Jump to content

Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru "ActFest"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

"Zilele teatrului studenţesc", la Galaţi

Zilele teatrului studenţesc se vor desfăşura în perioada 12-15 mai în oraşul nostru. Programul este amplu, iar oaspeţii - de excepţie: două colocvii Shakespeare, ateliere de teatru, spectacole ale studenţilor la actorie din Bucureşti şi Galaţi, dar şi din Japonia, China, Ucraina, Peru şi Portugalia. Spectacolele pe care publicul din Galaţi le va putea viziona în această perioadă sunt pentru toate gusturile: "Treapta a IX-a", de Tom Ziegler, "O noapte furtunoasă", de I.L.Caragiale şi "Bolnavul închipuit", de Moliere - toate trei în interpretarea absolvenţilor UNATC Bucureşti; ateliere internaţionale de actorie, dar şi reprezentaţii ale studenţilor din Tokyo, Kiev, Beijing, Lima, Lisabona; un Atelier Cehov, susţinut de prof.univ.dr.Adriana Popovici, un Atelier de teatru Kyogen, avându-l profesor invitat pe Juro Zenchiku (Japonia) şi un atelier de actorie condus de prof.univ.dr.Gelu Colceag - rectorul UNATC; spectacolele de licenţă ale studenţilor gălăţeni - "Striptease", de Slawomir Mrozeck şi "Stă să plouă", de Lia Bugnar şi un spectacol Shakespeare.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Teatru studenţesc la Galaţi

* Studenţii la actorie ai universităţilor cu renume mondial, dar şi studenţii de la "Dunărea de Jos" vor juca pe scena gălăţeană, în perioada 12-15 mai, în cadrul Festivalului "Zilele teatrului studenţesc". Evenimentele vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor.

Departamentul de Teatru al Facultăţii de Arte din Cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi organizează, în perioada 12 - 15 mai, prima ediţie a Festivalului ,,Zilele teatrului studenţesc la Galaţi". Studenţi la actorie din străinătate, dar şi cei de la "Dunărea de Jos" vor juca pe scena gălăţeană, în sala Casei de Cultură a Studenţilor. "Studenţi ai Universităţilor de prestigiu în domeniul actoriei din China, Japonia, Peru, Ucraina, Portugalia şi România îşi vor etala talentul şi cunoştinţele şi vor juca, timp de trei zile, pe scenele gălăţene, în cadrul Festivalului ”Zilele teatrului studenţesc". Evenimentul începe astăzi, 12 mai, la ora 10:00, iar deschiderea oficială va avea loc, tot astăzi, la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Participă studenţi ai universităţilor de teatru din China, Japonia, Peru, Ukraina, Portugalia şi România. Organizator este Departamentul de Teatru al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi în colaborare cu Catedra UNESCO a Institutului Internaţional de Teatru", a declarat Luiza Şerbănescu, purtător de cuvânt al Rectoratului Universităţii "Dunărea de Jos". Prima ediţie a "Zilelor teatrului studenţesc la Galaţi" va începe cu Colocviu Shakespeare - prima parte - (sub îndrumarea prof.dr. Ludmila Patlangioglu de la UNATC Bucureşti), iar luni seara, studenţii Facultăţii de Arte din Galaţi vor prezenta "Spectacole de Licenţă". A doua zi a festivalului va scoate la rampă Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, cu spectacolele "Treapta a IX-a" de Tom Ziegler, ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale şi ,”Bolnavul închipuit” de Moliere. Atelierele internaţionale de actorie vor continua în partea a doua a Colocviului Shakespeare, miercuri, aducând în prim plan studenţii de la Toho Gakuen College of Music and Drama din Tokyo (Japonia), Karpenko-Kary National University of Theatre, Cinema and Television din Kiev (Ukraina), Central Academy of Drama din Beijing (China), Escuela Nacional Superior de Arte Dramatico din Lima (Peru), Escola Superior de Teatro e Cinema din Lisabona (Portugalia). După-amiaza celei de-a treia zile a festivalului de teatru studenţesc aparţine tot actorilor străini, care îşi vor prezenta producţiile începând cu ora 16:00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Ultima zi a Festivalului Teatrului Studenţesc îl va avea în prim plan pe prof. Juro Zenchiku (Japonia), care va oferi detalii despre arta Teatrului Kyogen (dansul samurailor), teatru de tradiţie în Japonia, şi pe prof.dr. Gelu Colceag, rectorul UNATC Bucureşti, care va coordona Atelierul de Actori.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Zilele Teatrului studenţesc

Un festival pe cale să devină tradiţie

Când am văzut prin oraş afişele care anunţau Festivalul "Zilele teatrului studenţesc la Galaţi" m‑am bucurat sincer şi mi‑am zis "Uite, domnule, că se poate!" Luni seară, la Casa de Cultură a Studenţilor, a debutat acest adevărat festival internaţional, o sărbătoare dorită de mult timp de studenţii de la actorie şi nu numai. Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi ne‑a liniştit în ceea ce priveşte viitorul acestui festival, spunându‑ne că: "Este începutul unui eveniment care o să devină cu siguranţă o tradiţie pentru gălăţeni". "Stă să plouă" a fost primul spectacol din festival, un text scris de Lia Bugnar. Un text simplu cu puţine momente de tensiune dramatică. E un text bun pentru bar, nu şi pentru licenţa unor studenţi la actorie. Sunt sigur că există foarte multe texte la care se putea apela. Oana Gherbăluţă (interpreta personajului Gena - deloc strălucitoare), Laura Votrondos (o actriţă cu o voce bună, cu multe momente în care şi‑a făcut personajul Peti credibil), Irina Leancă (Cuce) şi Ajder Matei, care a prezentat personajul Paul mai mult decât plat. Nu neg faptul că aceşti studenţi sunt talentaţi, dar sper că au mai multe de zis decât ce au demonstrat de această dată. Cel de‑al doilea spectacol, prezentat de data aceasta de studenţii anului IV, Robert Neagoe şi Cristian Naum, a fost cu totul altceva. Poftă de joc, câteva elemente bune de regie, fără niciun gag regizoral, un spectacol curat. Păcat că absurdul nu este exploatat mai mult. Cei doi actori au toate datele să reuşească în acest domeniu. "Striptease" - un spectacol bazat mult pe actorie şi pentru asta merită toate felicitările profesorul Radu Gabriel şi asistentul Florin Toma. "Spectacolul Shakespeare" a fost înlocuit de "Emigranţii" pe care l‑am văzut acum câţiva ani. Mult mai slab ca atunci şi cu aceleaşi probleme de dicţie la Gabriel Enache. Cu toate acestea, Festivalul a început bine, dar întotdeauna e loc şi de mai bine, nu? Trebuie să o felicităm pe doamna conf.dr. Mihaela Dumitriu care a fost pilonul principal în organizarea acestui eveniment binevenit pentru iubitorii de teatru.

Astăzi

Ziua străinilor

Zilele teatrului studenţesc la Galaţi continuă miercuri, în sala Teatrului Muzical, cu cinci spectacole ale invitaţilor din străinătate. De la ora 16,00 puteţi vedea evoluţia celor de la Toho Gakuen College of Music and Drama din Tokyo, Japonia, de la ora 17,00 vor intra în scenă studenţii de la Kerpenko‑Kary National University of Theatre, Cinema and Television din Kiev, Ucraina. Începând cu ora 19,00, îi veţi putea vedea pe cei de la Central Academy of Drama din Beijing, China, iar de la 20,30 vor da o reprezentaţie studenţii de la Escuela Nacional Superior de Arte Dramatico din Lima, Peru. Seara va fi închisă de o reprezentaţie a viitorilor actori de la Escola Superior de Teatro e Cinema din Lisabona, Portugalia.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24125

Link to comment
Share on other sites

Zilele Teatrului Studenţesc

O marţi, 13, cu noroc

Chiar dacă a doua zi a festivalului "Zilele teatrului studenţesc la Galati" a picat într‑o marţi, 13, organizarea a fost mult mai bună decât în prima zi, reprezentaţiile începând la orele stabilite. Scena le‑a aparţinut în exclusivitate studenţilor de la UNATC.

Flagelul alcoolului

Primul spectacol a fost programat să se joace într‑o sală de curs a Universităţii "Dunărea de Jos". Este vorba despre "Treapta a IX‑a" de Tom Ziegler, în regia prof. univ. Adriana Popovici. Un text bine ales, cu foarte multe răsturnări de situaţie, cu partituri destul de dificile pentru actori, un text potrivit pentru un examen de licenţă. Dacă cele patru actriţe au luat note mari pentru acele roluri, cu siguranţă şi textul a contat. "Treapta a IX‑a" este un spectacol despre cum alcoolul poate distruge şi vieţile celor ce nu beau. Iulia Samson, Alice Sălceanu, Andreea Vasile şi Angeleska Zaharija au fost protagonistele unui spectacol care a impresionat până la lacrimi. O plăcere vizibilă de a juca pe parchet, la lumina naturală, o trecere rapidă de la râs la plâns, o naturaleţe debordantă. Un spectacol ce merita văzut!

Bucuria jocului

"O noapte furtunoasă", cel de‑al doilea spectacol din programul zilei de ieri, a început, la ora anunţată, la Teatrul Muzical "Nae Leonard". O reprezentaţie din care foarte greu s‑a remarcat vreun actor. Nu pentru că ar fi fost slabi, ci dimpotrivă. Şi de aceea prefer să scriu distribuţia completa: Alexandru Zob (Jupân Dumitrache), Alin State (Nae Ipingescu), Lari Giorgescu (Chiriac), Andrei Ioniţă (Spiridon), Silvian Vâlcu (Rică Venturiano), Briena Mare (Veta) şi Alexandra Fasola (Ziţa). Toţi au jucat cu multă dăruire, cu bucuria clară de a fi acolo în seara aceea, fie ea şi... furtunoasă. Nu s‑au speriat de textul lui Caragiale, regizorul Marius Galea lucrând cu ei fiecare nuanţă, fiecare replică. Din nou, un spectacol bun de licenţă.

Commedia dell' arte

Jucat tot pe scena Muzicalului, "Bolnavul închipuit" a fost un alt spectacol reuşit. O commedia dell' arte pusă excelent în scenă. Au tăiat toate replicile care ar fi trebuit spuse cu faţa la public (aparteuri) şi au obţinut astfel un ritm năucitor. Sper ca acest spectacol să fie invitat şi la Festivalul de Comedie. Valentina Zaharia ar avea şanse la un premiu pentru rolul "Toinette". Şi poate aşa ar avea şi gălăţenii care de data asta n‑au fost în sală o şansă să vadă un spectacol extraordinar.

Ospitalitate românească pentru invitaţii străini

Invitaţii străini ai "Zilelor Teatrului Studenţesc" de la Galaţi au putut "gusta" marţi seară din tradiţionala ospitalitate românească. Membrii trupelor de teatru studenţeşti din Tokyo, Kiev, Beijing şi Lima au luat parte la un cocktail oferit de organizatori, la Hotel Faleza. Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Viorel Mînzu a mulţumit invitaţilor pentru prezenţa la festival şi a ţinut să precizeze că această manifestare are în primul rând darul de a include Galaţiul în circuitul mondial al spectacolelor teatrale studenţeşti. "A fost o ceremonie caldă, plăcută, toţi invitaţii s‑au simţit foarte bine. Cei prezenţi au apreciat ospitalitatea noastră", ne‑a spus conf. dr. Mihaela Dumitriu, şefa Departamentului de Teatru de la Facultatea de Arte, organizatoarea festivalului de la Galaţi. "Zilele Teatrului Studenţesc" continuă astăzi cu o serie de ateliere de actorie, precum şi cu ultimele spectacole, la sala Casei de Cultură a Studenţilor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24151

Link to comment
Share on other sites

Zilele Teatrului Studenţesc ‑ în limbi străine

ÎMPREUNĂ ÎN IMAGINARIA

Experienţă interesantă miercuri, în cea de‑a treia zi a Festivalului de Teatru Studenţesc de la Galaţi. Publicul, prea puţin numeros în comparaţie cu calitatea actului artistic, a putut urmări patru piese de teatru, în tot atâtea limbi. Fără subtitrare. Cine a reuşit să treacă peste ciudăţenia situaţiei a putut urmări jocul actoricesc. Mai ales că, spre deosebire de o piesă de teatru clasică, de data aceasta, spectatorul a fost parte integrantă din reprezentaţie.

Experienţa japoneză

Primul spectacol al zilei de miercuri a aparţinut viitorilor actori de la Taho Gauken College of Music and Drama din Tokyo, Japonia. Pentru prima dată, am avut o reprezentaţie de teatru japonez la Galaţi. Cele patru personaje de pe scenă şi costumele tradiţionale japoneze sunt singurele mesaje pe care orice spectator reuşea să le decodifice. Mai departe, şocul limbii şi stilul diferit al jocului dramatic au oferit spectatorilor care nu cunoşteau nici textul, nici limba momente inedite. Mulţi dintre spectatori au râs, deşi nici ei nu ştiau sigur dacă asistă la o comedie sau la o tragedie. Pe de altă parte, actorii puteau la fel de bine să îşi povestească, în fraze sacadate, cu ritm teatral, ultima întâlnire amoroasă, ce au mâncat aseară sau cel mai recent film al lui Akira Kurosawa. N‑a fost aşa, bineînţeles. Cu siguranţă că şi‑au făcut rolul cu seriozitate.

Imaginaţia care umple golurile

Partea bună la un astfel de spectacol e că îţi poţi imagina ce vrei, devenind astfel parte din piesă: o dramă de familie, un pamflet politic, o dramă istorică, o comedie de moravuri. Orice. Absolut orice. Cumva, o astfel de reprezentaţie e opusul cititului. Dacă în cazul lecturii eşti liber să creezi imaginea, chipurile personajelor şi decorurile, la o piesă în limba japoneză toate astea îţi sunt date, iar ţie îţi revine sarcina de a crea povestea. E chiar un joc plăcut. Imaginaţi‑vă: o singură reprezentaţie, dar o sută de poveşti. Patru actori, dar patru sute de personaje. O singură frază, o infinitate de posibilităţi. Personal, am văzut, miercuri, drama unei familii japoneze moderne: tatăl şi mama nu se mai înţeleg cu fiicele, care vor libertate, s‑au săturat de rigorile tradiţiei.

Vreţi să ştiţi despre ce a fost vorba?

La finalul piesei, am stat de vorbă cu profesorii şi cu actorii din Japonia. Le‑am povestit "piesa mea" şi i‑am întrebat cât de departe am fost. "Foaaaarte, foarte departe! În primul rând, e comedie", spune râzând cu poftă lector Masako Miyazaki. Simpatica interlocutoare îmi relatează apoi adevăratul text. "E povestea unui tânăr japonez care, din cauza timidităţii, îşi ia fratele mai mare cu el la peţitul obligatoriu în casa viitorului socru. Dar nu are decât o singură pereche de pantaloni tradiţionali pentru un astfel de ritual, aşa că, iniţial, îşi lasă fratele la uşă. Invitaţi, în cele din urmă, împreună în casă, cei doi fraţi îşi împart pantalonii în jumătate şi fiecăruia îi lipseşte partea posterioară. Dansurile ritualice îi obligă pe cei doi să le distragă atenţia socrului şi servitorului acestuia de fiecare dată când sunt nevoiţi să facă piruete. De aici, tot felul de situaţii comice", povesteşte Masako Miyazaki. Recunosc, îmi e ruşine de ceea ce am imaginat, însă în apărarea mea precizez că rolurile fraţilor şi al socrului erau jucate de trei fete (Kana Nakayama şi Yumiko Kitazawa, respectiv Chihiro Hirai), în timp ce servitorul era întruchipat de un băiat (Takashi Yamada).

Piesă tradiţională

"Frutari‑Bakama" se numea piesa japonezilor şi, spre ruşinea mea, n‑am reuşit o traducere nici măcar aproximativă. Face parte din folclor, e o piesă dintr‑o categorie aparte, Kyogen, un anumit tip de teatru tradiţional japonez. "Acest gen de piese sunt, în general, satire şi ironizează moravuri ale societăţii, cum ar fi darul beţiei sau desfrâul", ne‑a explicat profesorul de Kyogen al celor patru studenţi, Juro Zenchiku. Întrebat dacă nu e frustrant ca publicul să nu râdă la o comedie, maestrul a spus că nu are nicio importanţă că spectatorii nu au râs la glume, important e că, dintr‑un motiv sau altul, la un moment dat sau altul, în sală s‑a râs. "Râsul e un limbaj universal, asta e important", a mai precizat Juro Zenchiku. Nici studenţii săi nu au fost neapărat deranjaţi de acest aspect. "Oricum, piesa noastră e într‑o japoneză arhaică, de pe la 1600, aşa că s‑a întâmplat ca nici publicul nostru să nu priceapă chiar tot. De multe ori, spectatorii străini au reacţionat mai uşor decât cei japonezi", au relatat actorii, prin vocea lectorului‑translator Masako Miyazaki.

Satisfacţia de a fi urmărit o piesă altfel e dublată acum de o altă mulţumire personală. Nici membrii trupei, când vor lua ziarul, nu vor înţelege nimic din ce am scris. Dar şi ei, ca şi mine, au libertatea să îşi imagineze ce vor. Şi asta ne dă posibilitatea să imaginăm împreună.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24173

PERUANII AU FĂCUT SHOW

Ziua de miercuri a Festivalului Studenţesc de Teatru a mai cuprins reprezentaţii ale invitaţilor din Kiev (Ucraina), Beijing (China) şi Lima (Peru). Din păcate, reprezentaţiile primelor două trupe nu le‑am văzut decât printre picături, întrucât am ţinut morţiş să lămurim şi să disecăm piesa studenţilor din Tokyo. Ceilalţi spectatori ne‑au confirmat atât prin aplauze, cât şi prin declaraţiile de la final că au fost două reprezentaţii de excepţie. Am vizionat totuşi ultima piesă a zilei, prezentată de studenţii de la Şcoala Naţională de Dramă din Lima, Peru. Un spectacol de dans şi costume extraordinare, cu un final incredibil. Pe ritmuri tradiţionale peruane, actorii au venit în sală, de unde i‑au luat pe sus pe câţiva spectatori şi i‑au pus la dans pe scenă. A fost începutul nebuniei. Mai bine de jumătate dintre spectatori au urcat pe scenă şi fiecare îşi încerca dansul său. A fost un final fantastic pentru o seară culturală internaţională cum rar s‑a mai văzut la Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24172

Link to comment
Share on other sites

Teatrului japonez, Sayonara!

GALAŢIUL - MICA JAPONIE

* E mai frumos decât la Londra, spune regizoarea Miyazaki, după ce a văzut Dunărea cunoscută până atunci din cărţi

Ieri s‑a îmbarcat într‑un microbuz şi ultima echipă de teatru care a mai zăbovit pe la noi atât cât să mai vadă şi frumuseţile oraşului : trupa japoneză. Zilele Teatrului Studenţesc la Galaţi, prima astfel de manifestare internaţională desfăşurată în oraşul nostru, se încheiau astfel cu cei dintr‑un teatru emblematic pentru respectarea tradiţiilor... Mi‑am luat rămas bun de la musafirii conduşi de directoarea festivalului, conf. univ. dr. Mihaela Dumitriu, şefa departamentului Teatru de la Facultatea de Arte Galaţi. Elevii Colegiului de Teatru şi Muzică Toho Gakuen din Tokio păreau nişte copii. Îi însoţea venerabilul profesor Juro Zenchiku, de la Şcoala Kyogen din Tokyo, artist în artele tradiţionale nohgaku, care a susţinut la noi un atelier teatral. Kyogen nu este foarte vechi în Ţara Tradiţiilor ‑ doar... 700 de ani. Numit în secolul XIV nohgaku, desprins adică din noh ‑ teatru istoric, cu valenţe tragice şi mistice ‑, kyogen a mers mai aproape de teatrul popular, de kabuki, exploatând umorul. Ieri, mi s‑a părut însă că văd la ei o brumă de nostalgie pentru Dunărea de lângă care plecau. "E un oraş foarte frumos. Am văzut o biserică istorică (Sfânta Precista, n.red.) şi picturile sunt minunate. Am fost impresionat, surprins!", ne‑a mărturisit profesorul. La atelierul său, în care a predat tehnici de dans tradiţional japonez, s‑a bucurat că studenţii gălăţeni cu care a lucrat au fost "supuşi" (termenul mi‑a sugerat supunerea samuraiului în faţa seniorului) şi i‑a plăcut să lucreze cu ei.

Regizoarea de teatru Masako Miyazaki, lector la Colegiul de Teatru şi Muzică Toho Gakuen din Tokyo, ne‑a explicat că profesorul este "un bun al poporului japonez." Că bunicul şi tatăl dumnealui au păstrat şi i‑au transmis profesorului dansul tradiţional kyogen.

"Cultura românească este măreaţă!"

Lector la Colegiul de Teatru şi Muzică, regizoarea Miyazaki ne‑a spus că practică, alături de elevi, un teatru modern, teatrul tradiţional fiind mai rar abordat aici. Musafira ne‑a vorbit cu căldură despre România şi despre Galaţi, după ce a vizitat, cu ocazia festivalului de teatru organizat de catedra UNESCO, Clujul, Craiova şi Bucureşti. "Am văzut o Românie diversă. Am văzut Bucureştiul. Capitalele lumii sunt aproape la fel. Când mergi însă prin oraşe din ţară, poţi să te bucuri de adevărata Românie. Am avut un mare câştig că nu am văzut numai capitala. Am cunoscut oamenii şi locurile şi ne‑am putut face o impresie. Am văzut Bucureştiul, însă Galaţiul are ceva foarte rar." Ne‑a povestit cu plăcere vizita de la Pădurea Gârboavele, unde s‑au dat în leagăn şi au tras cu puşca la tir. Cu totul altfel decât într‑un oraş atât de mare cum e Tokyo! Le‑a plăcut şi Grădina Botanică. "M‑a uimit Dunărea! Pe geamurile hotelului am putut vedea Fluviul. Dunărea este foarte cunoscută în Japonia şi pe mine m‑a impresionat să văd cu ochii mei fluviul acela care se varsă în Marea Neagră, pe care îl ştiam din cărţi. Nu mă interesează Londra, Paris, Roma ‑ nu‑s bune! Aici e un alt aspect al Europei, care îmi place mai mult. Este mai tradiţional şi se apropie de modul în care încercăm şu noi să păstrăm tradiţia poporului japonez." Şi ne avertizează: cultura naşte civilizaţia şi civilizaţia distruge cultura... Galaţiul tradiţional ca o Japonie sau numai demodat?

Apropo de cultură: regizoarea a văzut la Tokyo un spectacol montat de Alexandru Darie ‑ "Macbeth". A fost minunat, cu multă imagiaţie. Cultura românească este măreaţă!"

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24200

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zilele teatrului studenţesc la Galaţi

Vineri debutează la Galaţi cea de-a doua ediţie a „Zilelor teatrului studenţesc”. Cu această ocazie, va fi inaugurat studioul Departamentului de teatru al Facultăţii de Arte şi va fi acordat titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi doamnei prof. dr. Adriana Popovici.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zile ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Programul festivalului

Vineri

16,00 – „Visul unei nopţi de vară”, de W. Shakespeare, producţie a Facultăţii de Arte, Universitatea Ovidius Constanţa

17,30 – „Scaunele”, de Eugene Ionesco, spectacol coregrafic, producţie a Catedrei UNESCO-ITI

19,00 – „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, producţie a Departamentului de Teatru al Universităţii „Dunărea de Jos”

Sâmbătă

16,00 – „Esto es Mexico! Viva Espana!”, spectacol de dansuri şi muzică, producţie a Catedrei UNESCO-ITI

17,30 – „Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid Zorin, producţie a Departamentului de Teatru al Universităţii „Dunărea de Jos”

19,00 - „Povestea neştiută a lui Irod Împărat”, după George Călinescu, producţie a Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi

Duminică

16,00 – „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, producţie UNATC Bucureşti

17,30 – „Crimă şi pedeapsă”, după F.M Dostoievski, producţie UNATC Bucureşti

19,00 – „Rinocierii”, de Eugene Ionesco, producţie a Catedrei UNESCO-ITI.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zile ... ati_3.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Festival naţional studenţesc de teatru la Galaţi

Ediţia a treia a Zilelor Teatrului Studenţesc de la Galaţi se va desfăşura, începând de luni dimineaţă, sub semnul aniversării unui deceniu de la înfiinţarea Departamentului de Teatru al Facultăţii de Arte gălăţene. În sala studio a facultăţii (aflată în perimetrul Facultăţii de Mecanică), de luni, ora 9,00, până joi, ora 20,30, se va mânca teatru pe pâine!

În ediţia aceasta, în ciuda greutăţilor mari legate de criza economică, vom avea parte de prezenţa la Galaţi a unui profesor american de teatru: David Chambers, de la Yale School of Drama, regizor. Profesorul universitar va desfăşura mai multe ateliere de lucru cu studenţii şi cu amatorii de teatru, sub genericul „Mit şi măşti în teatrul lui Shakespeare”. Un workshop internaţional va fi susţinut şi de prof. Yurii Starostin, de la Universitatea Naţională de Teatru, Cinema şi TV din Kiev – cunoscut centru al teatrului clasic, aflat sub zodia lui Stanislavschi.

Va fi prezent în festival şi prof. univ. dr. Alexa Visarion, şeful Şcolii Doctorale a UNATC Bucureşti. Spectacole de teatru studenţesc, cu trupe din Galaţi, Iaşi, Bucureşti, mese rotunde, vor constitui un program foarte încărcat al festivalului gălăţean, realizat de Universitatea „Dunărea de Jos” şi Catedra Institutului Internaţional de Teatru UNESCO, care a reuşit performanţa aducerii invitaţilor străini.

Un eveniment aparte îl constituie acordarea, joi, titlului de doctor honoris causa al Universităţii „Dunărea de Jos” profesorului Chambers.

http://www.viata-libera.ro/articol-Incepe_festivalul_national_studentesc_de_teatru_2.html

Link to comment
Share on other sites

Programul de astăzi

Astăzi, între orele 9 şi 12, „Mit şi măşti în teatrul lui Shakespeare”, atelier condus de profesorul universitar David Chambers, de la Yale School of Drama, SUA.

Un al doilea atelier, sub acelaşi generic, susţinut de profesorul american, se va desfăşura între orele 14 şi 17.

Ceremonia deschiderii oficiale a festivalului va avea loc la orele 18,30, la Sala studio a Teatrului Dramatic.

Urmează, de la ora 19, spectacolul studenţilor de la Universitatea „Dunărea de Jos” – „Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid Zorin.

Toate componentele festivalului se vor desfăşura la sala studio a Departamentului de Teatru al Facultăţii de Arte din Universitatea „Dunărea de Jos”, mai puţin spectacolele, care vor avea loc în Sala studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EZilele_teatrului_studentesc%E2%80%A6_la_Galati%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ziua a doua a Festivalului de teatru studenţesc

Ziua a doua a a festivalului „Zilele teatrului studenţesc… la Galaţi” continuă, tot la Sala studio a Departamentului de Teatru a Facultăţii de Arte, începând cu al treilea atelier, „Mit şi măşti în teatrul lui Shakespeare”, condus de profesorul universitar David Chambers, de la Yale School of Drama, SUA.

Un alt atelier, sub acelaşi generic, susţinut de profesorul american, se va desfăşura între orele 14,00 şi 18,00.

De la orele 19,00, studenţii Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi vor evolua în Sala studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, cu spectacolul „Dincolo de umbre”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ziua_a_doua_a_Festivalului_de_teatru_studentesc_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ziua a treia a Festivalului de Teatru Studenţesc

Ziua a treia a festivalului „Zilele teatrului studenţesc… la Galaţi” continuă, tot la Sala Studio a Departamentului de Teatru a Facultăţii de Arte, între orele 9 şi 12, cu atelierul „Mit şi măşti în teatrul lui Shakespeare”, condus de profesorul universitar David Chambers, de la Yale School of Drama, SUA.

Un al doilea atelier, sub acelaşi generic, susţinut de profesorul american, se va desfăşura între orele 14 şi 16, iar de la 16,30 este programată, „demonstraţia finală” a atelierului profesorului american.

De la ora 19, atelier cu public: „Arta luptelor scenice în teatru”, cu prof. Yurii Starostin, de la Universitatea Naţională de Teatru, Cinema şi TV din Kiev - în Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

De la 20,30, absolvenţii promoţiilor de studenţi 2000-2010 se vor întâlni, în acelaşi loc, în „Clubul amintirilor”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ziua_a_treia__a_Festivalului_de_Teatru_Studentesc_2.html

Link to comment
Share on other sites

Festivalul de Teatru Studenţesc - Programul ultimei zile

Astăzi se încheie festivalul „Zilele teatrului studenţesc… la Galaţi”. La Sala Studio a Departamentului de Teatru a Facultăţii de Arte, începând cu ora 9, va avea loc masa rotundă „Priorităţi pedagogice în învăţământul superior teatral”, cu participarea unor profesori din România, SUA şi Ucraina.

La ora 13, în sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, se va desfăşura ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului David Chambers, de la Yale School of Drama, SUA. Partea a doua a mesei rotunde internaţionale va continua de la ora 15.

Trupa studenţească de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti va evolua la Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, de la ora 19, cu spectacolul „American Buffalo”, de David Mamet.

Urmează, de la 20,30, atelierul „Exploarare şi rol interpretativ în universul lui Cehov”, susţinut de prof. univ. dr. Alexa Visarion, şeful Şcolii Doctorale UNATC Bucureşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-Festivalul_de_Teatru_Studentesc_-_Programul_ultimei_zile_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Festivalul studenţesc de teatru ActFest

În perioada 15-17 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi se va desfăşura Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru „ActFest”, la care vor participa trupe de teatru din 8 centre universitare: Bucureşti, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu şi Galaţi. Organizatorii evenimentului sunt Casa de Cultură a Studenţilor, în parteneriat cu Liga Studenţilor şi Universitatea „Dunărea de Jos”, iar finanţator este MECTS, prin ANPST.

Intrarea la toate cele 18 spectacole din festival este liberă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Festival_studentesc_de_teatru_-_ActFest_2.html

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru "ActFest"

Intre 15 si 17 Aprilie, la Casa de Cultura a Studentilor are loc Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru "ActFest". Spectacolele au loc la Casa de Cultura a Studentilor Galati, str. Stiintei, nr.115. INTRAREA ESTE LIBERA.

Program

* Vineri, 15 Aprilie, ora 16.00 - Spectacol - “Don Siempre” de Valeriu Butulescu. Regia: Diana Tanase. Trupa: “De ce ficatul?” - C.C.S.Galati - Sala de spectacole a C.C.S.Galati

* Vineri, 15 Aprilie, ora 17.00 - Spectacol - “Conversatie in jurul mesei” de Rolland Dubillard. Regia: Mihai Serghei Todor . Trupa: “Studio 24” - C.C.S.Bucuresti - Sala Club “S” a C.C.S.Galati

* Vineri, 15 Aprilie, ora 18.00 - Spectacol - “Maestrul ” dupa Eugene Ionesco. Regia: Stefan Florescu. Trupa: “Theatron” - C.C.S. Craiova - Sala de spectacole a C.C.S.Galati

* Vineri, 15 Aprilie, ora 19.00 - Spectacol - “Delir in doi patru” de Eugene Ionesco. Regia: Mihai Serghei Todor. Trupa: “Studio 24” - C.C.S.Bucuresti. Sala Club “S” a C.C.S.Galati.

* Vineri, 15 Aprilie, ora 20.00 - Monolog - “Snobul” de Alexandru Andy. Regia: Daniel Furnea. Trupa: “Niteo” - C.C.S.Ploiesti - Interpret: Daniel Furnea. Sala Studio a C.C.S.Galati.

* Vineri, 15 Aprilie, ora 20.15 - Monolog - “Clevetici” de Vasile Alecsandri. Regia: Stefan Florescu. Trupa: “Thetron” - C.C.S.Craiova. Interpret: Alexandru Radu. Sala Studio a C.C.S.Galati

* Vineri, 15 Aprilie, ora 20.30 - Monolog - “Despre sexul femeii, camp de lupta in razboiul din Bosnia” dupa Matei Visniec. Regia: Andreea Riciu. Trupa: “Niteo” - C.C.S.Ploiesti. Interpreta: Andreea Riciu. Sala Studio a C.C.S.Galati

* Vineri, 15 Aprilie, ora 20.45 – Monolog - “Malvolio” dupa textul “A douasprezecea noapte” de William Shakespeare. Regia: Diana Tanase. Trupa: “De ce ficatul?” - C.C.S. Galati. Interpret: Iustinian Turcu. Sala Studio a C.C.S.Galati

* Vineri, 15 Aprilie, ora 21.00 - Spectacol - “Tarakoja si Tamanoi” adaptare de Catalin Naum dupa Fernando Arrabal. Regia: Catalin Naum. Trupa: “Podul” - C.C.S.Bucuresti. Sala de spectacole a C.C.S.Galati. Spectacol in afara concursului

* Sambata, 16 Aprilie, ora 15,00 - Spectacol - “Inchisoarea de fete” de Steve Gooch. Regia: George Ivascu. Asistenţi regie: Ana Mujat, Codruţa Vasiu şi Nicu Mihoc. Trupa: Universitatea “Lucian Blaga” - C.C.S.Sibiu. Sala de spectacole a C.C.S.Galati

* Sambata, 16 Aprilie, ora 16.00 - Monolog - “Visul” de Andreea Riciu. Regia: Andreea Riciu, Trupa: “Niteo” - C.C.S.Ploiesti. Interpreta: Andreea Riciu. Sala Studio a C.C.S.Galati

* Sambata, 16 Aprilie, ora 16.15 - Monolog - “Tethys”, inspirat din mitologie Regia: Victor Dragan. Trupa: “Imago” - C.C.S.Cluj Napoca. Interpreta: Camelia Caluser. Sala Studio a C.C.S.Galati.

* Sambata, 16 Aprilie, ora 16.30 - Sceneta - “Fuck You, Eu.ro Pa!” de Nicoleta Esinencu. Regia:Aurel Luca. Trupa: “Ludic” - C.C.S. Iasi. Sala Club “S.

* Sambata, 16 Aprilie, ora 17.15 - Spectacol - “Impro Fun”. Regia: Cristian Bojan. Trupa: “Commedia” - C.C.S. Tg. Mures. Sala Club “S” a C.C.S.Galati.

* Sambata, 16 Aprilie, ora 17.45 – Monolog - “Ultimul Tango” dupa textul “Omul cu o singura aripa” de Matei Visniec. Regia: Aurel Luca, Trupa: “Ludic” - C.C.S.Iasi. Interpreta: Maria Sescu, Sala Studio a C.C.S.Galati

* Sambata, 16 Aprilie, ora 18.00 - Monolog - “Frumosul indiferent” de Jaques Cocteau. Regia:Mihai Serghei Todor, Trupa: “Studio 24” - C.C.S.Bucuresti, Interpreta: Catalina Cepraga, Sala Studio a C.C.S.Galati

* Sambata, 16 Aprilie, ora 18.15 - Spectacol - “Lumanaratecul” de Victor Dragan. Regia: Victor Dragan. Trupa: “Imago” - C.C.S.Cluj Napoca. Sala de spectacole a C.C.S.Galati

* Sambata, 16 Aprilie, ora 19.15 - Spectacol - “Poem irlandez pentru vioara si suflet” adaptare dupa John Kendrick. Regia: Aurel Luca. Trupa: “Ludic” - C.C.S. Iasi. Sala Club “S” a C.C.S.Galati.

* Sambata, 16 Aprilie, ora 20.10 - Spectacol - “Vicleniile lui Scapin” dupa Moliere. Regia: Emil Velicu. Trupa: “Commedia” - C.C.S.Tg. Mures. Sala de spectacole a C.C.S.Galati

* Sambata, 16 Aprilie, ora 21.30 - Gala de premiere

http://dinsidespregalati.blogspot.com/2011/04/program-actfest.html

Link to comment
Share on other sites

Marele Premiu al Festivalului Studenţesc „Actfest” a ajuns la Iaşi

La sfârşitul săptămânii trecute, la Galaţi s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „Actfest”. Organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, instituţie ce împlineşte anul acesta o jumătate de veac de existenţă, finanţat de MECT prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, festivalul a reunit 19 spectacole prezentate de trupe studenţeşti din: Cluj, Iaşi, Sibiu, Bucureşti, Tg. Mureş, Craiova, Ploieşti şi Galaţi. Două producţii au fost prezentate în afara concursului, fiind realizate de profesionişti: Trupa „Podul” din Bucureşti şi studenţii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu – aceştia din urmă au venit cu un spectacol de excepţie, „Închisoarea de fete”, de Steve Gooch, în regia lui George Ivaşcu.

Premiile acordate de juriul festivalului (alcătuit din Gheorghe Andreescu, Cătălin Vasiliu, Marian Sterian, Florin Chiriac şi Angela Ribinciuc) au fost:

* pentru cea mai bună actriţă în rol principal – Flavia Andreea Cîrlan (Teatrul Ludic, Iaşi, pentru rolul din „Fuck You, Eu.Ro.Pa!”, de Nicoleta Esinencu, în regia lui Aurel Luca);

* cel mai bun actor în rol principal – Eduard Popov (Trupa „De ce ficatul?”, Galaţi, pentru rolul titular din spectacolul „Don Siempre”, de Valeriu Butulescu, în regia Dianei Tănase);

* cea mai bună actriţă în rol secundar – Georgiana Ghergu (Trupa „Commedia” Tg. Mureş, pentru rolul Hyacinthe din spectacolul „Vicleniile lui Scapin”, după Moliere, în regia lui Emil Velicu);

* cel mai bun actor într-un rol secundar – Claudiu Strete (Trupa „Commedia”, Tg.Mureş, pentru rolul Sylvestre din spectacolul „Vicleniile lui Scapin”);

* premiul pentru cel mai bun monolog – Cătălina Cepraga (Trupa „Studio 24”, Bucureşti, monologul „Frumosul indiferent”, de Jacques Cocteau, în regia lui Mihai Serghei Todor);

* premiul pentru creaţie – Andreea Riciu (Trupa „Niteo”, Ploieşti, pentru monologul „Visul”);

* premiul pentru regie - Aurel Luca, Trupa „Ludic”, Iaşi, pentru spectacolele „Fuck You, Eu.Ro.Pa!” şi „Poem irlandez pentru vioară şi suflet”, adaptare după John Kendrick);

* premiul pentru scenografie – Mihai Serghei Todor (Trupa „Studio 24”, Bucureşti, pentru scenografia spectacolului „Delir în doi patru”, de Eugene Ionesco);

* premiul pentru originalitate – Ana Maria Sescu (Trupa „Ludic”, Iaşi, pentru monologul „Ultimul tango”, după „Omul cu o singură aripă”, de Matei Vişniec, regia Aurel Luca);

* premiul pentru popularitate – Trupa „Commedia”, Tg.Mureş, pentru spectacolul „Vicleniile lui Scapin”.

* Marele Premiu al festivalului a fost decernat Trupei „Ludic” din Iaşi, pentru spectacolul „Poem irlandez pentru vioară şi suflet”, în regia lui Aurel Luca.

http://www.viata-libera.ro/articol-Marele_Premiu_a_ajuns_la_Iasi__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Zilele teatrului studenţesc la Galaţi

Municipalitatea a alocat de la bugetul local suma de 35.000 de lei Universităţii „Dunărea de Jos”, pentru realizarea Festivalului „Zilele teatrului studenţesc la Galaţi”, în perioada 10 - 13 decembrie 2011.

Evenimentul este organizat de departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii.

Având în vedere faptul că prima ediţie, care a avut loc în anul 2008, la care au participat studenţi, profesori dar şi actori din ţară şi străinătate a avut succes, Facultatea de Arte doreşte continuarea evenimentului şi în anul 2011. Suma alocată va fi folosită la tipărituri, transport intern pentru profesorii invitaţi la Atelierele de actorie şi colocviu, cazare, masă şi onorarii pentru profesorii invitaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Programul Zilelor Teatrului Studentesc la Galati

LUNI 19 DECEMBRIE

11:00 Deschiderea Festivalului.

"ORICAND CU PLACERE" de Radu Dragomirescu si Ion Mirceaga; (Teatrul Muzical Nae Leonard) Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi; Regia Octavian Jighirgiu

16:00 Colocviu de pedagogie a teatrului (Corp Nou - Facultatea de Arte)

19:00 PESCARUSUL, de A.P.Cehov - Premiera- (Studioul de teatru al Universitatii) Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati; Regia Anca Maria Colteanu;DISTRIBUTIA: Adelina Dobrea, Nicu Trandafir, Ina Schitco, Andrei Grecu, Geta Nedelcu, Gabriel Enache, Nicu Banea, Alexandru Iordache, Iulian Novitchi, Angela Moldovanu

MARTI 20 DECEMBRIE

11:00 Spectacol lectura - I.L.Caragiale, "O noapte furtunoasa" (Studioul de teatru al Universitatii) Invitati- elevii Liceului de Arta "Dimitrie Cuclin", Galati

16:00 "JOCURI IN CURTEA DIN SPATE" de Edna Mazya; (Studioul de teatru al Universitatii) Regia: Gabriel Pricop; Productie UNATC Bucuresti, preluata de Teatrul Act

19:00 Spectacol CEHOV, invitat de la Universitatea Nationala de Teatru, Cinematografie si Televiziune "Karpenko Kariy" din Kiev, Ucraina (Teatrul Muzical Nae Leonard)

MIERCURI 21 DECEMBRIE

11:00 Lansare de carte (Studioul de teatru al Universitatii)

11:30 Atelier de actorie (Studioul de teatru al Universitatii)

16:00 "L'UN DE NOUS DEUX" - spectacol in limba franceza de Jean Noel Jeanneney; Productie catedra UNESCO - ITI (Studioul de teatru al Universitatii)

19:00 "CASA BERNARDEI ALBA" de Garcia Lorca - Premiera- (Teatrul Muzical Nae Leonard) Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati; Regia Anca Maria Colteanu; DISTRIBUTIA: Narcisa Olivia Novac, Patricia Bojii, Georgiana Nicoleta Bucataru, Teodora Iosif, Violeta Daniela Chirita, Nadejda Manoli

post-2782-0-41510700-1323888882_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Teatru Studenţesc Contemporan la Galaţi

Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi organizează, vineri şi sâmbătă, cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan ”ActFest”, competiţie la care participă trupele de teatru afiliate Caselor de Cultură Studenţeşti din Bucureşti, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Târgu Mureş şi Galaţi.

”ActFest” se va desfăşura pe două categorii, “Amatori” şi “Şcoli de teatru”, având următoarele secţiuni: Interpretare (monolog, teatru-dans, scenetă, piesă de teatru) şi Creaţie (texte scrise de studenţi, prezentate în concurs sub formă de spectacol).

Preşedintele juriului acestei ediţii va fi actorul Cristi Iacob, gălăţean de origine. Se vor acorda premii pentru cel mai bun actor/cea mai bună actriţă în rol principal/secundar, cel mai bun spectacol, cel mai bun monolog, premiul pentru creaţie, premiul pentru regie, premiul pentru scenografie, pentru originalitate şi Marele Premiu al Festivalului.

ActFest se va desfăşura în sălile Casei de Cultură a Studenţilor şi va începe vineri, la ora 15.00, cu “Simfonie nescrisă la lumina lunii”, de Diana Tănase şi Bogdan Căpătan, spectacol ce va fi prezentat de trupa „De ce ficatul?”, a instituţiei gazdă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Programul ActFest 2012

Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi vă invită, astăzi şi mâine, la Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan “ActFest”, ediţia a doua. Spectacolele sunt cu intrare liberă şi se vor desfăşura în sala mare a Casei de Cultură Studenţeşti, iar câteva dintre ele în Club S şi în sala Studio.

Astăzi, începând cu ora 15.00, puteţi vedea “Simfonie nescrisă la lumina lunii”, un spectacol de teatru şi dans, în regia Dianei Tănase şi coregrafia lui Bogdan Căpătan, prezentat de trupa “De ce ficatul?”(Galaţi); ora 15.45 - “Decor”, scenariul şi regia Iulia Grigoriu, trupa “Quasar” (Galaţi); ora 16.30, “Despre sexul femeii, câmp de luptă în razboiul din Bosnia”, de Matei Vişniec, regia Diana Tănase, trupa “De ce ficatul?” (Galaţi). La ora 17.15 - “Aşteptând”, scenariul şi regia Mihai Serghei Todor, spectacol al Companiei de artă „Studio 24” (Bucureşti), în Sala Club “S”; ora 18.00 “Ultima dată când mai mor” de George Buzoianu, regia Iustinian Turcu, trupa “De ce ficatul?” (Galaţi); ora 18.55 – Monolog, “Sufleorul fricii”, de Matei Vişniec, regia Antoneta Trifu, trupa “Moft” (Ploieşti), interpret Daniel Furnea (Sala Studio); ora 19.15 „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat” de Matei Vişniec, regia Florin Paraschivu, “Trupa de ocazie” (Tg. Mureş); ora 20.15 “Strip-tease” de Slawomir Mrojek, regia Enache Nistor Daniela, clasa de Teatru a Liceului de Artă “Dimitrie Cuclin” (Galaţi), în Sala Club “S”, spectacol în afara concursului.

Sâmbătă, la ora 15.00, “Şcoala de nebuni”, scenariul şi regia Iulia Grigoriu, trupa “Quasar” (Galaţi); ora 16.10, Monolog - “M-a părăsit Marian”, de Andreea Riciu, regia: Antoneta Trifu, trupa “Moft” (Ploieşti), interpretă Andreea Riciu (Sala Studio; ora 16.20 - Monolog “Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasa-mă să te ascult”, adaptare după Tennesse Wiliams, regia: Aurel Luca, trupa: “Ludic” (Iaşi), interpretă Vera Pântea (Sala Studio); ora 16.40 – “Pantalone îndrăgostit”, scenariul şi regia Mihai Serghei Todor, Compania de artă „Studio 24” (Bucureşti); ora 17.40 - Sceneta “O noapte furtunoasă” (fragment), de I.L. Caragiale, regia Aurel Luca, trupa “Ludic” (Iaşi), în Sala Club “S”; ora 18.10 – “Tabloul” de Eugene Ionesco, regia Ştefan Florescu, trupa “Theatron” (Craiova); ora 19.15 “Poveşti de familie” de Bljana Srbljanovic, regia Aurel Luca, trupa “Ludic” (Iaşi), sala Club “S”; ora 20.20 “Păcatele părinţilor, pedeapsa pruncilor”, după “Năpasta”, de I.L. Caragiale, regia Cătălin Naum, trupa “Podul” (Bucureşti), spectacol în afara concursului; ora 21.00 - Gala de premiere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Marele premiu "Actfest" a plecat din nou la Iaşi

La sfârşitul săptămânii trecute, la Galaţi s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „Actfest”. Organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, finanţat de MECTS prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, festivalul a reunit 16 spectacole prezentate de trupe studenţeşti din: Iaşi, Bucureşti, Tg. Mureş, Craiova, Ploieşti şi Galaţi. Două producţii au fost prezentate în afara concursului: un spectacol al Trupei „Podul” din Bucureşti şi unul al elevilor Liceului de Artă „D.Cuclin”.

Premiile acordate de juriul festivalului (alcătuit din Cristi Iacob, Vlad Vasiliu, Ana Zubcu şi subsemnata) au fost:

La categoria Şcoli de teatru – premiul cel mai bun actor – Alin Florin Stanciu (Tg.Mureş); premiul pentru cel mai bun spectacol – „Paparazzi sau cronica unui răsărit de soare avortat”, de Matei Vişniec, regia Florin Paraschivu (Trupa de ocazie, Tg.Mureş).

La categoria Amatori - cea mai bună actriţă în rol principal – Cătălina Ceapraga (Bucureşti); cel mai bun actor în rol principal – Ionuţ Nacu (Iaşi); cea mai bună actriţă în rol secundar – Teodora Munteanu (Galaţi); cel mai bun actor în rol secundar – Claudiu Băjenaru (Galaţi); premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru-dans – trupa „De ce ficatul?”, Galaţi, pentru spectacolul „Simfonie nescrisă la lumina lunii”, de Diana Tănase şi Bogdan Căpătan; premiul pentru cel mai bun monolog – Vera Pântea (Iaşi); premiul pentru creaţie – Iulia Grigoriu (Galaţi), pentru spectacolele „Decor” şi „Şcoala de nebuni”; premiul pentru regie - Aurel Luca, Trupa „Ludic”, Iaşi (pentru spectacolul „Poveşti de familie”); premiul pentru scenografie – Diana Tănase şi Bogdan Căpătan (Trupa „De ce ficatul?”, Galaţi, pentru scenografia spectacolului de teatru-dans „Simfonie nescrisă la lumina lunii”, de Diana Tănase şi Bogdan Căpătan); premiul pentru originalitate – Compania de Artă „Studio 24” Bucureşti, pentru spectacolul „Aşteptând”, scenariul şi regia Mihai Serghei Todor; premiul juriului – Iustinian Turcu (Galaţi).

Marele Premiu al festivalului a fost decernat, ca şi anul trecut, Trupei „Ludic” din Iaşi, de data aceasta pentru spectacolul „Poveşti de familie”, de Bljana Srbljanovic, în regia lui Aurel Luca.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Festivalul Naţional de Teatru Studenţesc 2013

În perioada 19-20 aprilie 2013 Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi găzduieşte a III-a ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest”. Din cauza bugetelor foarte mici, pe care le au casele de cultură, la ediţia din acest an vor participa la „ActFest” doar 5 centre universitare (Galaţi, Sibiu, Craiova, Bucureşti şi Iaşi).

După ce primele două ediţii ale festivalului au fost câştigate de studenţii din Iaşi, în acest an Galaţiul încearcă să câştige trofeul intrând în competiţie cu două piese. Astfel, trupa „De ce ficatul?”, va aduce în faţa publicului spectator, „Deşteapta pământului”, de Victor Ion Popa, în regia lui Iustinian Turcu şi „Dar, femeia nene Iancule?”, cu texte din I.L Caragiale, B.P Haşdeu şi D. Bolinteanu.

Spectacolele prezente la ediţia din acest an a Festivalului Naţional Studentesc de Teatru Contemporan, „ActFest” se vor juca în trei spaţii. Este vorba despre sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor, sala studio, precum şi un spaţiu neconvenţional, Club S.

În acest an preşedintele juriului este regizorul Radu Nichifor, directorul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila.

A III-a ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan „ActFest” debutează vineri 19 aprilie, cu începere de la ora 17.00 şi se încheie pe data de 20 aprilie, cu gala de premiere, care va avea loc la ora 21.00.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Teatru studenţesc pe pâine, astăzi şi mâine, la „ActFest”

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan “ActFest” se va desfăşura, astăzi şi mâine, la Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi şi va reuni trupe din centrele universitare Craiova, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Galaţi. Festivalul este cu intrare liberă, spectacolele urmând să aibă loc atât în Club S, cât şi în sala Casei de Cultură a Studenţilor.

În prima zi, Galaţiul şi Craiova

Astăzi, trupa gălăţeană „De ce ficatul?” va sparge gheaţa, la ora 17.00, cu spectacolul “Deşteapta pământului”, de Victor Ion Popa, în regia lui Iustinian Turcu. La ora 17.50 va urma un  monolog, “Silvia”, de D.R. Popescu, fragment din piesa „Aceşti îngeri trişti”, în regia lui Ştefan Florescu, interpretat de Ioana Goga (membră a trupei „Theatron”, Craiova); la ora 18.00, tot un monolog, “Pledoarie pentru un hoţ”, de Corrado Alvaro, în regia lui Ştefan Florescu, interpretat de Paul Cucu („Theatron”, Craiova); la ora 18.20, „De ce ficatul?” va prezenta spectacolul “Dar femeia, nene Iancule?”, pe texte de I. L. Caragiale, B. P. Haşdeu şi D. Bolintineanu, în regia Dianei Tănase; la ora 19.20, urmează monologul “Oscar şi Tani Roz”, de Eric Emmanuel Schmitt, în regia şi interpretarea lui Iustinian Turcu („De ce ficatul?”, Galaţi).

Sâmbătă - Iaşi şi Bucureşti

Sâmbătă, în cea de-a doua zi, la ora 15.00, Vera Nacu (Trupa „Ludic”, Iaşi) va interpreta sceneta „Despre sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia”, adaptare după Matei Vişniec, în regia lui Aurel Luca; la ora 15.40, trupa „Theatron”, a Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova, vine cu spectacolul „Chunga”, de Mario Vargas Losa, în regia lui Ştefan Florescu; la ora 16.35, va fi prezentată "Şcoala de văduve", de Jean Cocteau, în regia lui Mihai Serghei Todor şi interpretarea trupei “Compania de artă Studio 24”, a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti; la ora 17.20, Silviu Curuţ („Ludic”,Iaşi) va interpreta monologul “Regele moare”, adaptare după Eugen Ionesco, în regia lui Aurel Luca; la ora 17.40 urmează un alt monolog, “1 Aprilie”, adaptare după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Luca şi interpretarea Adrianei Dănilă (Teatrul studenţesc „Ludic”, Iaşi); la ora 18.00, monologul “Nebuna”, adaptare după Matei Vişniec, în regia lui Mihai Serghei Todor şi interpretarea Cătălinei Ceapraga (“Compania de artă Studio 24” - C.C.S. Bucuresti); la ora 18.20, membrii trupei studenţeşti „Mircobis” din Sibiu vin cu spectacolul “Hurem - Condiţia umană”, de Hugo Wolff, în regia lui Hugo Wolff; la ora 19.25,  trupa Ludic din Iaşi intră în festival cu spectacolul “Un şoarece bătrân de teatru”, adaptare după „Cântecul lebedei” de A. P. Cehov; în regia lui Aurel Luca; la ora 20.15, “Compania de artă Studio 24” din Bucureşti prezintă în afara concursului spectacolul ”Frumosul indiferent”, după texte de Jean Cocteau, în regia lui Mihai Serghei Todor; la ora 21.00 va fi Gala de premiere.
Sponsorii ediţiei sunt: S.C. Matex, Librăria Humanitas, Librăria Lucian Blaga, Cristalex, Ursus, Pepsico şi Florăria Passiflora. La primele două ediţii, Marele Premiu a fost câştigat de trupa Ludic din Iaşi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Jumătate dintre premii - câştigate de gălăţeni

* Marele Premiu pentru trupa "De ce ficatul?"

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan “ActFest”,  desfăşurată vineri şi sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenţilor, a reunit trupe din centrele universitare Craiova, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Galaţi. Juriul, alcătuit din regizori, artişti şi scriitori, a acordat 14 premii, la două categorii - Amatori şi Şcoli de teatru. Dintre acestea, la categoria Amatori, şapte premii au revenit membrilor trupei „De ce ficatul?”, a Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi: Diana Tănase - Premiul pentru regie şi Premiul pentru originalitate (spectacolul „Dar femeia, nene Iancule?”, pe texte de  I.L.Caragiale, B.P.Haşdeu, D.Bolintineanu); Iustinian Turcu - Premiul pentru cel mai bun monolog, „Oscar şi Tanti Roz”, de Eric Emmanuel Schmitt; Elena Bujor - Premiul special al juriului, pentru rolurile Neaga din „Deşteapta pământului”, de Victor Ion Popa şi Regizorul din „Dar femeia, nene Iancule?”; Iulian Munteanu - Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, Moş Har’lambie, din spectacolul „Deşteapta pământului”; Nicoleta Ignat - Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, „Veta”, din „Dar femeia, nene Iancule?”. Marele Premiu al ediţiei din acest an a Festivalului „ActFest” a revenit trupei de teatru „De ce ficatul?”, pentru spectacolul „Dar femeia, nene Iancule?”, în regia Dianei Tănase.

"Gălăţenii sunt, într-adevăr, buni!"

Celelalte premii care s-au acordat sunt: Cătălina Ceapraga (Compania de Artă Studio 24, CCS Bucureşti) - Premiul pentru cel mai bun rol feminin principal, Văduva din spectacolul „Şcoala de văduve”, de Jean Cocteau, Radu Mihoc (Trupa Ludic, CCS Iaşi) - Premiul pentru cel mai bun rol masculin principal, Vasili Vasilievici Sveatlovidov, din spectacolul „Un şoarece bătrân de teatru”, adaptare după „Cântecul lebedei”, de A.P.Cehov; Ştefan Florescu  (Trupa Theatron, CCS Craiova) - Premiul pentru scenografia spectacolului „Chunga”, de Mario Vargas Llosa, Hugo Wolff (Trupa Microbis, CCS Sibiu) - Premiul pentru creaţie, spectacolul de teatru-dans „Hurem - Condiţia umană”.
La categoria Şcoli de Teatru, Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit trupei Microbis (CCS Sibiu), pentru „Hurem - Codiţia umană”, Premiul pentru cel mai bun actor - Florian Oros (CCS Sibiu), iar Premiul pentru cea mai bună actriţă - Corina Vişinescu (CCS Sibiu).
La sfârşitul festivalului, regizorul Radu Nichifor, preşedintele juriului şi, totodată, directorul interimar al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, s-a declarat plăcut surprins de ediţia din acest an: „Aveţi nişte copii foarte faini aici. Mă bucur că i-am cunoscut pe Cristi Mortu şi Mioara Lovin, de la Casa de Cultură a Studenţilor, e o surpriză extrem de plăcută pentru mine faptul că mai sunt astfel de oameni, care să facă fără buget un asemenea festival. Mă îndrăgostesc din de în ce mai mult de Galaţi, după ce am lucrat şi cu Cristi Gheorghe, de la Teatrul Dramatic  „Fani Tardini”. O altă surpriză foarte plăcută este activitatea trupei „De ce ficatul?”, coordonată de regizoarea Diana Tănase. Câţiva dintre tinerii pe care i-am văzut pe scenă în festival pot urma cu succes această profesie. Şi dacă eu, brăilean fiind, le-am acordat atâtea premii gălăţenilor, înseamnă că sunt într-adevăr buni!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Patru premii pentru gălăţeni la Festivalul Studenţesc de Teatru 2021

Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi a organizat, cu finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor, Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan ”ActFest”, ediţia a VIII-a, structurat pe două categorii: “Amatori” şi “Şcoli de teatru”. Juriul a fost alcătuit din scriitorul şi jurnalistul Victor Cilincă, actorul Vlad Vasiliu şi Angela Ribinciuc - jurnalist, scriitor, expert în comunicare la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Dacă premiile la secţiunea "Amatori" au fost câştigate de studenţii ploieşteni, toate distincţiile de la "Şcoli de teatru" au rămas la Galaţi. Astfel, cea mai bună actriţă a fost desemnată Denisa Onisie, Facultatea de Arte din Galați, iar cel mai bun actor, colegul ei, Mihai Păun. Cel mai bun spectacol a fost considerat “Pasagerii” de Sam Bobrick, în regia profesorului Florin Toma, cu scenografia lui Daniel Divrician, de la Facultatea de Arte Galaţi, spectacol care a primit şi Premiul pentru originalitate. Tragicomedia americană a fost şi spectacolul de licenţă al tinerilor actori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.