Jump to content

Salonul de nunţi de la Hanu Conachi – furat cu totul


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Salonul de nunţi de la Hanu Conachi – furat cu totul

La noi în judeţ, la o azvârlitură de băţ de oraş, miticul Han al Ancuţei din povestirile sadoveniene s-a reîntrupat în Hanu Conachi. Cu delicii calde umplând farfuriile drumeţilor, locul de la răspântie de drumuri dezleagă limbile călătorilor şi îmbie la revenire. Iar hangiţa, al cărei farmec face ca poveştile să se ţeasă neîntrerupt, zâmbeşte şi răspunde acum la numele de doamna Sofi.

La răspântie

Zici Hanu Conachi, zici despre delicioşii mici, despre pădure şi relaxare în aer liber. În plus, în urmă cu mai mult de zece ani, cei care pomeneau de interesecţia drumurilor de la Hanu povesteau şi despre nunţile organizate de gălăţeni în pădurea de salcâm de lângă local. Nunţi ţinute în frumosul salon al doamnei Sofi Mariş, patroana motelului „Hanu Conachi” şi stăpâna reţetelor de bucate tradiţionale, care au înnebunit sute de mii de călători.

Priveliştea din pădurea de salcâmi de la Hanu Conachi este incredibilă: din elegantul salon în care sute de cupluri şi-au celebrat nunta nu a mai rămas decât o biată ruină. O mână criminală a distrus cu totul salonul de nunţi, furându-i geamurile, tabla şi stâlpii de susţinere. Povestea ne-o spune chiar doamna Sofi, patroana localului „Hanu Conachi” şi proprietara salonului.

Ruina din pădure

„În urmă cu zece ani organizam nunţi splendide în acest salon”, povesteşte patroana Sofi Mariş: „Capacitatea era de 400 de persoane. Locaţia era deosebită, în pădure, şi urma să fie renovată. Şi dacă o vindeam, preţul ar fi fost de 40-50.000 de lei, iar acum mi s-a spus că preţul de despăgubire este de 580 de lei. Aşa ceva este imposibil! Mie salonul mi-a fost tăiat anul trecut, în aprilie-mai, ziua în amiaza mare. Nu puteam să intervin şi nici nu puteam pune pază, pentru că este o adevărată bandă care acţionează aici, în Hanu. Iar capul răutăţilor are acum stâlpii de fier ai salonului în gardul propriei case. Deci el nici nu se fereşte! Şi mai şi susţine că ˝a găsit˝ stâlpii în pădure, nu că i-a furat. Bine, că de tăiat nu i-a tăiat el, dar a trimis nişte amărâţi, care au venit cu drujbele şi au distrus tot, pentru câţiva bănuţi. Au dispărut geamurile, tabla, stâlpii, tot salonul!”.

Dosarul – la Judecătoria Lieşti

„Eu vreau să-mi recuperez paguba şi să îl văd închis pe cel care a făcut asta”, continuă patroana: „Pentru că există totuşi legi în acest stat. Şi vreau ca şeful de post să îşi facă datoria. În acest moment există dosarul acestei cauze la Judecătoria Lieşti, dar nu a intrat încă pe rol. Aştept să fiu chemată şi să discut, în prezenţa avocatului, despre ce s-a întâmplat aici”.

Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Dosarul cauzei se află la Judecătoria Lieşti, iar suspectul este ţinut sub supraveghere. Poliţia din localitate continuă cercetările, în cauză existând deja un cerc de suspecţi”.

De legendă

La Hanu, călătorii nu ştiu despre frământatele timpuri prin care trece o parte a legendei locale: cochet şi înmiresmat a mămăliguţă cu brânză proaspătă, mici aburinzi şi a parfumatele vinuri din viile crescute printre nisipurile locului, restaurantul „Hanu Conachi” nu te lasă să treci fără să-ţi facă poftă de o masă ca în poveşti. Să nu lăsăm poveştile parfumate să fie tăiate cu drujba.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ESalonul_de_nunti_de_la_Hanu_Conachi_%E2%80%93_furat_cu_totul%E2%80%9D.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.