Jump to content

Galaţi - Wuhan, oraşe înfrăţite pe hârtie


Recommended Posts

Posted

Chinezii vor sa obtina mai simplu viza de Romania

Consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanta, Wang Tieshan, a declarat, miercuri, la Galati, ca Guvernul tarii sale si Executivul de la Bucuresti cauta solutii pentru inlesnirea procedurilor de acordare a vizelor pentru cetatenii chinezi, transmite NewsIn. "Noi dorim sa incheiem un protocol de cooperare in domeniul fortei de munca, impreuna cu Guvernul Romaniei. Ambele parti incearca sa gaseasca acum o solutie mai buna pentru a usura acordarea vizelor si pentru a inlatura birocratia", a declarat Wang Tieshan. Desi a subliniat ca Republica Populara Chineza s-a bucurat de un sprijin "destul de substantial" din partea Executivului de la Bucuresti, consulul a recunoscut ca, in prezent, obtinerea vizelor de catre cetatenii chinezi necesita o procedura destul de complicata. "Intr-adevar, este o problema obtinerea vizelor pentru cetatenii chinezi. Unele proceduri sunt mai greoaie. Speram sa fie mai usor sa se obtina viza", a declarat Wang Tieshan.

Amintind de criza de forta de munca pe care o traverseaza unele companii din Romania, in special cele din domeniul naval, oficialul a lasat sa se inteleaga ca inlesnirea procedurilor de obtinere a vizei de catre cetatenii chinezi ar putea avea efecte benefice asupra economiei romanesti. "Acum este criza de forta de munca in Romania in anumite domenii. Simt acest lucru si in Constanta. In domeniul constructiei de nave, in port, in constructii este lipsa acuta de forta de munca. Angajarea de forta de munca din China in Romania trebuie sa fie incadrata, insa, intr-un cadru juridic legal si reglementat, adica sa nu fie scapata de sub control. Trebuie sa fie respectate legislatiile ambelor tari", a afirmat consulul Wang Tieshan.

  • 2 months later...
Posted

Galaţi - Wuhan, oraşe înfrăţite pe hârtie

China, doar pentru delegaţii. Prietenul la cutremur se cunoaşte

* Galaţiul este înfrăţit cu oraşul Wuhan din provincia Hubei * Mulţi aleşi au mâncat raţă în China * Însă cutremurul n‑a cutremurat pe nimeni

De la ei la noi...

12 mai 2008, China. "Cinci copii au murit şi peste o sută de oameni au fost răniţi în timpul cutremurului de 7,6 grade pe scara Richter, produs luni în provincia chineza Sichuan, informează Reuters. Cutremurul s‑a produs la 92 de kilometri nord‑vest de capitala provinciei, Chengdu, la ora locală 14:28, şi a fost urmat de replici puternice, dar specialiştii nu au emis avertizare de tsunami. Mişcarea telurică a fost resimţită la mare distanţă, atât în Beijing cât şi în Shanghai, dar şi în Vietnam şi Thailanda, unde zgârie‑norii s‑au clătinat", spun agenţiile de ştiri. Informaţiile şi datele privind pierderile omeneşti se schimbă de la o oră la alta, devin din ce în ce mai cutremurătoare. Printre mărturiile chinezilor îngroziţi descoperim date despre ce s‑a întâmplat în oraşul‑frate cu Galaţiul, Wuhan: "Toate clădirile se clătinau în faţă şi în spate", a spus un student de la o universitate din centrul oraşului Wuhan, adăugând că oamenii s‑au grăbit să iasă şi că o clădire cu un etaj s‑a prăbuşit".

12 mai 2008, România ‑ Transportatorii protestează împotriva Guvernului, inflaţia a ajuns la 8,6 la sută, iar Sorin Ovidiu Vântu scapă de audieri. La Galaţi, atât prefectul Mihai Capră, cât şi primarul Dumitru Nicolae participă la deschiderea cursurilor de instruire a paramedicilor. Nicio oficialitate nu face referinţă la cutremurul din China, nici măcar în contextul obiectului de activitate al SMURD ‑ salvarea de vieţi omeneşti.

Reciproca nu este valabilă...

Am încercat să aflăm ce au făcut autorităţile locale şi/sau judeţene faţă de tragedia prin care trece China şi "fraţii noştri". Nicio mişcare. Nici convocări ale consiliilor locale sau judeţene "de îndată" pentru donarea indemnizaţiilor, de pildă, pentru ajutorarea chinezilor, nici telegrame de compasiune, nimic. Nici la Primărie, nici la Prefectură, nici la Consiliul Judeţean.

Explicaţiile principalilor conducători aleşi din Galaţi te cutremură mai ceva ca seismul din China. Primar Dumitru Nicolae: "Avem în continuare parteneriat de înfrăţire cu oraşul Wuhan, provincia Hubei. Am fost în vizită şi eu la ei, în 1996, din partea CJ. Din partea CL a fost o delegaţie la ei în 2002, dar eu nu am participat. Protocolul de înfrăţire s‑a materializat prin faptul că mai mulţi investitori chinezi au deschis afaceri la Galaţi. Vedeţi restaurantul chinezesc şi vreo trei magazine. Noi am avut mai multe discuţii, dar este foarte dificilă legătura cu ei, chinezii sunt într‑o economie de piaţă, dar tot comunişti sunt. Dar asta nu înseamnă că s‑au răcit legăturile, anul trecut, în toamnă, au venit ei la noi, în vizită". Cam atât despre colaborare. Cât priveşte un gest măcar de solidaritate cu victimele cutremurului, la nivelul municipiului nu s‑a făcut nimic, a recunoscut primarul. "De această chestiune se ocupă cei de la nivelul Guvernului. Cum să‑i ajuţi? Dacă vrei să‑i ajuţi, trebuie să‑i ajuţi cu euro. Nici nu vreau să mă gândesc ce poate să fie acolo�", a adăugat primarul. Deşi Ionuţ Cosmin Păun este singurul consilier local din acest mandat care a făcut o călătorie în China (ch. HCL 76/2005), nu am reuşit să aflăm nimic de la dânsul în legătură cu acest caz, deşi am sunat, pe mobil, în numeroase rânduri.

Fost primar al Galaţiului în perioada de început a înfrăţirii cu Wuhan, actual preşedinte CJ, Eugen Durbacă, recunoaşte că niciun consilier judeţean nu a propus, după 12 mai, vreo acţiune de solidaritatea faţă de poporul chinez atât de încercat. În schimb, Eugen Durbacă spune că imediat după cutremurul din China a vrut să ia atitudine, însă s‑a temut ca gestul să nu fie interpretat drept campanie electorală. Însă, după alegeri, "în următoarea şedinţă CJ ordinară vom pune în discuţie alocarea de fonduri substanţiale pentru provincia din China. Vom trimite şi o delegaţie în China, cu mesajul nostru de ajutorare. În funcţie de ce va sesiza delegaţia, vom completa apoi cu ajutorul cu alte contribuţii", spune Eugen Durbacă. Acesta spune că intenţia va fi promovată în noul CJ, fie că va fi sau nu ales preşedinte al consiliului. Până atunci, în provincia cu care Galaţiul are ce mai vechi protocol de înfrăţire, ca în întreaga Chină, urmările dezastrului vor fi şterse şi compătimite de alţii.

Strâns legaţi .. pe hârtie. Odiseea unui parteneriat

Galaţiul are o întreagă listă cu localităţi din lumea largă cu care este înfrăţit. Termenul, mult prea simplu pentru a fi explicat, a fost vehiculat îndelung, mai ales în anii post‑decembrişti, când moda înfrăţirilor era în vogă, iar Galaţiul, la fel cu multe alte judeţe sau municipii din ţară, au fost ajutate, cu donaţii/ajutoare de "fraţii mai mari". Din păcate însă, nici după 20 de ani, autorităţile locale şi judeţene nu au reuşit să schimbe concepţia asupra noţiunii de înfrăţire între localităţi din lume. Pentru noi, înfrăţirea a însemnat cam mereu primirea din partea localităţilor străine de ajutoare. La capitolul revers însă este o mare tăcere.

În luna august a acestui an se împlinesc 21 de ani de cât Galaţiul a semnat primul act de înfrăţire cu o localitate din străinătate - oraşul Wuhan, provincia Hu Bei din Republica Populară Chineză.

Cutremurul din 12 mai a.c. şi replicile care au urmat au zguduit China la propriu şi la figurat şi au provocat (până acum) peste 40.000 de morţi. La acest bilanţ tragic se adaugă alte 30.000 de persoane dispărute. Din păcate însă, Galaţiul care este înfrăţit cu oraşul chinezesc Wuhan, nu se implică în niciun fel în sprijinirea "fraţilor chinezi". Şi nu vorbim de donaţii în bani - deşi o astfel de campanie se derulează la nivel naţional, iar aleşii locali şi judeţeni ar fi putut să facă asta, măcar că ar fi fost criticaţi că folosesc electoral momentul! - dar nici măcar o telegramă de condoleanţe, sau un mesaj de simpatie� Bine că pe site‑urile primăriei şi al CJ Galaţi avem date istorice despre această înfrăţire care se demonstrează acum că este doar de formă!

O înfrăţire pe hârtie şi suport electronic

Conform datelor de pe site‑ul primăriei, înfrăţirea oraşului Galaţi cu oraşul Wuhan datează din 13 august 1987, când s‑a semnat protocolul. După Revoluţie, în perioada 15 ‑ 22 noiembrie 1990, la Galaţi se semnează încheierea unor Convenţii în vederea realizării de schimburi economice (mărfuri prin contrapartidă cu combinatul SIDEX), schimburi de studenţi şi cadre medicale. În martie 1991, la Wuhan se semnează un Protocol‑Acord privind dezvoltarea prieteniei dintre Wuhan şi Galaţi. Pe 23 aprilie 1991, la Galaţi iar se semnează un protocol privind schimbul şi cooperarea dintre Galaţi şi Wuhan, în domeniile economic, învăţământ, sanitar, cultural şi sportiv. Odiseea protocoalelor continuă: în 1995, la noi, se semnează Memorandumul de Principiu pentru preparativele expoziţiei de comercializare de mărfuri exportatoare din Wuhan ‑ China, delegaţia de comerţ din Wuhan şi Primăria Galaţi.

27 mai, 1996. Intră în scena înfrăţirii şi CJ Galaţi. O zi frumoasă de primăvară, în care conducerea de atunci a Consiliului Judeţean Galaţi semnează protocolul pentru stabilirea unor relaţii de înfrăţire între judeţul nostru şi regiunea Hu Bei, din Republica Populară Chineză. Se strâng mâini şi se discută despre "promovarea unor schimburi şi cooperarea în domeniul economic, tehnico‑ştiinţific, cultural şi învăţământ", ne informează site‑ul actual al CJ Galaţi. În perioada 15‑18 noiembrie 2000, Consiliul Judeţului Galaţi, la propunerea Comisiei de Sănătate, Învăţământ şi Cultură şi a Colegiului Judeţean al Medicilor, care a colaborat anterior pe plan medical cu instituţii similare din regiunea Hubei din R.P.Chineză, a primit vizita unei delegaţii chineze.

Cum la nivelul municipiului Galaţi a avut loc o perioadă de "tăcere", în martie 2002 se reiau relaţiile, când o delegaţie chineză vizitează municipiul nostru. În august 2002 o delegaţie a regiunii Hubei din R.P.Chineză vizitează Consiliul Judeţului Galaţi. Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai Congresului Poporului şi ai Departamentului de Relaţii Externe al provinciei Hubei, ai societăţilor "Prime Pharmaceutical Co" Ltd şi "Sanjiang‑Volat Special Vehicle Co" Ltd, care au încercat să identifice posibilităţi de colaborare în Galaţi. În noiembrie 2002, municipalitatea Galaţi participă la �Conferinţa Oraşelor înfrăţite", care s‑a desfăşurat la Wuhan. Şi aşa s‑a scris istoria�

Zhu Mingyang, rezident chinez la Galaţi: "Dezastru mare la China..."

Zhu Mingyang trăieşte în Galaţi de 11 ani, dar inima lui bate pentru China: "Dezastru! Dezastru mare la China, la Sichuan. Făcut eu donaţie! Făcut la bancă, trimis bani la Ambasadă! Galaţiul este înfrăţit la China? Cu Hubei? A, da, oraşul Wuhan... A, dar pe mine nu m‑a întrebat nimeni de la primărie nimic! Am trimis noi, chinezii din Galaţi, bani la China!".

"Murit mulţi, mulţi oameni..."

S‑a adaptat perfect la Galaţi, România. Iubeşte oamenii de aici şi oraşul. Soţia şi cei doi copii sunt în China, pentru că, zice Zhu, "trebuie merge la şcoală!". Povesteşte înfrigurat că se uită tot timpul la ştirile despre China, că aşa o tragedie nu s‑a mai întâmplat de mult, "din 1976"! Bărbatul de 36 de ani ştie însă că doar compasiunea nu ajută prea mult, aşa că împreună cu alţi 10 chinezi din oraş, au donat fiecare bani pentru provincia Sichuan. Nu ştie că Galaţiul este înfrăţit cu o provincie chineză, dar se bucură dacă este aşa.

‑ Zhu, eşti din provincia Shan Dong. Locul acesta este aproape de zona cutremurului?

‑ A, nu! Este departe, în est! Eu sunt din est, lângă Pacific! În oraşul meu, Wing Dao, vor avea loc probele olimpice de canotaj! Sichuan departe, la munte. Dar murit mulţi, mulţi oameni. Pentru că cutremur... puternic! Tare! Opt grade!

"La primărie... poate nu ştie!"

‑ A fost cineva din Galaţi la tine care să te întrebe dacă poate face donaţii? Pentru că acum ştii � Galaţiul este înfrăţit cu o provincie chineză�

‑ Prieteni! Prieteni, clienţi, da! Pentru că ei veneau să întrebe: "Zhu, putem să adunăm la tine bani pentru China?". Şi eu răspuns că nu, la Ambasadă! Să trimită la Ambasadă. Şi eu donat, dar tot la Ambasadă. M‑au întrebat prietenii şi clienţii dacă am familie acolo, dacă la mine acasă totul bine. Şi eu zis că da, la mine bine, la Sichuan, nu!

‑ Dar de la Primărie, de la Prefectură a venit cineva să întrebe cum poate trimite bani în China? Sau dacă familia ta este bine, dacă nu este afectată?

‑ Primărie? (zâmbeşte intimidat) Nu, nimeni de la primărie. Pentru că la primărie... ei ocupaţi. Ei... alegeri! Poate nu ştie de China!

Crucea Roşie. Ajutoare pentru China

Pentru a susţine operaţiunile de ajutorare a victimelor cutremurului din China, Crucea Roşie Română a deschis la BRD, Sucursala Piaţa Romană, două conturi speciale, în care pot fi depuse contribuţii: O02BRDE410SV61136934100 ‑ pentru donaţii în lei şi RO35BRDE410SV27880794100 ‑ pentru donaţii în euro. De asemenea, a fost deschisă o linie telefonică în reţeaua Romtelecom, 0 900 900 002, unde se pot face donaţii de 2 euro/apel.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24303

  • 2 weeks later...
Posted

Cel mai mare ajutor oferit unui chinez e viza(cu drept de munca) pt Romania. Stiu ca suna aiurea, dar mirajul Europei o sa-i atraga, iar ei la randul lor or sa-i ajute pe ce de-acasa. Noi vom castiga forta de munca ieftina si calificata, iar ei(Guvernul Chinez) n-or sa mai construiasca adaposturi pentru o parte din ei, plus ca ei or sa faca si comert(unii ca restul sunt ingineri, medici, etc...)

  • 1 year later...
Posted

Forum economic româno-chinez la Galaţi

Oameni de afaceri din Galaţi şi Wuhan au participat marţi la forumul economic româno-chinez care a avut loc la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Cele două parţi şi-au manifestat interesul pentru întărirea relaţiilor economice. La lucrările forumului au fost prezente două delegaţii chineze conduse de preşedintele Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez din Wuhan, Ye Jinseng, şi directorul adjunct al Biroului de Comerţ Wuhan, Sun Chaozhong, asistate de consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tiesan.

Sun Chaozong a amintit că valoarea schimburilor comerciale dintre China şi România, în anul 2008, s-a ridicat la 2,25 miliarde euro. Oficialul chinez a spus că după terminarea forumului este nevoie de continuarea vizitelor reciproce dintre cele două părţi pentru concretizarea proiectelor economice stabilite pe parcursul lucrărilor. De altfel, Chaozong a invitat firmele gălăţene să participe în luna decembrie la cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului internaţional de produse alimentare de la Wuhan, iar în contextul consolidării colaborării dintre cele două oraşe, în anul 2010 se va organiza o Săptămână a produselor româneşti la Wuhan.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Ne-am mai făcut cu o vizită a unei delegaţii "economice" în China, că altceva...

  • 8 months later...
Posted

Ambasadorul Chinei, în vizită la Galaţi

Excelenţa Sa, Liu Zengwen, ambasador al Chinei în Romania, va fi prezent miercuri, 3 martie, la Galaţi, ca urmare a invitaţiei adresate de preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. Programul vizitei cuprinde întâlniri cu oficialităţi ale administraţiei publice gălăţene, dar şi întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri local, cu scopul de a promova şi dezvolta relaţiile economice bilaterale. Nu în ultimul rând, ca urmare a sprijinului acordat de Muzeul de Artă Galaţi şi Asociaţia de Prietenie România – China, programul vizitei va cuprinde şi lansarea a două expoziţii de excepţie: „China – artă şi tradiţie” şi „Hong-Kong – citadela Chinei”. Colaborarea dintre judeţul Galaţi şi partea chineză datează încă din 1986, când a fost încheiat un protocol de înfrăţire cu regiunea Hubei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ambasadorul_Chinei_in_vizita_la_Galati_2.html

Posted

Prietenul chinez la nevoie se cunoaşte

Oamenii de afaceri caută orice soluţie pentru a ieşi din criză. Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii l-a invitat la Galaţi pe Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare China în România, Liu Zengwen. Miercuri, Zengwen a venit la Galaţi, împreună cu soţia lui şi mai mulţi colegi, pentru a dezmorţi relaţiile bilaterale. Vizita ambasadorului chinez a început cu o întâlnire cu prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun. "Cred că există potenţial pentru dezvoltarea pe mai departe a relaţiilor economice şi comerciale. Ne-am confruntat şi noi cu criza economică, dar sunt optimist şi cred că putem depune împreună eforturi pentru a depăşi dificultăţile", a spus Liu Zengwen.

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a identificat deja o zonă bună pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale - agricultura. "Anul trecut au fost reluate legăturile dintre cele două comunităţi înfrăţite, Galaţi şi Hubei, şi ne dorim ca în 2010 să facem mai mult. În ceea ce priveşte judeţul Galaţi, aici există o zonă legumicolă foarte dezvoltată şi există oportunităţi de investiţii în procesarea produselor agricole", a declarat Păun.

Ambasadorul Chinei a plecat apoi spre Muzeul de Artă Vizuală, pentru a participa la mai multe evenimente.

Mai întâi, a discutat cu oamenii de afaceri gălăţeni despre oportunităţile de colaborare. "Orice propunere din partea noastră va fi tratată de omologii chinezi cu maximă atenţie. Patronatele vor lua parte la Expoziţia anuală de la Shanghai, care va începe în mai. Această manifestare va fi o ocazie bună pentru a stabili relaţii cu cei de acolo", a spus patronul PIMM, Marian Filimon. Ambasadorul Chinei s-a arătat deschis dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două ţări, care colaborează de mai bine de 60 de ani. "China a investit în România 390 de milioane de dolari. Este cea mai mare investiţie a noastră din Europa Centrală şi de Est", a declarat Liu Zengwen.

Problema abordată la vizitele anterioare ale delegaţiei chineze la Galaţi, construirea podului peste Dunăre, a fost în plan secundar. "Dacă autorităţile vor avea această iniţiativă, se poate discuta", a adăugat Ambasadorul chinez.

După discuţiile pe teme economice, oficialul asiatic a participat la vernisajul expoziţiilor de la Muzeul de Artă Vizuală, "China - Artă şi Tradiţie" şi "Hong Kong - Citadelă a Chinei".

La manifestări, au mai fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Chebac, preşedintele Camerei de Comerţ România China, Gabriel Ghelmegean, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Dan Lilion Gogoncea.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Prietenul_chinez_la_nevoie_se_cunoaste_0_218378553.html

Rezultat concret - NIMIC!

Posted

Pai si ce ai fi vrut? Chinezii in Romania au tras multe tepe, iar din Galati putem vorbi de STAER si Arabesque

Si in plus nu inteleg de ce tocmai China! Sa dea chinezii fonduri " nerambursabile " pentru agricultura si atunci e altceva. Si fonduri nerambursabile fara conditii.

Nu cum face statul roman de te pune sa platesti peste 60% si iti da banii ulterior. Cand am implementat ISO 9001 in 2005 am platit 70% si banii i-am primit in vreun an jumate.

Pana atunci nimic concret. S-au recreat galatenii nostri cu galbejitii

  • 1 year later...
Posted

Chinezii vor construi tractoare la Galaţi

Chiar dacă în opinia unora „nimeni nu va veni să construiască la Galaţi maşini sau avioane”, iată că un parteneriat româno-chinez va aduce în Zona Liberă cea mai modernă linie de asamblare a tractoarelor din ţară! Reprezentanţii firmei SC Goldex Industry SRL, companie care este implicată şi în producţia sub marca „Hoyo” a tractoarelor de la Râşnov (Braşov) au semnat luni, 14 martie, contractul pentru concesionarea pe 49 de ani a cinci hectare de teren în Zona Liberă. „Valoarea redevenţei este de 100.000 euro pe an, deci pe toată durata de concesionare se va ajunge la 4,9 milioane de euro. Dar nu atât această sumă este importantă, cât valoarea investiţiilor pe care compania româno-chineză vrea să le deruleze aici”, ne-a declarat Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galaţi. „Vor să facă la Galaţi o staţie productivă pilot, cea mai modernă din România. De ce aici? În primul rând regimul de zonă liberă aduce o serie de facilităţi de ordin vamal, iar una dintre ţintele lor este de a exporta tractoare în ţările din spaţiul ex-sovietic şi nu numai. Nu ar fi exclus ca tractoarele produse aici să ajungă chiar şi în China”, a precizat directoarea ZLG.

Diversificarea afacerilor

Dar Goldex Industry întrevede şi alte oportunităţi de afaceri în regiune. Astfel, pe lângă linia de asamblare a tractoarelor, compania are în plan şi construirea a unei staţii de prelucrare a zahărului, una de prelucrare a uleiului şi o staţie de biogaz. „După cum se vede, portofoliul de activitate este foarte larg. De altfel, este un trend general al deschiderii unor afaceri în această regiune. Explicaţia ar fi că, încet, încet, graniţa de est a ţării devine graniţa de est a UE şi, implicit, şi interesele se mută în această zonă, cu proiecţie a afacerilor spre Ucraina, R.Moldova şi chiar Orientul Îndepărtat. Cred că este un moment important al Galaţiului, aici fiind singura Zonă Liberă din regiune, ceea ce-i creşte atractivitatea pentru investitori”, a arătat Angela Ivan.

Una peste alta, dacă ar fi să ne referim numai la compania româno-chineză, investiţiile avute în vedere se ridică în total la aproximativ 61 de milioane euro şi vor avea ca rezultat inclusiv crearea a 220 de noi locuri de muncă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Tractoare_chinezesti_%E2%80%9Emade_in_Galati%E2%80%9D_2.html

  • 1 month later...
Posted

Vin chinezii (si la Galaţi)!

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a primit în acestă după-amiază vizita Excelenţei Sale Su Yanmen, noul Consul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, însoţit de Wang Qingshan, Consul în cadrul aceleiaşi structuri diplomatice. Pe durata discuţiilor s-a pus accentul pe necesitatea promovării în comun a schimburilor economice şi comerciale şi a dezvoltării relaţiilor de cooperare în domeniile ştiinţei, culturii, sportului, sănătăţii şi a învăţământului.

A fost amintită şi apropiata vizită în judeţul Galaţi a guvernatorului Regiunii Hubei din Republica Populară Chineză, care va avea loc în luna iunie a acestui an la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac. Trebuie amintit ca între Judeţul Galaţi şi Regiunea Hubei au fost stabilite relaţii de înfrăţire încă din anul 1986.

„Republica Populară Chineză are o economie în expansiune şi este prezentă în România prin investiţii în toate domeniile de activitate. Atragerea de investitori este o soluţie ideală pentru dezvoltarea infrastructurii şi a industriei, Galaţiul având un potenţial economic ridicat. În discuţiile pe care le-am purtat cu oficialii chinezi am insistat şi pe această direcţie, beneficiile urmând a fi pentru ambele părţi. Sunt convins că judeţul Galaţi va avea de câştigat dintr-o astfel de colaborare, atât pe plan economic cât şi social” a declarat preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac.

http://feldefel.net/administratie/24901-%C3%8Ent%C3%A2lnirea-pre%C5%9Fedintelui-Consiliului-Jude%C5%A3ului-Gala%C5%A3i,-Eugen-Chebac,-cu-Su-Yanwen,-Consul-General-al-Republicii-Populare-Chineze-la-Constan%C5%A3a.html

Poate, poate... intră ceva capital şi pe la noi, că stăm şi batem din buze de ani de zile...

  • 1 month later...
Posted

Chinezii, interesaţi să preia afacerile gălăţenilor

După ce au concesionat cinci hectare de teren în Zona Liberă de la Galaţi pentru o hală de asamblare a tractoarelor Hoyo, dar şi pentru unităţi de producţie a uleiului, zahărului şi a biogazului, chinezii s-au întors la malul Dunării.

O delegaţie din China, condusă de prim-viceguvernatorul Regiunii Hubei, Li Xiansheng, este prezentă zilele acestea la Galaţi, unde va purta o serie de discuţii cu autorităţile locale, dar şi cu oameni de afaceri importanţi din judeţ.

Potrivit unor surse neoficiale, chinezii vor să dezvolte o serie de afaceri în Galaţi, în domenii precum infrastructură şi industrie. Ţara cu cea mai mare putere economică din lume, la ora actuală, intenţionează să investească direct, să facă societăţi mixte, dar şi să preia o serie de afaceri importante.

În acest sens, mai mulţi oameni de afaceri din Galaţi şi-au manifestat deja interesul pentru o colaborare cu antreprenorii chinezi, care au în programul zilei de astăzi o întâlnire cu o serie de întreprinzători din judeţ. Discuţiile acestora vor avea loc însă cu uşile închise.

Chinezii investesc în Zona Liberă 15,2 milioane de euro, dintre care 200.000 de euro în infrastructură. Aceştia deţin deja o astfel de fabrică în România, la Râşnov (Braşov).

adevarul.ro

Posted

Ce planuri au chinezii pentru Galaţi

Şase „business plan"-uri, printre care dezvoltarea unui parc eolian şi realizarea unor exploataţii agricole, se numără printre oportunităţile economice ale înfrăţirii dintre Galaţi şi regiunea Hubei, China.

Prim-viceguvernatorul provinciei chineze Hubei, Li Xiansheng, şi preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, au semnat un „Action Plan" în care sunt prevăzute acţiunile concrete ce vor fi organizate de cele două administraţii în perioada 2011-2012, pentru deschiderea colaborării economice concrete prin dezvoltarea unor proiecte în domenii precum economie, protecţia mediului, energie neconvenţională, administraţie şi cultură.

Galaţiul şi Regiunea Hubei sunt înfrăţite din 1986, dar în lunga perioadă de timp trecută de atunci colaborarea s-a limitat la vizitele pe care şi le-au făcut reciproc conducătorii celor două entităţi administrative. Această stare de fapt a fost recunoscută de preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac: „Din păcate, deşi avem un parteneriat încheiat de mai bine de 25 ani, trebuie să recunoaştem că el nu a fost valorificat la potenţialul pe care aceste legături de prietenie îl oferă. Sperăm ca lucrul acesta să se întâmple măcar de acum înainte".

La rândul său, prim-viceguvernatorul s-a referit la necesitatea colaborării dintre oamenii de afaceri din Galaţi şi Hubei: „Un om de afaceri, de exemplu, vizează profitul şi el se va duce după profit. Important este să ştim că, deopotrivă, investitorul chinez poate să vină să investească la Galaţi, dar şi că investitorii din Galaţi pot să vină să investească în China", a spus prim-viceguvernatorul Li Xiansheng. După semnarea „Action Plan"-ului şi stabilirea domeniilor colaborării, echipe tehnice mixte vor fixa un calendar de activităţi sau proiecte.

Propunerile IMM-urilor

Preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, care a devenit din 2010 şi preşedinte al filialei din Galaţi a Asociaţiei de Prietenie România-China a mai organizat o vizită la Galaţi a ambasadorului Chinei şi a efectuat o vizită în China, ambele evenimente fiind dedicate explorării posibilităţilor de colaborare. Cu prilejul semnării „Action Plan"-ului, Filimon i-a înmânat viceguvernatorului Li Xiansheng o mapă cu şase propuneri concrete de afaceri ale unor firme din Galaţi în dezvoltarea unui parc eolian, realizarea unor exploataţii agricole cu tehnologie chineză sau investiţiile într-o serie de afaceri deja existente. Alte domenii vizate sunt construcţiile navale, linii de montaj de tractoare şi prelucrarea zahărului, uleiului şi biogazului.

romanialibera.ro

  • 3 months later...
Posted

Chinezii de la ZTE vin la Galaţi

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, vineri, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că sunt foarte multe firme care vor să investească în România. Vreme a spus că a avut discuţii cu mai multe firme străine care au intenţia de a investi în România, cele mai recente fiind cu firmele chinezeşti Huawei şi ZTE. ''Ultimele discuţii au fost cu ZTE şi Huawei, două firme chinezeşti foarte mari. Huawei este numărul doi în lume în domeniul comunicaţiilor, ba s-ar putea să fie chiar prima. Deci, ele vor să deschidă afaceri în România. ZTE, specializată pe hard, vrea să deschidă o fabrică de periferice. Huawei şi-a exprimat intenţia de a deschide un centru de service, dar nu în sensul pe care îl ştim noi. Ei au comunicaţii, au centrale telefonice, dezvoltă tehnologii de viitor, iar pentru acestea service-ul se face prin internet prin centre speciale de service'', a afirmat Vreme.

Ministrul a menţionat că firma ZTE a solicitat deja să fie dirijată spre anumite zone apte pentru investiţii, în acest sens urmând să facă nişte vizite de informare, una dintre zone fiind şi municipiul Galaţi unde există singurul Parc de Sofware din România. ''De aceea sunt şi aici, la Galaţi, pentru ca în discuţiile cu cei de la ZTE, Huawei, Dell, Oracle să putem să avem date concrete unde pot să vină, pentru că şi ei simt nevoia de a merge spre provincie. Sunt foarte multe firme care vor să investească în România să-şi reloce investiţiile pe care le au la ora actuală în ţări europene spre România, iar eu v-am dat doar câteva exemple'', a afirmat Vreme.

ZTE (Zhong Xing Telecommunication Equipment Company Limited) este o companie producătoare de echipamente de telecomunicaţii din Republica Populară Chineză. Compania a avut venituri de 9 miliarde de dolari în anul 2009. În trimestrul al patrulea din anul 2010, compania a vândut 16,8 milioane de telefoane mobile, devenind al patrulea producător la nivel mondial, fiind depăşit ca volum comercial numai de Nokia, Samsung si LG. În tot anul 2010, compania a vândut 28,7 milioane de telefoane mobile, situându-se pe locul 8, cu un procent de 1,8% din piaţa mondială.

agerpres.ro

  • 1 month later...
Posted

Fabrică de tractoare la Galaţi

De departe, „afacerile anului” în Zona Liberă Galaţi au fost contractele încheiate cu firma cu capital româno-chinez Goldex Industry, cunoscută mai ales pentru producerea la Râşnov a tractoarelor sub marca „Hoyo”, precum şi cu compania cu capital turc SC Kirazoglu Corporation SRL.

În ceea ce priveşte firma Goldex Industry, ce a concesionat cinci hectare de teren în ZLG, punctul forte al planurilor de investiţii sunt de a realiza şi la Galaţi o linie de asamblare a tractoarelor. „Bugetul pentru această investiţie a fost deja prins de partea chineză pentru 2012. Este o investiţie foarte importantă şi inclusiv noi am încercat să mai luăm legătura cu potenţiali beneficiari ai acestei investiţii în ideea de a găsi chiar şi pe plan local o piaţă de desfacere. Gama tractoarelor este diversă - de gabarit mic, mijlociu, pentru viţă-de-vie, pentru livezi, utilaje de care au nevoie şi agricultorii gălăţeni”, ne-a declarat directoarea ZLG.

La rândul ei, Denisa Vasilescu, reprezentantul părţii române în cadrul Goldex Industry, a declarat pentru „Viaţa liberă” că săptămâna viitoare va avea discuţii în China în legătură cu investiţia de la Galaţi şi modul de derulare a acesteia. În prezent sunt analizate studiile de piaţă, variantele de fabricaţie şi potenţialele pieţe, o serie de decizii preliminare urmând să se ia până la sfârşitul acestei luni. De asemenea, trebuie spus că firma româno-chineză mai are în plan realizarea unei staţii de prelucrare a uleiului, o staţie de prelucrare a zahărului şi una de producere a biogazului. Chiar dacă planurile nu sunt „bătute în cuie”, în mod cert va fi vorba de investiţii consistente. Proiecţiile din momentul încheierii contractului dintre Goldex Industry şi Zona Liberă Galaţi indicau investiţii totale în cele patru obiective în jurul a 60 milioane de euro şi 220 de noi locuri de muncă!

viata-libera.ro

  • 7 months later...
Posted

Va fi sau nu va fi fabrică de tractoare la Galaţi?

Contractul dintre Zona Liberă Galaţi (ZLG) şi firma cu capital româno-chinez Goldex Industry, care intenţionează să deschidă o fabrică de tractoare la Galaţi, a ajuns într-o situaţie delicată din cauză că nu au fost plătite taxele şi redevenţele aferente terenului concesionat. Goldex Industry, cunoscută mai ales pentru producerea la Râşnov a tractoarelor sub marca „Hoyo”, a concesionat cinci hectare de teren în ZLG, punctul forte al planurilor de investiţii fiind linia de asamblare a tractoarelor.

„Din păcate, au apărut o serie de complicaţii în ceea ce priveşte alocaţiile bugetare ale părţii chineze. Investiţiile de la Galaţi ar fi trebuit să fie prinse în bugetul chinez pe anul acesta, dar, din cauza unor reeşalonări, a rămas ca investiţiile din unele ţări, printre care şi România, să fie analizate abia în iulie şi din cauza aceasta au apărut întârzieri la plata redevenţelor”, ne-a explicat Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galaţi. Una peste alta, Goldex Industry a acumulat restanţe de aproximativ 10.000 de dolari.

„De reziliat un contract este simplu, dar dacă, totuşi, acolo se va face această investiţie? Drept urmare, ne-am decis să facem o reeşalonare a plăţilor şi să aşteptăm până la mijlocul lunii iulie să vină investitorul chinez şi să-şi stabilească proiectul. Atunci vom şti dacă rămâne contractul valabil sau nu”, a precizat directoarea ZLG. Teoretic, firma româno-chineză, pe lângă linia de asamblare a tractoarelor, mai are în plan realizarea unei staţii de prelucrare a uleiului, o staţie de prelucrare a zahărului şi una de producere a biogazului. Proiecţiile de anul trecut, din momentul încheierii contractului dintre Goldex Industry şi Zona Liberă Galaţi indicau investiţii totale în cele patru obiective în jurul a 60 milioane de euro şi 220 de noi locuri de muncă. Dacă se vor materializa aceste investiţii, rămâne de văzut. În iulie.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Galaţiul a ratat o investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro

* Reeşalonarea unor investiţii şi instabilitatea politică şi socială din ţară au dus la „amânarea pe o perioadă nedeterminată” a proiectului de 60 milioane de euro *

Contractul dintre Zona Liberă Galaţi (ZLG) şi firma cu capital româno-chinez Goldex Industry, care intenţiona să deschidă o fabrică de tractoare la Galaţi, a fost reziliat ca urmare a neplăţii taxelor şi redevenţei pentru suprafaţa de teren concesionată. Contractul era unul dintre cele mai promiţătoare ca planuri de investiiţii, iar firma Goldex Industry este cunoscută la noi mai ales pentru producerea, la Râşnov, a tractoarelor sub marca „Hoyo”. Compania a concesionat anul trecut în Zona Liberă Galaşi cinci hectare de teren, planurile fiind de a deschide şi aici o linie de asamblare a tractoarelor. „Teoretic, firma româno-chineză, pe lângă linia de asamblare a tractoarelor, mai avea în plan realizarea unei staţii de prelucrare a uleiului, o staţie de prelucrare a zahărului şi una de producere a biogazului. Proiecţiile de anul trecut, din momentul încheierii contractului dintre Goldex Industry şi Zona Liberă Galaţi indicau investiţii totale în cele patru obiective în jurul a 60 milioane de euro şi 220 de noi locuri de muncă”, ne-a explicat directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan.

Ei cu banii, noi cu… referendumul

Primele probleme au apărut în urma unor complicaţii în ceea ce priveşte alocaţiile bugetare ale părţii chineze. Investiţiile de la Galaţii ar fi trebuit să fie prinse în bugetul chinez pe 2012, dar, din cauza unor reeşalonări, a rămas ca investiţiile din unele ţări, printre care şi România să fie analizate abia în iulie a.c. şi astfel au apărut primele întârzieri la plata redevenţelor. „Una peste alta, Goldex Industry a acumulat restanţe de aproximativ 100.000 de dolari. Nu ne-am grăbit cu rezilierea contractului, am încercat să facem o reeşalnare, pentru că, totuşi, era vorba de o investiţie importantă, ce ar fi adus beneficii importante Galaţiului”, a arătat directoarea Zonei Libere.

Din păcate, reanalizarea investiţie de la Galaţi a picat taman în timpul campaniei electorale privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, când Bucureştiul era scena unor demonstraţii pro sau contra preşedintelui. „Chinezii au venit, dar când au văzut ce este la noi pur şi simplu s-au urcat înapoi în avion şi au plecat. În opinia lor, mediul politic şi social este prea instabil şi, prin urmare, prea riscant pentru a derula în acest moment investiţia”, a precizat directoarea Angela Ivan. În acest condiţii, rezilierea contractului cu ZLG nu a mai putut fi evitată. „Chiar dacă sa reziliat contractul, ei au spus că, în principiu, sunt interesaţi în continuare să deruleze acest contract la Galaţi, pentru că ar fi un punct din care ar putea să distribuie produsele pe o arie foarte mare. Dar ne-au declarat că aşteaptă vremuri mai liniştite…”, ne-a mai spus directoarea ZLG. Prin urmare, Galaţiul mai pierde, cel puţin pe moment, o investiţie importantă. Şi când te gândeşti că unii spuneau că aiureala cu referendumul nu va afecta economia.

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

Chinezii vor să facă lapte praf la Galaţi

Mult-blamatul Parc Industrial din Galaţi, încă plin de bălării şi care ar fi trebuit să fie funcţional încă de acum 5 ani, ar putea deveni într-un viitor nu foarte îndepărtat un pion important al economiei oraşului. Iar imboldul ar putea fi dat de banii investitorilor chinezi.

O delegaţie de 6 oameni de afaceri din China s-a aflat, miercuri şi joi (17-18 iulie), în Galaţi, unde a vizitat Parcul Industrial şi câteva din porturile dunărene. Condusă de profesorul Dai Lun Zhang – preşedinte al unui consorţiu format din cele mai puternice trei bănci chineze şi care, la 76 de ani, constituie o voce extrem de respectată de conaţionalii săi, delegaţia a venit în România cu o ţintă precisă: parcurile industriale din Galaţi şi Constanţa. Iar cele văzute par să-i mulţumească, conform concluziilor trase astăzi, într-o întâlnire în Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, cu reprezentanţii administraţiei locale, ai oamenilor de afaceri şi mediului universitar.

Autorităţile locale şi-au pasat motanul

În paranteză fie spus, vizita delegaţiei chineze a „beneficiat” de un scurtcircuit inexplicabil între instituţiile administraţiei locale. Primăria, CJ-ul şi Parcul Industrial şi-au pasat una alteia „motanul” comunicării cu presa, iar în final au lăsat problema baltă, cu seninătate. Astfel că nu a existat niciun comunicat de presă sau vreo atenţionare către mass-media, jurnaliştii ajungând la eveniment doar „pe surse”. A mai fost şi o întârziere de o oră şi jumătate între ora ştiută de cei prezenţi şi cea efectivă de sosire a chinezilor la universitate, astfel că primarul Marius Stan şi toţi cei prezenţi au avut parte de una din cele mai lungi „pauze de cafea” de până acum. S-ar putea însă ca această aşteptare să merite.

Producţie de lapte praf şi echipamente fotovoltaice

Concret, conform lui Dai Lun Zhang, chinezii se arată foarte interesaţi să preia în întregime Parcul Industrial, cu tot cu Zona Liberă de lângă el.

„Vrem să producem aici, pe de o parte, bunuri pe care să le exportăm în Uniunea Europeană şi să încercăm să scăpăm astfel de acuzaţiile de protecţionism, iar pe de altă parte, lapte praf de calitate, care este extrem de căutat în China. Ştim că, din punct de vedere calitativ, laptele praf din România este mult peste media Uniunii Europene. Recent, din cauza calităţii foarte scăzute a laptelui praf din China, cei din Beijing au început să treacă în Hong Kong pentru a-l cumpăra de acolo. Iar autorităţile din Hong Kong s-au văzut nevoite să limiteze cantităţile cumpărate de 1,8 kg de persoană. Deci, criza de lapte praf e acută şi 100.000 de tone nu ar fi suficiente. Motivul pentru care ne interesează foarte mult să investim aici este că, după calculele făcute, ruta Galaţi-Istanbul-China este cea mai ieftină pentru transporturile navale”, a spus profesorul Dai.

Galaţiul şi Constanţa, luate în calcul în locul Zaragozei

„Prezenţa delegaţiei chineze la Galaţi urmează de fapt vizitei prim-ministrului Victor Ponta în China, când a fost dat un semnal foarte clar că România este deschisă investiţiilor din Republica Populară Chineză. Dl. profesor Dai Lun Zhang este conducătorul unui grup de investitori format din trei bănci mari din China, care începuseră iniţial un proiect de parc industrial la Zaragoza, în Spania, însă acel proiect nu a putut beneficia de finanţarea pe care guvernul chinez a acordat-o, anul trecut, la Forumul China – Europa Centrală şi de Est, de la Varşovia, de 10 miliarde de dolari. Am reuşit să redirecţionăm intenţia lor de a investi într-un parc industrial către România, pentru că noi putem să intrăm în acel program de investiţii din suma menţionată”, ne-a declarat Costin Mihalache, consilier de stat la Cancelaria primului-ministru.

Chinezii sunt interesaţi să facă un parc industrial de 22 km pătraţi, cam 2.000 de hectare, însă terenul din România nu prea permite o asemenea dimensiune a parcului. În plus, asiaticii au spus foarte clar că vor să aibă la dispoziţie un mijloc de transport, adică fluviul sau marea, a menţionat Costin Mihalache.

„Au venit iniţial la Galaţi, le-au fost prezentate ieri toate oportunităţile (transport fluvial, dane de mare adâncime, calea ferată de tip european şi cea de tip ex-sovietic, toate căile de acces către Asia şi Uniunea Europeană). Au fost încântaţi de Parcul Industrial de la Galaţi, care are o suprafaţă de 26 de hectare, cu posibilitate de extindere la 137 de hectare, cu Zonă Liberă cu tot. De aici se vor deplasa la Constanţa, unde vor avea şi acolo întrevederi cu autorităţile locale, pentru a reuşi să se apropie de ţinta lor de 2.000 de hectare, care este extrem de greu de realizat. Însă cu 137 aici, 400 sunt disponibile la Constanţa, eu sper să reuşim până la urmă să aducem unităţi de producţie în România, cu scopul pe care dumnealor l-au declarat foarte clar: 1) acela de a produce pentru statele UE, într-un stat al UE, care să aibă direct avizul CEE şi 2) pentru a produce lapte praf în vederea transportării către China, dar cu forţă de muncă românească, pe teritoriul României şi cu materie primă din România. În opinia mea, problema producţiei de lapte praf va reuşi să stimuleze investitorii chinezi să vină în România şi să producă în cantităţi cât mai mari. Noi avem lapte de bună calitate, solul nu este poluat, deci cred că este o nişă de piaţă pe care am putea să o acoperim foarte bine”, a afirmat Costin Mihalache.

Consilierul de stat a mai spus că „există un program al guvernului chinez prin care se doreşte importul de vaci de lapte din Uniunea Europeană, de tip Simmental şi, spre norocul nostru, bălţata românească, iar necesarul de piaţă, este de 500.000 de capete. Ar fi o nouă breşă care ne-ar permite să echilibrăm puţin balanţa comercială cu Republica Chineză”.

Celelalte produse care ar putea fi produse la Galaţi sunt echipamente de industrie solară, fotovoltaice, un domeniu în care, la fel ca în IT, produsele se upgradează la o perioadă foarte scurtă, cu invenţii noi în fiecare lună sau chiar săptămână.

presagalati.ro

Posted

Chinezii vor să construiască fabrici la Galaţi

* Companiile asiatice ar putea produce lapte praf pe malul Dunării, dar şi echipamente pentru industria fotovoltaică

După ce a vizitat Parcul Industrial, Zona Liberă şi porturile gălăţene, o delegaţie chineză, prezentă pentru două zile la malul Dunării, şi-a manifestat intenţia de a construi o fabrică de lapte praf în oraşul de la Mila 80. În cadrul unei mese rotunde, organizată în Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, la care au participat, printre alţii, delegaţii chinezi, primarul Marius Stan, city-managerul Aurel Vlaicu, Marian Filimon, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză şi al PIMM Galaţi, precum şi oameni de afaceri gălăţeni, Dai Lun Zhang - şeful delegaţiei chineze - a precizat că, în acest moment, China se confruntă cu o adevărată criză în ceea ce priveşte laptele praf, iar statul chiar le-a impus cetăţenilor o limită la consumul de lapte. Acesta a afirmat că mai multe companii chinezeşti sunt interesate să dezvolte afaceri în România, în special în oraşe cu deschidere la mare sau la Dunăre, care pot oferi căi de transport facil către statele din Uniunea Europeană şi Asia.

Bălţata românească ar putea ajunge la Beijing

„Cred că este un început foarte bun pentru Galaţi. În opinia mea, s-a făcut cam tot ce se putea face pentru ca delegaţia să cunoască detalii despre climatul investiţional din Galaţi şi despre oportunităţile specifice. Problema producţiei de lapte praf este una care, în opinia mea, va reuşi să stimuleze investitorii chinezi să vină în România şi să producă în cantităţi cât mai mari. Noi avem lapte de bună calitate, iar solul nostru nu este poluat. Cred că este o nişă de piaţă pe care am putea să o acoperim foarte bine. Există şi un program al guvernului chinez prin care se doreşte importul de vaci de lapte din Uniunea Europeană. Săptămâna viitoare se va deplasa o delegaţie din China pentru a inspecta fermele de Bălţată românească, necesarul fiind de 500.000 de capete”, a precizat Costin Mihalache, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru.
Acesta a precizat că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi şi de producerea de echipamente pentru industria fotovoltaică. „Vor să producă pentru statele europene, cu forţă de muncă românească şi cu materie primă din România. Le-au fost prezentate toate oportunităţile de transport fluvial, calea ferată care o uneşte pe cea de tip european cu cea de tip ex-sovietic, toate căile de acces România-Uniunea Europeană. Au fost încântaţi. Au văzut Parcul Industrial, care, în acest moment are 26 de hectare, cu posibilitate de extindere la 137, cu Zona Liberă”, a mai spus consilierul.

viata-libera.ro

  • 4 months later...
Posted

Marius Stan participă miercuri la întâlnirea cu premierul Chinei, sosit la Bucureşti

Edilul-şef al municipiului Galaţi a confirmat că va da curs invitaţiei de a fi prezent mâine la întrunirea cu premierul Consiliului de Stat al RP Chineze, Li Keqiang, care se va desfăşura, de la ora 16.00, la Parlament. „Da, suntem invitaţi la Parlament. Mâine avem întâlnirea cu premierul chinez. Nu mă duc acolo sperând să vin cu sacul plin de rezolvări pentru că, într-un plen atât de mare, e puţin probabil să ai ocazia să vorbeşti în amănunt probleme care te frământă. Dar important este că vom avea nişte contacte pe care le vom dezvolta ulterior. China este un partener care trebuie tratat cu respect”, a declarat Marius Stan. Reamintim că Marius Stan a fost invitat la reuniunea de la Bucureşti a şefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est - China, la care va participa premierul Consiliului de Stat al RP Chineze, Li Keqiang, şi numeroşi oameni de afaceri şi oficiali din China, alături de şefi de guvern din 15 state.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Vin chinezii din Wuhan

O delegaţie chineză din partea Camerei de Comerţ a regiunii Wuhan este aşteptată să sosească la Galaţi joi, 12 decembrie, ne-a declarat preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Ion Mocanu.

După ce vor discuta cu omologii lor de la Camera de Comerţ gălăţeană detaliile unui nou parteneriat, chinezii vor avea discuţii şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţului şi ai Prefecturii Galaţi.

Vizita delegaţiei din Wuhan vine în contextul în care România a devenit extrem de atractivă pentru investitorii din China, iar Galaţiul, pe lângă atuul de a fi o poartă de intrare spre Uniunea Europeană, are şi un parc industrial dornic să fie… pus la treabă.

presagalati.ro

Posted (edited)

Ma uit la topicu asta si ma simt ca sarmanul Ion Gavrila Ogoranu cand ii astepta pe americani.

Edited by riaji
Posted

Chinezii sunt interesaţi de Zona Liberă şi Parcul Industrial

Reprezentanţii oamenilor de afaceri din China au avut joi o întrevedere cu autorităţile locale din Galaţi, eveniment în cadrul căruia s-a discutat despre oportunităţile pentru investiţii.
O delegaţie a reprezentanţilor oamenilor de afaceri din regiunea Wuhan (China) a avut joi, la Prefectură, o întrevedere cu prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, decanul Facultăţii de Medicină, Aurel Nechita, şi Ion Mocanu, preşedintele Camerei de Comerţ. Cu acest prilej delegaţia a înnoit protocolul de colaborare cu Camera de Comerţ Galaţi. Din ceea ce li s-a prezentat, reprezentanţii regiunii Wuhan s-au arătat interesaţi de Parcul Industrial şi de Zona Liberă, locuri în care ar vrea să facă investiţii. De asemenea, aceştia au spus că s-au gândit să introducă în Parcul Industrial piese importate, care să fie ansamblate şi apoi exportate în alte părţi ale Europei. Aceştia au susţinut şi ideea exportului de produse româneşti în China. Proiectele urmează a fi puse la punct după ce preşedintele Camerei de Comerţ din Galaţi, Ion Mocanu, va face în luna mai o vizită în China. „Mă bucur că după ani de zile în care activitatea între cele două ţări şi două provincii au fost puţin lăsate deoparte, putem să reluăm activ discuţiile pe teme economice. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, vă asigur că veţi avea tot ce trebuie la dispoziţia dumneavoastră, să vă desfăşuraţi în condiţii cât mai bune şi legale activitatea”, a spus prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.
Preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, care a vizitat China în urmă cu câteva săptămâni, a menţionat faptul că, în cazul în care investitori importanţi vor veni în oraş, vor fi scutiţi de impozite locale timp de trei ani. „Şi mai mult, aveţi garanţia că orice proces birocratic va fi imediat combătut şi că aveţi un acces cât mai scurt pentru implementarea oricărui proiect economic. Veţi trata nu cu funcţionarul unui aparat, ci direct cu cei care conduc aceste administraţii pentru că pentru România şi pentru oraşul Galaţi colaborarea cu China e un element strategic fundamental”, a spus Nicolae Bacalbaşa.
Delegaţia chineză a fost formată din 10 membri, iar opt dintre aceştia sunt oameni de afaceri sau reprezentanţi importanţi ai Camerelor de comerţ din China: Zhang Xuemang (preşedintele Wuhan Overseas Friendship Association), Li Jize (preşedintele Camerei de Comerţ din Wuhan), Pan Xincheng (vicepreşedintele Camerei de Comerţ din Wuhan şi preşedintele Wuhan Broad Group), Chen Chunxing (vicepreşedintele Camerei de Comerţ Wuhan şi preşedintele Wuhan Intelligence Elevator Company), Yang Xuhong (vicepreşedintele Camerei de Comerţ,Deputy Director of Science, Education, Culture, Sports Comittee of CPPCC Wuhan Comittee şi preşedintele Wuhan Changxing Group), He Zhengliang (preşdintele Wuhan Lonhyuan Group), Hu Zhongyuan (preşedintele Wuhan Tianqi Laser Equipment Manufacturing Co.) şi Gao Song (interpret al Biroului de Afaceri Externe Wuhan).

impartial.ro

  • 1 month later...
Posted

Parteneriatul Wuhan - Galaţi/ Investitorii chinezi, atraşi cu struguri şi peşte

* În aprilie, Camera de Comerţ le va prezenta asiaticilor oportunităţile de investiţii în industria alimentară

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi a demarat întocmirea unui portofoliu de oferte de afaceri, ce va fi prezentat, în luna aprilie, la Wuhan, responsabililor chinezi. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, în decembrie, CCIA Galaţi a semnat cu partea chineză un protocol de colaborare menit să relanseze relaţiile economice dintre Galaţi şi Wuhan.
"Ne propunem să dezvoltăm foarte rapid acest parteneriat şi pe la mijlocul lunii aprilie, o delegaţie gălăţeană formată din reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului economic vor merge la Wuhan pentru a stabili relaţii cu mediul de afaceri local, dar şi pentru a prezenta o serie de proiecte care s-ar putea dezvolta în urma acestei colaborări. Pregătim acest pachet de oferte, pentru că dorim să ne ducem foarte bine pregătiţi pe sistemul chinezesc: noi trimitem dinainte documentele, tipul de investiţii, valorile de intrare, posibilităţile de desfacere, ce anume se produce, cam care ar fi valoarea estimată a investiţiei, ce facilităţi sunt, pe ce perioade, număr de angajaţi necesar etc. Scopul este de a găsi parteneri cu care să dezvoltăm aceste proiecte", ne-a declarat Ion Mocanu, preşedintele CCIA Galaţi.
Oportunităţi de investiţii se conturează, de exemplu, în zona industriei alimentare. În acest sens, CCIA Galaţi şi Camera Agricolă de pe lângă CJ Galaţi vor prezenta un centralizator cu producţiile de roşii, morcovi, struguri de masă, dar şi a producţiei de peşte din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Tulcea. „În Parcul Industrial, de exemplu, există posibilitatea construirii unor mici unităţi de prelucrare a unor astfel de produse. Ideea este că materie primă se găseşte în zonă, fără cheltuieli de transport uriaşe, cu piaţă de desfacere uşor de găsit”, a precizat preşedintele Ion Mocanu. Printre domeniile vizate se mai numără proiectarea navală, activităţile din domeniul prelucrărilor industriale şi cele conexe domeniului construcţiilor.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

După 27 de ani de înfrăţire, Galaţiul semnează un memorandum de cooperare cu Wuhan

Primarul municipiului Galați, Marius Stan, va participa, miercuri, la ora 11.00, la ceremonia de semnare a memorandumului de cooperare dintre municipalitățile Galațiului și Wuhan (China), transmite Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. În cadrul aceleași ceremonii, va fi semnat și un protocol de colaborare între camerele de comerț din Galați și Wuhan (China), se mai arată în comunicat. Momentul este unul memorabil, având în vedere că municipiul Galaţi este înfrăţit cu provincia chineză Wuhan încă din 1987, şi că în ultimii 27 de ani s-au tot semnat diverse protocoale şi acorduri de cooperare, dar este drept, nu s-a semnat până acum şi un memorandum de cooperare între cele două municipii.

presadegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.