manifestări din cadrul acestei tulburări. Asemenea lui Alex, o parte dintre copiii cu autism sunt înalt funcţionali, ceea ce înseamnă că au o inteligenţă normală sau chiar peste medie, ceea ce le permite să răspundă foarte bine la terapiile specifice. Totuşi, nu toţi copiii cu autism sunt înalt funcţionali. Din punct de vedere al limbajului, copiii cu autism sunt catalogaţi ca verbali şi nonverbali. În cazul celor verbali, terapeutul Amalia Georgiana Ivaşcu, logoped în cadrul centrului, lucrează pe îmbunătăţirea şi stimularea limbajului şi/sau a pronunţiei.

”Copilul cu autism trebuie motivat să trimită cereri către mine. Dacă am pe masă o maşinuţă şi copilul este interesat de ea, el are tendinţa de a arăta cu degetul. Eu trebuie să îl determin să o ceară prin intermediul cuvintelor. Pentru copiii care sunt nonverbali, este mai complicat. În primă fază, încercăm să menţinem contactul vizual. Lucrăm apoi pe motricitate fină şi abia apoi se ajunge la imitaţie orală. Progresele înregistrate de copii sunt vizibile. L-am avut pe David, un copil venit în terapie nonverbal, nu avea contact vizual, nu imita, nu înţelegea comenzile. Avea doi ani şi ceva atunci când a venit în centru. Acum, în decembrie, împlineşte patru ani şi deja vorbeşte bine. Este un progres impresionant. În cazul său, am încetat programul, deoarece nu mai era necesar”, explică Amalia Ivaşcu.

"Părinţii au nevoie de o speranţă, însă nu putem să vindem iluzii”

Astfel de rezultate sunt încurajatoare, însă de multe ori progresele copiilor cu autism sunt mici şi se obţin în timp îndelungat. De cele mai multe ori, handicapul copilului devine handicapul întregii familii, aşa cum spune psihologul centrului, Elena Gabriela Vâlcu.

”Ca generalitate, noi urmărim ca pacientul să devină autonom, să îşi poată satisface singur activităţile cotidiene. O mare parte din activitatea mea de psiholog în cadrul centrului urmăreşte însă acordarea de suport psihologic, individual şi de grup, părinţilor, deoarece, în terapia copilului cu autism, părintele trebuie să fie coterapeut. Când ajung aici, majoritatea părinţilor sunt în faza de negare a diagnosticului. Urmează apoi faza de furie, după care vine faza de acceptare. Fiecare caz este diferit, însă doar după ce accepţi realitatea poţi să îţi ajuţi cu adevărat copilul”,  punctează Elena Vâlcu.

Centrul oferă şi suport de grup părinţilor. În cadrul acestei etape, psihologul Elena Vâlcu le oferă părinţilor informaţii din domeniu valide ştiinţific. În lipsa acestor informaţii, părintele poate cădea pradă aşa-numitelor terapii iluzorii promise de tot felul de escroci, suportând daune psihologice şi materiale. ”Părinţii au nevoie de o speranţă, însă nu putem să vindem iluzii”, concluzionează psihologul citat.

Tot copiii sunt şi cei mai buni judecători ai activităţii centrului, deoarece ei nu mint. Datorită terapiilor diverse acordate într-un mediu integrat, micuţii vizitează de mai multe ori pe săptămână centrul. La terminarea terapiilor, mulţi dintre ei refuză să plece din centrul care le-a făcut vocile auzite pentru prima oară.

Datele proiectului

Finanţarea necesară înfiinţării Centrului de zi pentru copii cu autism din municipiul Galaţi a fost obţinută prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 3: ”Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, domeniul major de intervenţie 3.2 – ”Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”.

Valoarea totală a proiectului a fost de 3.194.914 lei, cu TVA, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 2.344.352 de lei. Investiţia a fost realizată de Primăria Galaţi, în parteneriat cu beneficiarul proiectului, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Galaţi, şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (în calitate de autoritate de management), precum şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de organism intermediar pentru POR 2007-2013.

O tulburare frecventă a copilăriei

Autismul este considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, potrivit site-ului de profil www.helpautism.ro. Statisticile internaţionale ne arată că unu din 68 de copii suferă de autism. De regulă, toate deficienţele sunt evidente până la vârsta de trei ani.

Primele semne care pot indica o tulburare de spectru autist sunt vizibile încă din perioada în care copilul este sugar. Nu îşi caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mişcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu gângureşte, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacţionează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rosteşte niciun cuvânt. Toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburări. Există însă şi situaţii în care copilul se dezvoltă normal până la vârsta de doi ani, adică merge, vorbeşte, interacţionează firesc, iar brusc, în jurul acestei vârste, îşi pierde toate aceste achiziţii.

Potrivit psihologului Elena Vâlcu, părinţii sunt de multe ori tentaţi să vadă mai ales lipsurile unui copil cu autism.

"Bineînţeles, fiecare copil este unic, însă aceşti copii au o serie de puncte forte: au o memorie excelentă, au o curiozitate pentru partea electronică şi mecanică, sunt analitici, se concentrează pe detalii, sunt meticuloşi, ţin să-şi ducă sarcinile la îndeplinire, dacă sunt de interesul lor. Se integrează foarte bine rutinei", explică Elena Vâlcu.

Baza recuperării, pusă cu ajutorul terapiei ABA

De regulă, atunci când un nou beneficiar ajunge în Centrul de zi pentru copii cu autism, una dintre primele terapii pe care le urmează este ABA. Aceasta este o terapie cognitiv-comportamentală care urmăreşte dezvoltarea imitaţiei în cazul copilului autist. Sunt urmărite, de asemenea, dezvoltarea limbajului receptiv şi expresiv, identificarea schemei corporale, ceea ce este foarte important, pentru că, în general, aceşti copii sunt nonverbali. "Vom porni întâi de la culori, de la forme geometrice, apoi ajungem la animale sălbatice, domestice, legume, fructe şi, apoi, la restul conceptelor. Depinde de copil, însă recuperarea durează foarte mult. Aproape toţi copiii cu tulburări de spectru autist au deficit de atenţie. De aceea, începem cu îmbunătăţirea atenţiei. Are loc, practic, o docilizare a copilului. De aceea, dacă o să vă uitaţi pe un film, o să vedeţi că pare asemenea unui dresaj, la început. Şi mie, ca terapeut, mi-a fost foarte greu şi am spus că nu am să fac asta niciodată. Dar îl ajuţi astfel foarte mult pe copil, deoarece metoda este foarte eficientă. Trebuie să fii ferm, ca terapeut. Ferm, nu dur. Şi pentru copilul tipic trebuie să fii ferm", precizează psihologul Elena Postică, terapeut de recuperare ABA în cadrul centrului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.